Майчинството счетоводно - 3

• 148 351
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 920
  • В полите на Пирин планина
Здравейте
Работя в една фирма и съм на изпитателен срок от 6 месеца. Бременна съм в 6 месец, а договорът ми изтича на 04.06.2007 год., терминът ми е на 12.09.2007 год. При това положение работодателят длъжен ли е да продължи договора ми и да ме пусне по майчинство на 30.07.2007 год.
Благодаря ви предварително.

Не. Работодателят може да прекрати договрът със срок за изпитване по всяко време, ако е сключен в негова полза или в полза на двете страни.

# 1 921
Здравейте! Работя на трудов договор в едно списание. Миналия месец написах няколко статии за друго списание. От там ми дадаоха  сметка за изплатени суми, съгласно която ми удържаха само данък 15%, но не и осигуровки. Казаха ми, че върху авторските възнаграждения не се дължат осигуровки. Дали е вярно?Предстои ми отпуск по майчинство и се надявах да включа и този доход за изчисляване на обезщетението за майчинство, но без осигуровки....Мога ли аз да си ги внеса сама?

Хонорарите не влизат в базата за изчисление на обезщетението по принцип, защото върху тези суми не се дължи вноска за фонд Общо заболяване и майчинство.

# 1 922
момичета, много ви моля , помогнете. какво трябва да направя:на страница 93 съм си поставила въпроса за болничен издаден от ЛКК с по- късна дата от запачване на ползването му по причина, че 14 дни нямаше ЛКК, поради отпуск на един от членовете. на 22.05.07г. т.е. вчера ме отговориха, че няма да ми го разпишат, понеже е минало много време., а в такъв случай аз подлежа на дисциплинарно уволнение, не знам какво да направя. моля спешно дайте съвет. благодаря

Кой няма да го разпише?

# 1 923
Здравейте! Работя на трудов договор в едно списание. Миналия месец написах няколко статии за друго списание. От там ми дадаоха  сметка за изплатени суми, съгласно която ми удържаха само данък 15%, но не и осигуровки. Казаха ми, че върху авторските възнаграждения не се дължат осигуровки. Дали е вярно?Предстои ми отпуск по майчинство и се надявах да включа и този доход за изчисляване на обезщетението за майчинство, но без осигуровки....Мога ли аз да си ги внеса сама?

Хонорарите не влизат в базата за изчисление на обезщетението по принцип, защото върху тези суми не се дължи вноска за фонд Общо заболяване и майчинство.
И наистина не дължа никакви осигуровки за този доход, така ли?

# 1 924
  • София
Здравейте искам да ви питам след като днес ми е последния ден от болничния 23 /вкл./ днес може ли като отида до Тина Киркова да ми го продължат? Нали сега са 4 почивни дни и нямам идея кога трябва да отида newsm78 И моля за телефони на НОИ за справка за болнични!Благодаря ви предварително! Flutter Hug

# 1 925

Мисля, че се дължат все пак осигурителни вноски за фонд Пенсии и здравни осигуровки, но това е задължение на възложителя да ги начисли, удържи и внесе в бюджета от негово име, съответно след това да подаде данни в НОИ и НАП. Ти сама няма как да си внесеш тези вноски, колкото и да искаш.

# 1 926
Здравейте искам да ви питам след като днес ми е последния ден от болничния 23 /вкл./ днес може ли като отида до Тина Киркова да ми го продължат? Нали сега са 4 почивни дни и нямам идея кога трябва да отида newsm78 И моля за телефони на НОИ за справка за болнични!Благодаря ви предварително! Flutter Hug

Можеш да отидеш и в понеделник - почивните дни не се приемат за прекъсване на болничният по принцип.

# 1 927
  • София
Благодаря ви!

# 1 928

Дължите осигуровки, разбира се. Как да не дължите? Не дължите осигуровки само за Общо заболяване и майчинство, Безработица и Трудова злополука.
Иначе останалите осигуровки ( Пенсии и ЗО ) си ги дължите.

# 1 929

Не си написала какъв е болничния. По принцип болниците работят и в почивните дни, така че няма проблем да ти издадат следващ болничен.

# 1 930
момичета, много ви моля , помогнете. какво трябва да направя:на страница 93 съм си поставила въпроса за болничен издаден от ЛКК с по- късна дата от запачване на ползването му по причина, че 14 дни нямаше ЛКК, поради отпуск на един от членовете. на 22.05.07г. т.е. вчера ме отговориха, че няма да ми го разпишат, понеже е минало много време., а в такъв случай аз подлежа на дисциплинарно уволнение, не знам какво да направя. моля спешно дайте съвет. благодаря

Как няма да ти го разпишат! Това са глупости. Първо - щом тяхното отсъствие е причината, не виждам как ще ти го откажат. Второ, съгласно Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността, болничен може да се издава и за минал период, ако чрез документи може да се потвърди необходимостта от такъв.
Би трябвало при прегледа ти, когато са попълвали формуляр за самия преглед, в този формуляр да е написана препоръка за следващ болничен лист.

# 1 931
  • Плевен
Работодателя ми искаше да ме уволни щом разбра че съм бременна.Споразумяхме се да се водя на работа без да ходя но да си плащам осигоровките.От 21 март съм в болничен следователно 7,20 и пак 20 дни изтекъл на 7 май(не е прекъсван).Осигуряват ме на 125лв.За март съм платила първия ден на болничния който се поема от работодателя.Сега ми се обадиха че дължа за април 17лв, а за май 37лв. това би трябвало да включва социалните осигоровки също.Коректно ли са начислени?

# 1 932
Работодателя ми искаше да ме уволни щом разбра че съм бременна.Споразумяхме се да се водя на работа без да ходя но да си плащам осигоровките.От 21 март съм в болничен следователно 7,20 и пак 20 дни изтекъл на 7 май(не е прекъсван).Осигуряват ме на 125лв.За март съм платила първия ден на болничния който се поема от работодателя.Сега ми се обадиха че дължа за април 17лв, а за май 37лв. това би трябвало да включва социалните осигоровки също.Коректно ли са начислени?

А за какво ги дължите тези осигуровки не разбрах. Ако болничните нямат прекъсване, се дължи само здравно осигуряване 3,9% върху 220 лева, което е 8,58 лева. По време на болничен не се дължи социално осигуряване. По питайте ги за какво дължите тези суми. АКо болничните са без прекъсване, за сметка на работодателя е само първия ден на първия болничен.

# 1 933
  • Плевен
Мерси за инфото,ми счетоводителката ми се обади и каза че приключвала ведомоста и това съм дължала за осигоровки(април и май).В понеделник ще ми стане по ясно като отида лично,а мога ли да си търся правата,могат ли да ме уволнят като се противопоставя ако наистина на са начислени коректно

# 1 934
Мерси за инфото,ми счетоводителката ми се обади и каза че приключвала ведомоста и това съм дължала за осигоровки(април и май).В понеделник ще ми стане по ясно като отида лично,а мога ли да си търся правата,могат ли да ме уволнят като се противопоставя ако наистина на са начислени коректно
Това определено не може да е основание за уволнение.

Общи условия

Активация на акаунт