Инсулинова резистентност - тема 2

• 23 222
  • 768
  •   1
Отговори
# 390
Кръвоносните съдове се свиват, кръвообръщението намалява. Не зная дали това обяснява забавянето на метаболизма, специалистите имат думата.

С възрастта изгарянето на калориите се забавя и започва усилено трупане на мазнини. Моята лична е говорила и за цикъла на Кребс, който обяснявал как въглехидратите се превръщат в мазнини. Все се каня да го чета.......В у-ще не сме го учили.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 23:46 от vl

# 391
  • Варна
Аз пък от училище по биология помня цикъла на Кребс като едно от малкото неща, които ми  се е забило като име

# 392
Как пък да не сме го учили?
Точно по този механизъм се омазнява черния дроб, от много въглехидрати и от алкохол.

# 393
  • Бургас
Не е само метаболизма. Има много фактори. Аз съм на мнение, че половите хормони врияят адски много на теглото. Тези от вас, които са отрасли на село знаят защо прасетата се скопяват, нали?
Всички жени с хормонални пробреми, които познавам са все дебелички.

# 394
Свързани са хормоналното здраве и теглото. Въпросът е кое е първо кокошката или яйцето.

Внаги, проблемите са с комплексни причини. Никога не е само един фактор, освен ако не говорим за физическа травма или отравяне.

# 395
Високият инсулин е фактор за проблем с хормоните.

# 396
Той е фактор за толкова много неща, изобщо не е само за КЗ или само за теглото, кръвното, яйчниците или каквото и да е отделно нещо.
Много хубава книга по темата е "Защо се разболяваме" на проф Бенджамин Бикман, има я и на български. Обяснява много подробно, но и достатъчно достъпно за да може всеки да я чете.

# 397
  • София
Не е само метаболизма. Има много фактори. Аз съм на мнение, че половите хормони врияят адски много на теглото. Тези от вас, които са отрасли на село знаят защо прасетата се скопяват, нали?
Всички жени с хормонални пробреми, които познавам са все дебелички.

На това твърдение позната ендокриноложка отговаря: "Мислите ли, че в Освиенцим жените не са имали хормонални проблеми?"

# 398
  • София
Да си призная най-неадекватните изказвания не само за ИР, а по принцип, съм ги чувала все от лекари.
Доцентката ендокриноложка, при която е ходил синът ми, от вратата го е забила с въпроса ''За какво сте тук?". Колко по-добре би било да започне с нещо като "Как бих могла да помогна" или с подобно.

Целият кратък преглед е бил в този дух - отегчение, та вярно да се чудиш за какво си там.

Синът ми е с много висок инсулин. Личният му лекар е заключил, че няма проблем, само малко да поотслабне (от работа не става от компа почти денонощно). Инсулин 27,60.
Какво им става на тези медици!

Ще прави обременяване следващата седмица и му препоръчвам да включи и инсулина в трикратното измерване. Приемам съвети, не искам да пиша колко съм притеснена.

# 399
На колко години е? При подрастващи инсулинът поначало е висок, вижте да минат през детски ендокринолог тези стойности ако е в такава възраст.
Ако не съм разбрала правилно и става дума за възрастен, проблемът се вижда и без обременяване, този инсулин на гладно е страшно висок.
Това със "само трябва да отслабнеш" май всички сме го чували в някакъв момент... Освен че и за жена по-често го има внушаването от околните колко е важен външният вид и покрай това още куп глупости.

# 400
  • Варна
Мен пък миналата седмица една лекарка ме пита "как си", докато пишеше и не ме беше погледната даже и аз й казах "ама аз идвам за първи път" и тя каза "е, знам, всички питам как са първо" и аз бях шах и мат.... толкова да сме отвикнали да ни питат как сме и то лекари, че чак се стреснах.

# 401
  • София
Скрит текст:
На колко години е? При подрастващи инсулинът поначало е висок, вижте да минат през детски ендокринолог тези стойности ако е в такава възраст.
Ако не съм разбрала правилно и става дума за възрастен, проблемът се вижда и без обременяване, този инсулин на гладно е страшно висок.
Това със "само трябва да отслабнеш" май всички сме го чували в някакъв момент... Освен че и за жена по-често го има внушаването от околните колко е важен външният вид и покрай това още куп глупости.
27г.

# 402
Мисля,че няма смисъл от обременяване,достатъчно му е висок инсулина на 0м.

# 403
Младежът и да не направи обременяването, работата е ясна. Както донякъде и причината, щом е силно заседнал...
Хубавите новини за него са че това е поправимо, че зависи само от него, че може да го направи и без да чака на лекари, както и че мъж и то млад би се справил сравнително бързо и лесно. Сравнявам с нас дето повечето сме жени на по-скоро средна отколкото млада възраст.

# 404
  • София
Така е, Нати! Стреснал се е той.

И аз съм цъфнала и вързала, но за сина ми е притеснено много повече. Добре че чета тук и в НВ-ВМХ, иначе ако се опираме на лекарите само...

Ендокриноложка му е написала за изследване:
Скрит текст:

Доколкото виждам, няма препоръка за трикратно измерване на инсулин.

Общи условия

Активация на акаунт