Майчинството счетоводно - 3

• 151 550
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 540
  • В полите на Пирин планина
Моля ви, помогнете ми да разбера, защото водя полемичен спор вече, който стана направо смешен.
Фирмата, която ни води заплатите твърди, че при сегашните обстоятелства, ако ..................

.. ами .. освен да кажа .. СМЕНЕТЕ СИ ФИРМАТА ...  hahaha

АХА  ooooh!

# 541

Не е логично да има такава фрапираща разлика. Като броя - първият ти болничен за бременност и раждане започва от 05.01.2007, т.е. дори не е за цял месец. От кой град си - питам зарадои телефона  Sunglasses

За мен не само тоя моя случай е нелогичен, ами и тя май цялата им система е такава! Както казах в една друга тема: хубава работа, ама българска - не само тромавост и бюрокращина, ами и като попиташ или некомпетентни или противоречиви отговори - за НОИ става въпрос. И надявам се ZinaSt не ми се сърди за коментара  Wink
От София съм.

# 542
Нетното за четирите месеца е 855лв.То 90% на тях ми е ясно ,но как се изчислява когато  двата месеца в шесте си в болничен .За тях нали не се взима раб дни и съответно нетното за четирите месеца ще се раздели на раб .дни за четирите месеца

# 543

Не е логично да има такава фрапираща разлика. Като броя - първият ти болничен за бременност и раждане започва от 05.01.2007, т.е. дори не е за цял месец. От кой град си - питам зарадои телефона  Sunglasses

За мен не само тоя моя случай е нелогичен, ами и тя май цялата им система е такава! Както казах в една друга тема: хубава работа, ама българска - не само тромавост и бюрокращина, ами и като попиташ или некомпетентни или противоречиви отговори - за НОИ става въпрос. И надявам се ZinaSt не ми се сърди за коментара  Wink
От София съм.

Многократно по-горе в темата има посочен телефон - точно от Зина- за справки. Иначе Радо по-горе е казал, че може да пуснеш жалба, а и трябва в този случай  Peace

# 544
Нетното за четирите месеца е 855лв.То 90% на тях ми е ясно ,но как се изчислява когато  двата месеца в шесте си в болничен .За тях нали не се взима раб дни и съответно нетното за четирите месеца ще се раздели на раб .дни за четирите месеца

Дните в болнични също се вземат  Naughty За периода в болничен база е доходът, от който е изчислено обезщетението.

# 545
Здравейте, момичета!
Предварително се извинявам ако въпросът,който ме интересува вече е задаван.
Назначена съм на едногодишен трудов договор  , който изтича на 14 септември 2007 г.Аз съм бременна и трябва да изляза  в майчинство на 14 август 2007г.Всички осигуровки ми са платени и имам  6 месеца осигурителен стаж.Въпросът ми е: Имам ли право на тези 315 дни болнични при положение ,че трудовия ми договор междувременно ще изтече. Моята шефка твърди ,че след изтичането на трудовия ми договор , ще ми бъде прекратено и изплащането на болничните.Аз не съм съгласна с нея.Какви документи и закони да разгледам за да я убедя в противното.

# 546
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, момичета!
Предварително се извинявам ако въпросът,който ме интересува вече е задаван.
Назначена съм на едногодишен трудов договор  , който изтича на 14 септември 2007 г.Аз съм бременна и трябва да изляза  в майчинство на 14 август 2007г.Всички осигуровки ми са платени и имам  6 месеца осигурителен стаж.Въпросът ми е: Имам ли право на тези 315 дни болнични при положение ,че трудовия ми договор междувременно ще изтече. Моята шефка твърди ,че след изтичането на трудовия ми договор , ще ми бъде прекратено и изплащането на болничните.Аз не съм съгласна с нея.Какви документи и закони да разгледам за да я убедя в противното.

Първото условие за придобиване право на парично обезщетение за бременност и раждане (осиновяване) е към деня на започването на отпуска за този риск, майката (осиновителката) да е осигурена за всички социални рискове, всички социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички социални рискове без безработица.
Майките (осиновителките) нямат право на парични обезщетения, когато рискът е настъпил след прекъсване или прекратяване на осигуряването. Разпоредбата на чл. 42, ал. 2 КСО, според която право на обезщетение до 75 календарни дни се придобива и когато временната неработоспособност е настъпила до два месеца след прекратяването на трудовия договор или осигуряването не се отнася за обезщетенията поради бременност и раждане. Когато обаче осигуряването е прекратено през време на получаване на обезщетението за бременност и раждане, то се изплаща до изтичането на целия период от 315 календарни дни от 45-ия ден преди раждането (чл. 52 от КСО).

# 547
Кажете колко ще е майчинството /от 10.07./в следния казус:
януари - болничен
февруари -болничен
март        бруто заплата - 1200лв.
април      бруто заплата - 1200лв.
май          бруто заплата - 1200лв.
юни         бруто заплата-  1200лв.

Да добавя към въпроса на Радо - какъв е осигурителния доход 6 месеца преди месец Януари ( за да изчислим обезщетението за Януари и Февруари ).

# 548

От София съм.

Защо да се сърдя? Аз многократно съм казвала, че от НОИ нищо добро не съм видяла.

# 549

За размера на обезщетението, който са ви изчислили ( понеже виждам, че много се задава този въпрос ). Всеки може да подаде молба да му се представят калкулациите на обезщетението. Молбите не е задължително да подавате лично. На практика можете при всяко представяне на болничен лист, да оставяте на счетоводителя ви и една такава молба. И когато счетоводителя ви представя болничните листове, ще депозира и молбите.
Молбите се подават в стая 103.

# 550
Преди болничния съм осигурена на 200лв.Значи за януари и февруари слагаме 200лв.нетен доход и съответно раб.дни .И после събираме за 2месеца *200 /айде нетното ще е малко по -малко/,плюс за 4месеца *855 итова е равно на 3420 /120 това е приблизително за 6 мес.раб.дни и се получава обезщетението на ден от 28лв.*20дни равно на 560лв.обезщетение на месец .Така ли е ?

# 551
Поздрави за страхотния форум и огромни благодарности към счетоводителите, които ни ограмотяват newsm51 Искам да попитам дали по принцип болничните се изплащат изцяло от НОИ или има положение, при което работодателят плаща първите няколко дни? Ако има такъв принцип, то колко дни плаща работодателят или това е в зависимост от броя на болничните които се ползват? Благодаря предварително   bouquet

# 552
# 553
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Поздрави за страхотния форум и огромни благодарности към счетоводителите, които ни ограмотяват newsm51 Искам да попитам дали по принцип болничните се изплащат изцяло от НОИ или има положение, при което работодателят плаща първите няколко дни? Ако има такъв принцип, то колко дни плаща работодателят или това е в зависимост от броя на болничните които се ползват? Благодаря предварително   bouquet

Първия ден от всеки болничен за общо заболяване е за сметка на работодателя и върху сумата за него се дължат всички видове осигуровки.

# 554
Моля ви, помогнете ми, защото от ядосване ще родя преждевременно.Термина ми е на 04.05, на трудов договор съм от 01.01.2007, като на 20.03 излязох в болнични за раждането. Имам 2г. стаж, като последните 4мес. (от февруари до юни м.г. )взимах обезщетение за безработица. От догава до януари не съм работила. Сещате се, че не работя реално, а плащам всички осигуровки на сумата от 600лв. Обаче, жената, която ме назначи на договор твърди, че според измененията от т.г. трябва да имам 6месеца стаж без прекъсване, за да имам право на болничен и майчинство. Тя иска да и платя за остатъка до 6 месеца т.е. до юни, а аз вече имам болничен лист, че съм в болнични  и мисля, че това, което твърди тя е абсурдно. Питах и в НОИ и те ми казаха, че това не е вярно и имам право. Тя твърди, че трябва да и платя за 6м. и чак тогава ще мога да взема нещо. Вече зная, че не е права, но почнах да се съмнявам, че въобще ми е регистрирала договор. Моля ви, дайте ми съвет какво да правя.

Общи условия

Активация на акаунт