Майчинството счетоводно - 3

• 148 573
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 2 130
ако през последните 6 месеца се осигурявам върху заплата 500лв и изляза в болничен за раждане,колко осигуровки ще дължа(  ще дължи работодателя всъщност), след като изляза в болничен? мисля, че се плащаше осигуровка само за един риск или се лъжа? какъв процент е в случая?

За времето на болничните и отпуска за отглеждане на дете се дължи само здравно осигуряване. 3,9% върху 220 лева.

# 2 131
  • Кърджали, България
Благодаря много, ZinaSt!!!
Ако се осигурява като ЕТ, ще трябва ли да си назначи заместник? Защото ако е така, ще трябва и на него да плаща осигуровки...
Регистрацията като земеделски производител има смисъл, според мен, ако всичко друго отпадне като вариант, за да взема майчинство 2 г.
Ще говоря подробно с нея и ако изникне още нещо, пак ще питам.
Поздрави!

# 2 132
здравейте и от мен.
искам да ви кажа че сте изключително полезни и да ви благодаря. сега искам да ви попитам нещо конкретно защото ми се струва че моят счетоводител нещо не е наясно.  Искам за последните 6 месеца преди да изляза в болнични да ме осигуряват на по висока заплата за да мога да получавам по високи болнични. счетоводителят ми изчисли че на 600 лева заплата ще трябва да плащам около (така каза) 278 лева осигуровки срещу които после ще получавам пак "около" 300 лева  болнични. Това никак не ми се видя нормално на мен и най- вече на този който ще плаща осигуровките. Така, че въпросът ми е на 600 лева заплата колко осигуровки се дължат и колко болнични ще получавам после?
благодаря ви предварително

# 2 133
desislava_nikolkova, за да разбереш най-точно колко ще са ти осигуровките, можеш да използваш от главната страница на гювеч.бг най-горе в антетката пише "Данъци - ново" . Там само си пишеш брутната заплата - например 600 лв. и ти излизат всички осигуровки за твоя сметка и за сметка на работодателя. Така можеш да видиш и нетната си заплата, т.е. това е сумата, която приблизително ще получаваш като обезщетение за бременност и раждане, ако си се осигурявала 6 месеца преди болничния на една и съща сума - в случая 600лв. Аз често си го ползвам този данъчен калкулатор Wink

# 2 134
Благодаря много, ZinaSt!!!
Ако се осигурява като ЕТ, ще трябва ли да си назначи заместник? Защото ако е така, ще трябва и на него да плаща осигуровки...
Регистрацията като земеделски производител има смисъл, според мен, ако всичко друго отпадне като вариант, за да взема майчинство 2 г.
Ще говоря подробно с нея и ако изникне още нещо, пак ще питам.
Поздрави!

Да, когато излезе в майчинство, ще трябва да назначи прокурист. Но тя може да назначи вас като прокурист и да ви осигурява на минималния праг. Възнаграждение реабно няма да ви плаща и така ще има разход само за осигуровки. Пак ще е на сметка, защото по принцип самоосигуряващите се получават по-висока сума на обезщетението от работещите на трудов договор. При осигуровки на 400 лева, по трудов договор ще получава около 320 лева обезщетение, а като самоосигуряваща се ще получава 360 лева.

# 2 135
Благодаря за светкавичния отговор, но аз да питам още нещо. като чиста заплата ми излиза 454.85 лева. това ли е горе долу сумата която ще взимам като болнични? До колкото знам майчинските които плащат са 180 лева. те отделно ли са или влизат в тази сума. И още нещо, терминът ми е на 27.10.2007г. от март нататък ли да броя 6 месеца или от февруари? пак благодаря.

# 2 136
Благодаря за светкавичния отговор, но аз да питам още нещо. като чиста заплата ми излиза 454.85 лева. това ли е горе долу сумата която ще взимам като болнични? До колкото знам майчинските които плащат са 180 лева. те отделно ли са или влизат в тази сума. И още нещо, терминът ми е на 27.10.2007г. от март нататък ли да броя 6 месеца или от февруари? пак благодаря.

Така, малко бъркате нещата. Тези 180 лева нямат нищо общо с тези 454, които сте си сметнала като нетна заплата. По време на 315-те дни ви се изплаща обезщетение, което е ограничено до среднодневно нетното ви възнаграждение. Т.е. а тези 315 дни ще получавате около 454 лева обезщетение ( казвам около, защото сметката е малко по-сложна, а и обезщетението варира в зависимост от работните дни в месеца ). След като изтекът тези 315 дни имате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години, през което време получавате тези 180 лева.
Иначе аз нетното го изчислих с 2 стотинки повече, но това не е от значение. Имайте предвид, че освен осигуровките ( вашите и на работодателя ) ще трябва да покриете и дължимия ДОД. Т.е. разходитеви са около 219 лева за осигуровки и 70,61 лева за ДОД или общо 289,61 лева на месец.

6 месеца се броят от месеца, през който ще излезете в болничен. Щом термина ви е на 27.10, трябва да излезете в болничен на 12.09. 6 месеца се броят от Август назад или обхващат периода от Март до Август включително.

# 2 137
Така, за 6 те месеца разбрах, за майчинските от 180 лева също. и ако съм разбрала правилно на 600 лева заплата дължимата осигуровка е 289.61, а това което ще получавам като болнични е около 454. ако е така значи счетоводителя ми е бил прав. отново Ви благодаря.

# 2 138
привет и благодаря,работодателят ми ме осигурява на минималната работна заплата откога ще получавам тези прословути 180лв. майчинство,на постоянен трудов договор съм благодаря и прекрасен ден от мен!

# 2 139
привет и благодаря,работодателят ми ме осигурява на минималната работна заплата откога ще получавам тези прословути 180лв. майчинство,на постоянен трудов договор съм благодаря и прекрасен ден от мен!

Вие трябва да получавате по 180 лева от 45 дни преди раждането още.

# 2 140
Здравейте!
Въпроса ми не е свързан с майчинство, но се надявам да помогнете, за което предварително благодаря.
Моя приятелка си провери социалния статус чрез страницата на НОИ чрез ПИК и там за 2006-2007 г. изписва че не са намерени данни. Това означава ли че работодателят не и е внасял осигуровки за тези две години? И нещо друго като си погледна трудовия договор видя че там няма дата т.е. в началото на договора, където пише "Днес ............... се сключи настоящия...", иначе на края на договора има дата на мястото където пише "Работника да се яви на работа..." на еди коя си дата. Възможно ли е този трудов договор да не е валиден?

# 2 141
Здравейте!
Въпроса ми не е свързан с майчинство, но се надявам да помогнете, за което предварително благодаря.
Моя приятелка си провери социалния статус чрез страницата на НОИ чрез ПИК и там за 2006-2007 г. изписва че не са намерени данни. Това означава ли че работодателят не и е внасял осигуровки за тези две години? И нещо друго като си погледна трудовия договор видя че там няма дата т.е. в началото на договора, където пише "Днес ............... се сключи настоящия...", иначе на края на договора има дата на мястото където пише "Работника да се яви на работа..." на еди коя си дата. Възможно ли е този трудов договор да не е валиден?

На първия въпрос - това означава, че не са подавани декларации за осигуряването им. А дали самите осигуровки са внесени или не - това знае само работодателя. Обикновено данни не се подават, точно когато не се внасят осигуровки, но все пак не е задължително случая да е такъв. Само работодателят им може да каже какво е положението.

Относно договорът ви, ако си проверите копието, което е при работодателя ви, на него вероятно вече има написана дата. По някога счетоводителите не слагат дата, защото от тази дата започва да тече тридневния срок за подаване на уведомлението. И ако не са сигурни дали ще успеят да подадат уведомление в този срок - не слагат дати на договора. Дата слагат после, след като подадат въпросното уведомление.  Това обаче изобщо не прави договорът невалиден. Договорът влиза в сила от датата, на която постъпвате на работа. Щом има такава дата и вие на тази дата сте се явила и сте започнала да работите, договорът си е в сила. Проверете в НОИ дали има подадено уведомление за вашия договор, за да сте напълно спокойна.

# 2 142
Благодаря за бързия отговор!
Приятелката ми е решила да провери в НОИ дали са и внасяни осигуровки, защото се съмнява че е възможно за толкова дълъг период да не са внасяни декларации. В момента тя напуска работа и не може да говори с работодателя, защото са в конфликт, затова ще е най-добре да провери там.

# 2 143
Здравейте   в  болнични  съм  от  миналата  година   декември  месец  за  пат  бременност  сега  прекъснах  тоест  отработих  ден   и  влизам  в  болнични  преди  термин  който вече  ще  се плаща от  нои  първата ми  база  е  към  1800 лв  а  сега  последните  шест  месеца  имам  база  1700лв  интересува  ме  какво  обезщетение  ще  получавам  като  размер  и  има  ли  значение  че  от  първи  май  имам  нова  заплата  която  е  щатна  300лв  това  ще  се  отрази  ли  по  някакъв  начин   благодаря

# 2 144
Здравейте   в  болнични  съм  от  миналата  година   декември  месец  за  пат  бременност  сега  прекъснах  тоест  отработих  ден   и  влизам  в  болнични  преди  термин  който вече  ще  се плаща от  нои  първата ми  база  е  към  1800 лв  а  сега  последните  шест  месеца  имам  база  1700лв  интересува  ме  какво  обезщетение  ще  получавам  като  размер  и  има  ли  значение  че  от  първи  май  имам  нова  заплата  която  е  щатна  300лв  това  ще  се  отрази  ли  по  някакъв  начин   благодаря

Не, защото ти през май си била в болнични. Т.е. не си осигурявана на тази нова заплата.

Последна редакция: нд, 03 юни 2007, 07:56 от ZinaSt

Общи условия

Активация на акаунт