Майчинството счетоводно - 3

• 151 516
  • 2 946
  •   2
Отговори
# 855
Интересува ме следното.

Начисляват ли се лихви върху лихви?

Зависи какъв е случая. В общия случай не. Но ако става дума за банков кредит например, е възможна такава ситуация.
.. това беше обявено от ВАС през 1995г. за незаконно .. и от тогава не се практикува от банките .. и от никого .. единствения вариант за това са законовите лихви в/у мораторни и други дължими лихви .. когато са вписани в изпълнителните листове .. и това е защото те ....................
.. уфффф  колегите си знаят .. а аз се отплесвам ..  Sunglasses

# 856
Интересува ме следното.

Начисляват ли се лихви върху лихви?

Зависи какъв е случая. В общия случай не. Но ако става дума за банков кредит например, е възможна такава ситуация.
.. това беше обявено от ВАС през 1995г. за незаконно .. и от тогава не се практикува от банките .. и от никого .. единствения вариант за това са законовите лихви в/у мораторни и други дължими лихви .. когато са вписани в изпълнителните листове .. и това е защото те ....................
.. уфффф  колегите си знаят .. а аз се отплесвам ..  Sunglasses
Да разбирам.
Ще си продължиш ли мисълта...... Sunglasses

# 857
  • В полите на Пирин планина
Да се намеся и аз  Peace
Дими, върху лихви съгласно нормативни актове не се начисляват лихви - единствено и само върху главницата на задължението до момента на неговото погасяване.

# 858
Да се намеся и аз  Peace
Дими, върху лихви съгласно нормативни актове не се начисляват лихви - единствено и само върху главницата на задължението до момента на неговото погасяване.
Понеже ти знаеш ,че акта ми е от НОИ... ooooh!
Когато го погасявам ..ми приспадат от лихвената част ,а не от главницата.

# 859
Благодаря ви за бързите отговори.

RadoMit ,Incandescent ,ZinaSt   Peace Благодаря

# 860
Да се намеся и аз  Peace

Е, как така - то излиза, че те върху главницата продължават да начисляват лихви и ти може цял живот лихви да плащаш - тук нещо ми звучи абсурдно  Thinking

# 861
Да се намеся и аз  Peace

Е, как така - то излиза, че те върху главницата продължават да начисляват лихви и ти може цял живот лихви да плащаш - тук нещо ми звучи абсурдно  Thinking
Така излиза на практика ,а и RadoMit   това ми разясни.  Twisted Evil

# 862
Може ли да ви попитам нещо, което силно ме интересува сега. Бременна съм и ми се наложи да  си сменя  работата. Между прекратяването на единия ми трудов договор и сключването на новия има интервал (в датите по документи) - три работни дни, а от сключването на новия договор и до самото раждане по термин няма да са изминали 6 пълни месеца. Такова прекъсване на осигурителния стаж можели да доведе до някакви проблеми при ползването на полагащите се обезщетения и изобщо счита ли се за прекъсване на осигурителния стаж.
 Благодаря предварително!

Съжалява, ако повтарям въпрос на някоя мама, но имам проблем с търсачката и нета изобщо тия дни, а отговора ме интересува много.... Embarassed

# 863
За Дими

Виж какво пише в Данъчно-осигурителния кодекс:

Последователност на погасяванията
Чл. 169. (1) Публичните вземания се погасяват в следната последователност: главница, лихви, разноски.
(2) Разсрочените и отсрочените публични вземания се погасяват в последователност: главница, лихви, разноски.

(3) При наличие на няколко публични вземания, които длъжникът не е в състояние да погаси едновременно до започване на принудителното им събиране, той може да заяви кое от тях погасява пред съответния компетентен орган. Ако не е заявил това, те се погасяват съразмерно.

(4) Задълженията за данъци се погасяват по реда на възникването им, а когато се отнасят за една и съща година, лицето има право да заяви кое от тях погасява.

Или има нещо по-специфично с твоя случай  newsm78

# 864
Може ли да ви попитам нещо, което силно ме интересува сега. Бременна съм и ми се наложи да  си сменя  работата. Между прекратяването на единия ми трудов договор и сключването на новия има интервал (в датите по документи) - три работни дни. Такова прекъсване на осигурителния стаж можели да доведе до някакви проблеми при ползването на полагащите се обезщетения и изобщо счита ли се за прекъсване на осигурителния стаж.
 Благодаря предварително!

Съжалява, ако повтарям въпрос на някоя мама, но имам проблем с търсачката и нета изобщо тия дни, а отговора ме интересува много.... Embarassed

Само и единствено, ако към момента на излизане в болничен нямаш поне 6 месеца трудов стаж - тогава може да възникне проблем с тези три дни без осигуряване.

# 865
За Дими

Акта ми е даден на АДВ

Направих си справка в НОИ и гледам от справката ,как ми приспадат лихвата  а главницата си седи

Смятам сега пак да ида до там.

# 866
Имам само един акт ,всъщност.

Малко по късно ще ви пиша ...

С АДВ за сега нямам проблем ...така сме се договорили

# 867
Благодаря за бързия отговор. Трудовия стаж не ми е проблем- имам 4 и половина години вече.  Grinning Притеснява ме само това прекъсване между двата трудови договора да не даде някакво отражение.

# 868
Благодаря за бързия отговор. Трудовия стаж не ми е проблем- имам 4 и половина години вече.  Grinning Притеснява ме само това прекъсване между двата трудови договора да не даде някакво отражение.

Ако тези дни влизат в периода за изчисляване на обезщетението / 6 мес. преди излизане в отпуск по болест /, то ще го намалят с някаква сума - за тях се взема МРЗ.

# 869
За Дими

Акта ми е даден на АДВ

Направих си справка в НОИ и гледам от справката ,как ми приспадат лихвата  а главницата си седи

Смятам сега пак да ида до там.

.. колегииииии .. моля Ви се .. не обърквайте жената .. нейното задължение не се събира по реда на ДОПК ...
П.С. имам е ЧСИ /частни съдебни изпълнители/ за клиенти .. набълбукали са го единия от АДВ-то сега със доста точно такива случай .. че даже май ще ми отворят работа да го регистрирам по ЗДДС  Tired

Общи условия

Активация на акаунт