Заплата

• 3 180
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
Ако е техническа грешка нямат нужда от нейното съгласие, ще си ги удържат директно. Не е спечелила от тотото, не я заблуждавайте.
Цитиран беше закона вече:
КТ:
Чл. 272. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Без съгласието на работника или служителя не могат да се правят удръжки от трудовото му възнаграждение освен за:
1. получени аванси;
2. надвзети суми вследствие на технически грешки;
...

Ако е подранил бонус или повишение и има неразбирателство в мениджмънта е друго, но тогава, ако искат да го компенсират, вероятно ще орежат следващия бонус.

От фиша за заплатата, който споменава в първото мнение, ще се разбере бонус ли е или не.

# 16
  • София
Стига да могат да докажат, че е техническа грешка, което е трудно, щом дори фиш с фигурираща вътре сума е получила.
Не видях да пише, че са ударили съседен клавиш и в получила с 1 нула повече или пък 3000, вместо 2000, което има резон да е грешка.

Досега би трябвало авторката да е разбрала как стоят нещата и се надявам да сподели за хората, отделили внимание на нейния казус.

Може дори да се е оказало, че има разлика в броя на отработените дни и от тях да идва сумата.
Тези неща се разбират с разговор със служителя, отговорен за изплащането на заплатите, а не със случайни изпускания пред всички останали.

# 17
Терминът „техническа грешка” се приема прекомерно буквално; де факто често не става дума за погрешно натиснат клавиш на клавиатура, а за човешка обща „техническа грешка“. Дали ще е поради неправилно отразени изработени часове в T&A система от администратор, дали за изкуствено завишен брой извънредни, вариантите са всякакви и се случват в практиката. Честно казано, аз мога да кажа, че подобни неща често се пропускат (т.е. при надвишена заплата тя си остава такава и не се налагат удръжки). В общия случай такава грешка се хваща най-вече когато съвестен служител сам извести за нея.

Работодателят е запазил правото си да се защити в подобни моменти и ако грешката бъде хваната, то парите ще бъдат приспаднати от последваща заплата (при по-висока сума е възможно да се договори със служител тя да се вземе разсрочено в продължение на няколко заплати). Няма такова нещо като: „Работодателят няма право да ти вземе сумата; във фиша ти е вписано еди какво си” — има право и ще си вземе сумата обратно; фишът е просто пореден документ, в който грешката е видима и не отговаря на трудовата действителност. Така че, в един одит например, работодателят знае как да оправдае грешка в минал чрез настоящ фиш. Има си системи, пейрол администратори и т.н.

# 18
  • София
Работодателят е ясно, че може да си върже гащите. Въпросът е дали на служителят му се занимава да си търси правата по закон.

# 19
В случая няма какви права да търси.
Ако ѝ дадат повишение или бонус със съответната заповед и в последствие решат да се отметнат, тогава би имала права и би било въпрос може ли да го докаже.
В случая и тя не знае от къде идва разликата, та не може да твърди, че не е грешка. Но ако си е поговорила адекватно със счетоводството или ЧР до сега трябва да е разбрала.

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 21:00 от bboiko

# 20
Парите са като бонус, все още никой нищо не ми казва, но те са доста подмолни  като цяло, трябва да изчакам да получа следващата си заплата, то идва новия месец де, скоро ще е , за да разбера дали ще ми ги удържат или какво ще се случи. На фиша са отразени като бонус..

# 21
А ти със счетоводството или човешки ресурси говори ли? Или само се похвали на който срещнеш в коридора...

Последна редакция: нд, 27 окт 2024, 01:55 от bboiko

# 22
А ти с счетоводството или човешки ресурси говори ли? Или само се похвали на който срещнеш в коридора...

Мислиш ли, че в бинго или изобщо в такава сфера имаш достъп до счетоводство?! НЕ!!

# 23
Мислиш ли, че в бинго или изобщо в такава сфера имаш достъп до счетоводство?! НЕ!!
И до човешки ресурси ли нямаш достъп?
И какво значи "НЕ!!" - счетоводителката ще те разстреля ако я погледнеш ли? В първия пост пишеш, че е нова, значи знаеш коя е и можеш да си поговориш с нея.
Порасни, не живееш във филм.

# 24
И до човешки ресурси ли нямаш достъп?
И какво значи "НЕ!!" - счетоводителката ще те разстреля ако я погледнеш ли? В първия пост пишеш, че е нова, значи знаеш коя е и можеш да си поговориш с нея.
Порасни, не живееш във филм.

Нямам контакт нито със счетоводителката нито с човешки ресурси, просто  персонала знае, че има нова счетоводителка, имаме служебен телефон, но ако някой дръзне нлда звънне подлежи на глоба, тъй като не спазват иерархията, тоест трябва да си питаме управителя и той да попита, аз затова него питах и той очевидно не знаеше, пък регионалния ни ми беше казал, че уж ми е бонус за да ме мотивират, в крайна сметка нито единия помни какво ми е казал, другия път завидя  как така не са го уведомили  и защо съм взела отгоре малко повече и стана олелия страшна.... Повече не питам  защото честно казано  ми ги дължат  даже и повече от тези но такъв е бизнеса

# 25
Не, нямат право. На мен обаче ми се е случвало, когато излизах в майчинство, да ми преведат заплата (бяха получили документите по-късно) и ме помолиха да им я върна по сметка, върнах я, разбира се - аз не съм била на работа, не съм си я изработила. В такъв случай как ще си ги задържите и на какво основание? И един съвсем добронамерен съвет - не обсъждайте заплатата си с когото и да е било на работното място, не случайно много големи компании го включват като клауза в договорите. Не е ок, не е и професионално, да не говорим, че за някгоо би могло да е и силно демотивиращо, когато се установи че на една и съща позиция се получават съвсем различни възнаграждения.
При така стеклите се обстоятелства аз бих чакала да ме потърсят следващ път и не бих питала.

# 26
Глупости, не било професионално да се обсъжда заплатата. Точно обратното- ако всички колеги, които вършат една и съща работа знаят колко плащат на останалите, се предпазвате взаимно от това на някого да плащат значително по- малко от "пазарното" възнаграждение и съответно от останалите да се изисква да покривате липсите на този човек, защото на шефа е по-изгодно да спестява от бюджета за заплати, а служителите да компенсират разликата в качеттвото. Или обратното- да наемат нови хора без опит на по-висока заплата от настоящите служители, а на колегите с опит да не се дава увеличение, защото нямало бюджет.
Да се обсъждат заплатите пречи само на недобросъвестните работодатели, на никой друг.

# 27
Заплата не се дава единствено на база "пазарния" критерий, а се вземат предвид и много други лични качества. Не може новоназначен без стаж да взема колкото служител с години опит, и не може служител, който ходи по 5 пъти на ден в тоалетната за по 20 минути и взема по 5 кафе-цигара паузи да взема колкото служител, който почти не отлепя очи от монитора. Отделно и при равни друти условия просто има хора и хора, някои работят по-добре от други, това е.
Абсолютно съм против коментирането на заплати между колеги. Създават се интриги и се стимулира скатаването. Не води до нищо добро.
Ако всички на въпросната длъжност вземат еднакво, по-мързеливите няма да си дават много зор, щото така или иначе си вземат заплатата, а по-съвестните ще се дразнят, че вършат повече а вземат еднакво.
Лични наблюдения, и то не само в една фирма.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 19:13 от HoneyBee33

# 28
  • По света и у нас
Естествено, че има пазарна база за сравнение, и те се старият да те сложат по средата за да изглеждат добре ( да не каже обществото че фирмата не плаше добре)
Но естествено е , че недоказаните младоци започват с най-малко. А може и да ходиш до тоалетната често и по много и пак да си ценен кадър с висока заплата.

# 29
Идните дни, че защо не и днес, ще получа заплатата си , и ще видя дали са ми удържани  парите, в случай, че не са, да попитам ли какво се случва, да не би да ги удържат наистина от счетоводителката?

Общи условия

Активация на акаунт