Майчинството счетоводно - 3

• 148 548
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 395
  • Пловдив
Здравейте момичета.Искам да задам и аз един въпрос за майчинството.
В момента съм бременна и не работя.Попитах в НОИ,дали може мои познати да ме водят,че съм работила 1-2 седмици преди да ми дадат болничния за раждане.Казаха ми че може,но трябва да имам 6 месеца стаж.Аз имам стаж,но той е придобит преди година и нещо.Не разбрах,дали трябва да съм работила 6 месеца докато съм бременна,за да взимам майчинство,или и тези 1-2 седмици ще ми свършат работа.
Благодаря ви предварително.

# 1 396
  • В полите на Пирин планина
В момента съм бременна и не работя.Попитах в НОИ,дали може мои познати да ме водят,че съм работила 1-2 седмици преди да ми дадат болничния за раждане.Казаха ми че може,но трябва да имам 6 месеца стаж.Аз имам стаж,но той е придобит преди година и нещо.Не разбрах,дали трябва да съм работила 6 месеца докато съм бременна,за да взимам майчинство,или и тези 1-2 седмици ще ми свършат работа.

6-те месеца са необходим минимален стаж изобщо за получаване на обезщетение от НОИ и няма занчение кога е натрупан този стаж. Ако се водиш само 1-2 седмици на работа ще вземаш минималното обезщетение - сега то е 180 лева.

# 1 397
  • Пловдив

6-те месеца са необходим минимален стаж изобщо за получаване на обезщетение от НОИ и няма занчение кога е натрупан този стаж. Ако се водиш само 1-2 седмици на работа ще вземаш минималното обезщетение - сега то е 180 лева.
[/quote
Много благодаря за бързия отговор.

# 1 398
    ZinaSt. безкрайно благодаря за точния и изчерпателен отговор. Приятелката ми се задейства с нейната счетоводителка и ще и оправят нещата. Възхищавам се на ентусиазма, с който помагаш на майчетата!
  bouquet  bouquet  bouquet

# 1 399
Здравейте!Това,което разбрах от прочетеното тук е че майчинството е 90% от заплатата,но не повече от това,което си получавал като нетна заплата.Въпросът ми е относно болничните 45дни преди раждане-те как се изчисляват:90% от брутната заплата или както майчинството?Благодаря ви предварително за отговора!

Такааа...
Понятие "майчинство" няма.
1. 315 дни отпуск за бременност и раждане - 45 дни преди термин и остатъка след след раждане.
2. Отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 год. възраст - започва след изтичане на 1.

Обезщетението за 1. се изчислява по начина, който си написала по-горе.

Благодаря за бързия отговор!Имам още едно въпросче-ако изляза в болничен месец преди тези 45 дни отпреди термина,как ще бъде изчислено обезщетението?По същия начин ли?Т.е. 90% от средноаритметичното връщайки 6 мес.назад,но не повече от нетната заплата?

# 1 400
Здравейте!Това,което разбрах от прочетеното тук е че майчинството е 90% от заплатата,но не повече от това,което си получавал като нетна заплата.Въпросът ми е относно болничните 45дни преди раждане-те как се изчисляват:90% от брутната заплата или както майчинството?Благодаря ви предварително за отговора!

Такааа...
Понятие "майчинство" няма.
1. 315 дни отпуск за бременност и раждане - 45 дни преди термин и остатъка след след раждане.
2. Отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 год. възраст - започва след изтичане на 1.

Обезщетението за 1. се изчислява по начина, който си написала по-горе.

Благодаря за бързия отговор!Имам още едно въпросче-ако изляза в болничен месец преди тези 45 дни отпреди термина,как ще бъде изчислено обезщетението?По същия начин ли?Т.е. 90% от средноаритметичното връщайки 6 мес.назад,но не повече от нетната заплата?

Да принципът не се променя  Peace / база е средно дневното възнаграждение, не средноаритметичното /

# 1 401
 Здравейте! И аз да се включа с питане...
 На 01.12.2006 ми е прекратен трудовия договор. Начислено ми е обаче обезщетение по чл.222 (1) КТ. Само, че на него не се плащаха пълни осигуровки. Със сигурност знам, че няма здрвани, но какви имаше...?
 След това от м.01.2007 съм регистрирана в бюрото по туда и получавам обезщетение за безработица и съответно от там ми внасят осигуровки. Към момента все още съм там, но от другата седмица ще бъда назначена на ТД, за да имам право на 2г майчинство.
 Притесняват ме обаче осигуровките за м.12.2006. По-точно какви осигуровки са ми внесени от работодателя и какви трябва да си внеса аз (освен здравни)? А също така и дали ми се води прекъснато осигуряването и може ли това да е проблем за изплащането на предстоящите ми болнични.
 Благодаря ви предварително!

# 1 402
  • София
 Момичета, имам въпрос, моля ако някоя може да помогне!
 Болничния лист ми е издаден на 23.03.07г. (за 7 дни) днес си проверих картата и имаше преведени 42 лв., от декември ме осигуряват на 360 лв. Според моите изчисления трябва да са към 100 лв. Къде мога да се обадя да проверя какво точно са превери, дали да чакам още някакви пари (едва ли, но .....)

# 1 403
Момичета, имам въпрос, моля ако някоя може да помогне!
 Болничния лист ми е издаден на 23.03.07г. (за 7 дни) днес си проверих картата и имаше преведени 42 лв., от декември ме осигуряват на 360 лв. Според моите изчисления трябва да са към 100 лв. Къде мога да се обадя да проверя какво точно са превери, дали да чакам още някакви пари (едва ли, но .....)

А преди декември  newsm78
Питам, защото базата за болничния е м. 09.2006 - м. 02.2007

# 1 404
 На 01.12.2006 ми е прекратен трудовия договор. Начислено ми е обаче обезщетение по чл.222 (1) КТ. Само, че на него не се плащаха пълни осигуровки. Със сигурност знам, че няма здрвани, но какви имаше...?
 След това от м.01.2007 съм регистрирана в бюрото по туда и получавам обезщетение за безработица и съответно от там ми внасят осигуровки. Към момента все още съм там, но от другата седмица ще бъда назначена на ТД, за да имам право на 2г майчинство.
 Притесняват ме обаче осигуровките за м.12.2006. По-точно какви осигуровки са ми внесени от работодателя и какви трябва да си внеса аз (освен здравни)? А също така и дали ми се води прекъснато осигуряването и може ли това да е проблем за изплащането на предстоящите ми болнични.

То на практика си е прекъсване на осигуряването, но това не може да попречи на изплащането на обезщетение за отпуск по болест или бременност и раждане, ако имаш поне 6 месеца осигурителен стаж през живота си и те назначат на трудов договор. Не виждам защо да внасяш осигуровки сама - няма основание. Без този месец прекъсват ли ти се здравноосигурителните права ?

# 1 405
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

На какво основание са ви освободили от работа?

# 1 406
Ами направих си справка за здравните осигуровки, излезе ми това:
СПРАВКА КЪМ 07 МАЙ 2007 ГОДИНА

ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА

Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от ЯНУАРИ/2006 до МАРТ/2007

2006 г. - месец 12
2007 г. - месец 3

Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от ЯНУАРИ/2000 до ДЕКЕМВРИ/2005

2005 г. - месец 4

А съкращението ми е съгласно чл.328, ал.1, т.2 (поради съкращаване на щата).

# 1 407
Ами направих си справка за здравните осигуровки, излезе ми това:
СПРАВКА КЪМ 07 МАЙ 2007 ГОДИНА

ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА

Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от ЯНУАРИ/2006 до МАРТ/2007

2006 г. - месец 12
2007 г. - месец 3

Месеци без данни за здравно осигуряване в периода от ЯНУАРИ/2000 до ДЕКЕМВРИ/2005

2005 г. - месец 4

А съкращението ми е съгласно чл.328, ал.1, т.2 (поради съкращаване на щата).

Върху обезщетението по чл.222 не се внасят осигуровки. Също така сама за декември осигуровки не можете да си внесете. Само, ако искате можете да си внесете здравно за декември, но социални осигуровки не може така без основание да се внасят.
Но аз със здравното проблем не виждам, така че няма смисъл да си внасяте сама осигуровка. Само не ми е ясно, щом сте била регистрирана като безработна, защо м. Март ви е без здравно осигуряване. Но дори и да е така, няма проблем. Три месеца без осигуряване не прекъсват здравноосигурителните ви права.

# 1 408
 Ами и аз си мисля, че само здравни трябва да си внеса (за да съм на чисто). За м.март и аз не знам защо не са ми платени, все пак съм все още на борсата, без прекъсване от януари до сега.
 Въпросът ми за това какви осигуровки се дължат върху това обезщетение е защото имам спомен, че се внасяха някакви, т.к. се зачита за стаж при пенсиониране. В интернет намерих това:
Имам такъв въпрос: внасят ли са осигуровките върху обещетение по чл.222,ал.1 от КТ на съкратен по чл.328,ал1т.2 и зачитали се за осигурителен стаж, ако да, къде и как трябва да бъде отразен? През този период има ли право лицето да се регистрира в бюрото по труда?

Здравейте,
да зачита се за осигурителен стаж периодът през който лице получава обещетение по чл.222 ал.1 от Кодекса на труда. Горният извод се прави от чл.9 ал.3 т.5 от КСО, където се казва, че периодът през, който лицето е останало без работа и получава обещетение по КТ се зачита за осигурителен стаж, като се правят осигуровки в съотношение, както при трудов договор. По надолу в същия чл., но ал.5 се казва, че осигуровките изчислени върху обещетението са само за фонд "Пенсии" и за ДЗПО. Казано по-пригледно върху обещетението се дължат осигуровки, като на самоосигуряващ се само за пенсия в съотношение 70:30 Работодател : Работник.

# 1 409
  • София
 Извинявам се за забавянето Embarassed, но сега се включвам. Преди декември съм осигурявана без прекъсване на минимална заплата. Болничния ми го издаде личния лекар, за това че ми се подуват  краката, диагнозата е Варикозни вени на долните крайници.

Общи условия

Активация на акаунт