Майчинството счетоводно - 3

• 148 593
  • 2 946
  •   2
Отговори
# 1 440
  • В полите на Пирин планина

Отпускът за отглеждане на дете също е осигурителен стаж, но за този период не се правят осигурителни вноски. ЗА този месец като доход се взимат 180 лева ( минималната работна заплата ). Максималният осигурителен доход е 1400 лева. По втори трудов договор може да се осигурявате на 1400 - осигурителния доход по първия договор.Ако по първия договор продължавате да сте в отпуск за отглеждане на дете, по втория договор можете и на 1400 лева да се осигурявате.

Не продължавам да съм в отпуск напуснах и сега съм на друг договор на който ме осигуряват на около 200 лв.
Взимам 90 лв. майчинство. Незнаех че може втори договор. Искам да се осигурявам на друго място, трябва ли да казвам на първото. На 1400 колко се плаща на месец данък и колко горе долу се взима ако първия месец е 180  втория 200 а другите 1400. Няма повече. Благодаря много

Осигуровките върху 1400 лева са към 511 лева + ДДФЛ / данък / 237.25 лева
Брутен осиг. доход = 5980 - средно дневно около 45-48 лева * 90 % = 40.50
Нетен осиг. доход = 4290 лева - средно дневно нетно около 34 лева

34 * 21 работни дни = 714.20 обезщетение за периода от 315 дни.

При сключване на втори трудов договор се търси разрешение от основния работодател.

# 1 441

Това е ако 6 месеца се осигурявам на 1400 или ако първите два са на 180 и 200
Благодаря

# 1 442

Това е ако 6 месеца се осигурявам на 1400 или ако първите два са на 180 и 200
Благодаря

Нали точно това условие беше поставила - 1400*4 + 200 +180

# 1 443
Да
Благодаря

# 1 444
Здравейте   мамчета  досега  от 13  дек  2006  съм  в  болнични  за  патолог  бременност  полагат  ми  се  180  дни  които  изтичат  на  10  юни  2007  а  от  20  юни  трябва  да  изляза  в  болничен  за  бременност  и  раждане   ще  имам  прекъсване  между  двата  болнични  Въпросът  ми  който  ме  вълнува  как  ще  ми  се  изчислява  болничния  за  брем  и  раждане  на  каква  база  последните  шест  месеца  които  съм  била  в  болнични  или  последните  шест  работени  месеца  тоест  юли   декември  2006  ще  ви  бъда  много  благодарна  да  ми  отговорите  Може  ли  да  ми кажете  и  сумата  оринтировачно  досега  в  болнични  съм  взимала  80  процента  около  230  лева 

# 1 445
Здравейте   мамчета  досега  от 13  дек  2006  съм  в  болнични  за  патолог  бременност  полагат  ми  се  180  дни  които  изтичат  на  10  юни  2007  а  от  20  юни  трябва  да  изляза  в  болничен  за  бременност  и  раждане   ще  имам  прекъсване  между  двата  болнични  Въпросът  ми  който  ме  вълнува  как  ще  ми  се  изчислява  болничния  за  брем  и  раждане  на  каква  база  последните  шест  месеца  които  съм  била  в  болнични  или  последните  шест  работени  месеца  тоест  юли   декември  2006  ще  ви  бъда  много  благодарна  да  ми  отговорите  Може  ли  да  ми кажете  и  сумата  оринтировачно  досега  в  болнични  съм  взимала  80  процента  около  230  лева 

Щом има прекъсване между двата вида болнични за база ще се вземе периода - м.12.2006 - м. 05.2007. Що се отнася до дохода се взема доходът, от който е било изчислено обезщетението за патологична бременност, т.е. осигурителния ти доход. Това е и базата за нетното възнаграждение.  За 10-те дни прекъсване ще се вземе реалния ти брутен и нетен осиг. доход.
По мои груби изчисления ще вземаш средно около 250 -255 лева на месец.

# 1 446

Щом има прекъсване между двата вида болнични за база ще се вземе периода - м.12.2006 - м. 05.2007. Що се отнася до дохода се взема доходът, от който е било изчислено обезщетението за патологична бременност, т.е. осигурителния ти доход. Това е и базата за нетното възнаграждение.  За 10-те дни прекъсване ще се вземе реалния ти брутен и нетен осиг. доход.
Здравейте  пак  можете  ли  да  ми  кажете  кое  ще  е  по  изгодно  за  мен  да  прекъсна  болничните  или  не  досега  съм  в  болнични  от  13  дек  2006  год  и  в  този  период  нали  нямам  осигуровки  няма  ли  да  ми  изчислят  базата  на  мрз  180  лева  ако  прекъсна  болничния  и  върнат  шест  месеца  назад  когато  съм  била  в  болнични   нещо  все  не  ми  е  ясно 

# 1 447

Здравейте  пак  можете  ли  да  ми  кажете  кое  ще  е  по  изгодно  за  мен  да  прекъсна  болничните  или  не  досега  съм  в  болнични  от  13  дек  2006  год  и  в  този  период  нали  нямам  осигуровки  няма  ли  да  ми  изчислят  базата  на  мрз  180  лева  ако  прекъсна  болничния  и  върнат  шест  месеца  назад  когато  съм  била  в  болнични   нещо  все  не  ми  е  ясно 
Мамчета  доста  се  пообърках  въпросът  ми  е  как  ще  ми  се  изчисли  болничния  за  бременност  и  раждане  върху  последните  работени  месеци   юли  декември  2006  когато  съм  осигурена  или  шестте  месеца  сега  които  съм  била  в  болнични  за  общо  заболяване  80  процента  което  се  изплаща  само  знам  че  процентите  стават  90 но  върху  каква  сума  не ми  е  ясно 

# 1 448
Скъпи мами, и аз имам въпроси относно болничните.От началото на април до 11 май съм в болнични.Единият ми е от гинеколога, а втория от болница,нямам прекъсване между двата.Сега от 12 май гинеколога трябва да ми издаде един за шест дни, а другият вече ми е първият за бременност и раждане.До колкото разбрах се взимат последните шест месеца отработени за база на болничните.От юни месец ми се увеличава заплатата и няма да може да се взима като база за по нататъшните болнични.В този случай може ли нещо да се направи?Ако имам прекъсване между тези два болнични през май ще стане ли ?Благодаря ви, предварително.   bouquet

# 1 449
имам 6 години трудов стаж в една фирма ,която напуснах през края на декември 2006. От януари 2007 бях 4 месеца на борсата за без работни като получавах от там обещетение,сега от 2 май ме назначиха на работа в една фирма,бременна съм в 4 месец термена ми е на 1 ноември,въпроса ми е  имам ли право на майчинство след като имам прекъсване 4 месеца от борсата и те не влизат в 6 те месеца

# 1 450

Мамчета  доста  се  пообърках  въпросът  ми  е  как  ще  ми  се  изчисли  болничния  за  бременност  и  раждане  върху  последните  работени  месеци   юли  декември  2006  когато  съм  осигурена  или  шестте  месеца  сега  които  съм  била  в  болнични  за  общо  заболяване  80  процента  което  се  изплаща  само  знам  че  процентите  стават  90 но  върху  каква  сума  не ми  е  ясно 

Обезщетението ще се изчисли като 90% от този доход, от който ви е изчислено и 80%-тното обезщетение.

P.S. Малко по-лесно е и за нас и за вас, ако не задавате въпросите си едновременно в няколко теми.

# 1 451
Скъпи мами, и аз имам въпроси относно болничните.От началото на април до 11 май съм в болнични.Единият ми е от гинеколога, а втория от болница,нямам прекъсване между двата.Сега от 12 май гинеколога трябва да ми издаде един за шест дни, а другият вече ми е първият за бременност и раждане.До колкото разбрах се взимат последните шест месеца отработени за база на болничните.От юни месец ми се увеличава заплатата и няма да може да се взима като база за по нататъшните болнични.В този случай може ли нещо да се направи?Ако имам прекъсване между тези два болнични през май ще стане ли ?Благодаря ви, предварително.   bouquet

Не. Щом болничният ви започва през Май, базата е Ноември - Април. С прекъсване или без, няма как доходът ви от Юни да влезе в обезщетението. А и то по принцип болничните за бременност и раждане не могат да имат прекъсване. Те са 315 непрекъснати дни.

# 1 452
имам 6 години трудов стаж в една фирма ,която напуснах през края на декември 2006. От януари 2007 бях 4 месеца на борсата за без работни като получавах от там обещетение,сега от 2 май ме назначиха на работа в една фирма,бременна съм в 4 месец термена ми е на 1 ноември,въпроса ми е  имам ли право на майчинство след като имам прекъсване 4 месеца от борсата и те не влизат в 6 те месеца

Имате да. Изискването за да имате право на обезщетение е да имате 6 месеца осигурителен стаж някога през живота си изобщо. Няма изискване тези 6 месеца да са непосредстевно преди бременността.

# 1 453
Не, че съм от Приморско, но вярно ли е???? newsm78

"3000 лева за всяко новородено бебе на територията на Община Приморско ще раздава от тази година общинската администрация. Решението бе гласувано на заседание на Местния парламент. Парите ще бъде изплащани на родителите на бебетата, родени след 1 – ви януари 2007 година.  #Crazy Изискванията са поне единият родител да има три годишно жителство в Общината и да имат добри битови условия за отглеждане на детето. Общата сума по перо „насърчаване на раждаемоста” в бюджета за 2007 година е 210 000 лева. Други 20 хиляди лева бяха определени като целеви разходи за подпомагане на обучаващите се в дейност „Образование”. Размерът на целевите разходи за отпускане на помощи за социално слаби и лица с увреждания е 100 000 лева."

http://primorskobg.com/news.php?readmore=84

# 1 454
Не, че съм от Приморско, но вярно ли е???? newsm78

"3000 лева за всяко новородено бебе на територията на Община Приморско ще раздава от тази година общинската администрация. Решението бе гласувано на заседание на Местния парламент. Парите ще бъде изплащани на родителите на бебетата, родени след 1 – ви януари 2007 година.  #Crazy Изискванията са поне единият родител да има три годишно жителство в Общината и да имат добри битови условия за отглеждане на детето. Общата сума по перо „насърчаване на раждаемоста” в бюджета за 2007 година е 210 000 лева. Други 20 хиляди лева бяха определени като целеви разходи за подпомагане на обучаващите се в дейност „Образование”. Размерът на целевите разходи за отпускане на помощи за социално слаби и лица с увреждания е 100 000 лева."

http://primorskobg.com/news.php?readmore=84

Това не е точно счетоводен въпрос. Но е много възможно да е вярно, защото по принцип в Приморско досега даваха като еднократна помощ при раждане 2000 лева, а не 200, както е в закона за семейните помощи.
Това обаче е решение на община Приморско и няма нищо общо с държавните средства за еднократната помощ. Просто общината доплаща още 1800 лева над отпусканите от държавата 200 лева. Имат бюджет - правят го. Всяка община може да направи подобно нещо. Това не противоречи на закона. Направили са си програма за насърчаване на раждаемността просто. Но в интерес на истината те имат нужда от това. Приморско е курортен град. Там няма кой знае колко млади хора. Младите хора първо отиват да учат в Бургас и после заминават за по-големите градове, в които могат да намерят постоянна работа, а не само сезонни доходи. С тази програма те се опитват да запазят младите хора в града си, защото това е един град с много възможности и с добри перспективи ( не е от бедните общини определено ), но имат проблем със средната възраст на населението  Laughing Малко е височка.

Общи условия

Активация на акаунт