Майчинството счетоводно - 3

• 148 762
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 110
  • Плевен

Щом денят е неработен - неработоспособността не се прекъсва, а си продължава. Това означава, че базата за изчисление на обезщетението няма да се промени. За времето в болничен, ако има такова в периода, се взема сумата, от която е изплатено обезщетениеро, а не МРЗ. МРЗ е база за периоди без осигуряване.
[/quote]
Incandescent , за пореден път много ми помагаш. Благодаря ти много.
Значи всичко се запазва по старо му. А аз си мислех, че доста ще ми падне ставката за болничния от тук нататък, но от твоите думи разбрах, че нищо няма да се промени.
Пак ти благодаря. Супер си.

# 1 111
Здравейте! Моят случай е следният, в майчинство съм, детето ми е на 1г.3м. и съм бременна в 6 месец. Налага се да се върна за 1 ден на работа, след което да си взема болнични до 45 - ия ден преди термина.Та, въпросът ми е болничният кой трябва да ми го издаде, гинекологът следящ бременността ми или GP-то и ще ми бъде ли изплащано 90%от заплатата за ...някакъв период?!
Не зная дали ясно съм обяснила, но ако все пак някой ме е разбрал, моля, да ми отговори!

Болничният лист 45 дни преди термин трябва да ви го издаде лекаря който ви следи бременността. Обезщетението за него ви се изчислява като 90% от среднодневното брутно възнаграждение 6 месеца назад, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение за същия период и не по-малко от МРЗ за страната. Във вашия случай ще получавате 180 лв. ако към момент сте в отпуск за гледане на дете до 2 години.

Само да вметна. Ако се върнете ва работа за тоза 1 ден, ще получавате 180 лева. Ако обаче не се върнете, имате право болничният да ви бъде изплащан в същия размер, в който ви е изплащан болничен за първото дете, ако това е по-изгодно за вас.
Не знам какво налага отработването на този 1 ден, но ако можете да не го отработвате е по-добре за вас.

# 1 112
искам да попитам за болничните.
терминът ми е на 11 август, но тъй като зачеването е станало по-късно, операция ще ми бъде насрочена около 25ти август. лекарят каза, че болничинят трябва да ми се издаде 45дни преди 11 август, не можело по-късно. тъй като вторият болничен се издава от родилния дом след раждането, аз от 11 до 25 август с какъв документ ще докажа, че имам основание да не съм на работа?  и как ще взема някакви пари за тези 10-14 дни?

За периода от 11 до 25 Август болничен лист ще ви издаде същият лекар, който ви е издал и първия болничен лист ( този за 45-те дни преди термина ). След това тези дни от 11 до 25 Авгурс ще ви бъдат приспаднати от днике, които ви се полагат по последния болничен лист. Т.е. във вашия случай ще имате следното : 1 болничен лист от 27.06 за 45 дни. След това още един болничен лист, издаден от същия лекар от 11.08 до 24.08, което са 14 дни. Трети болничен лист, издаден от болницата, в която раждате за 42 дни от 25.04 и накрая последен болничен лист, издаден от педиатърна на детето за 34 дни.

# 1 113
Здравейте,искам да попитам нещо.Получих писмо от НОИ че болничният ми лист от месец март е издаден неправилно от личната ми лекарка- нямала право да го издаде тя,защото събота и неделя не прекъсват временната нетрудоспособност.Имате ли идея сега аз какво трябва да направя.

# 1 114
  • София
Здравейте на всички!
Чакам трето дете, а все още съм по майчинство за второто/ ще навърши 2 годинки, живот и здраве, на 26 юли/.
Бременността ми е твърде ранна, но все пак искам да знам: Тъй като терминът/по мои изчисления/ е между 22-25 декември, то между приключването на майчинството ми за второ дете и болничния 45 дни преди раждането има интервал от3 и малко месеца, какво се прави? Т.е. фирмата ми няма да ме вземе на работа, защото сме се разбрали, да не ми пазят мястото. Ако се съгласят могат ли да ме водят на работа, разбира се без заплата?
И другото: ако приключа взаимоотношения с тази фирма и остана без тяхната помощ какво ме очаква?
И трето: девет месеца ли е вече майчинството и действително ли след тези 9 месеца имам право да наема жена пенсионерка с медицинско образование, на която ще плаща държавата и колко ще й плаща?
Благодаря ви много  bouquet

# 1 115
Здравейте  bouquet ! Поздравления за търпението и всеотдайността при разплитането на казуси и отговарянето на въпроси!

Ще съм благодарна, ако ми отговорите на следното:
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год (синът ми е на 1г. и 4 месеца). Имам възможност да започна сезонна работа за 5 месеца. Въпросите ми са:
1. Каква молба /и трябва да подам до основния ми работодател? - за неплатен отпуск ли?
2. От кой работодател ще се изплаща 50% от майчинството - от основния или допълнителния?

Предварително благодаря  bouquet

# 1 116
  • Сливен
Здравейте момичета,

Моля за малко информация по следния въпрос:
В болничен 45 дни преди раждането излизам от 18 август, базата за изчисляване на обезщетението ще бъде февруари-юли 2007 или март-август 2007? Вторият вариант е за предпочитане, но око не има ли вариант тези няколко дни до края на август да ги ползвам като отпуск или нещо друго, а не болничен за раждане, за да може да се включи август в базата.

# 1 117
Здравейте,искам да попитам нещо.Получих писмо от НОИ че болничният ми лист от месец март е издаден неправилно от личната ми лекарка- нямала право да го издаде тя,защото събота и неделя не прекъсват временната нетрудоспособност.Имате ли идея сега аз какво трябва да направя.

Честно да ви кажа, по-скоро ми се струва, че нещо не сте разбрала. Вероятно искат да ви кажат, че болничния лист трябва да е продължение, а той е издаден като първичен.
Опишете по-конкретно случая. Явно имате и друг болничен преди този. Кой ви го е издал. Защо същия лекар не ви е издал и следващия? За какво са болничните листове ( за общо заболяване ли са ? ).

# 1 118
Здравейте на всички!
Чакам трето дете, а все още съм по майчинство за второто/ ще навърши 2 годинки, живот и здраве, на 26 юли/.
Бременността ми е твърде ранна, но все пак искам да знам: Тъй като терминът/по мои изчисления/ е между 22-25 декември, то между приключването на майчинството ми за второ дете и болничния 45 дни преди раждането има интервал от3 и малко месеца, какво се прави? Т.е. фирмата ми няма да ме вземе на работа, защото сме се разбрали, да не ми пазят мястото. Ако се съгласят могат ли да ме водят на работа, разбира се без заплата?
И другото: ако приключа взаимоотношения с тази фирма и остана без тяхната помощ какво ме очаква?
И трето: девет месеца ли е вече майчинството и действително ли след тези 9 месеца имам право да наема жена пенсионерка с медицинско образование, на която ще плаща държавата и колко ще й плаща?
Благодаря ви много  bouquet

Първо, ако на пуснете работа и не започнете друга, нямате право на обезщетение за бременност и раждане. Обезщетението за бременност и раждане е не 9, а близо 10,5 месеца ( 315 дни ). Но ако не работите, нямате право на него.
Работодателят ви може да ви води в неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години за второто ви дете например. Така хем ще ви се води стаж, хем няма да работите.
Колкото до жената пенсионерка - не, не е вярно. Можете да наемете жена по програмата " В подкрепа на майчинството ". Но първо, тази жена не може да е пенсионерка, защото за да я наемете по програмата, тя трябва да е регистрирана като безработна в бюро по труда. А пенсионерите не могат да се регистрират като безработни.
Освен това, жената изобщо не е задължително да е с медицинско образование.
На детегледачките, по тази програма, от бюрата по труда им се плаща заплата в размер на МРЗ или 180 лева за тази година.
За да можете да наемете такава детегледачка обаче, трябва да работите. Ако не работите, нямате право на отпуск за отглеждане на дете, следователно нямате  право да наемате и детегледачка.
Повече информация за програмата има в подфорума на Сдружение Настоящи и бъдещи майки.

# 1 119
Здравейте  bouquet ! Поздравления за търпението и всеотдайността при разплитането на казуси и отговарянето на въпроси!

Ще съм благодарна, ако ми отговорите на следното:
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 год (синът ми е на 1г. и 4 месеца). Имам възможност да започна сезонна работа за 5 месеца. Въпросите ми са:
1. Каква молба /и трябва да подам до основния ми работодател? - за неплатен отпуск ли?
2. От кой работодател ще се изплаща 50% от майчинството - от основния или допълнителния?

Предварително благодаря  bouquet

Сезонната работа е при друг работодател, така ли?

# 1 120
Здравейте момичета,

Моля за малко информация по следния въпрос:
В болничен 45 дни преди раждането излизам от 18 август, базата за изчисляване на обезщетението ще бъде февруари-юли 2007 или март-август 2007? Вторият вариант е за предпочитане, но око не има ли вариант тези няколко дни до края на август да ги ползвам като отпуск или нещо друго, а не болничен за раждане, за да може да се включи август в базата.

Базата ще ви е Февруари - Юли. Ако искате базата да включва и Август болничния ви трябва да започне най-рано на 01.09.
Дните до 01.09 можете да се ползвате каквото си искате - платен отпуск, неплатен отпуск, да работите...какво искате това можете да правите.
Имайте предвид обаче, че дните от 18.08 до 01.09, които няма да ползвате, ги губите. Няма да си ги ползвате след раждането.
Освен това трябва изрично да предупредите лекаря, който ще ви издава болничния, че ще работите и ще искате болничния да ви бъде издаден по-късно.

# 1 121
искам да попитам за болничните.
терминът ми е на 11 август, но тъй като зачеването е станало по-късно, операция ще ми бъде насрочена около 25ти август. лекарят каза, че болничинят трябва да ми се издаде 45дни преди 11 август, не можело по-късно. тъй като вторият болничен се издава от родилния дом след раждането, аз от 11 до 25 август с какъв документ ще докажа, че имам основание да не съм на работа?  и как ще взема някакви пари за тези 10-14 дни?

За периода от 11 до 25 Август болничен лист ще ви издаде същият лекар, който ви е издал и първия болничен лист ( този за 45-те дни преди термина ). След това тези дни от 11 до 25 Авгурс ще ви бъдат приспаднати от днике, които ви се полагат по последния болничен лист. Т.е. във вашия случай ще имате следното : 1 болничен лист от 27.06 за 45 дни. След това още един болничен лист, издаден от същия лекар от 11.08 до 24.08, което са 14 дни. Трети болничен лист, издаден от болницата, в която раждате за 42 дни от 25.04 и накрая последен болничен лист, издаден от педиатърна на детето за 34 дни.

bouquet  bouquet  bouquet

# 1 122
  • София
Zdraveite!Bremenna sum v 5 mesec ,razbrah 4e njama da moga da polu4a nikakvi mai4inski za6toto imam zaduljenija kum noi ,vuprosut mi e ako si prehvurlja mai4instvoto na drug 6te moga li da polu4avam mai4inski?

# 1 123
  • София

Първо, ако на пуснете работа и не започнете друга, нямате право на обезщетение за бременност и раждане.

А ако фирмата ме води на работа тези три и малко месеца без заплата, уговорка между нас и аз си плащам осигуровките всеки месец?

# 1 124
Zdraveite!Bremenna sum v 5 mesec ,razbrah 4e njama da moga da polu4a nikakvi mai4inski za6toto imam zaduljenija kum noi ,vuprosut mi e ako si prehvurlja mai4instvoto na drug 6te moga li da polu4avam mai4inski?

Вие самоосигуряващо лице ли сте? Какви са ви задълженията?
Първо, майчинството може да се прехвърли едва след като изтекът 315-те дни. Преди това не може нищо да прехвърляте. И освен това, ако вие нямате право на майчинство, следователно, нищо не можете да прехвърлите. Не може да прехвърлите право, което нямате.

Общи условия

Активация на акаунт