Кандидатстудентски изпити по математика в СУ/ТУ

• 487
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте, 12 клас съм с професионална паралелка “Икономика и мениджмънт”, но икономиката не е за мен. Преди около година изкарах JavaScript Basics курса по програмиране в Софтуни и се запалих по програмирането, но така и не записах следващия курс и желанието ми угасна. Сега обаче съм решена, че искам да уча софтуерно инженерство, но проблемът е, че не знам дали ще се справя, тъй като знанията ми относно програмиране са нулеви. Обичам математиката и съм доста добра с нея, но изпитите в ТУ/СУ са на съвсем друго ниво от училищното и сега съм пред дилемата дали ще успея да се подготвя за кандидатстудентските изпити. Другото ми колебание е между това кой университет да избера. Ако можете да ми дадете съвет относно университетите и относно подготовката за кандидатстудентските изпити, ще съм много благодарна. Simple Smile

# 1
Завършила съм преди доста годинки, но по мое време помня, че желаещите за ТУ София ходеха на частни уроци по математика, за да ги приемат (и то такива на които им вървеше математиката). Останах с впечатлението, че се влиза много трудно. Аз бих питала в университета директно каква подготовка ми трябва. Поне аз така направих като кандидатствах (не в ТУ София).

# 2
  • София
Изпитните теми и за двата университета могат да се намерят на сайтовете им. Пише и как се прави балообразуването. Специално за ТУ има 3-4 задачи, които са за училите профил математика в 11-12 клас. Всичко останало е по силите на изучавалите непрофилирана математика. За СУ е нещо подобно. Фактът, че ви изглежда "съвсем друго нивото" на изпитите не говори много добре за вашето ниво. Нивото е подобно на това на непрофилираната матура, с изключение на споменатите няколко задачи. Пробвайте се върху старите изпити и ще добиете представа какво ви е необходимо за успешно вземане на изпитите.

# 3
Здравейте, 12 клас съм с професионална паралелка “Икономика и мениджмънт”, но икономиката не е за мен. Преди около година изкарах JavaScript Basics курса по програмиране в Софтуни и се запалих по програмирането, но така и не записах следващия курс и желанието ми угасна. Сега обаче съм решена, че искам да уча софтуерно инженерство, но проблемът е, че не знам дали ще се справя, тъй като знанията ми относно програмиране са нулеви. Обичам математиката и съм доста добра с нея, но изпитите в ТУ/СУ са на съвсем друго ниво от училищното и сега съм пред дилемата дали ще успея да се подготвя за кандидатстудентските изпити. Другото ми колебание е между това кой университет да избера. Ако можете да ми дадете съвет относно университетите и относно подготовката за кандидатстудентските изпити, ще съм много благодарна. Simple Smile
Като студент в СУ, специалност Информатика, мога да дам мнение, относно изпитите и в СУ и ТУ. Като за началото ще вметна, че софтуерното инженерство в СУ и в ТУ се различават много. В СУ, ако наистина желаеш да излезнеш програмист Компютърни науки и информатика са специалностите. Аз исках Софтуерно инженерство, но по стечение на обстоятелствата съм в Информатика. Мога да кажа, че не съжалявам, че не съм в Софтуерно инженерство. Това е специлност при която не се набляга толкова върху програмирането, колкото върху може би икономическата и бизнес страна на софтуерното инженерство. Докато в ТУ Софтуерно инженерство си е баш баш, Софтуерно инженерство. Тук в СУ на пръв поглед е същото, но не е така. А относно кандидат-студентските изпити. Еми трябва си учене и за двете. В ТУ е сравнително по-лесен, отколкото в СУ. Тази година в СУ дадоха много неприятни задачи. А в ТУ бяха сравнително приятни. И двата университета имат курсове за кандидат-студенти, но не можеш да разчиташ само на тях. Все пак имат материал от профилирана подготовка, който не засягат при икономическите специалности(аз също съм завършила с такава специалност). Съветът ми е, ако решиш да идеш в СУ, не се залъгвай по високите балове за Софтуерно инженерство, това е така заради известността на самата специлност, но прогрмсите на най-добрите чуждестранни университети много се доближават со специалностите информатика и компютърни науки. За ТУ не съм много запозната с програмата, защото моя приоритет беше СУ.

# 4
В ТУ е по-скоро тест и е лесен. Странно, но там приемат дори с матура по български. В СУ изпитът не е лесен, дори за хора с профилирана подготовка. Имайте предвид, че ако не са променили балообразуването, може да не влезете дори да изкарате 6.0 на изпита. Но това важи за момчетата, балът на момичетата е значително по-нисък.
И в двата университета завършването е трудно, изисква се много и значителна част от студентите не завършват.

# 5
  • София
Ако изпитите по математика за ТУ и СУ като ниво ви изглеждат непосилни, то незабавно трябва да вземете мерки - подготвителен курс, частни уроци, нещо, което бързо и фокусирано да ви вдигне нивото.

Къде да уча - СУ или ТУ - дилема за много хора, с много ясен отговор. Simple Smile

СУ се набляга повече на алгоритмичната част, математиката е много повече и се изучават в по-голяма дълбочина езици от малко по-високо ниво -C++, Java и т.н.
В ТУ си е точно инженерство и ако човек иска да се занимава с програмиране на вградени системи - тогава ТУ е по-добрият избор, защото дава и знания за хардур, софтуер и връзката между двете. В СУ точно тези знания са по-слабо застъпени.

Пишеш, че си изкарала пътека на Софи уни, JavaScript Basics.  Това е супер, значи вече знаеш, че програмирането не е сложно, а е по-особен начин на мислене. Едва ли 12 клас е времето за последващо развитие в Софт уни, предвид ДЗИ-тата, избора на професия и т.н.

Аз, противно на останалите, бих се опитала да ти дам една малко по-различна гледна точка. Мисля, че ще ти е полезно - казвам го от позицията на човек, завършил ТУ, а също така и от позицията на майка на вече студентка.

1. Попрочети в интернет какви реализации има като програмист/тест инженер/инженер изисквания. Виж дали се припознаваш в някое от тези 3 неща. Поогледай и обяви за позиции - не, защото ще ги покриеш, а за да се ориентираш какво се търси на пазара на труда и с помоща на родител/близък да се опиташ да си обясниш какво искаш да правиш. В този контекст не гледай основно заплатите, ако те са ти водещото да влезеш в сферата, със сигурност няма да си щастлива и удовлетворена. Човек трябва да чувства удовлетворение от онова, което прави.
2. В момента, в който определиш накъде искаш да вършиш, попрочети програмите на университетите. Те са разписани и на двата сайта, потърси информация за балове от последните години, реши няколко пробни изпита (докъдето ти стигнат силите) и по точките се оцени грубо. Виж дали това, което искаш е постижимо за теб.
3. Аз бих кандидатствала и в двата университета. И каквото сабя покаже. Дъщеря ми беше приета и на двете места, избра си сама, но след като ясно видя къде какво и как. Сега е много щастлива с избора си, учи специалност, която много харесва и наистина я изучава с удоволствие.

Пробните изпити и за двата унивесритета бяха някъде в началото на април, имаше и юни. Датите вече би трябвало да са обявени на сайта. И знаеш методата - сядане на четирибуквието, учене, яко решаване на задачи.
Желая ти успех!

# 6
  • София
Къде четете за датите на предварителните примени изпити? Ровя в сайта на СУ, но не намирам. След НГ ли ги изкарват датите? Знам, че имаше и кратък курс по математика, двуседмичен, също не намирам информация. Младежът ходи на уроци по математика, учи в ТУЕС, но ми се искаше да мине и курса на СУ. Засега не е взел решение дали ТУ или СУ, ще кандидатства и на двете места.

# 7
  • София
Клеми, сайтът иска докторантура, но виж тук:

https://priem.tu-sofia.bg/documents/Pravilnik_KSK2025_04_12_2024.pdf

# 8
  • София
Много ти благодаря! Знаех си аз, че трябва да завърша докторантура!
А за СУ?

# 9
  • София
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … ka_kampaniya_2024

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … redno_obrazovanie
Виж това за ориентир.
По спомен бяха отзивчиви от учебен отдел по телефона - това инфо от преди 2 г.
Но "ние" не "бяхме" с изпит по Мат.

Общи условия

Активация на акаунт