Майчинството счетоводно - 3

• 151 546
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 585
Достатъчно е да провери дали е здравно осигурена и ще разбере има ли трудов договор.

Аз може да съм здравно осигурена и без да имам трудов договор.

Може, ама някой трябва да внася осигуровките!

# 586
Момичета, здравейте отново!  bouquet
Щом отново се допитвам до вас ,явно ви имам доверие  и имам нужда от помоща ви. Flutter
Трудовият ми договор изтича през септември 2007 г. Аз излизам в болнични/45 дни преди раждане/ на 14 август 2007г.Законосъобразно ли е шефката да поднови догвора ми  на 14.09.2007г. при положение ,че аз ще  съм в болнични? 

При такъв случай бих прекратила срочния договор и ще сключа безсрочен още преди да изляза в болнични бременност и раждане.
Но все пак е важно какво мисли работодателката.

# 587
Blagodarq vi mnogo za byrziq otgovor.Imam s4etovoditel,o6te ne sym si platila pyrvata vnoska, a sym se dopitala do razli4ni i vseki mi dava6e neednozna4ni otgovori.Blagodarsko o6te vednyj. Wink

# 588
  • София
здравейте и от мен!
че съм прецакана това е повече от ясно, защото като ми плащаха "болничните"135дни парите постепенно с всеки месец намаляваха. обяснението от иначе "добрия човек", но много некадърен счетоводител беще, че базата намалявала, защото се гледало последните 6м (но отброени от преди текущия месец, а тук разбирам, че е трябвало да получавам постоянна сума, нито повече нито по-малко и базата е 6м преди да изляза в болничен за раждане)
Работейки за необразована мутра бях предупредена че ще ме усигурява на мин.раб. заплата така че ви е ясно за какви мизерни разлики става въпрос, но въпросната счетоводителка както разбирате се е "престарала"(родих02,02,2006, а работя във фирмата отпреди2г)
сега искам да ви попитам като дам детето на ясла преди навършване на 2г (1г7м) мога ли да ползвам платена отпуска и оттук и следните въпроси (мн.дълго стана):
1? въобще не съм ползвала платена отпуска във фирмата - колко р. дни ми се полагат за 2г и дали мога да си ги получа накуп и със съответното заплащане. при несъгласие да ми ги плати как мога да си потърся правата и дали ме съветвате да се занимавам
2? по време на неплатен отпуск за отглеждане на дете до третата му год. кой заплаща осигуровките и тече ли трудов стаж?
Благодаря ви предварително!

# 589
  • България
И аз да попитам нещо, тъй като всеки ми казва различни неща. С мъжа ми сключихме брах след като забременях и до края на тази седмица ми излиза новата ЛК - с новите адрес и фамилия. Другата седмица си вземам болничния 45 дена преди термина. Трябва ли да обявавам в НОИ (или някъде другаде), че съм с нова фамилия или там ме водят по ЕГН?

# 590
Здравейте момичета!
сега открих тема и се радвам че я има! Hug

Имам следния въпрос, то си е проблем даже, ако някой може да ми отговори ще съм много благодарна

По време на петия месец от майчинството ми фирмата в която работе 2 години фалира............ #Cussing out
Въпроса ми е как ще продължи изплащането на майчинските от тук нататък?
Кой нормативен акт(закон, член) тълкува случей като моя

лека и спокойна нощ Peace

# 591
Здравейте момичета,
ако може някой да ми отговори на един въпрос относно документацията. Въпроса ми е след изтичане на 135-те дни какво трябва да направя ? Не ми е ясно дали се взема още един болничен или нещо друго.

# 592
Искам да ви попитам какво може да се направи ако работодателят забавя майчинството. Тъй като съм заварено положение - той ми изплаща парите всеки месец. Но има месеци, в които той няма възможност да внася осигуровки на останалите хора във фирмата и съответно не тегли и не ми дава майчинството. По-точно тегли го, но с закъснение. Какво мога да направя за да ги получваам редовно? Мога ли да се прехвърля в друга фирма, ако съм започнала отпуска за отглеждане на дете до 2 год при него?

# 593
  • София
Благодаря от сърце RadoMit   и ДейзиГ !!! Ще си търся правата. Peace

# 594
Информация на уше - Incandescent има днес рожден ден! Да и е честит! Жива и здрава! А кадърно и умно момиче като нея - винаги ще постигне мечтите си! Весел празник!  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 595
  • В полите на Пирин планина
Информация на уше - Incandescent има днес рожден ден! Да и е честит! Жива и здрава! А кадърно и умно момиче като нея - винаги ще постигне мечтите си! Весел празник!  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Благодаря много на Мама Цоцоланка   Heart Eyes

# 596
здравейте и от мен!
че съм прецакана това е повече от ясно, защото като ми плащаха "болничните"135дни парите постепенно с всеки месец намаляваха. обяснението от иначе "добрия човек", но много некадърен счетоводител беще, че базата намалявала, защото се гледало последните 6м (но отброени от преди текущия месец, а тук разбирам, че е трябвало да получавам постоянна сума, нито повече нито по-малко и базата е 6м преди да изляза в болничен за раждане)
Работейки за необразована мутра бях предупредена че ще ме усигурява на мин.раб. заплата така че ви е ясно за какви мизерни разлики става въпрос, но въпросната счетоводителка както разбирате се е "престарала"(родих02,02,2006, а работя във фирмата отпреди2г)
сега искам да ви попитам като дам детето на ясла преди навършване на 2г (1г7м) мога ли да ползвам платена отпуска и оттук и следните въпроси (мн.дълго стана):
1? въобще не съм ползвала платена отпуска във фирмата - колко р. дни ми се полагат за 2г и дали мога да си ги получа накуп и със съответното заплащане. при несъгласие да ми ги плати как мога да си потърся правата и дали ме съветвате да се занимавам
2? по време на неплатен отпуск за отглеждане на дете до третата му год. кой заплаща осигуровките и тече ли трудов стаж?
Благодаря ви предварително!

Щом не си ползвала платен отпуск работодателят е длъжен да ти го даде, когато пожелаеш - пускаш молба и посочваш периода, за който искаш да си в отпуск. За стари периоди не може да ти откаже според Кодекса на труда. Заплаща се на база месец, през който имаш отработени поне 10 последователни работни дни, т.е. това е някой преди първия болничен за бременност и раждане. Ако това не стане - сезирай Инспекция по труда - защо да не си търсиш прават  Thinking
Неплатен отпуск можеш да ползваш до навършване на 8 години на детето ти, но той е 6 месеца за теб и 6 за съпруга ти. Този отпуск също не може да те бъде отказан, но трябва да уведомиш работодателя предварително - поне 10 дни преди да излезеш в отпуск. Времето се зачита за трудов стаж. Дължи се само здравна осигуровка за сметка на работодателя на база 1/2 от мнинималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, който е 220.00 лева, т.е. 6% от 110 лева.

# 597
  • ГОре на черешата...
Честит рожден ден и от мен  bouquet!

# 598
И аз да попитам нещо, тъй като всеки ми казва различни неща. С мъжа ми сключихме брах след като забременях и до края на тази седмица ми излиза новата ЛК - с новите адрес и фамилия. Другата седмица си вземам болничния 45 дена преди термина. Трябва ли да обявавам в НОИ (или някъде другаде), че съм с нова фамилия или там ме водят по ЕГН?

Трябва да уведомиш счетоводството на фирмата, където работиш. Вчера Зина каза, че в НОИ и НАП постъпва информация и от ЕСГРАОН.

# 599
Здравейте момичета,
ако може някой да ми отговори на един въпрос относно документацията. Въпроса ми е след изтичане на 135-те дни какво трябва да направя ? Не ми е ясно дали се взема още един болничен или нещо друго.

Не - подава се молба-декларация до работодателя  Peace

Честит рожден ден и от мен  bouquet!

Благодаря  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт