Майчинството счетоводно - 3

• 148 774
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 140
Благодаря на всички

# 1 141
  • В полите на Пирин планина
eva74, няколко пъти вече питах в НОИ не мога ли сама да си нося документите да става по-бързо, отговорът е категоричен - само самоосигуряващите се лица ги носят сами. За останалите е длъжна счетоводителката. Няма да ги приемат от теб.
Много ти благодаря, защо тогава ме праща мен , сега ще и се обадя.

Няма логика в това - задължително осигурителят / работодателят / представя болничните листове в НОИ на всички работници за съответния месец.

Можете като представител на работодателя да ги занесете в НОИ, но задължително подписани и подпечатани от представителя на фирмата.

Жената е в отпуск за бременност и раждане  Peace

# 1 142
Извинявам се, ако въпросът ми се повтаря, но не съм изчела всичко тук, за което също се извинявам   bouquet
Днес се посъветвах със счетоводител за осигуряването преди раждане, но ми казаха, че майчинските се поемали от един работодател. Тоест, ако работя на втори трудов договор, вторият работодател не ме осигурява и следователно вноските ми по този втори трудов договор "изгарят". Разбрах, с голямо съжаление, че и хонорарите не важат. Аз работя в държавна езикова гимназия и силно се съмнявам, че от там ще се съгласят да ме осигуряват на по- висока заплата (дори да си доплащам отделно осигуровките). А вторият трудов договор, евентуално, ще е фиктивен, във фирма на мой роднина, където ще си плащам осигуровки всеки месец (отделно от тези, които ми одържат от училище). 
Така че въпросът ми е: има ли начин да повиша майчинските си, ако работя на два трудови договора? Как ще се уреди въпроса с изплащането, ако то може да се прави само от единия работодател?
Благодаря ви много предварително!  Hug  bouquet Peace

# 1 143
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=122192.0
.. част 1 на настоящата тема ..

# 1 144
  • у нас
Привет,

искам да запитам относно неплатеният отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8 години. Въпросът ми е, когато свърши платения отпуск за отглеждане на дете до 2 години, може ли бащата да прехвърли на майката неплатения си отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8 години, който е 6 месеца?

# 1 145
Привет,

искам да запитам относно неплатеният отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8 години. Въпросът ми е, когато свърши платения отпуск за оглеждане на дете до 2 години, може ли бащата да прехвърли на майката неплатения си отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8 години?

Не. Можеше само до края на миналата година. Вече не може.

# 1 146
  • В полите на Пирин планина
Извинявам се, ако въпросът ми се повтаря, но не съм изчела всичко тук, за което също се извинявам   bouquet
Днес се посъветвах със счетоводител за осигуряването преди раждане, но ми казаха, че майчинските се поемали от един работодател. Тоест, ако работя на втори трудов договор, вторият работодател не ме осигурява и следователно вноските ми по този втори трудов договор "изгарят". Разбрах, с голямо съжаление, че и хонорарите не важат. Аз работя в държавна езикова гимназия и силно се съмнявам, че от там ще се съгласят да ме осигуряват на по- висока заплата (дори да си доплащам отделно осигуровките). А вторият трудов договор, евентуално, ще е фиктивен, във фирма на мой роднина, където ще си плащам осигуровки всеки месец (отделно от тези, които ми одържат от училище). 
Така че въпросът ми е: има ли начин да повиша майчинските си, ако работя на два трудови договора? Как ще се уреди въпроса с изплащането, ако то може да се прави само от единия работодател?
Благодаря ви много предварително!  Hug  bouquet Peace

Нека първо си изясним понятията  Peace
"Майчински" - няма
Има : 1 - обезщетение за бременност и раждане 315 календарни дни 2 -обезщетение за отглеждане на дете до 2 год. възраст, което се ползва след изтичане на 1

1 е зависимо от брутното и нетното възнаграждение за предхождащите настъпването на неработоспособността 6 месеца. Не може да е по-малка от минималната работна заплата за страната към момента на получаването на обезщетението. Хонорарите не се включват в базата, защото върху тях не се дължи и внася фонд "Общо заболяване и майчинство". Вторият трудов договор влияе върху разера на обезщетението - болничният лист се издава в два екземпляра и се представя и на двамата работодатели, те - съответно ги представят в НОИ и лицето получава обезщетение на база осиг. си доход при двамата работодатели.
2 е фиксирана с бюджета на фонд ДОО сума - за 2007 година - 180 лева

# 1 147
  • у нас
благодаря ти, много си бърза.   bouquet  bouquet  bouquet

а ако бяхме го прехвърлили до края на миналата година можеше ли да го ползвам сега тази година?

И още едно въпросче - при изтичане на отпуска за гледане на дете и прекратяване на трудовото правоотношение, от страна на работодателя, без писмено известие в рамките на 1 месец би следвало да се изплати обещетение за неспазен срок на предизвестие, нали? Ако, обаче, този 1 месец не е записан в договора, важи ли пак да се вземе от работника това обещетение? Ако не се лъжа беше 1 брутна работна заплата? Освен това се изплаща и неизползания отпуск през годините, които съм била в майчинство, а има ли и други обещетения Laughing?

# 1 148
Благодаря ви за светкавичния и компетентен отговор!  bouquet Hug Peace

# 1 149
благодаря ти, много си бърза.   bouquet  bouquet  bouquet

а ако бяхме го прехвърлили до края на миналата година можеше ли да го ползвам сега тази година?

И още едно въпросче - при изтичане на отпуска за гледане на дете и прекратяване на трудовото правоотношение без писмено известие в рамките на 1 месец би следвало да се изплати обещетение за неспазен срок на предизвестие, нали? Ако, обаче, този 1 месец не е записан в договора, важи ли пак да се вземе от работника това обещетение? Ако не се лъжа беше 1 брутна работна заплата? Освен това се изплаща и неизползания отпуск през годините, които съм била в майчинство, а има ли и други обещетения Laughing?

Според официалните отговори на НОИ, които напоследък срещам из счетоводните издания, дори и отпускът да е прехвърлен през миналата година, пак не може да се ползва. Например, ако твоите 6 месеца неплатен отпуск са изтекли на 30.11.2006 и съпругът ти е прехвърлил неговите 6 месеца, ти имаш право да ползваш само 1 месец от тези 6 ( до края на 2006-та ). Остатъкът ( 5 месеца ) отново се прехвърля за ползване на съпругът ти.

При прекратяване на трудово правоотношение винаги има предизвестие. Ако не е уговорен друг срок, се счита, че предизвестието е 1 месец. Т.е. дори когато в трудовия договор не е изрично записано предизвестие, такова се дължи.
Срокът на предизвестието обаче, не е задължително да се отработва. Ако имаш неизползван платен отпуск от предходни години, можеш по време на предизвестието да си го ползваш. Ако няма веднага да започваш нова работа, този вариант е по-изгоден, защото ще ти тече осигурителен стаж.
В противен случай, се дължи обезщетение за неспазен срок на предизвестие.
Вариант за прекратяване на трудовия договор, без да дължиш обезщетение е, ако работодателят ти се съгласи да прекратите договора по взаимно съгласие. Тогава може да се уговори по-кратък срок на предизестието или изобщо да не се иска предизвестие.
При прекратяване на правоотношението се дължи обезщетение за неизползван платен отпуск. Когато договорът се прекратява по инициатива на служителя, други обезщетения не се дължат.

# 1 150
  • у нас
Благодаря много за инфото   bouquet  bouquet  bouquet

Да си здрава и все така да помагаш!!!  bouquet  bouquet  bouquet

# 1 151
Момичета здравейте!Първо не съм сигурна дали тук е мястото ,на което трябва да си задам въпроса,но ще опитам,ако бъркам предварително се извинявам.
Значи при мен въпроса е следният - от година и един месец съм по майчинство с малкото ми момченце и съответно получавам старото обещетение - 180 лв.Така, по принцип съм банков служител и ме осигуряват на висока заплата.В момента съм бременна в трети месец с второто ни мишле и съответно ще си имаме бебе през ноември декември.Майчинството за първото ми детенце ще бъде прекъснато за да изляза в майчинство за второто - въпроса ми е  - На какво база ще се изчислява какви пари да взимам по новата поправка - 315 дни/ако не се лъжа/,на база майчинството,т.е. 180 лв ,който съм получавала през последните година и половина или на база заплатата,която съм получавала преди да изляза по майчинство.Благодаря ви предварително.

# 1 152
Дано не ставам досадна и не повтарям някого за сетен път (от няколко часа чета темите, но все още не мога да изчета всичко...  Embarassed пък съм и един лаик- понякога не знам точно коя информация ме засяга  Blush Blush Blush Blush)

И така, в училище основната ми работна заплата е доста ниска, но заедно с лекторските, класното ръководство и т.н. добива по- приемлив вид. Погледнах си фишовете и забелязвам, че всички удръжки се начисляват от общата сума, а не само от ОРЗ. Това означава ли, че обезщетението за бременност и раждане ще бъде изчислено според всичко, което получавам (+ лекторски и класно ръководство) или ще е само върху ОРЗ?
Благодаря ви много отново!  bouquet

# 1 153
Момичета здравейте!Първо не съм сигурна дали тук е мястото ,на което трябва да си задам въпроса,но ще опитам,ако бъркам предварително се извинявам.
Значи при мен въпроса е следният - от година и един месец съм по майчинство с малкото ми момченце и съответно получавам старото обещетение - 180 лв.Така, по принцип съм банков служител и ме осигуряват на висока заплата.В момента съм бременна в трети месец с второто ни мишле и съответно ще си имаме бебе през ноември декември.Майчинството за първото ми детенце ще бъде прекъснато за да изляза в майчинство за второто - въпроса ми е  - На какво база ще се изчислява какви пари да взимам по новата поправка - 315 дни/ако не се лъжа/,на база майчинството,т.е. 180 лв ,който съм получавала през последните година и половина или на база заплатата,която съм получавала преди да изляза по майчинство.Благодаря ви предварително.

Щом отпускът за бременност и раждане на второто дете се застъпва с отпускът за отглеждане на дете до 2 години за първото дете, имаш право през тези 315 дни да получаваш същото обезщетение, което си получавала през 135 -те дни болничен за първото ти дете, ако това е по-изгодно за теб.

# 1 154
Дано не ставам досадна и не повтарям някого за сетен път (от няколко часа чета темите, но все още не мога да изчета всичко...  Embarassed пък съм и един лаик- понякога не знам точно коя информация ме засяга  Blush Blush Blush Blush)

И така, в училище основната ми работна заплата е доста ниска, но заедно с лекторските, класното ръководство и т.н. добива по- приемлив вид. Погледнах си фишовете и забелязвам, че всички удръжки се начисляват от общата сума, а не само от ОРЗ. Това означава ли, че обезщетението за бременност и раждане ще бъде изчислено според всичко, което получавам (+ лекторски и класно ръководство) или ще е само върху ОРЗ?
Благодаря ви много отново!  bouquet

Обезщетението се изплаща върху тази сума, върху която ви се правят удръжки за фонд Общо заболяване и майчинство. Тази удръжка е важна. Нея проверете.

Общи условия

Активация на акаунт