Трябва ли да се помага на майката

• 9 988
  • 318
  •   1
Отговори
# 15
milenaka Защо сте толкова категорична?

Забелязвам, че поколението на майка ми (родените преди 70-та) са на това мнение, като се има предвид, че техните деца са отгледани от родителите им и не просто са им помагали, а директно са ги отменяли. Масово са раждали на по 19-20 години и няма как дете да гледа дете, за това родителите им са поемали цялата тежест. В тази тема, разбира се не става въпрос за такъв сюжет. Тук говорим за помощ на майката, например да се помогне в домакинската работа. Веднага се сещам за няколко случая на следродилна депресия, представям си колко трудно е на някои майки да се справят сами и според мен не е никак честно да оставиш детето си да се справя само с абсолютно всичко. Един ден, когато дойде време, моят син ще знае, че може да разчита на мен винаги и няма да си измислям извинения, защото ще знам колко е трудно понякога да си родител.

Точно така, никой с нищо не е длъжен и всичко е пожелание. То е ясно, че на моите роднини не им се занимава.

Винаги се поставям на мястото на другия и когато аз имах племенник някакси на мен ми се вмени ролята на втора майка, когато не ходих да го гледам ми се звънеше по телефона и ми се обясняваше колко лоша леля съм и за да си спестя скандалите ходих и помагах.

Било ти е вменено и сега се чувстваш прецакана, че ти не си го вменила на никого? Правилно ли разбирам? Прецакала си се 5 години да гледаш племенника си и очакваш същото от сестра си. Недей.
Прекалено грозно изказване. "Прецакала си се..."??? Не си правете грешни заключения.  Ами не, не мисля, че съм се прецакала с това, че съм важна част от живота на племенника си. Не смятам, че някой се прецаква с подобно нещо. Примера беше даден, за да покажа как има хора, които смятат, че другите са им длъжни!

# 16
  • София
Питаш, получаваш отговори.
Темата е "трябва ли да се помага на майката, написах "не", обосновах се и за причината. Не е нужно да се повтарям.

# 17
  • София
Според вас, следва ли някой да помага на родителите? Или според вас родителите са машини, нямат нужда да спят, да се хранят или къпят нормално.

Не трябва.
Никой няма такова задължение.
Трябва родителите да преценят дали ще имат сили да се справят и да си подредат така приоритетите, че да водят нормален живот. Дали ще получат помощ от близки, платена помощ или ще си разпределят ангажиментите - топката е в тяхното поле, не в нечие друго.
Помощ в домакинството и справяне сама на майката? Как трябва да се разбира това?
В домакинството живеят двама възрастни с равни права и равни задължения. Разпределят си задачите, улесняват се с уреди, при нужда наемат платена помощ или изрично и ясно в прав текст молят някой близък да им помогне, но не с изискване и очакване за задължителност.

# 18
Отглеждането на детето при хомо сапиенс винаги е било работа за много хора, не само за родителите. Така сме оцелели като вид. Дори има теория, че по-дългата продължителност на живота и наличието на менопауза у жените е точно свързано с помощта на бабата за оцеляването на децата. Иначе тук все едни и същи минават да начукат канче колко нескопосен човек си, щом не се справяш с нулева помощ, пък те - хехей, гледат по три породени, ходят на работа и спортуват, и покоряват върхове в свободното си време. Бих питала майка си директно защо няма желание да помага.

# 19
Разбирам те, но тук сред супер-майките няма да намериш разбиране. Според мен е хубаво да има кой да помага, и хората, които имат помощ - платена или семейна - се справят по-добре, по-отпочинали са и поради това вероятно и по-добре родителстват. Бих помагала, ако се налага. На мен няма кой да ми помогне, в чужбина сме без близки. В края на краищата всичко си има последствия. Отказващите да помагат после нямат особено силна връзка с детето.

Да, напълно съгласна съм.

Някой беше написал "родителите трябва сами да преценят дали ще се справят", обачееее като си родител за първи път от къде ще знаеш какво ти предстои... хахахаха

Една позната ми се хвалеше, че сами си гледат детето, майка й е на 2 мин. от тях и отказвали да им помага. След 2 седмици се видяхме пак и ми разказваше как с мъжът й хванали някакъв вирус и веднага звъннали на майка й да дойде да гледа детето. Ние с моят мъж също бяхме болни с 40 градуса, но никой не дойде... за супер-майките това сигурно е ОК. Simple Smile

Отглеждането на детето при хомо сапиенс винаги е било работа за много хора, не само за родителите. Така сме оцелели като вид. Дори има теория, че по-дългата продължителност на живота и наличието на менопауза у жените е точно свързано с помощта на бабата за оцеляването на децата. Иначе тук все едни и същи минават да начукат канче колко нескопосен човек си, щом не се справяш с нулева помощ, пък те - хехей, гледат по три породени, ходят на работа и спортуват, и покоряват върхове в свободното си време. Бих питала майка си директно защо няма желание да помага.

Мега интересно мнение, благодаря ти, абсолютно правилно.
Иначе, моята майка си беше незаинтересована майка като цяло, сега е незаинтересована баба, отказах се да се занимавам с нея много отдавна. Grinning

# 20
Аз съм първата, дето ще каже - трябва да се помага и то много и винаги!
Ама като са далече или като в случая - не искат? Как ще ги накараш насила?
Като си помагала на сестра си си го правила и за себе си - контактът с малко дете за по няколко часа от време на време може да е много приятен и зареждащ, особено ако е племенник.

Просто приеми, че сте само двамата с мъжа ти и това е - организирате се да имате почивки от дете и домакинство поотделно, като поотрасне бебето става и по-лесно със забавленията заедно, дори и само защото не се съобразяваш със следобеден сън и храна.
Зареди се с търпение и не го умувай толкова - децата растат бързо.

# 21
  • София
Скрит текст:
milenaka Защо сте толкова категорична?

Забелязвам, че поколението на майка ми (родените преди 70-та) са на това мнение, като се има предвид, че техните деца са отгледани от родителите им и не просто са им помагали, а директно са ги отменяли. Масово са раждали на по 19-20 години и няма как дете да гледа дете, за това родителите им са поемали цялата тежест. В тази тема, разбира се не става въпрос за такъв сюжет. Тук говорим за помощ на майката, например да се помогне в домакинската работа. Веднага се сещам за няколко случая на следродилна депресия, представям си колко трудно е на някои майки да се справят сами и според мен не е никак честно да оставиш детето си да се справя само с абсолютно всичко. Един ден, когато дойде време, моят син ще знае, че може да разчита на мен винаги и няма да си измислям извинения, защото ще знам колко е трудно понякога да си родител.

Точно така, никой с нищо не е длъжен и всичко е пожелание. То е ясно, че на моите роднини не им се занимава.

Винаги се поставям на мястото на другия и когато аз имах племенник някакси на мен ми се вмени ролята на втора майка, когато не ходих да го гледам ми се звънеше по телефона и ми се обясняваше колко лоша леля съм и за да си спестя скандалите ходих и помагах.

Било ти е вменено и сега се чувстваш прецакана, че ти не си го вменила на никого? Правилно ли разбирам? Прецакала си се 5 години да гледаш племенника си и очакваш същото от сестра си. Недей.
Прекалено грозно изказване. "Прецакала си се..."??? Не си правете грешни заключения.  Ами не, не мисля, че съм се прецакала с това, че съм важна част от живота на племенника си. Не смятам, че някой се прецаква с подобно нещо. Примера беше даден, за да покажа как
има хора, които смятат, че другите са им длъжни!
Ти от тях ли си?

# 22
Заглавието на темата е "Трябва ли да се помага на майката" Simple Smile

Ясно е, че родителите си гледат детето Simple Smile нашето поне си е много гледано и си е добре Simple Smile

Според вас, следва ли някой да помага на родителите? Или според вас родителите са машини, нямат нужда да спят, да се хранят или къпят нормално.

Грешно поставяш въпросите. Няма трябва и не трябва, следва и не следва. Не става с изисквания и задължаване на бабите и лелите.

Пак казвам - щом сега на лесното нито един не е откликнал на искането ти, по-продуктивно е да потърсиш причината и да решиш проблемите. След година-две ще имаш много повече нужда от бабите и лелите, по-добре оправете отношенията отсега, ако не ти се плаща на външен човек.

# 23
Тук няма да намериш разбиране, за съжаление. Да, според мен е редно да се помага на новите родители. Хората са еволюирали да си отглеждат децата заедно в семейни групи и има много информация по тази тема. Това е причината жените да раждат по няколко бебета през толкова кратък интервал от време, въпреки че децата ни се раждат толкова незрели. Самостоятелната семейна клетка състояща се само от майка, баща и децата е сравнително ново явление.

Ако роднините имат желание да помагат и родителите са съгласни, защо не. Но щом твоите близки не искат да се ангажират, няма как да ги задължиш.

ПП. Също да добавя, че бабите и дядовците, които често общуват със внуците си живеят по-дълго. Та и за тях си е полезно Wink

Последна редакция: ср, 26 мар 2025, 10:09 от Tessaria

# 24
Познавам много жени /двойки, които с 2 деца са си супер.Ако ги питаш гледането на 2 деца нищо работа не е, защото си знаят, уикендите и ваканциите натиряр децата и си живеят. Тези, които нямат помощ се мъчат да ги "стигнат", е няма как. Просто е.

# 25
  • София
Да попитам, защото нещо не ми е ясно:
За помощ по изключение ли става въпрос или очакваш някой да ви гледа детето ежеседмично?

# 26
Че защо не и ежедневно?
Приятелка на майка ми се пенсионира по-рано, за да си гледа внучето. Прибира го от детска градина и родителите си го взимат като свършат работа около 18:00 часа.
Всички са много доволни от ситуацията, особено зетят, който намазва и редовно домашна храна.
Ключовото е, че всички искат.

# 27
  • Melmak
Напротив, авторке, ти си се грижила за племенника си и сега те е яд, че няма да получиш обратно същата услуга. Това е.

Дали трябва да се помага, не, нищо не трябва на сила. Ако роднините искат и могат, тогава ок. Но да обясняваш как си ходят на почивки, вместо да идват у вас… то е смешно просто.

Аз имам брат и сме в лоши отношения. Обаче и да не бяхме, не мисля, че щях да се задължа да му гледам децата. Щях да си ходя пак от почивка на почивка.

# 28
  • София
Че защо не и ежедневно?
Скрит текст:
Приятелка на майка ми се пенсионира по-рано, за да си гледа внучето. Прибира го от детска градина и родителите си го взимат като свършат работа около 18:00 часа.
Всички са много доволни от ситуацията, особено зетят, който намазва и редовно домашна храна.
Ключовото е, че всички искат.
Приемам, че въпросът е към мен.
На първа страница съм написала защо.

# 29
Не, не беше лично, използвах въпроса за обяснение на ситуацията, която разказах.
Всяко семейство си има собствена групова динамика, авторката трябва да се намести в новото си положение и да не се сравнява толкова много с другите.
Каквото - такова, дори и да не ѝ е от най- приятното.

Общи условия

Активация на акаунт