Майчинството счетоводно - 3

• 148 836
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 155
Благодаря, Зина!   bouquet
единственото здравно осигуряване, което е начислено на по- малко пари (пише, че се начислява на 7 лева newsm78 ) е съкратено по следния начин: ЗДР.ОСИГ.СОЦ.Р.>59г. Но мисля, че това едва ли има връзка за момента. Иначе другите видове здравни осигуровки: лична здравна и лична осигуровка заболяване, както и другите лични осигуровки, са начислени на сборната сума от ОРЗ + лекторски+ класно ръководство + разни други еднократни възнаграждения (ако в дадения месец има такива).
Отново благодаря много! И такава хубава новина! Поне малко се успокоих, че си е струвало да получавам около две трети само от заплатата  Hug  bouquet

# 1 156
Хайде и аз да се разпиша с един въпрос. Уточнявам че по образование съм счетоводител, но работя в малко по различна сфера, та практиката ми бяга.
Прдстои ми да изляза в болничен за бременност и раждане на 20 май.
Отработените дни за предходните 6 месеца са :
ноември- всички работни
декември- всички работни
януари- 4 дни болничен
февруари- 1 ден болничен
март- 5 дни болничен
април- 14 дни болничен
Според това което прочетох в нормативната база това са месеците, от които ще се формира среднодневния ми осигурителен доход ( база за обезщетение). Болничните ми са един за 5 дни и един за 19.
Правилно ли си мисля?

# 1 157
  • В полите на Пирин планина
Хайде и аз да се разпиша с един въпрос. Уточнявам че по образование съм счетоводител, но работя в малко по различна сфера, та практиката ми бяга.
ноември- всички работни
декември- всички работни
януари- 4 дни болничен
февруари- 1 ден болничен
март- 5 дни болничен
април- 14 дни болничен
Според това което прочетох в нормативната база това са месеците, от които ще се формира среднодневния ми осигурителен доход ( база за обезщетение). Болничните ми са един за 5 дни и един за 19.Правилно ли си мисля?

Базата -като месеци - е вярна. Това за болничните не го схванах  newsm78 -

# 1 158
Е исках да кажа че има прекъсване между болничните.
Моята логика беше, че когато имам отработени дни в месеца ( без значение колко) то за този месец се изчислява среднодневно възгараждение и той участва с базата за изчисляване на обезщетение. Явно съм била права.
Затова исках да работя една седмица през април, за да може и този месец да влиза в базата ми за изчисляване на обезщетение, а не да се включат месеците до март.
Благодаря за бързия отговор!

П.С. Уточнявам, че през април получавам премия към заплатата си въз основа на решение на общото събрание на акционерите на дружеството, в което работя. Тя като правило се отнася за цялата 2006, но нашите счетоводители я включват като РЗ за април, вместо да правят корекция за минали години. Затова е важно за мен април да участва в базата за изчисляване.

# 1 159
  • В полите на Пирин планина
Е исках да кажа че има прекъсване между болничните.
Моята логика беше, че когато имам отработени дни в месеца ( без значение колко) то за този месец се изчислява среднодневно възгараждение и той участва с базата за изчисляване на обезщетение. Явно съм била права.
Затова исках да работя една седмица през април, за да може и този месец да влиза в базата ми за изчисляване на обезщетение, а не да се включат месеците до март.
Благодаря за бързия отговор!

П.С. Уточнявам, че през април получавам премия към заплатата си въз основа на решение на общото събрание на акционерите на дружеството, в което работя. Тя като правило се отнася за цялата 2006, но нашите счетоводители я включват като РЗ за април, вместо да правят корекция за минали години. Затова е важно за мен април да участва в базата за изчисляване.

Е, добре  Hug - така е  - щом има прекъсване в болничния месц април влиза в базата, като за времето в болничен се взема доходът, от който е изплатено обезщетението, т.е. не се намалява базата за болничния за бременност и раждане.

# 1 160
Благодаря, Зина!   bouquet
единственото здравно осигуряване, което е начислено на по- малко пари (пише, че се начислява на 7 лева newsm78 ) е съкратено по следния начин: ЗДР.ОСИГ.СОЦ.Р.>59г. Но мисля, че това едва ли има връзка за момента. Иначе другите видове здравни осигуровки: лична здравна и лична осигуровка заболяване, както и другите лични осигуровки, са начислени на сборната сума от ОРЗ + лекторски+ класно ръководство + разни други еднократни възнаграждения (ако в дадения месец има такива).
Отново благодаря много! И такава хубава новина! Поне малко се успокоих, че си е струвало да получавам около две трети само от заплатата  Hug  bouquet

Здравното осигуряване няма абсолютно нищо общо с обезщетението. Социалното осигуряване във фонд Общо заболяване и майчинство е важно. Здравната каса обезщетения не изплаща  Grinning

# 1 161
ноември- всички работни
декември- всички работни
януари- 4 дни болничен
февруари- 1 ден болничен
март- 5 дни болничен
април- 14 дни болничен
Според това което прочетох в нормативната база това са месеците, от които ще се формира среднодневния ми осигурителен доход ( база за обезщетение). Болничните ми са един за 5 дни и един за 19.
Правилно ли си мисля?

Аз не разбрах нещо тук. Като гледам лентичката, ти трябва да излезеш в болничен за бременност и раждане в края на Май. Базата ще е Ноември - Април, независимо дали през тези месеци си работила или си била в болничен. Дори и да не работиш през Април, той пак влиза в базата. Базата не се определя от това работила ли си през даден месец или не.

# 1 162
ноември- всички работни
декември- всички работни
януари- 4 дни болничен
февруари- 1 ден болничен
март- 5 дни болничен
април- 14 дни болничен
Правилно ли си мисля?

Аз не разбрах нещо тук. Като гледам лентичката, ти трябва да излезеш в болничен за бременност и раждане в края на Май. Базата ще е Ноември - Април, независимо дали през тези месеци си работила или си била в болничен. Дори и да не работиш през Април, той пак влиза в базата. Базата не се определя от това работила ли си през даден месец или не.
Ако през април не работя нито един ден ще получа от работодателя премия ( т.е. ще имам сума, получена като РЗ за април, но няма да имам нито един работен ден; как ще ми се изчисле среднодневно възнаграждение?) + болничен от НОИ. Тази премия би ли влязла в базата за определяне на обезщетението ми през следващите 315 дни?

# 1 163
ноември- всички работни
декември- всички работни
януари- 4 дни болничен
февруари- 1 ден болничен
март- 5 дни болничен
април- 14 дни болничен
Правилно ли си мисля?

Ако през април не работя нито един ден ще получа от работодателя премия ( т.е. ще имам сума, получена като РЗ за април, но няма да имам нито един работен ден; как ще ми се изчисле среднодневно възнаграждение?) + болничен от НОИ. Тази премия би ли влязла в базата за определяне на обезщетението ми през следващите 315 дни?

Ако през Април си в болничен, за база ще се вземе осигурителния доход, от който е изчислен този болничен. Например, ако заплатата ти е 500 лева, през Април ще получиш 80% от тези 500 лева, а когато се изчислява болничния за бременност и раждане, за Април се взима доход 500 лева.
Колкото до премията - зависи как ще е изплатена. На какво основание ти плащат пари, докато не работиш?

# 1 164
Честно казано не знам основанието. Ако разгледаме проблема по същество ( предимство на съдържанието пред формата) това е премия за работата ми през 2006г. Представлява част от печалбата на работодателя, разпределена след общото събрание на акционерите. За да не се прави корекция на данни за минала година ми я изплащат ежегодно със заплатата за април. Във фиша ми тази сума се включва във ФРЗ- върху нея ми удържат данък и осигуровки.
Пише точно:
РЗ - ....
Премия- ....
ФРЗ- ....... ( сума от РЗ и премия)

# 1 165
Честно казано не знам основанието. Ако разгледаме проблема по същество ( предимство на съдържанието пред формата) това е премия за работата ми през 2006г. Представлява част от печалбата на работодателя, разпределена след общото събрание на акционерите. За да не се прави корекция на данни за минала година ми я изплащат ежегодно със заплатата за април. Във фиша ми тази сума се включва във ФРЗ- върху нея ми удържат данък и осигуровки.
Пише точно:
РЗ - ....
Премия- ....
ФРЗ- ....... ( сума от РЗ и премия)

Извинявай,  не разбрах какво искаш да кажеш с това - съдържанието пред формата? Тук няма конфликт на формата и съдържанието. А и освен това - как да поставим съдържанието пред формата, след като ти не знаеш основанието, а съдържанието се определя точно от основанието.
Дали ще се включи в обезщетението зависи само и единствено от начина, по който ще се изплати тази сума. Ако върху нея се внесът осигуровки за фонд Общо заболяване и майчинство, тогава ще се включи и в базата на обезщетението. За целта обаче, ако си целия месец в болнични, трябва да се направят коректни начисления. Вероятно счетоводителката ти ще може да ти даде най-точен отговор на въпроса ти. Аз не мога, тъй като не разполагам с необходимата информация.

# 1 166
С предимството на съдържанието пред формата исках да кажа че съдържанието е "премия за 2006", а формата е "заплата за април 2007". Няма да ви занимавам с моя специфичен случай. Не разбирам какво имаш предвид под "коректни изчисления"- върху сумата ми се начисляват и внасят дължимите данъци и всички осигуровки, и именно за да не създавам хаос държах да имам работни дни през месеца. Защото когато има псецифичен случай или дупчица в закона всеки тълкува нещата както му дойде ( най вече държавните служители).
Благодаря за помощта и продължавайте все така!

Между другото ми е интересно и как се тълкува получената 13-та заплата? Поне в обезщетението ми за болничния  през януари 13-тата заплата е включена в базата. А ако не бях работила и един ден през декември и накрая получа 13та заплата как ли би се определило "основанието" за получаването й?Simple Smile

# 1 167
С предимството на съдържанието пред формата исках да кажа че съдържанието е "премия за 2006", а формата е "заплата за април 2007". Няма да ви занимавам с моя специфичен случай. Не разбирам какво имаш предвид под "коректни изчисления"- върху сумата ми се начисляват и внасят дължимите данъци и всички осигуровки, и именно за да не създавам хаос държах да имам работни дни през месеца. Защото когато има псецифичен случай или дупчица в закона всеки тълкува нещата както му дойде ( най вече държавните служители).
Благодаря за помощта и продължавайте все така!

Между другото ми е интересно и как се тълкува получената 13-та заплата? Поне в обезщетението ми за болничния  през януари 13-тата заплата е включена в базата. А ако не бях работила и един ден през декември и накрая получа 13та заплата как ли би се определило "основанието" за получаването й?Simple Smile

Чисто счетоводно, 13-тата заплата е просто едно допълнително начисление към  12-тата заплата. Тя не е отделно плащане. Не се създава отделна ведомост.
При изплащането на заплати, това, че плащането е резултат от минали действия няма значение. В смисъл, че вие можете да получите някакъв бонус за работата, която сте свършила през 2006-та, но този бонус да ви бъде изплатен през Януари 2007-ма. Това, че плащането е в резултат от нещо, извършено през миналата година изобщо няма никакво значение. Важни са само две неща - кога е начислено плащането и кога е изплатена сумата. В този смисъл вие имате допълнително плащане през Април, без изобщо да е от значение факта, че това плащане е за нещо, свършено през 2006-та.

Или, казано с други думи, това, което вие определяте като съдържание, изобщо не е важно в случая. Гледа се само формата.

Не казвам, че не е възможно да ви се изплати премия. Просто счетоводителката ви трябва добре да си попълни Декларация 1. Това значи коректни изчисления. Защото ако подаде декларация, в която сте цял месец в болнични, а ви се плаща заплата, няма да я приемат в НАП. В подобен случай декларацията има особености при оформянето. Не е невъзможно. Аз съм подавала данни за служителка в такава ситуация.

# 1 168
Сега вече ми се изясни! Благодаря!
Не знаех за тази Декларация 1 ( уточних че съм далеч от практиката).
Не че се съмнявам в счетоводителите ни- персоналът ни е над 4 000 души и със сигурност далеч не съм първата, но ми се щеше сама да изчисля колко ще получвам през 315-те дни на майчинство.

Имате виртуална почерпка от мен-

# 1 169
  • София
Два бързи въпроса, извинявам се, сигурна съм ,че са мчи задавани подобни-
Ако брутната ми заплата е 515 лв, как да изчисля нетната, т.е. какъв е общоят % осигуровки, данъци и други  подобни.
Получили ли се си от НОИ болнични за януари и има ли телефон за справки или в интернет ,където да проверя дали са ми преведени ,как и точно колко пари?

Общи условия

Активация на акаунт