Майчинството счетоводно - 3

• 148 579
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 380
  • В полите на Пирин планина
излязох в отпуск по майчинство на 20.12.2006, родих на 8.02.2007. След като педиатарката ми даде 2х45 дни болнични, каза че трябва да пускам молба. Каква е тази молбя има ли образец. В фирмата която работя ли да я пусна или в НОИ

Болничните листове са за общо 135 дни, от които 45 преди определения термин. Болничен лист за 42 дни се издава от болницата, където родиш, а остатъка - от педиатъра на детето.
След това подаваш молба свободен текст до работодателя, за да ползваш остаъка до общо 315 дни отпуск за бременност и раждане.

# 1 381
дните, които са преносване на бебето броят ли се в тези 135 дена или се прибавят като допълнителен болничен

# 1 382
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
дните, които са преносване на бебето броят ли се в тези 135 дена или се прибавят като допълнителен болничен

Дните започват да се броят от първия ден на болничния лист 45 дни преди термин.
Ако преносвате трябва да вземете допълнителен болничен лист след този за 45 дни от лекаря който ви наблюдава до деня на раждането. Следващия болничен лист ще е от родилния дом за 42 дни, а последния е от педиатъра на детето за разликата до 135 дни.

# 1 383
Здравейте! Тъй като попаднах в  задочен спор между счетоводителката на работното ми място и НОИ Бургас, моля за отговор на въпроса си и тук . Трябва да изляза в 45-дневен болничен за бременност и раждане на 31.03.2007. От ноември 2006 съм в болнични за патологична бременност без прекъсване и няма да прекъсна до 31.03.2007. Нашата счетоводителка твърди, че база за изчисленията за обезщетението ми ще бъде дохода ми от май 2006 до октомври 2006 / както и прочетох тук някъде/, но в НОИ   твърдят категорично, че се взима дохода за периода без значение, че преди това имам болничен без прекъсване за пат. бременост/общо заболяване. Говорих не веднъж с шефката на отдела в НОИ, който се занимава с болничните и обезщетенията за тях и съм сигурна, че правилно са ме разбрали. Има значение за мен, тъй като дохода ми в периода септември 2006-февруари 2007 е с около 1000 лв повече от предния, което съответно се отразява на бъдещото ми обезщетение.

Паричното Ви обезщетение следва да се изчисли по начина, който Ви е обяснила счетоводителката. В случая, понеже сте в заварено положение - т.е. нетрудоспособността Ви е настъпила през 2006 г. и при това е без прекъсване, независимо че болничните са на различно основание, обезщетенията Ви ще се изплащат от работодателя, а той ще си тегли парите от НОИ. Вие сте в по-добра позиция от лицата, които излизат в отпуск по болест, бременност и раждане през 2007 г.
Много ме учудва отговора от НОИ , тъй като в наредбата е написано:

НАРЕДБА
ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ
(Приета с ПМС № 364 от 27.12.2006 г., обн., ДВ, бр. 1 от 05.01.2007 г.)
Раздел ІІІ
Изчисляване на паричните обезщетения и помощите
 Чл. 16. (1) Доходът за периода от 6 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността, от който се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, включва:

1. дохода, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд ”Общо заболяване и майчинство” и/или “Трудова злополука и професионална болест”;

2. минималната месечна работна заплата в случаите по чл. 41, ал. 2 КСО;

3. дохода, от който е определено паричното обезщетение за временна неработоспособност и/или за бременност и раждане в случаите по чл. 41, ал. 3 КСО.

Базата за изчисляване е доходът от последния ефективно отработен 6-месечен период. Имам впредвид и принципът, че приходите Ви от едно обезщетение не могат да служат за база за изчисляване на следващо обезщетение, винаги базата е брутния доход за отработено време. Ако греша, моля, да ме поправите, тъй като Simple Smileскоро ще изляза в продължителни болнични, а след това и за бременност и раждане.

# 1 384
Преди малко повече от седмица прекратих трудовото си правоотношение със старата ми фирма на база член 327 ал. 2. От 01.05 2007 съм на ново работно място, договор и т.н.
Днес се обадих на старата ми колежка-документите ми още не са оформени!!!! Проблемът май иде от факта, че екс-работодателят ми си е в Германия и няма кой да ми разпише книжката и другите документи. Счетоводителката се е позовала на някакъв член, според който оформянето можело да стане законово до месец!!!! Питането ми е-това така ли е, първо.Второ-имам неизплатена половин заплата за март, а априлската заработка- ooooh!
След какъв срок мога да си търся заработеното вече по съдебен ред и как точно да процедирам?
Благодаря.  bouquet

# 1 385
Faithless, по закон трудовата книжка се оформя до 5 работни дни след прекратяването. Щом бившият ти работодател не е в България, нормално е да ти я забавят. Едва ли има място за притеснение.
До един месец е срокът за издаване на Удостоверенията за пенсиониране, които в момента не ти трябват. Бележката за данък доход също не ти е спешна.

Докато заплатата за м. март би трябвало да са ти я изплатили вече. При нас заплата се взима за предходния месец и вече получихме мартенските, тези за април ще получим в края на май. Попитай в счетоводството или касиерката кога да отидеш, за да си ги получиш!
Ако имаш проблеми - подаваш сигнал в Инспекцията по труда.

# 1 386
Faithless, по закон трудовата книжка се оформя до 5 работни дни след прекратяването. Щом бившият ти работодател не е в България, нормално е да ти я забавят. Едва ли има място за притеснение.
До един месец е срокът за издаване на Удостоверенията за пенсиониране, които в момента не ти трябват. Бележката за данък доход също не ти е спешна.

Докато заплатата за м. март би трябвало да са ти я изплатили вече. При нас заплата се взима за предходния месец и вече получихме мартенските, тези за април ще получим в края на май. Попитай в счетоводството или касиерката кога да отидеш, за да си ги получиш!
Ако имаш проблеми - подаваш сигнал в Инспекцията по труда.
Стики, при нас ИМА проблеми с изплащането в момента....аз затова се махнах, иначе знам до кога се получават заплатите за предходния месец, ама кел файда. Между впрочем, той нито обявява официално фалит, нито ни беше казал да си ходим, нито да излезем в неплатен отпуск-абе с 2 думи-ужас.
Явно ще трябва да търся адвокат трудово право. ooooh!

# 1 387
Здравейте!
Някой може ли да ми даде информация кои са необходимите документи за постъпване на работа по допълнителен трудов договор? Или поне от къде мога да прочета, тъй като не намирам нищо  newsm78

# 1 388
Здравейте!
Някой може ли да ми даде информация кои са необходимите документи за постъпване на работа по допълнителен трудов договор? Или поне от къде мога да прочета, тъй като не намирам нищо  newsm78

Трябва да имаш разрешение от основния работодател. Другите документи са както при всеки трудов договор - молба, медицинско, копие от диплома, лични данни.

# 1 389
Преди малко повече от седмица прекратих трудовото си правоотношение със старата ми фирма на база член 327 ал. 2. От 01.05 2007 съм на ново работно място, договор и т.н.
Днес се обадих на старата ми колежка-документите ми още не са оформени!!!! Проблемът май иде от факта, че екс-работодателят ми си е в Германия и няма кой да ми разпише книжката и другите документи. Счетоводителката се е позовала на някакъв член, според който оформянето можело да стане законово до месец!!!! Питането ми е-това така ли е, първо.Второ-имам неизплатена половин заплата за март, а априлската заработка- ooooh!
След какъв срок мога да си търся заработеното вече по съдебен ред и как точно да процедирам?
Благодаря.  bouquet

В действителност, ако няма кой да ви разпише трудовата книжка, няма как да ви я приключат. Ако ви я дадът без подпис на управител, после от НОИ, когато се наложи да ви се зачита този стаж, ще ви карат да си търсите този работодател за подпис. По-добре сега да изчакате, от колкото след 10 години да го търсите.
Служебните бележки се издават в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението. Така че, не ви е излъгала дамата, която ви е казала това.
За да си търсите парите по съдебен ред, трябва да е изтекъл 1 месец от датата, на която е трябвало да бъдат изплатени. Ако обаче работодателят ви е в процедура за обявяване в несъстоятелност, тогава не можете да водите дело за тези заплати. Вие вече се явявате кредитор и вашите суми, ще бъдат изплатени по съответния ред от разпродаването на активите на фирмата.

# 1 390
Благодаря! Много сте мили!

# 1 391
Здравейте!Това,което разбрах от прочетеното тук е че майчинството е 90% от заплатата,но не повече от това,което си получавал като нетна заплата.Въпросът ми е относно болничните 45дни преди раждане-те как се изчисляват:90% от брутната заплата или както майчинството?Благодаря ви предварително за отговора!

# 1 392
Здравейте!Това,което разбрах от прочетеното тук е че майчинството е 90% от заплатата,но не повече от това,което си получавал като нетна заплата.Въпросът ми е относно болничните 45дни преди раждане-те как се изчисляват:90% от брутната заплата или както майчинството?Благодаря ви предварително за отговора!

Такааа...
Понятие "майчинство" няма.
1. 315 дни отпуск за бременност и раждане - 45 дни преди термин и остатъка след след раждане.
2. Отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2 год. възраст - започва след изтичане на 1.

Обезщетението за 1. се изчислява по начина, който си написала по-горе.

# 1 393
Здравейте, оказа се, че отново имам въпроси към вас. В една от миналите теми ZinaSt беше писала, че 90 процента се изплащат не докато детето навърши 9 мес, а докато изтекат 315 дни от началото на болничния. Аз съм в болничен от 30 юни 2006 г. и по мои сметки 315 дни изтичат на 10 май 2007, когато детето ми ще е на 9 мес. и половина почти. Означава ли това, че за тези 10 дни от май ще получавам 90 процента от брутната, а за остатъка от месеца съответния дял от 180 лв.
Вторият ми въпрос е от кого ще получвам 180 лв.  - от работодателя ли, който досега ми е изплащал 90-то процента или от НОЙ и какво трябва да направя, ако е от НОЙ? Много благодаря.

# 1 394
Здравейте, оказа се, че отново имам въпроси към вас. В една от миналите теми ZinaSt беше писала, че 90 процента се изплащат не докато детето навърши 9 мес, а докато изтекат 315 дни от началото на болничния. Аз съм в болничен от 30 юни 2006 г. и по мои сметки 315 дни изтичат на 10 май 2007, когато детето ми ще е на 9 мес. и половина почти. Означава ли това, че за тези 10 дни от май ще получавам 90 процента от брутната, а за остатъка от месеца съответния дял от 180 лв.
Вторият ми въпрос е от кого ще получвам 180 лв.  - от работодателя ли, който досега ми е изплащал 90-то процента или от НОЙ и какво трябва да направя, ако е от НОЙ? Много благодаря.

Няма значение на колко е детето - важно е от първия ден болничен за бременност и раждане да се изброят точно 315 дни, т.е. до 10 май 2007 ще получаваш обезщетение в размер на 90 % от осиг. доход, а до края на месеца пропорционално на работните дни - обезщетение за отглеждане на дете до 2 год. възраст, т.е. част от 180-те лева.
И втория вид обезщетение ще се получава чрез работодателя, но също трябва да попълниш о подпишеш молба-декларация за получаването му и за ползването на този вид отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт