Майчинството счетоводно - 3

• 148 378
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 365
ZinaSt , не знам как да ти благодаря!!!  Hug Мисля, че нещата ми станаха ясни. Ще задвижа нещата още тази седмица!
Благодаря!

# 1 366
  Момичета ще съм благодарна на отговор и се извинявам ако е питано вече!  bouquet Ползвам ника на моя приятелка и съм на гости в момента като тя ще ми предаде отговора Ви!
   Преди  20 дни родих второто си дете като първото ми навършва 2 години края на този месец. Преди 5 дни получих първия си болничен за бебека и се шокирах, че е в размер на 180 лева. По принцип съм трудов договор и се осигурявам реално на 1200 лева преди де изляза в болничен за първото си дете като за него съм получила високо обезщетение като се роди. Не съм се връщала на работа за тези 2 години. От цялата история излиза, че в този случай държавата ме наказва за това че съм си гледала 2 години детенцето като ми плаща болничния върху обезщетението за гледане на дете до 2 години. Има ли някакъв изход според вас и ако не по какъв ред мога да протестирам против тази несправедливост.

# 1 367
  Момичета ще съм благодарна на отговор и се извинявам ако е питано вече!  bouquet Ползвам ника на моя приятелка и съм на гости в момента като тя ще ми предаде отговора Ви!
   Преди  20 дни родих второто си дете като първото ми навършва 2 години края на този месец. Преди 5 дни получих първия си болничен за бебека и се шокирах, че е в размер на 180 лева. По принцип съм трудов договор и се осигурявам реално на 1200 лева преди де изляза в болничен за първото си дете като за него съм получила високо обезщетение като се роди. Не съм се връщала на работа за тези 2 години. От цялата история излиза, че в този случай държавата ме наказва за това че съм си гледала 2 години детенцето като ми плаща болничния върху обезщетението за гледане на дете до 2 години. Има ли някакъв изход според вас и ако не по какъв ред мога да протестирам против тази несправедливост.
Здравейте  мамчета  искам  да  попитам  тъй  като  цялата  бременност  съм  в  болнични  от  13  дек  2006  180  дни   и  сега  ми  предстои  болнични  за  бременност  и  раждане  от  20  юни  и  от  болничен  до  болничен  няма  да  ми  достигнат  някъде  около  8  дена  трябва  ли  задължително  да  ги  работя  или  имам  право  да  ползвам  отпуска  кое  ще  е  по  добре  за  мен  тъй  като  ми  казаха  че  за  прекъсване  на  болнични  задължително  трябва  да  имам  поне  един  ден  отработен  вярно  ли  е  това  благодаря  ви  много 

# 1 368
Да, за да прекъснете болничен трябва да има възстановена работоспособност. А мъзстановена работоспособност има, когато има отработен ден.

# 1 369
Имам бърз въпрос. Предстои ми да изляза в болнични на 5.06. за второто си дете. В момента се прехвърлям от една на друга работа. Какво объркване би могло да стане, ако имам прекъсване на тр. стаж с 1 или 2 дни при прехвърлянето?

# 1 370

Щом сте била в отпуск за отглеждане на дете до 2 години, вие трябва да получавате обезщетението си за бременност и раждане от работодателя си, а не директно от НОИ. Очевидно служителката ви е пропуснала да забележи, че от миналата година има промяна в чл.49 ал.2 от Кодекса за социално осигуряване. Съгласно тази промяна, щом отпускът за отглеждане на дете за първото ви дете се застъпва с болничния за бременност и раждане за второто, вие имате право болничния да ви се изплаща в същия размер, в който ви се е изплащал и за първото дете. Освен това, докато сте в болничен за бременност и раждане за второ дете, а първото ви не е навършило 2 години ( за периода на застъпване ) имате право да получавате и обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете до 2 години в размер на 90 лева.
Не ви е наказала държавата  Laughing Счетоводителката ви е наказала. Говорете с нея да си оправи нещата. Или не е видяла промяната, или не ви е отбелязала болничния във ведомостта, или пък не си е прочела наредбата и неправилно е занесла болничния лист за изплащане в НОИ ( ако е направила така, това е некоректно и трябва да отиде да си го вземе обратно и да ви изплати тя обезщетението ).

# 1 371
Имам бърз въпрос. Предстои ми да изляза в болнични на 5.06. за второто си дете. В момента се прехвърлям от една на друга работа. Какво объркване би могло да стане, ако имам прекъсване на тр. стаж с 1 или 2 дни при прехвърлянето?

По принцип няма повод за объркване, освен ако постъпването на новата ви работа не съвпада с първия ден на болничния ви за бременност и раждане. За да е наред осигуряването ви, трябва на новата работа да имате отработен поне един ден преди излизане в болнични.

# 1 372
  • София
Здравейте, моите въпроси са следните:

Болничните се изплащат от НОИ месец за месец, а не по продължителност на болинчиня лист. Ако имате болничен за 45 дни, той ще ви се изплати на 2 или 3 пъти, в зависимост от това какъв период обхваща.
Няма ограничение обезщетението за болничен да не надвишава месечното нетно възнаграждение. Има само ограничение среднодневното обезщетение да не надвишана среднодневното нетно възнаграждение, което е нещо доста по - различно. В зависимост от работните дни в шестмесечието, което служи за база, както и в зависимост от работните дни в месеца, за който се изплаща обезщетението, е напълно възможно за даден месец общата сума на обезщетението ви да е по-голяма, от нетната ви месечна заплата. Но, пак казвам, това не противоречи на КСО.

ZinaSt много ти благодаря, тази разлика ми е убягнала и сега ми е много по-ясно!   bouquet

# 1 373
Здравеите,бременна съм и се осигурявам от 1 год.на 600лв.Бихте ли ми казали какви майчински ще получавам?Разбрах,че ще са по-малко от 90%от 600лв,т.е.540лв.,но колко точно?Благодаря:)

# 1 374
Здравеите,бременна съм и се осигурявам от 1 год.на 600лв.Бихте ли ми казали какви майчински ще получавам?Разбрах,че ще са по-малко от 90%от 600лв,т.е.540лв.,но колко точно?Благодаря:)

Ще получавате толкова, колкото ви е чистата заплата. Т.е. около 460 лева на месец.

# 1 375
  • В полите на Пирин планина

Точно колко ще са не мога да кажа, защото варират според работните дни в болничен.

Средно дневното нетно възнаграждение се получава около 21-22 лева и е по-малко от 90 % ср. дневното брутно - около 25 - 26 лева.

За база се взема нетното, т.е. 21 лева * например 21 работни дни = 441 лева.

# 1 376
  • София
здравейте!!! Искам да ми помогнете с инфо относно гражданските договори. Предлагат ми работа с ненормирано работно време, с високи но не твърди доходи на граждански договор. имам няколко въпроса:
1. майчинството спира ли и как - аз ли информирам за това че съм почнала работа
2. къде мога да прочета за характера - права и задължения на заетите на граждански договор
3. осигуровките за чия сметка са?
Благодаря ви за вниманието и ще очаквам компетентните ви отговори

# 1 377
здравейте!!! Искам да ми помогнете с инфо относно гражданските договори. Предлагат ми работа с ненормирано работно време, с високи но не твърди доходи на граждански договор. имам няколко въпроса:
1. майчинството спира ли и как - аз ли информирам за това че съм почнала работа
2. къде мога да прочета за характера - права и задължения на заетите на граждански договор
3. осигуровките за чия сметка са?
Благодаря ви за вниманието и ще очаквам компетентните ви отговори

Няма никакъв проблем да ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 години и успоредно с това да работите на граждански договор.
Правата и задълженията ще ги пише в самия ви договор. Гражданският договор е обикновен договор по ЗЗД.
Осигуровките се поделят между работодател и работник, като по трудов договор.

# 1 378
  • София
Няма никакъв проблем да ползвате отпуск за отглеждане на дете до 2 години и успоредно с това да работите на граждански договор.
Правата и задълженията ще ги пише в самия ви договор. Гражданският договор е обикновен договор по ЗЗД.
Осигуровките се поделят между работодател и работник, като по трудов договор.
много ти благодаря ZinaSt   bouquet

# 1 379
излязох в отпуск по майчинство на 20.12.2006, родих на 8.02.2007. След като педиатарката ми даде 2х45 дни болнични, каза че трябва да пускам молба. Каква е тази молбя има ли образец. В фирмата която работя ли да я пусна или в НОИ

Общи условия

Активация на акаунт