Трябва ли да се помага на майката

• 9 980
  • 318
  •   1
Отговори
# 30
Когато пуснах темата, знаех, че ще има хейтър, които ще пишат само, за да се заяждат (на такива няма да отговарям, целта не е да си докарваме още негативизъм в ежедневието, а да обсъдим тема, която е важна най-вече за психическото здраве на жените). Много се надявам, тези които се заяждат в момента да не са майки, защото ако са е доста грозно.

Обаче мнението на повечето от вас е доста полезно и се надявам повече млади майки да го видят, за да се подготвят психически и да видят как ние майките се справям спрямо това, което ни е дадено.

Да, когато нямаш избор се стягаш и изглеждаш така все едно нямаш нужда от помощ (както е в моя случай), но принципно е хубаво да си помагаме взаимно.

Помня един смешен случай, в който с мъжът ми не бяхме спали 24 часа понеже на синът му изникнаха 2 зъба едновременно и на другия ден трябваше да ходим на магазина да напазарим. Съответно отиваме тримата, детето заспа в колата, ние едва се мъкнахме и на асансьора се засякохме със съсед, който също е с малко бебе.
Той ни попита: Ехо как сте? Как е малкия малчоган?
Ние: Добре сме, малкия спи сега, че снощи се поизмори малко. Вие как сте?
Той: Оооо ние сме много добре, нашия го дадохме снощи на родителите ми, че да свиква, сега отивам да го взема.
След това всеки тръгнва на където се е запътил и с мъжът ми се спогледахме и прихнахме да се смеем, ама такова шизофренично, когато знаеш, че има и хора, които са си добре, просто ние сме прецакани. Grinning Grinning Grinning

# 31
  • София
Защо човек трябва да ражда деца, когато очаква някой друг да участва в отглеждането им, освен тези, които сами са решили да направят и родят въпросните деца?
Имането на деца не е задължително.

Наивница, не става въпрос за нулева помощ, а за това, че нищо не е задължително в този живот.
Насила ли да накара авторката роднините си да помагат? С автоматично оръжие ли да ги застави или с компромати?
Когато роднините отказват или са далеч, двамата родители се справят заедно и ползват платена помощ, за да имат време да останат насаме като двойка.

Авторке, би ли споделила поименно кой се заяжда в темата.
Чак пък и двамата да не успяват да се нахранят и наспят нормално от гледане на бебето!
При вирус у дома никога не бих поискала здрав близък да дойде по какъвто и да е повод. Категорично бих забранила, а не да разболея и родителите си или семействата на братя/сестри.

# 32
  • София
Не проявявай "хейтър" към несъгласните с теб, моля.

За моето спокойствие и психическо здраве беше важно да знам, че мъжът ми няма да е от тези неадекватни родители, които няма да знаят какво да правят, ако детето им се разболее например, защото някоя баба се е правила на родител на детето им вместо тях.

Пак да попитам за каква помощ става въпрос – за помощ по изключение или очакваш ежеседмично някой да ви гледа детето?

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 10:26 от milenaka

# 33
Винаги се поставям на мястото на другия и когато аз имах племенник някакси на мен ми се вмени ролята на втора майка, когато не ходих да го гледам ми се звънеше по телефона и ми се обясняваше колко лоша леля съм и за да си спестя скандалите ходих и помагах.

Предполагам сте го правила защото сте добра, а не защото сте очаквал насрещен жест. Голяма грешка, която може да допусне човек, е да има очаквания, че другите хора ще постъпват като него.

# 34
  • Melmak
А защо живееш с мисълта, че си прецакана? Лесно е да кажеш хейтър на всеки, несъгласен с теб. Прецакана ще си ако си болна и не можеш да си гледаш детето, ако нещо с теб се случи и те сполети беда. Е, тогава си прецакана. Но здрава и права жена е прецакана, че нямало баба, на която да хвърли бебето за 1 нощ докато му избият 2 зъба.

Много майки са прецакани. Така ще ти кажа. Моите приятелки, които не са от София, а живеят тук - всичките. Баба я в Монтана, Варна, Бургас или Русе. Бебето и родителите в София. Ами.. справят се.

# 35
Обаче мнението на повечето от вас е доста полезно и се надявам повече млади майки да го видят, за да се подготвят психически и да видят как ние майките се справям спрямо това, което ни е дадено.

Ние, майките, се справяме много добре. Бащите също. В съвременното общество не е трудно двама родители да отглеждат 1 бр. здраво бебе.

Излишно е това заяждане с потребителите, пък етикети кои били хейтъри, кои какви били. Непродуктивно поведение е това, както и това към роднините ви, при положение, че искате да ги ангажирате с бебето си.

# 36
  • София
Прецакан да си гледа детето...
Казано от родител Close

# 37
Забелязвам, че когато бабите и дядовците помагат, много често пречи на родителите да възпитават детето така, както искат. Когато те кажат „не“ на детето, по-старото поколение се намесва и казва „да“ и го разглезва. Поради това аз не искам честото присъствие на родителите ни. Нека всеки да се грижи за детето си както иска и знае.

# 38
Наивница, не става въпрос за нулева помощ, а за това, че нищо не е задължително в този живот.

Разбира се, че не е задължително и няма как да накараш никого да ти помага, но е проява на човещина към човек, който е от семейството ти и който изпитва затруднения. То нищо не е задължително, освен предписаното в закона... Но така се разкапва семейството като широко понятие, а после има вопли защо хората били самотни, защо се раздалечавали и отчуждавали, защо децата били не знам си какви. А лицемерието да ползваш много от даден вид помощ, а после да се правиш на приятно разсеян, е направо върхът. Авторката ще стегне зъби и ще оцелеят, но семейната травма на разочарованието и чувството, че си сам на този свят, остава.

# 39
  • София
Да повторим за "прецаканите" - имането на деца не е задължително и не се прави за бабите, лелите, стринките и учинайките.

Наивница, нещо се опитваш да ми кажеш ли за ползването на "много от даден вид помощ"?
Никой не спира авторката да ползва също много видове помощ.

Съчувствието към авторката няма да накара нейните роднини да помагат. Какво е добре за другите хора или не - също няма да промени нейното "добро".

# 40
  • София
Забелязвам, че когато бабите и дядовците помагат, много често пречи на родителите да възпитават детето така, както искат. Когато те кажат „не“ на детето, по-старото поколение се намесва и казва „да“ и го разглезва. Поради това аз не искам честото присъствие на родителите ни. Нека всеки се грижи за детето си както иска и знае.
Това беше втората ми основна причина да откажа помощ.
Не търпя вмешателство.

# 41
Казах, че няма да отговарям на заядливи коментари. За съжаление тук е пълно с хора, които вместо да обсъждат дадена тема изказвайки своя опит и мнение, започват да нападат даден човек и да, повечето коментари са доста заядвили и в стил хейт, който е излишен.

Като например този...
Казано от родител Close
Предполагам човекът е в напреднала възраст, не може да разбере комичната част в разказа, но задължително трябва се напише нещо подобно.

Никога, под никаква форма не съм писала, че не искам да си гледам детето или нещо подобно. Но да, смятам, че майките са длъжни да помагат на децата си, независимо дали те са на 9 месеца или на 29 години. Simple Smile

# 42
  • София
А аз считам, че след определена възраст децата трябва да пораснат и да носят отговорност за собствените си избори.
Скрит текст:
Казах, че няма да отговарям на заядливи коментари. За съжаление тук е пълно с хора, които вместо да обсъждат дадена тема изказвайки своя опит и мнение, започват да нападат даден човек и да, повечето коментари са доста заядвили и в стил хейт, който е излишен.

Като например този...
Казано от родител Close
Предполагам човекът е в напреднала възраст, не може да разбере комичната част в разказа, но задължително трябва се напише нещо подобно.

Никога, под никаква форма не съм писала, че не искам да си гледам детето или нещо подобно.
Но да, смятам, че майките са длъжни да помагат на децата си, независимо дали те са на 9 месеца или на 29 години. Simple Smile
Което отговаря на този въпрос:
Скрит текст:
milenaka Защо сте толкова категорична?

Забелязвам, че поколението на майка ми (родените преди 70-та) са на това мнение, като се има предвид, че техните деца са отгледани от родителите им и не просто са им помагали, а директно са ги отменяли. Масово са раждали на по 19-20 години и няма как дете да гледа дете, за това родителите им са поемали цялата тежест. В тази тема, разбира се не става въпрос за такъв сюжет. Тук говорим за помощ на майката, например да се помогне в домакинската работа. Веднага се сещам за няколко случая на следродилна депресия, представям си колко трудно е на някои майки да се справят сами и според мен не е никак честно да оставиш детето си да се справя само с абсолютно всичко. Един ден, когато дойде време, моят син ще знае, че може да разчита на мен винаги и няма да си измислям извинения, защото ще знам колко е трудно понякога да си родител.

Точно така, никой с нищо не е длъжен и всичко е пожелание. То е ясно, че на моите роднини не им се занимава.

Винаги се поставям на мястото на другия и когато аз имах племенник някакси на мен ми се вмени ролята на втора майка, когато не ходих да го гледам ми се звънеше по телефона и ми се обясняваше колко лоша леля съм и за да си спестя скандалите ходих и помагах.

Било ти е вменено и сега се чувстваш прецакана, че ти не си го вменила на никого? Правилно ли разбирам? Прецакала си се 5 години да гледаш племенника си и очакваш същото от сестра си. Недей.
Прекалено грозно изказване. "Прецакала си се..."??? Не си правете грешни заключения.  Ами не, не мисля, че съм се прецакала с това, че съм важна част от живота на племенника си. Не смятам, че някой се прецаква с подобно нещо. Примера беше даден, за да покажа как
има хора, които смятат, че другите са им длъжни!
Ти от тях ли си?

Понеже явно си пропуснала два пъти въпроса ми, ще потретя:

За каква помощ е темата.
За помощ по изключение или очакваш някой ежеседмично да ви гледа детето?

# 43
  • София
Авторке, в грешка си. Точно личния си опит използваме.
Аз даже за собственото си семейство писах. И за моите деца, и за внучка ми.
Кой точно и как те напрада в темата? Различното мнение от твоето не е нападение или хейт.
Хейт обаче е опитът да изкараш по-възрастните с липса на чувство за хумор. Wink
Ако така заядливо общуваш и с роднините си, изводите защо отказват да идват в дома ти и да помагат за детето ти са ясни.

# 44
На моя приятелка майка ѝ долетя от Америка, за да помогне временно с детето, докато приятелката ми се възстановява от планирана голяма коремна операция. Американци от италиански произход са, голямо шумно и сплотено семейство. На друга позната майка ѝ стоя един месец изолирана на хотел в карантина по време на ковид, за да ѝ помогне след тежко раждане. Има майки, има и Майки, надявам се да съм от вторите - когато и ако е нужно.

Общи условия

Активация на акаунт