Майчинството счетоводно - 3

• 148 497
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 425
А някой ми бе казал, че редовното обучение се водело като стаж и аз взех, че се вързах на това.  Blush Но явно не е така.  Sad  Забравих да попитам тези 6 месаца от кога назад се броят - от датата на забременяване ли? Извинете ме за тъпия въпрос, но не знам това.  Embarassed

# 1 426
  • В полите на Пирин планина
А някой ми бе казал, че редовното обучение се водело като стаж и аз взех, че се вързах на това.  Blush Но явно не е така.  Sad  Забравих да попитам тези 6 месаца от кога назад се броят - от датата на забременяване ли? Извинете ме за тъпия въпрос, но не знам това.  Embarassed

Трябва да имаш поне толкова стаж изобщо през живота си, а за изчисляване на обезщетението се броят 6 месеца преди месеца, в който излизаш в болничен.

# 1 427
Здравейте
Ако се осигурявам 4 месеца на 1000 лева колко ще обещетението за 9 месеца. И какво трябва да плащам ако аз си плащам. Незнам как да го измисля дали 6 месеца но по-малко. От този месец се осигурявям на 200 а преди бях по-майчинство. Термина  ми е 5 декември. Много благодаря.

# 1 428

Може би някой се е объркал поради факта, че преди време позволиха на тези, които имат висше образование да си платят осигуровките за този период и това да им се зачете за стаж при пенсиониране. Но това беше най-вече за тези, които бяха пред пенсия и поради увеличаването на пенсионната възраст все не им достигаше по 1 година, за да се пенсионират. Не се води за стаж за обезщетение редовното обучение.
Шестте месеца назад се броят от датата на започване на болничния за бременност и раждане, т.е. от средата на осмия месец на бременността.

# 1 429
Здравейте
Ако се осигурявам 4 месеца на 1000 лева колко ще обещетението за 9 месеца. И какво трябва да плащам ако аз си плащам. Незнам как да го измисля дали 6 месеца но по-малко. От този месец се осигурявям на 200 а преди бях по-майчинство. Термина  ми е 5 декември. Много благодаря.

Ще вземате около 540 лева, но това е груба сметка, тъй като е важно и другите 2 месеца на какъв доход сте осигурена. 540 лева е минималното.
Ако поемате всички разходи ( осигуровки за ваша сметка и за сметка на работодателя + ДОД ) ще трява да плащате по около 750 лева на месец.

# 1 430
Благодаря
А колко е максималното на което можеж да се осигуряваш на втори трудов договор. А като си по майчинство всъщност не си осигурен (за предишния месец че и той май е към 6те). Колко е максималното обещетение?

# 1 431
Благодаря
А колко е максималното на което можеж да се осигуряваш на втори трудов договор. А като си по майчинство всъщност не си осигурен (за предишния месец че и той май е към 6те). Колко е максималното обещетение?

Отпускът за отглеждане на дете също е осигурителен стаж, но за този период не се правят осигурителни вноски. ЗА този месец като доход се взимат 180 лева ( минималната работна заплата ). Максималният осигурителен доход е 1400 лева. По втори трудов договор може да се осигурявате на 1400 - осигурителния доход по първия договор.Ако по първия договор продължавате да сте в отпуск за отглеждане на дете, по втория договор можете и на 1400 лева да се осигурявате.

# 1 432
И аз бих искала да задам един-два въпроса:
от 5.04 съм в болничен  (45 дни преди термин). Вчера звъннах в НОИ да питам кога евентуално мога да очаквам да ми преведа болничиния по сметка и се оказа, че болничиния ми не е регистриран от работодаеля в НОИ. Звъннах на счетоводителката и тя ми обясни, че са й го върнали, защото трябва първо да изплати заплатите за месеца на служиелите във фирмата. Аз лично не виждам логика, но така или иначе и до вчера все още не го беше подала в НОИ. Възможно ли е за такова нещо да окажатт да го регистрират?
И другия ми въпрос е: понеже имам дъщеричка на 1,10 месеца, на счетоводителката са й казали, че след като съм излезнала в болничен по майчинство, не ми се полагат тези 180 лв майчинство (90 лв, защото се водех рабоеща майка). Възможно ли е и това нещо? не виждам логика в нито едно от двете...
Благодаря предварително

# 1 433
Благодаря за бързият отговор , а в момента ползвам болничен за 315 дни за първото дете ,а не за патологична бременност .

# 1 434
Благодаря за отговорите!   bouquet  Ако още не съм си намерила работа, докато забременея(дано стане скоро), тогава ще се опитам да уредя въпроса, като помоля едни познати да ме водят фиктивно на работа.

# 1 435
  • София
 Incandescent, много ти благодаря за отговора Laughing Вече ми се изясниха нещата, спокоен и весел ден!

# 1 436
И аз бих искала да задам един-два въпроса:
от 5.04 съм в болничен  (45 дни преди термин). Вчера звъннах в НОИ да питам кога евентуално мога да очаквам да ми преведа болничиния по сметка и се оказа, че болничиния ми не е регистриран от работодаеля в НОИ. Звъннах на счетоводителката и тя ми обясни, че са й го върнали, защото трябва първо да изплати заплатите за месеца на служиелите във фирмата. Аз лично не виждам логика, но така или иначе и до вчера все още не го беше подала в НОИ. Възможно ли е за такова нещо да окажатт да го регистрират?
И другия ми въпрос е: понеже имам дъщеричка на 1,10 месеца, на счетоводителката са й казали, че след като съм излезнала в болничен по майчинство, не ми се полагат тези 180 лв майчинство (90 лв, защото се водех рабоеща майка). Възможно ли е и това нещо? не виждам логика в нито едно от двете...
Благодаря предварително

Първо за 90-те лева. Полагат ви се.
Колкото до болничният - точно такава е процедурата. Първо се изплащат заплатите, внасят се осигуровките и се подават данните от Декларация 1, след това болничните за месеца се подават в НОИ. Трябва като данни да се подаде, че сте в такъв болничен, за да ви го изплатят. А данните се подават след като се изплатят заплатите. Това е логиката.

# 1 437
Стажът за пенсия е нещо съвсем отделно. Аз не мога да разбера - вие мислите, че нямате осигуровки или какво? Аз разбрах, че се интересувате от обезщетението си за бременност и раждане. Стажът за пенсия и осигуровките във фонд пенсии нямат отношение към обезщетението.
Само не мога да разбера, вие мислите, че работодателя ви не ви е внесъл осигуровки ли? Или каво ви притеснява в този месец Декември?
И на мен нещо ми се омотаха нещата, защото от много коментари на различни познати все се чуват различни варианти ... Съжалявам, дано не съм ви изнервила! Embarassed
 За м.12 не знам дали са ми платени осигуровките, защото самото обезщетение още не ми е изплатено, но това е друга тема. Притесняваше ме това, че за него знам, че не се начисляват здравни осигуровки (и дали това може да е спънка на някой етап ако се получи прекъсване на здр. осигуряване), а не знаех какви други осигуровки му се начисляват и дали това,че съм осигурена или не тогава оказва някакво влияние върху правото да ми се плаща болничен в новата фирма. Като цяло имам около 3 години стаж.(Фонд пенсии съм намесила в темата, защото в нет-а открих, че само такива осигуровки се дължат бърху това обезщетение, а не за да го намесвам по други причини.)
 Освен това, болничния ми (45 дни преди раждането) ще е от 19.05 и м.12.2006 също ще се включи в изчисляването му. И той с каква сума ще се вземе при изчисляването? С начисленото обезщетение ли?
 Днес ще говоря със счетоводителката в новата фирма и исках малко да си подредя мислите преди това. Да видим какво ще каже и тя, и ако не ми стане ясно ще ви помоля пак за помощ.
 Благодаря много на всички, които ми отговориха!!! Hug Страхотни сте!

# 1 438
  • В полите на Пирин планина
Стажът за пенсия е нещо съвсем отделно. Аз не мога да разбера - вие мислите, че нямате осигуровки или какво? Аз разбрах, че се интересувате от обезщетението си за бременност и раждане. Стажът за пенсия и осигуровките във фонд пенсии нямат отношение към обезщетението.
Само не мога да разбера, вие мислите, че работодателя ви не ви е внесъл осигуровки ли? Или каво ви притеснява в този месец Декември?
И на мен нещо ми се омотаха нещата, защото от много коментари на различни познати все се чуват различни варианти ... Съжалявам, дано не съм ви изнервила! Embarassed
 За м.12 не знам дали са ми платени осигуровките, защото самото обезщетение още не ми е изплатено, но това е друга тема. Притесняваше ме това, че за него знам, че не се начисляват здравни осигуровки (и дали това може да е спънка на някой етап ако се получи прекъсване на здр. осигуряване), а не знаех какви други осигуровки му се начисляват и дали това,че съм осигурена или не тогава оказва някакво влияние върху правото да ми се плаща болничен в новата фирма. Като цяло имам около 3 години стаж.(Фонд пенсии съм намесила в темата, защото в нет-а открих, че само такива осигуровки се дължат бърху това обезщетение, а не за да го намесвам по други причини.)
 Освен това, болничния ми (45 дни преди раждането) ще е от 19.05 и м.12.2006 също ще се включи в изчисляването му. И той с каква сума ще се вземе при изчисляването? С начисленото обезщетение ли?
 Днес ще говоря със счетоводителката в новата фирма и исках малко да си подредя мислите преди това. Да видим какво ще каже и тя, и ако не ми стане ясно ще ви помоля пак за помощ.
 Благодаря много на всички, които ми отговориха!!! Hug Страхотни сте!

По-горе Зина беше написала и аз ще потвърдя - върху обезщетението по чл. 222 ал. 1 от КТ не се дължат никакви осигуровки - нито социални, нито здравни. Това не е месец в осигуряване - самото обезщетение се дава, когато лицето е освободено по чл. 328 от КТ и в рамките на следващите 30 дни не е намерило работа и съответно не е получило заплата, т.е. няма доходи. Обезщетението за безработица започва да се заплаща след изтичане на този един месец и съответно периода, когато го получаваш имаш здравни осигуровки и се зачита за трудов стаж за пенсиониране. За м. 12.2006 база за определяне на болничния ще се вземе минималната работна заплата. Що се отнася до здравните осигуровки, ако р рамките на предходните 15 месеца имаш  не повече от 3 месеца без осигуровки, то правата не са ти прекъснати. Ако все пак държиш можеш да внесеш сама - 6 % от 110 лева по ЕГН.

# 1 439

Отпускът за отглеждане на дете също е осигурителен стаж, но за този период не се правят осигурителни вноски. ЗА този месец като доход се взимат 180 лева ( минималната работна заплата ). Максималният осигурителен доход е 1400 лева. По втори трудов договор може да се осигурявате на 1400 - осигурителния доход по първия договор.Ако по първия договор продължавате да сте в отпуск за отглеждане на дете, по втория договор можете и на 1400 лева да се осигурявате.

Не продължавам да съм в отпуск напуснах и сега съм на друг договор на който ме осигуряват на около 200 лв.
Взимам 90 лв. майчинство. Незнаех че може втори договор. Искам да се осигурявам на друго място, трябва ли да казвам на първото. На 1400 колко се плаща на месец данък и колко горе долу се взима ако първия месец е 180  втория 200 а другите 1400. Няма повече. Благодаря много

Общи условия

Активация на акаунт