Трябва ли да се помага на майката

• 9 978
  • 318
  •   1
Отговори
Здравейте,

Според вас трябва ли роднините да помагат на майката, поне през първата година от раждането на детето?

Тази тема ме измъчва много и реших да направя проучване в този форум.

Аз съм майка за първи път, детето ми е на 9 месеца, всичките ни роднини са живи, здрави и са много добре, ходят по почивки, но за всички тези месеци никой не дойде да ми помогне поне за 1 ден. Обичамe си детето, не ме разбирайте погрешно, грижим си се за него, живи и здрави сме, но смятам че е редно някой да дойде поне за малко да ни отмени. Не обичам да се оплаквам, не обичам да изглеждам като клошар и се поддържам, и всеки път когато се видим с някой роднина/приятел ми казва "ах колко добре изглеждаш, много добре ти се отразява майчинството", но всъщност съм адски изморена и това еднообразие ме убива. Майка ми, свекърва ми, сестра ми, сестрата на мъжът ми бяха поканени за няколко дни вкъщи, но всички си намериха извинение да не дойдат (имаме голям мезонет и има много добри условия за гостите ни). Когато сестра ми роди, аз бях неотлъчно до нея в продължение на 5 години, бях като втора майка на племенника ми, а сега тя постоянно изтъква колко е заета и изморена. Майките около мен постоянно споделят как някой им помага и колко добре са се наспали (примерно), за този период не чух нито една да каже, че съвсем сама го гледа. В този сайт бях споделила в една от темите за мнението си по темата и масово казваха "бебето трябва да се гледа от мама и тати", ОК, така е, аз не го давам за осиновяване и не искам някой да ми гледа детето, така както навремето аз съм била отгледана от майката на майка ми например, но смятам, че поне през първата година на бебето някой трябва да се погрижи и за майката, защото никак не е лесно.

Ще се радвам да чуя менението ви по темата. Simple Smile

# 1
Никой не е длъжен да помага, но могат, ако искат. Всеки ражда сам за себе си и ако някой се е решил на подобна стъпка, значи трябва да може сам да се грижи за детето си.

# 2
Добре ще е, ако се помага на родителите, но не трябва да се вменява като задължение на близките ти. След като е ясно, че няма да получиш помощ от роднините си с таткото трябва да си изградите рутина и да се наспивате поотделно и да се презаредят батериите.
Обмисляли ли сте варианта за почасово гледане от детегледачка?

# 3
Ние живеем на 2000 км от роднините си - живи и здрави са, ама няма как да идват да ни помагат много, много, всеки си има неговото ежедневие. И се оказа, че се справяме и сами. Двама сме все пак, единият поема детето, другият намира време за себе си и после обратното. Помогнаха ни всъщност повече чак след първата му година, когато почнахме и двамата работа, та и двете баби се редуваха при адаптацията в детската градина. Т.е. да го гледат след детската градина малко, докато ние приключим работа. През първата година си се оправяхме сами обаче. И честно казано, ежедневието ни не е по-еднообразно от преди, т.е. правим същите неща. От 3-месечен пътува малкият с нас около света, жена ми преди ходеше да играе тенис, след 9-тия месец почна да ходи пак (преди това лекарят не и позволяваше), събира се с приятелки. Аз също намирам време за хобита. И се получават нещата.

# 4
Ще се учудите, но %-та на родителите, отглеждащи децата си без т.нар.чужда грижа е много по-голям от този със.
Както и unserwahnsin е написала-никой с нищо не Ви е длъжен в този живот. Детето си е Ваше и Вие с мъжът Ви сте отговорни за неговото отглеждане. Всичката помощ от роднини е доброволна и по желание.
Много от майките дори не питат бабите на децата си дали искат да помагат-директно им ги носят с все чеиза им и ги зарязват там.
Ние не сме имали помощ (дори за час) от баби, лели, чичовци, стринки и прочее никога през израстването на детето ни. В чужд град сме без никакви роднини (че и приятели почти). И така цял живот. Оцеляхме.
Помнете, че детето няма да е вечно малко, ще порасне и нещата ще станат по-лесни.

# 5
Това, че всички са намерили някаква причина да отклонят искането, говори за някакви други проблеми. Ако занапред ще разчитате на външна помощ от роднини, а не да речем платена, е добре да помислите в тази посока - защо нито един не е откликнал сега, когато е лесното. И да потърсите решение.

# 6
  • София
Не. Двамата с бащата са напълно достатъчни да си гледат детето.
Така и бащата се научава да си гледа детето и да бъде нормален родител, вместо да "помага" в гледането на собственото си дете, все едно е някакъв съсед или роднина и не е родител на това дете.

П.П. С мъжа ми си гледахме сами детето, аз отказах помощ от майка ми, което считам за едно от добрите ми решения. Виждала съм колко неадекватни родители стават бащите, на които роднини им гледат децата. Неадекватен родител вкъщи не желая.

Скрит текст:
Здравейте,

Според вас трябва ли роднините да помагат на майката, поне през първата година от раждането на детето?

Тази тема ме измъчва много и реших да направя проучване в този форум.

Аз съм майка за първи път, детето ми е на 9 месеца, всичките ни роднини са живи, здрави и са много добре, ходят по почивки, но за всички тези месеци никой не дойде да ми помогне поне за 1 ден. Обичамe си детето, не ме разбирайте погрешно, грижим си се за него, живи и здрави сме, но смятам че е редно някой да дойде поне за малко да ни отмени. Не обичам да се оплаквам, не обичам да изглеждам като клошар и се поддържам, и всеки път когато се видим с някой роднина/приятел ми казва "ах колко добре изглеждаш, много добре ти се отразява майчинството", но всъщност съм адски изморена и това еднообразие ме убива. Майка ми, свекърва ми, сестра ми, сестрата на мъжът ми бяха поканени за няколко дни вкъщи, но всички си намериха извинение да не дойдат (имаме голям мезонет и има много добри условия за гостите ни). Когато сестра ми роди, аз бях неотлъчно до нея в продължение на 5 години, бях като втора майка на племенника ми, а сега тя постоянно изтъква колко е заета и изморена. Майките около мен постоянно споделят как някой им помага и колко добре са се наспали (примерно), за този период не чух нито една да каже, че съвсем сама го гледа. В този сайт бях споделила в една от темите за мнението си по темата и масово казваха "бебето трябва да се гледа от мама и тати", ОК, така е, аз не го давам за осиновяване и не искам някой да ми гледа детето, така както навремето аз съм била отгледана от майката на майка ми например, но смятам, че
поне през първата година на бебето някой трябва да се погрижи и за майката, защото никак не е лесно.
Скрит текст:
Ще се радвам да чуя менението ви по темата. Simple Smile
Това е задължение на партньора на майката – като нейн партньор и като другия родител.

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 09:27 от milenaka

# 7
  • Пловдив
Незнам дали е редно да помагат…
Аз и съпругът ми(той е шофьор и когато си е вкъщи помага и се занимава с децата) си гледаме сами децата,едното е на 6,а другото на 1г и 8м.
Баща ми и съпругата му идват за по 2-3 часа (живеем в съседен град) веднъж в месеца я дойдат,я не…Вуйчо ми и вуйна ми така се занимават с децата за по няколко часа,когато си ходим на село..Моята майка и баба ми не са сред живите вече,но баба ми е гледала няколко пъти голямото ми дете когато е било болно,а аз започнала работа.

Майката на съпругът ми хем работи и в ясла,но си гледа другите внуци дори моите деца не я познават а живеем на 10 мин път 😂😂

Трудно е,но няма да е все така.

# 8
Точно така, никой с нищо не е длъжен и всичко е пожелание. То е ясно, че на моите роднини не им се занимава.

Винаги се поставям на мястото на другия и когато аз имах племенник някакси на мен ми се вмени ролята на втора майка, когато не ходих да го гледам ми се звънеше по телефона и ми се обясняваше колко лоша леля съм и за да си спестя скандалите ходих и помагах.

Мъжът ми и аз сме екип, иначе няма как да стане, както казах си гледаме детето.

# 9
  • София
Не.
Децата са на родителите си и те не са ги родили за роднините, а по свое желание.
Ние си гледаме нашите деца. Дъщеря ни (най-голямата) си гледа нейното.
Родителите ни живеят на 450 км от нас, с първите 2 деца живееха на 2000 км и само с третото бяхме съседи, та тогава помагаха по тяхно желание понякога.
Сестра ми живее до нас в момента. Случвало се е да предложи да погледа някое от децата за няколко часа, но тя си има семейство, деца, внуци, работа и не мога да изисквам нищо от нея.
Ползваме почасови бавачки при нужда или си намираме други варианти.
Децата ни са 5 на различна възраст между 2,5 и почти 27.
Ние живеем на 1500 км от внучка ни.
Лелите на внучка ни (нашата втора дъщеря и двете сестри на зетя) помагат, когато могат, но за дребни неща и без някой да изисква от тях. Младите се справят сами. При тях майчинството е кратко по закон и после почна ясла, разпределяха си смените двамата. Другите баба и дядо са на 200 км и работят. Лелите си имат семейства, но я вземат за по някой час, за да починат родителите, но това е веднъж на няколко месеца.
Това е положението.
Всеки си има ангажименти.

# 10
  • София
Точно така, никой с нищо не е длъжен и всичко е пожелание.
Скрит текст:
То е ясно, че на моите роднини не им се занимава.

Винаги се поставям на мястото на другия и когато аз имах племенник някакси на мен ми се вмени ролята на втора майка, когато не ходих да го гледам ми се звънеше по телефона и ми се обясняваше колко лоша леля съм и за да си спестя скандалите ходих и помагах.

Мъжът ми и аз сме екип, иначе няма как да стане, както казах си гледаме детето.
Всичко е точно значи. Това, което описваш, е нормалният вариант. Или ти искаш някой друг да ви гледа детето? Или говориш за помощ по изключение, ако нещо се наложи?

# 11
Заглавието на темата е "Трябва ли да се помага на майката" Simple Smile

Ясно е, че родителите си гледат детето Simple Smile нашето поне си е много гледано и си е добре Simple Smile

Според вас, следва ли някой да помага на родителите? Или според вас родителите са машини, нямат нужда да спят, да се хранят или къпят нормално.

# 12
  • София
Скрит текст:
Заглавието на темата е "Трябва ли да се помага на майката" Simple Smile

Ясно е, че родителите си гледат детето Simple Smile нашето поне си е много гледано и си е добре Simple Smile

Според вас, следва ли някой да помага на родителите?
Скрит текст:
Или според вас родителите са машини, нямат нужда да спят, да се хранят или къпят нормално.
Не.

На такъв черно-бял въпрос, давам също такъв черно-бял отговор.

# 13
Разбирам те, но тук сред супер-майките няма да намериш разбиране. Според мен е хубаво да има кой да помага, и хората, които имат помощ - платена или семейна - се справят по-добре, по-отпочинали са и поради това вероятно и по-добре родителстват. Бих помагала, ако се налага. На мен няма кой да ми помогне, в чужбина сме без близки. В края на краищата всичко си има последствия. Отказващите да помагат после нямат особено силна връзка с детето.

# 14
  • Melmak
Точно така, никой с нищо не е длъжен и всичко е пожелание. То е ясно, че на моите роднини не им се занимава.

Било ти е вменено и сега се чувстваш прецакана, че ти не си го вменила на никого? Правилно ли разбирам? Прецакала си се 5 години да гледаш племенника си и очакваш същото от сестра си. Недей.

Общи условия

Активация на акаунт