Майчинството счетоводно - 3

• 148 390
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 485
Аз имам няколко въпроса:
1. Ако изляза в 45 дневен болнични преди раждането на 1 септември, майчинството ще се изплаща на база доходите ми през м. март до м. август включително.
2. Относително каква сума бих получавала ако за месец март съм осигурявана на 550 лв, а за останалите месеци на 1000 лв, като съм излизала в болничен през март 3 дена и през април също 3 дена и ако приемем че няма да ми се наложи да използвам повече болнични?
3. Ако се наложи да използвам болнични, как ще се отрази това на майчинството?
4. Кой и кога трябва да попълни болничния преди раждане?
5. Кой и кога трябва да пресметне сумата за майчинство?
 EmbarassedМай много въпроси станаха нопредполагам че повечето вълнуват всички.
Благодаря ви много за помощта!

# 1 486
  • В полите на Пирин планина
Лошото е, че в цялата фирма, дори шеговете са на заплата от 300лв (по документи). И изведнъж аз да съм на 1000 е малко странно, та не знам дали ще се съгласят, иначе тях не ги ощетявам по никакъв начин, дори ще дават и по-малко. Защото до сега ми дават 1000 на ръка, а ми внасят осигуровки за 260, което значи, че на месец дават над 1000лв, ако ме осигуряват на 1000лв, аз вече ще взимам около 800, но е друго да взимам 800 майчински, отколкото 200, нали? Така, че 6м си заслужава да взимам 200лв по-малко, макар, че това са си пари. Но не знам вече фирмата дали ще се съгласи на това. И точно това питам, ако не се съгласят да ме осигуряват на повече пари има ли друга възможност да се самоосигурявам или нещо друго, не знам.

Втори трудов договор в друга фирма, но става само с разрешението на основния работодател

# 1 487
Лошото е, че в цялата фирма, дори шеговете са на заплата от 300лв (по документи). И изведнъж аз да съм на 1000 е малко странно, та не знам дали ще се съгласят, иначе тях не ги ощетявам по никакъв начин, дори ще дават и по-малко. Защото до сега ми дават 1000 на ръка, а ми внасят осигуровки за 260, което значи, че на месец дават над 1000лв, ако ме осигуряват на 1000лв, аз вече ще взимам около 800, но е друго да взимам 800 майчински, отколкото 200, нали? Така, че 6м си заслужава да взимам 200лв по-малко, макар, че това са си пари. Но не знам вече фирмата дали ще се съгласи на това. И точно това питам, ако не се съгласят да ме осигуряват на повече пари има ли друга възможност да се самоосигурявам или нещо друго, не знам.

Втори трудов договор в друга фирма, но става само с разрешението на основния работодател
Здравейте  искам  да  попитам  имам  ли  право  докато  ползвам  315  дни  болничен   да  работя  на   граждански  договор  или  на  втори  трудов  и  да  си  получавам  обезщетението  от  основния  работодател  Благодаря 

# 1 488
Аз имам няколко въпроса:
1. Ако изляза в 45 дневен болнични преди раждането на 1 септември, майчинството ще се изплаща на база доходите ми през м. март до м. август включително.
2. Относително каква сума бих получавала ако за месец март съм осигурявана на 550 лв, а за останалите месеци на 1000 лв, като съм излизала в болничен през март 3 дена и през април също 3 дена и ако приемем че няма да ми се наложи да използвам повече болнични?
3. Ако се наложи да използвам болнични, как ще се отрази това на майчинството?
4. Кой и кога трябва да попълни болничния преди раждане?
5. Кой и кога трябва да пресметне сумата за майчинство?
 EmbarassedМай много въпроси станаха нопредполагам че повечето вълнуват всички.
Благодаря ви много за помощта!

Такааа - много пъти съм го писала и сега отново : понятие "майчинство" няма - говорим 1/ отпуск, съотв. обезщетение за бременност и раждане -315 дни 2/ след изтичане на едно - отпуск за отглеждане на дете до 2 год. възраст.

1/ зависи от доходите - осигурителните през  6 -те предходни месеца, преди този на излизане в отпуск. 2/ е фиксирана сума от бюджета на фонд ДОО

Болничните листове за бременност и раждане се издават : 45 дни преди термин - наблюдаващ гинеколог ; 42 дни за раждане от Медицинското заведение, където си родила; 48 дни от педиатъра на детето

Болничните листове се представят на работодателя, а той ги носи в НОИ, където се изчисляват и изплащат сумите по сметка на лицето.

Ползваните болнични през периода- база не влияят в намаление и увеличение на болничния за бременност и раждане.

Сметките малко по-късно.

# 1 489

Здравейте  искам  да  попитам  имам  ли  право  докато  ползвам  315  дни  болничен   да  работя  на   граждански  договор  или  на  втори  трудов  и  да  си  получавам  обезщетението  от  основния  работодател  Благодаря 

На граждански - да, но на трудов - не. Отпускът за бременност и раждане се отнася за всички трудови правоотношения на лицето - основни и допълнителни.

# 1 490
За gabi

Обезщетението ще е средно към 740 лева

# 1 491
Здравейте!
Имам едно питане, терминът ми е на 15 септември. От коя дата трябва да ми издадат 45-дневния болничен за раждане? В смисъл работни 45 дни ли се отброяват или календарни?

# 1 492
Здравейте!
Имам едно питане, терминът ми е на 15 септември. От коя дата трябва да ми издадат 45-дневния болничен за раждане? В смисъл работни 45 дни ли се отброяват или календарни?

45 календарни дни. Ще излезеш в болничен от 01.08.2007

# 1 493
Благодаря много за уточнението, Incandescent smile3525  ! Защото тази година не съм ползвала отпуск и мисля да си го взема преди болничния. Работодателят нали няма право да ми откаже да го ползвам? newsm12

# 1 494
Да, наясно съм, че ще взимам около 800лв чисто. Но ако работодаделя не се съгласи да ме осигурява на тази сума, аз сама няма как да се осигурявам, нали? Или съм в грешка?

Ако имаш предвид обезщетението, то ще е около 720 лева, а не 800 лева.

# 1 495
Благодаря много за уточнението, Incandescent smile3525  ! Защото тази година не съм ползвала отпуск и мисля да си го взема преди болничния. Работодателят нали няма право да ми откаже да го ползвам? newsm12

Има, ако отпускът е за тази година, има право да ти го откаже.

# 1 496
О, ами ако откаже, аз до края на годината ще бъда в болнични. Тогава какво става с отпуска ми, изгаря или трябва да ми го платят?

# 1 497
О, ами ако откаже, аз до края на годината ще бъда в болнични. Тогава какво става с отпуска ми, изгаря или трябва да ми го платят?

Не изгаря - натрупва се.

# 1 498
Да, наясно съм, че ще взимам около 800лв чисто. Но ако работодаделя не се съгласи да ме осигурява на тази сума, аз сама няма как да се осигурявам, нали? Или съм в грешка?

Ако имаш предвид обезщетението, то ще е около 720 лева, а не 800 лева.

Осигуряването става на някакво основание - например осъществяване на дейност.

# 1 499
Момичета включвам се с един неразрешим за мен казус! Thinking EmbarassedЯвно съм мнооого тъпа и не знам какво ми пишат.Пращам ви въпроса ми към Министерството на труда и соц.политика,както и техния отговор и ще съм ви безкрайно благодарна,ако ми разгадаете и отговорите какво иска да ми каже "поета". newsm78 Praynig Simple Smile
Въпросът ми :
Искам да ви попитам следното нещо - в момента съм в отпуск за отглеждане на първото ми детенце,което е на годинка и три месеца.Бременна съм в третия месец с второто ни детенце.Преди да изляза в майчинство с първото ни детенце ме осигуряваха на 500 лв.Въпроса ми е след раждането на второто ни детенце, като база, на която ще се изчисли обезщетението за 315 дни след раждането ще се вземе обезщетението от 180 лв ,което получавам в момента или трудовото възнаграждение,което съм получавала преди да изляза по майчинство.Благодаря Ви предварително!
Отговор на  Eмил  Мирославов - Директор Дирекция "Трудово право и обществено осигуряване":
Размерът на обезщетението за бременност и раждане се определя по реда на чл. 49, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване. Съгласно посочената разпоредба дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната. Обезщетението се изчислява в този процент от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителните вноски за фонд „Общо заболяване и майчинство”, за периода от шестте календарни месеца, предхождащи месеца, от който първоначално е разрешен отпускът за бременност и раждане. За дните, включени в шестмесечния период, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете.
В чл. 49, ал. 2 от КСО се предвижда, че при придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
МД/

Благодаря на всички ви предварително!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт