Майчинството счетоводно - 3

• 151 469
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 375
още един въпрос относно еднократната помощ за раждане на дете - 200 лева еднократно; Имам ли право на нея при положение, че сина ми е роден в САЩ и има ли давност вземането й, сина ми е вече на 1г. и 3 мес. и аз сега разбирам за тази помощ, уточнение: и аз, и бащата и бебето сме българи и в чужбина не сме вземали помощ за раждането. Мерси предварително.

Имате право на помощта. Давността е 3 години, така че все още можете да я получите.

# 376
Здравейте. Моля за съвет. В майчинство съм за гледане на дете до 2-годишна възраст, но предстои да изляза в отпуск за бременност и раждане (на второ), като двете ще се застъпят. Дали размерът на новото обезщетение (за следващите 9 месеца) ще се определя на база това което съм получавала през последните месеци (180 лв) или на база на заплатата от преди да изляза в първото майчинство. Тоест дали ще е съвсем ниско или все пак съразмерно със заплатата, която получавах.
Много ви благодаря предварително.

# 377
Здравейте. Моля за съвет. В майчинство съм за гледане на дете до 2-годишна възраст, но предстои да изляза в отпуск за бременност и раждане (на второ), като двете ще се застъпят. Дали размерът на новото обезщетение (за следващите 9 месеца) ще се определя на база това което съм получавала през последните месеци (180 лв) или на база на заплатата от преди да изляза в първото майчинство. Тоест дали ще е съвсем ниско или все пак съразмерно със заплатата, която получавах.

Ако двата отпуска се застъпват, обезщетението за бременност и раждане ще се изплаща в същия размер, в който се е изплащал за първото дете, ако това е по-изгодно за вас.

# 378
  • В полите на Пирин планина

Ако отпускът за отглеждане на първото дете още не е изтекъл и излезеш в болничен за бременност и раждане - 45 дни преди термин за второто, то през този период ще имаш право на 50 % от майчинството за 1-вото дете, докато то навърши 2 години. Обезщетението за бременност и раждане ще се изчисли на база предходните 6 месеца или на същата база като обезщетението за 1-вото дете - зависи кое е по-благоприятно за теб.

# 379
Ako си пусна първо отпуските за изминалите 2 години, с цел да се върна на работа преди да ми е изтекло до край майчинството, платеният отпуск ще ми се изчисли на база заплатата, която съм взимала преди да излезна в болнични преди раждането, нали? Докато ми вървят отпуските, какво ще получавам от майчинството - половината или цялата сума?
Извинявам се ако е било коментирано.

# 380
Ako си пусна първо отпуските за изминалите 2 години, с цел да се върна на работа преди да ми е изтекло до край майчинството, платеният отпуск ще ми се изчисли на база заплатата, която съм взимала преди да излезна в болнични преди раждането, нали? Докато ми вървят отпуските, какво ще получавам от майчинството - половината или цялата сума?
Извинявам се ако е било коментирано.

Платеният отпуск се изплаща на база заплатата през последния месец, през който имаш отработени поне 10 дни.
По време на платения отпуск се изплаща обезщетение за неизползван отпуск за отглеждане на дете в размер на 90 лева.

# 381
По принцип работодателят длъжен ли е да актуализира заплатата ми веднага (или в някакъв срок) след като се върна на работа, и изобщо мога ли да имам претенции? Интересувам се, защото ако не ми я увеличи при връщането ми на работа, не виждам смисъл първо да поработя  мин. 10 дни и след това да си пускам платения отпуск.

# 382
По принцип работодателят длъжен ли е да актуализира заплатата ми веднага (или в някакъв срок) след като се върна на работа, и изобщо мога ли да имам претенции? Интересувам се, защото ако не ми я увеличи при връщането ми на работа, не виждам смисъл първо да поработя  мин. 10 дни и след това да си пускам платения отпуск.

Длъжен е само, ако получаваш минималната работна заплата.

# 383
ZinaSt, благодаря ти за отговорите!

# 384
Здравейте на всички.БИх искала да се консултирам с Вас.От другия месец(април) излизам 45 дни преди раждане.Тъй като доскоро работех и все още си се водя на работ(фиктивно....все едно съм на работа а всъщност си стоя вкъщи), с малката разлика че вече съм си вкъщи,но с работодателя ми се разбрахме за месеца аз да му плащам оосигуровките, тоест 67лв. на 180лв мин.заплата на месец.Интересува ме за следващия месец ,когато ще съм вече 45 дни , дали трябва да му плащам нещо и ако да, какво точно?Пак 67 лв. или по малък процент?Благодаря  Ви за търпението!!!!

# 385
Здравейте на всички.БИх искала да се консултирам с Вас.От другия месец(април) излизам 45 дни преди раждане.Тъй като доскоро работех и все още си се водя на работ(фиктивно....все едно съм на работа а всъщност си стоя вкъщи), с малката разлика че вече съм си вкъщи,но с работодателя ми се разбрахме за месеца аз да му плащам оосигуровките, тоест 67лв. на 180лв мин.заплата на месец.Интересува ме за следващия месец ,когато ще съм вече 45 дни , дали трябва да му плащам нещо и ако да, какво точно?Пак 67 лв. или по малък процент?Благодаря  Ви за търпението!!!!

Както се разберете. По принцип докато сте в болничен се дължи само здравна осигуровка, но върху 220 лева. Осигуровката е в размер на 3,9 % и е за сметка на работодателя. Но ако сте се разбрали вие да си я плащате...

# 386
  • на пистата
въпроса ми не е за тук ама да попитам,плаща ли се раждането ако не си здравно осигурен.

# 387
На ZinaSt и Incandescent - много благодаря за отговорите !

# 388
  • София
 Здравейте отново!
Да попитам дали правилно съм разбрала...За да получавам обещетения за раждане и отглеждане на дете трябва да бъда на трудов договор и да имам трудов стаж 6 месеца, нали? Защото от няколко места ми казаха, че трябва да имам 8 месеца трудов стаж....

# 389
  • В полите на Пирин планина
Здравейте отново!
Да попитам дали правилно съм разбрала...За да получавам обещетения за раждане и отглеждане на дете трябва да бъда на трудов договор и да имам трудов стаж 6 месеца, нали? Защото от няколко места ми казаха, че трябва да имам 8 месеца трудов стаж....

Съвсем правилно - ако си на пълно работно време трябва да имаш поне 6 месеца осигурителен стаж. 8 месеца е необходимият стаж за ползване на платен отпуск.

Общи условия

Активация на акаунт