Майчинството счетоводно - 3

• 148 515
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 410

В момента съм в отпуск за бременност и раждане 315дни до 07.07.2007г , за периода след 07.07. имам вече подадена молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 години . Бременна съм  и от 15.08.2007г следва да изляза в болничен 45 дни преди раждане . Според прочетеното от мен в законите следва да получавам за тези  315 дни след 15.08.07г 50% от обезщетението, което  получавам в момента плюс 180 лв за отглеждане на дете до 2 години като просто представя в местоработата си новият болничен от 15 август . Но според лекарката която ми води консултации следва да си за да получавам   по- високо обезщетения / тоест тези 50% / следва да прекратя да прекратя отпускът си по-майчинство  и да работя поне за един ден преди излизане в болничен . Но във вторият случай нямали за база да се вземе нулев доход тъй като шестте месеца предхождащи болничният съм получавала обезщетение  и съответно да получавам минималните 180 лева . Какъв е вашият съвет ?

# 1 411
 момента съм в отпуск за бременност и раждане 315дни до 07.07.2007г , за периода след 07.07. имам вече подадена молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 години . Бременна съм  и от 15.08.2007г следва да изляза в болничен 45 дни преди раждане . Според прочетеното от мен в законите следва да получавам за тези  315 дни след 15.08.07г 50% от обезщетението, което  получавам в момента плюс 180 лв за отглеждане на дете до 2 години като просто представя в местоработата си новият болничен от 15 август . Но според лекарката която ми води консултации следва да си за да получавам   по- високо обезщетения / тоест тези 50% / следва да прекратя да прекратя отпускът си по-майчинство  и да работя поне за един ден преди излизане в болничен . Но във вторият случай нямали за база да се вземе нулев доход тъй като шестте месеца предхождащи болничният съм получавала обезщетение  и съответно да получавам минималните 180 лева . Какъв е вашият съвет ?
ДЕйствително прочетох  следното :" В случаите, когато лицата са започнали ползването на съответния отпуск преди 1 януари 2007 г. и непосредствено след изчерпването му без прекъсване започнат да ползват отпуск за друг осигурен социален риск, обезщетенията за този отпуск също се изчисляват и изплащат по досегашния ред. Например: паричното обезщетение за отглеждане на малко дете на майката, заварена в отпуск за бременност и раждане към 1 януари 2007 г., която непосредствено след изтичането му е започнала да ползва отпуск за отглеждане на детето се изплаща по досегашния ред. По досегашния ред се изплаща и паричното обезщетение за бременност и раждане, /но за срока от 315 календарни дни/ на майката, заварена към 1 януари 2007 г. в отпуск за патологична бременност, след изтичането на който непосредствено е преминала в отпуск за бременност и раждане.
В понятието “досегашен ред” се включва както редът, регламентиран до 1 януари 2007 г. за изплащане на обезщетенията и помощите от ДОО чрез осигурителите, така и редът за плащане обезщетенията и помощите на самоосигуряващите се лица, посочени в § 2, ал. 2 от ПЗР на наредбата и на лицата, осигуряващи се чрез осигурителни каси, след заверка на документите за теглене на осигурителните плащания от ТП на НОИ. “Досегашен ред” е и редът за изплащане, предвиден в отменения чл. 10 от Наредбата за елементите на възнагражденията и доходите, върху които се правят осигурителни вноски. "
Това означавали че ако без прекъсване премина от отпуск за отглеждане на дете до 2 години в отпуск за бременност и раждане ще получа по неизгоден размер на обезщетението и затова трябва да прекъсна поне за един ден отпуска за отглеждане на дете до 2 години преди да изляза отново в нов отпуск за 315 дни

# 1 412
Само още едно обяснение към по-горният пост в момента получавам 540 лева като обезщетение за 315дни до 07.07.2007

# 1 413
Здравейте! Започнах нова работа от 7 май на трудов договор. До 6 май работих също на трудов договор, като ноември миналата година - 2006 се върнах от отпуск по майчинство. Въпросът ми е за 2007 година имам ли право на платена отпуска в новата фирма?

# 1 414
# 1 415
  • В полите на Пирин планина
Момичета, имам въпрос, моля ако някоя може да помогне!
 Болничния лист ми е издаден на 23.03.07г. (за 7 дни) днес си проверих картата и имаше преведени 42 лв., от декември ме осигуряват на 360 лв. Според моите изчисления трябва да са към 100 лв. Къде мога да се обадя да проверя какво точно са превери, дали да чакам още някакви пари (едва ли, но .....)

А преди декември  newsm78
Питам, защото базата за болничния е м. 09.2006 - м. 02.2007

Извинявам се за забавянето Embarassed, но сега се включвам. Преди декември съм осигурявана без прекъсване на минимална заплата. Болничния ми го издаде личния лекар, за това че ми се подуват  краката, диагнозата е Варикозни вени на долните крайници.

Работните дни за периода-база са 123.
Брутния осиг. доход е - 1560 / 123 = 12.68 * 80 % = 10.15
Нетния осиг. доход  е - 1260 / 123 = 10.24 / около - изчислих го малко средно /

10.15 * 5 = 50.75
Изчислих го малко средно - съжалявам нямам време за повече уточнение, но в никакъв случай не е 100 лева обезщетението.

# 1 416
Ами и аз си мисля, че само здравни трябва да си внеса (за да съм на чисто). За м.март и аз не знам защо не са ми платени, все пак съм все още на борсата, без прекъсване от януари до сега.
 Въпросът ми за това какви осигуровки се дължат върху това обезщетение е защото имам спомен, че се внасяха някакви, т.к. се зачита за стаж при пенсиониране. В интернет намерих това:
Имам такъв въпрос: внасят ли са осигуровките върху обещетение по чл.222,ал.1 от КТ на съкратен по чл.328,ал1т.2 и зачитали се за осигурителен стаж, ако да, къде и как трябва да бъде отразен? През този период има ли право лицето да се регистрира в бюрото по труда?

Здравейте,
да зачита се за осигурителен стаж периодът през който лице получава обещетение по чл.222 ал.1 от Кодекса на труда. Горният извод се прави от чл.9 ал.3 т.5 от КСО, където се казва, че периодът през, който лицето е останало без работа и получава обещетение по КТ се зачита за осигурителен стаж, като се правят осигуровки в съотношение, както при трудов договор. По надолу в същия чл., но ал.5 се казва, че осигуровките изчислени върху обещетението са само за фонд "Пенсии" и за ДЗПО. Казано по-пригледно върху обещетението се дължат осигуровки, като на самоосигуряващ се само за пенсия в съотношение 70:30 Работодател : Работник.

Стажът за пенсия е нещо съвсем отделно. Аз не мога да разбера - вие мислите, че нямате осигуровки или какво? Аз разбрах, че се интересувате от обезщетението си за бременност и раждане. Стажът за пенсия и осигуровките във фонд пенсии нямат отношение към обезщетението.
Само не мога да разбера, вие мислите, че работодателя ви не ви е внесъл осигуровки ли? Или каво ви притеснява в този месец Декември?

# 1 417
Само още едно обяснение към по-горният пост в момента получавам 540 лева като обезщетение за 315дни до 07.07.2007

Кейт в момента какъв болничен ползваш? За патологична бременност ли?

# 1 418
Здравейте! Започнах нова работа от 7 май на трудов договор. До 6 май работих също на трудов договор, като ноември миналата година - 2006 се върнах от отпуск по майчинство. Въпросът ми е за 2007 година имам ли право на платена отпуска в новата фирма?

Да. При напускането от старата фирма как процедира с натрупания платен отпуск?

# 1 419

В момента съм в отпуск за бременност и раждане 315дни до 07.07.2007г , за периода след 07.07. имам вече подадена молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 години . Бременна съм  и от 15.08.2007г следва да изляза в болничен 45 дни преди раждане . Според прочетеното от мен в законите следва да получавам за тези  315 дни след 15.08.07г 50% от обезщетението, което  получавам в момента плюс 180 лв за отглеждане на дете до 2 години като просто представя в местоработата си новият болничен от 15 август . Но според лекарката която ми води консултации следва да си за да получавам   по- високо обезщетения / тоест тези 50% / следва да прекратя да прекратя отпускът си по-майчинство  и да работя поне за един ден преди излизане в болничен . Но във вторият случай нямали за база да се вземе нулев доход тъй като шестте месеца предхождащи болничният съм получавала обезщетение  и съответно да получавам минималните 180 лева . Какъв е вашият съвет ?

Честно казано, така сте го задала въпроса, че аз нищо не разбрах, но ще ви отговоря с това какви са общите положения, пък дано ви помогна.
Първо, от това, което разбирам вие ще излезете в болничен за бременност и раждане за второ дете, докато ви тече отпуск за отглеждане на дете за първото ви дете. В такъв случай ще получавате обезещетение за бременност и раждане в същия размер, в която сте го получавала за първото дете ( това, което сте получавала през 315-те дни за първото ви дете ). Освен това ще получавате 90 лева обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
Не е необходимо нищо да прекъсвате и нищо да отработвате. Просто като дойде време, ще си представите новия болничен лист и работодателя ви ще ви изчисли всичко. Даже нещо повече, препоръчитено е да не прекъсвате нищо и да не отработвате нищо.

P.S. Не мисля, че лекарката е най-добрия консултант по отношение на болнични и отпуски. Аз например не давам консултации за хрема, кашлица и други детски здравни проблеми.

Последна редакция: ср, 09 май 2007, 09:30 от ZinaSt

# 1 420

Дааа, и аз се замотах, ама май дамата е родила и веднага след това е забременяла ( браво на нея   bouquet ) и сега още ползва 315-те дни за първото.

# 1 421

Дааа, и аз се замотах, ама май дамата е родила и веднага след това е забременяла ( браво на нея   bouquet ) и сега още ползва 315-те дни за първото.
Здравейте  мамчета  да  попитам  достатъчен  ли  е  един  ден  отработен  за  да  прекъсна  болничните  и  да  взема  да  ги  получавам  от  нои   или  трябва  повече  дни  да  работя  и  на  каква  база  ще  ми  се  изчисляват   тъй  като  от  13  дек   2006  съм  в   болнични  за  патол  бременност  Благодаря  ви  предварително

# 1 422

Здравейте  мамчета  да  попитам  достатъчен  ли  е  един  ден  отработен  за  да  прекъсна  болничните  и  да  взема  да  ги  получавам  от  нои   или  трябва  повече  дни  да  работя  и  на  каква  база  ще  ми  се  изчисляват   тъй  като  от  13  дек   2006  съм  в   болнични  за  патол  бременност  Благодаря  ви  предварително

Достатъчен е. Щом има прекъсване, ще се изчисляват на база дохода от 6-те месеца преди новия болничен.

# 1 423
Привет мили, мами!  Hug  Искам и аз да задам едно въпросче относно правото на получаване на майчинство. Четейки тук, разбрах, че е необходимо до имам минимум 6 месеца стаж, независимо кога е придобит. Но проблемът е, че досега изобщо не съм работила, тъй като карам висшето си образование и съм редовна форма на обучение. Знам само, че университетът плаща здравните осигуровки през обучението.Тази есен ще се дипломирам (надявам се), а вече искаме да почваме с бебеправенето. Та въпросът ми е дали при това положение, ако забременея, ще имам право на майчинство? Ако  не  - какво би следвало да направя освен да се хвана на работа, защото не ми се иска да отлагаме повече бебеправенето? Ще съм много благодарна, ако някой може да ми даде информация по въпроса!   bouquet

# 1 424
Привет мили, мами!  Hug  Искам и аз да задам едно въпросче относно правото на получаване на майчинство. Четейки тук, разбрах, че е необходимо до имам минимум 6 месеца стаж, независимо кога е придобит. Но проблемът е, че досега изобщо не съм работила, тъй като карам висшето си образование и съм редовна форма на обучение. Знам само, че университетът плаща здравните осигуровки през обучението.Тази есен ще се дипломирам (надявам се), а вече искаме да почваме с бебеправенето. Та въпросът ми е дали при това положение, ако забременея, ще имам право на майчинство? Ако  не  - какво би следвало да направя освен да се хвана на работа, защото не ми се иска да отлагаме повече бебеправенето? Ще съм много благодарна, ако някой може да ми даде информация по въпроса!   bouquet

Ами няма какво друго да направите. Тези 6 месеца социално осигуряване ( здравното няма нищо общо с обезщетението ) се натрупват само с работа.

Общи условия

Активация на акаунт