Майчинството счетоводно - 3

• 148 316
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 740
  • София
Здравейте, отново имам въпросче! Има ли възможност със задна дата да ме осигуряват на повече пари, за да мога да взимам малко по-голям болничен. Базата върху която ще се изчисляват болничните доколкото разбрах от предишни мои въпроси ще се взима от октомври 2006 до март 2007, но октомври и ноември ме осигуряват на по-малко пари.

# 1 741
Здравейте, отново имам въпросче! Има ли възможност със задна дата да ме осигуряват на повече пари, за да мога да взимам малко по-голям болничен. Базата върху която ще се изчисляват болничните доколкото разбрах от предишни мои въпроси ще се взима от октомври 2006 до март 2007, но октомври и ноември ме осигуряват на по-малко пари.

По принцип може да се направят корекции, но надали ще се съгласи работодателя ви. Още повече, когато става дума за миналата година, която е и приключена.....

# 1 742
  • София
Благодаря за отговора, не пречи да го попитам, знае ли човек може пък да се съглави. Simple Smile

# 1 743
  • София
Грешка, не съглави, а съгласи  Embarassed

# 1 744
  • София
Здравейте!  Имам въпрос, който задавам от името на моя приятелка.
Въпросът е следния - терминът й е 07.06.2007, но тъй като наскоро се разведе, а и се омъжи повторно, пита какъв е реда при промяната на фамилиите? /Сменя старата си фамилия с моминската /при развода/, после приема новата на мъжа си/.
В момента си вади нова лична карта с новото име.
 Това ще повлияе ли на изплащането на обезщетенията й и какво следва да се направи.
 Благодарим предварително!

Важното е фамилията на болничните листове да съвпада с фамилията от данните, които са подадени за нея в НОИ. Т.е. тя трябва своевременно да уведомява  и работодателя си за промяната на имената, за да може работодателя да промени фамилията и, когато подава данните за осигуряването и в НАП.
Добре е също така, за всеки случай, като си извади новата лична карта, да си извади и от общината един документ за съответствие ( мисля, че така се казваше, но може да има и по-конкретно наименование ). Това е едно удостоверение, че тя с моминката и фамилия, тя с фамилията по първия и съпруг и тя с новата и фамилия са едно и също лице. Това удостоверение се представя в НОИ заедно с болничните листове ( добре е да се направят копия, за да се прилага към всеки от трите болнични листове ). Така вече няма основание да има каквито и да било проблеми с изплащането на обезщетението.
Благодаря за бързия отговор!
Тя ходи до Есграон-а, но още не били получили данните за новия й брак, та чак след това ще бъде възможно издаването на документа.  Peace
Поздрави   bouquet

# 1 745
Здравейте, и аз имам един въпрос, дано да му е тук мястото и да има кой да ми помогне.
Работех от години в една фирма, забременях, родих, по документи съм по майчинство, но реално съм си на работа и си взимам и заплатата. С работодателя ми се сдърпахме преди няколко месеца, аз "напуснах", но договора ми още си е в сила и още съм си по майчинство. Само че... той не е внасял осигуровки на служителите си от 4 месеца и майчинството ми не е привеждано. Има ли някакъв начин, да направя така, че да ми го привеждат на мен, а не на фирмата, дори това да означава аз да си внеса осигуровките? Защото сега реално съм и без заплата, и без майчинство? Благодаря предварително, ако някой знае нещо.  Praynig

# 1 746
  • у дома...
Мамета имам проблем - трябва да подам някаква декларация или молба /незнам точно/ за отпускане на майчинството. Може ли някой от запознатите мами да ми каже по кой член е и от къде трябва да я взема? Е писна ми вече!!! Преди време давах документи, изплащани са ми суми ама сега май не била подадена. /Сумите ми ги плаща работодателя/

# 1 747
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, и аз имам един въпрос, дано да му е тук мястото и да има кой да ми помогне.
Работех от години в една фирма, забременях, родих, по документи съм по майчинство, но реално съм си на работа и си взимам и заплатата. С работодателя ми се сдърпахме преди няколко месеца, аз "напуснах", но договора ми още си е в сила и още съм си по майчинство. Само че... той не е внасял осигуровки на служителите си от 4 месеца и майчинството ми не е привеждано. Има ли някакъв начин, да направя така, че да ми го привеждат на мен, а не на фирмата, дори това да означава аз да си внеса осигуровките? Защото сега реално съм и без заплата, и без майчинство? Благодаря предварително, ако някой знае нещо.  Praynig

Не - няма такъв начин. Работодателят е посредник между теб и НОИ - сумите се преявеждат на него, той ти ги изплаща. Можеш да подадеш жалба срещу него в НОИ и Инспекция по труда.

# 1 748

Не - няма такъв начин. Работодателят е посредник между теб и НОИ - сумите се преявеждат на него, той ти ги изплаща. Можеш да подадеш жалба срещу него в НОИ и Инспекция по труда.

Благодаря!

# 1 749
Здравей  Зина  надявам  се  да  ми  помогнеш  явно  тука  някои  мои  познати   приятели  искат  да  ме  объркат или  не  са  наясно  с  нещата  пак  става  въпрос  за  болничните   тъй  като  са  от  2006 декември  почнали  и  сега  ако  взема  болничния  преди  термин 45  дни  и  нямам  прекъсване  нито  един  ден  съм  щяла  да взимам  по  голямо обезщетение  на  базата  на  които  ми  е изчислен  първичния  болничен  тоест  юни  декември  2006  а  ако  прекъсна  дори  и  един  ден  болничните  базата  е последните  шест  месеца  тоест  декември  май  а  аз  през  тия  месеци   съм  била  в  болнични  и  съм  взимала  обезщетение  80  процента  и  сега  излиза  че  ще  ми  начислят 90 процента  върху  80  процента   и  ще  бъда  доста  ощетена   само  заради  това  че  съм  била  в  болнични  заради  проблемна  бременност 

# 1 750
Здравей  Зина  надявам  се  да  ми  помогнеш  явно  тука  някои  мои  познати   приятели  искат  да  ме  объркат или  не  са  наясно  с  нещата  пак  става  въпрос  за  болничните   тъй  като  са  от  2006 декември  почнали  и  сега  ако  взема  болничния  преди  термин 45  дни  и  нямам  прекъсване  нито  един  ден  съм  щяла  да взимам  по  голямо обезщетение  на  базата  на  които  ми  е изчислен  първичния  болничен  тоест  юни  декември  2006  а  ако  прекъсна  дори  и  един  ден  болничните  базата  е последните  шест  месеца  тоест  декември  май  а  аз  през  тия  месеци   съм  била  в  болнични  и  съм  взимала  обезщетение  80  процента  и  сега  излиза  че  ще  ми  начислят 90 процента  върху  80  процента   и  ще  бъда  доста  ощетена   само  заради  това  че  съм  била  в  болнични  заради  проблемна  бременност 

Неса много наясно, защото има нов ред на изчисляване на обезщетението. Няма да получаваш 90% от 80%, а ще си получаваш 90% от 100%. Ако нямаш прекъсване, тогава ще получаваш 90% от 80%. А ако имаш прекъсване е от 100%.

# 1 751
Мамета имам проблем - трябва да подам някаква декларация или молба /незнам точно/ за отпускане на майчинството. Може ли някой от запознатите мами да ми каже по кой член е и от къде трябва да я взема? Е писна ми вече!!! Преди време давах документи, изплащани са ми суми ама сега май не била подадена. /Сумите ми ги плаща работодателя/

Ами не знам. Аз така като ти гледам лентичката, ти си още в 315-те дни имолбата за тях трябва да си я подала още в началото на годината. А следващата молба се подава след като изтекът 315-те дни и тя е вече за отпуск за отглегдане на дете до 2 години.
Не знам на теб какво ти искат. Попитай конкретно, за да можем да ти помогнем.

# 1 752
  • у дома...
Вероятно става въпрос точно за тази декларация за 315-те дни болнични. Бившия счетоводител на фирмата явно не я е подал навреме, макар аз да съм представила всички документи които са се искали от мен. Към тази декларация сега ми искат пак акта за раждане на дъщеря ми. Дали в интернет има някъде готов образец? Възможно ли е тази декларация да се подаде със задна дата?

# 1 753
Благодаря  ти  Зина  за  бързият  отговор   ако  правилно  съм  те  разбрала  при  прекъсване   на  болничните  ще  ми  се  изчислят  по  новата  наредба   и  тия  100 процента  ми  са  в  последните  работени  шест  месеца  юни  ноември  2006  значи  от  тях  ще  ми  се  изчисли  новия  болнични  за  брем  и  раждане   и  после  и  следващите  до  315  дни 

# 1 754
Може ли някой да ми даде линк към документите,които са необходими да се подават за болнични ?Знам,че някъде го имаше ,но не мога да го открия. Благодаря предварително  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт