Майчинството счетоводно - 3

• 148 771
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 125

Първо, ако на пуснете работа и не започнете друга, нямате право на обезщетение за бременност и раждане.

А ако фирмата ме води на работа тези три и малко месеца без заплата, уговорка между нас и аз си плащам осигуровките всеки месец?

За да можете да ползвате болничен за бременност и раждане и след това отпуск за отглеждане на дете, фирмата ви трябва да продължи да ви води наработа докато детето ви навърши 2 години. А не само още 3 месеца.
Това за вие да си плащате осигуровките е възможно, но това е уговорка между вас и работодателя ви. Ако работодателят ви е съгласен - може да го направите.
Важното в случая е, че сле като тези 3 месеца изтекът, ако договоп(рът ви бъде прекратен и не бъдете назначена другаде, няма да получавате обезщетение.

# 1 126
Здравейте  bouquet ! Поздравления за търпението и всеотдайността при разплитането на казуси и отговарянето на въпроси!

Ще съм благодарна, ако ми отговорите на следното:
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год (синът ми е на 1г. и 4 месеца). Имам възможност да започна сезонна работа за 5 месеца. Въпросите ми са:
1. Каква молба /и трябва да подам до основния ми работодател? - за неплатен отпуск ли?
2. От кой работодател ще се изплаща 50% от майчинството - от основния или допълнителния?

Предварително благодаря  bouquet

Сезонната работа е при друг работодател, така ли?
Да, при друг паботодател е. А по принцип основния ме и в у1илище и там обичат да прецакват нещата

# 1 127
Здравейте  bouquet ! Поздравления за търпението и всеотдайността при разплитането на казуси и отговарянето на въпроси!

Ще съм благодарна, ако ми отговорите на следното:
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год (синът ми е на 1г. и 4 месеца). Имам възможност да започна сезонна работа за 5 месеца. Въпросите ми са:
1. Каква молба /и трябва да подам до основния ми работодател? - за неплатен отпуск ли?
2. От кой работодател ще се изплаща 50% от майчинството - от основния или допълнителния?

Предварително благодаря  bouquet

Да, при друг паботодател е. А по принцип основния ме и в у1илище и там обичат да прецакват нещата

А на пълен работен ден ли е? Въпросът ми е такъв - какво точно искате да направите? Ще напускате ли при първия работодател, няма ли да напускате и защо споменавате 50-те процента обезщетение?
Има ли възможност при този новия работодател договорът ви да се направи на 4 часа, а не на 8 ( само фиктивно, а вие колко ще си работите - това е друг въпрос ). Защото можеге при втория работодател да работите уж 4 часа, а при първия да продължите да си ползвате отпуска за отглеждане на дете и да си получавате цялото обезщетение, а не 50% от него.
Ако при втория работодетл трябва да сте на пълен работен ден, тогава при първия трябва да си измислите някакъв отпуск да ползвате - платен, неплатен. Или пък да минете на 4 маса при първия си работодател, като обаче имате предвид, че той като основен работодател, може да не се съгласи вие да работите и другаде.

# 1 128
Работя в друг град и в момента съм в майчинство. Сега обаче ми се отвори възможност да се преместя на работа в моя град и трябва да напускам старата си работа и то по време на майчинствово. Въпросът ми е как ще стои въпросът за обезщетението при новия работодател?

# 1 129
  • В полите на Пирин планина
Работя в друг град и в момента съм в майчинство. Сега обаче ми се отвори възможност да се преместя на работа в моя град и трябва да напускам старата си работа и то по време на майчинствово. Въпросът ми е как ще стои въпросът за обезщетението при новия работодател?

Можеш да ползваш отпуск за отглеждане на дете до 2 години и да получаваш обезщетение при новия работодател. Правото не се губи  Peace

# 1 130
Фирмата ,в която понастоящем работя, има сериозни финансови проблеми. Накратко-спиране на един проект и преминаване към друг без ясна идея за възвращаемостта, както и за инвеститор, който да подкрепи втория проект. Дълго време бяхме държани в неведение и чак от няколко дена знаем "уж истината". Не сме си получили заплатите за март, само една част от тях ни е дадена по Великден. Не ни е казано официално "ходете си", работим, обещава ни се, че всеки заработен ден ще ни се плати,без уточнение на
дати. Същевременно всяка от нас си търси други варианти, щото....нищо не е ясно. Официално фалит не е обявен. Питането е:
Има ли давност на получаване на парите ни? Знаем за член 327 ал.2, но засега не желаем да го използваме, защото....още никой не ни е извикал на нова работа. Как можем да си търсим парите, ако има прекомерно голямо забавяне и до какъв срок може да е това забавяне?
Въобще-въпроси много, дано сте ме разбрали. 

# 1 131
Фирмата ,в която понастоящем работя, има сериозни финансови проблеми. Накратко-спиране на един проект и преминаване към друг без ясна идея за възвращаемостта, както и за инвеститор, който да подкрепи втория проект. Дълго време бяхме държани в неведение и чак от няколко дена знаем "уж истината". Не сме си получили заплатите за март, само една част от тях ни е дадена по Великден. Не ни е казано официално "ходете си", работим, обещава ни се, че всеки заработен ден ще ни се плати,без уточнение на
дати. Същевременно всяка от нас си търси други варианти, щото....нищо не е ясно. Официално фалит не е обявен. Питането е:
Има ли давност на получаване на парите ни? Знаем за член 327 ал.2, но засега не желаем да го използваме, защото....още никой не ни е извикал на нова работа. Как можем да си търсим парите, ако има прекомерно голямо забавяне и до какъв срок може да е това забавяне?
Въобще-въпроси много, дано сте ме разбрали. 

По съдебен ред може да си търсите парите. Работодателят ви дължи законна лихва за забава на изплащане на възнаграждението. Може да подадете жалба до Инспекция по труда, но това също е продължителна процедура.
За давността не съм 100 % сигурна newsm78 , но си мисля, че е обща давност - 5 години.

# 1 132
Инкадесънт-благодаря, имам още едно въпросче. Да предположим, че си намеря работа и напусна-какви документи трябва да подготвя, за да си търсяв парите по съдебен ред? Делото за чия сметка ще бъде?  В какъв срок ще бъде той задължен да ни ги изплати? Как мога да проверя дали са ми изплатени дължимите вноски за здравно осигуряван,е както и другите?
Съжалявам за многото въпроси, ситуацията е доста сложна. Confused

# 1 133
Инкадесънт-благодаря, имам още едно въпросче. Да предположим, че си намеря работа и напусна-какви документи трябва да подготвя, за да си търсяв парите по съдебен ред? Делото за чия сметка ще бъде?  В какъв срок ще бъде той задължен да ни ги изплати? Как мога да проверя дали са ми изплатени дължимите вноски за здравно осигуряван,е както и другите?
Съжалявам за многото въпроси, ситуацията е доста сложна. Confused

За съдебните въпроси трябва да попиташ адвокат. За тези дела няма съдебни такси. След произнасяне на съда се поставя срок, в който работодателят да изплати възнаграждението и ако това не стане - дава се на съдия-изпълнител. Но пак казвам - процедурата е продължителна, въоръжи се с търпение, но не се отказвай. За изплатени възнаграждения работодателят е длъжен да внесе всички осигурителнои вноски / не само здравните / в деня на изплащането на възнагражденията. За неизплатени възнаграждения след 01.01.2007 година до изтичане на месеца следващ месеца, за който се отнасят възнагражденията.,
За здравните вноски можеш да погледнеш в сайта и на НОИ и на НАП има линк за проверка по ЕГН, но това информация от персоналния регистър, т.е. трябва да е подадена Декларация обр. 1 за съответния месец, за да има данни.

# 1 134

А на пълен работен ден ли е? Въпросът ми е такъв - какво точно искате да направите? Ще напускате ли при първия работодател, няма ли да напускате и защо споменавате 50-те процента обезщетение?
Има ли възможност при този новия работодател договорът ви да се направи на 4 часа, а не на 8 ( само фиктивно, а вие колко ще си работите - това е друг въпрос ). Защото можеге при втория работодател да работите уж 4 часа, а при първия да продължите да си ползвате отпуска за отглеждане на дете и да си получавате цялото обезщетение, а не 50% от него.
Ако при втория работодетл трябва да сте на пълен работен ден, тогава при първия трябва да си измислите някакъв отпуск да ползвате - платен, неплатен. Или пък да минете на 4 маса при първия си работодател, като обаче имате предвид, че той като основен работодател, може да не се съгласи вие да работите и другаде.

Блягодаря! Основният работодател е съгласен, там няма как да мина на 4 часа. Значи ще трябва да си пусна неплатен отпуск, доколкото рабирам:) При втория работодател няма как фиктивно да ме назначат на 4 часа.
Благодаря много! Ще ходя днес да оправям документите:)

# 1 135
Здравейте, преди броени дни си взех третия болничен които е за дните до 135.
Вчера счетоводителката ми върна болничния и всичките там приложения 1, 3, 7, 8, придружително писмо а може и други да има с бележка какво да направя и че трябвало лично да ги занеса в НОИ.
Питането ми е това не е ли неино задължение или жената се пробва ако мине номера аз да се блъскам .
Предварително благодаря !!

# 1 136
  • ГОре на черешата...
eva74, няколко пъти вече питах в НОИ не мога ли сама да си нося документите да става по-бързо, отговорът е категоричен - само самоосигуряващите се лица ги носят сами. За останалите е длъжна счетоводителката. Няма да ги приемат от теб.

# 1 137
eva74, няколко пъти вече питах в НОИ не мога ли сама да си нося документите да става по-бързо, отговорът е категоричен - само самоосигуряващите се лица ги носят сами. За останалите е длъжна счетоводителката. Няма да ги приемат от теб.
Много ти благодаря, защо тогава ме праща мен , сега ще и се обадя.

# 1 138

Няма логика в това - задължително осигурителят / работодателят / представя болничните листове в НОИ на всички работници за съответния месец.

# 1 139
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Няма логика в това - задължително осигурителят / работодателят / представя болничните листове в НОИ на всички работници за съответния месец.

Можете като представител на работодателя да ги занесете в НОИ, но задължително подписани и подпечатани от представителя на фирмата.

Общи условия

Активация на акаунт