Майчинството счетоводно - 3

• 151 540
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 645
Ох...колко много се обърках.Извинявам се за което!  Искам да помоля някой наясно с нещата да ми обясни какво е най добре да направя? И кой е оптималният вариант?

- на какъв доход е най-добре да бъда осигурявана...на някоя от предните страници прочетох 1400лв. Така,че разликата м/у сумата на внесените осигуровки и полученото майчинство да е най-голямо

- кога да си пусна болничен и колко дълъг да е той

Искам да вметна,че фирмата към която се водя на работа е на брат на милото ми,така,че няма проблем от негова страна - каквото е най-добре за мен той ще го прави.И всъщност относно болничния той няма да ми плаща нущо,само държавата.

Благодаря предварително и сори още веднъж!  Blush

# 646
  • Пловдив
Благдаря ви много Hug

# 647
Ох...колко много се обърках.Извинявам се за което!  Искам да помоля някой наясно с нещата да ми обясни какво е най добре да направя? И кой е оптималният вариант?

- на какъв доход е най-добре да бъда осигурявана...на някоя от предните страници прочетох 1400лв. Така,че разликата м/у сумата на внесените осигуровки и полученото майчинство да е най-голямо

- кога да си пусна болничен и колко дълъг да е той

Искам да вметна,че фирмата към която се водя на работа е на брат на милото ми,така,че няма проблем от негова страна - каквото е най-добре за мен той ще го прави.И всъщност относно болничния той няма да ми плаща нущо,само държавата.

Благодаря предварително и сори още веднъж!  Blush

На колкото повече се осигурявате, толкова по-голяма ще е разликата. В този смисъл, осигуряване на максималния доход от 1400 лева е най-добрия вариант.
Това за болничния обаче не го разбрах. По принцип докато сте в болничен не се осигурявате, така че трябва да минат 6 месеца осигуряване преди да излезете в какъвто и да било болничен. Но все пак е добре да уточните какво имате предвид с този въпрос.

# 648
Ами в смисъл такъв...

Осигуряват ме от 2 месеца на 180 лв.Ако още 4 месеца се осигурявам на 1800 лв ще е изгодно ли за мен да изляза в платен отпуск докато родя.

# 649
  • Sofia
Максималният осигурителен доход за месец е 1400 лв.

Да, ако брутната заплата е 1400лв. от тях се махнат личните осигуровки и ДОД и се получава към 990лв. нето. От нетото НОИ би трябвало да превеждат 80% или 90% (в случай, че нямаш разни болнични през 6-те месеца). Грубо мисля, че така трябва да се сметне. Интересно ми е обаче как стои въпроса, ако бруто заплатата ти е да речем 1900лв. за всеки от 6-те месеца. Тогава нетото се получава към 1400лв. В такъв случай превеждат ли ти 80 или 90% от 1400лв.? Въобще въпросът ми е дали тези 1400лв. са тавана, който НОИ може да преведе като обезщетение за 1 месец или са само максималния осигурителен доход за месец, или пък са и 2-те?

Naughty Не се превежда 80% или 90% от нетното! Превежда се или 80 % ( 90% ) от осигурителния доход или 100% от нетното възнаграждение!

По принцип зависи какви са ви въможностите. Защото ако заплатата ви по договор е 1400 лева, обезщетението ви ще е около 980-990 лева на месец. Ако обаче заплатата ви е 1800 лева, тогава отново ще се осигурявате на 1400 лева, но обезщетението ви ще е 1260 лева. При втория вариант обаче, ще имате по-големи разходи за ДОД през 6-те месеца преди болничния.

Благодаря    bouquet  То аз каквото съм направила, това ще е, ама ми беше интересно как точно стои въпроса. Пък и ще е в помощ на другите бъдещи майчета   Grinning

# 650
Ами в смисъл такъв...

Осигуряват ме от 2 месеца на 180 лв.Ако още 4 месеца се осигурявам на 1800 лв ще е изгодно ли за мен да изляза в платен отпуск докато родя.

Не може да се осигурявате на 1800 лева, защото максималния осигурителен доход е 1400 лева. На повече от 1400 лева не може да се осигурявате.

А иначе не виждам как 4 месеца ще сте в платен отпуск. Платеният отпуск е в размер на 20 дни годишно. Има лимити и за допълнителния платен отпуск. Да не говорим, че ако осигурителния ви стаж се изчерпва с тези 2 месеца вие изобщо нямате право на платен отпуск.
А и пак не разбирам - преди писахте за болнични, сега за платен отпуск....
Имате някаква идея, но май не ви е много ясна... Напишете каква е ситуацията и какво искате да постигнете - имате ли друг стаж преди тези 2 месеца, кога ви е термина, към какво обезщетение се стремите, колко месечно може да си позволите да плащате за осигуровки и ДОД....

Последна редакция: пт, 30 мар 2007, 11:03 от ZinaSt

# 651
Здравейте момичета.Има ли някой,който ще ми даде съвет какво да правя.Искам да взимам майчинство,което да ми помогне да отгледам детето си поне на първи етап.Договорих се с работодателя си да ми вдигне дохода разбира се за моя сметка,но не можа да ми отговори дали не е вече късно и какъв ще бъде размера на майчинството.Все още съм на 240лв. като съм болничен от 13.03-18.04.вкл. Говорихме да ми преподпише договора от 01.04.на 700лв. Терминът ми е за 08.11. Някой ще ми каже ли в този случай какъв ще бъде размера на майчинството и дали е късно за промяна при сегашните условия.Предварително ви благодаря и знам,че все някоя ще се отзове на молбата ми и...леко и безпроблемно бременеене на всички бъдещи маминки тук   newsm51 preggo ylinfant.Извинявайте,че пускам въпроса отново,но това е защото виждам,че след това има много други подобни след това.А ми е спешно,защото в понеделник трябва да дам отговор и да действам в случай,че не е късно.Ако съм досадна-ИЗВИНЯВАЙТЕ

# 652
Здравейте момичета.Има ли някой,който ще ми даде съвет какво да правя.Искам да взимам майчинство,което да ми помогне да отгледам детето си поне на първи етап.Договорих се с работодателя си да ми вдигне дохода разбира се за моя сметка,но не можа да ми отговори дали не е вече късно и какъв ще бъде размера на майчинството.Все още съм на 240лв. като съм болничен от 13.03-18.04.вкл. Говорихме да ми преподпише договора от 01.04.на 700лв. Терминът ми е за 08.11. Някой ще ми каже ли в този случай какъв ще бъде размера на майчинството и дали е късно за промяна при сегашните условия.Предварително ви благодаря и знам,че все някоя ще се отзове на молбата ми и...леко и безпроблемно бременеене на всички бъдещи маминки тук   newsm51 preggo ylinfant.Извинявайте,че пускам въпроса отново,но това е защото виждам,че след това има много други подобни след това.А ми е спешно,защото в понеделник трябва да дам отговор и да действам в случай,че не е късно.Ако съм досадна-ИЗВИНЯВАЙТЕ

Докато сте в болничен, не се осигурявате. Така че, дори и да преподпишете договора си от 01.04, новият ви осигурителен доход ще се зачита от 18.04 нататък и то при условие, че не ползвате повече болнични. Щом терминът ви е на 08.11, болничният ви за бременност и раждане ще започне на 25.09. Което означава, че този болничен ще се изчисли на база дохода ви от Март до Август.
За март се взимат 240 лева. За Април до 18-ти също 240 лева, а от там нататък - новия доход от 700 лева. Така изчислено, обезщетението ще е около 20  лева на работен ден или средно около 420 лева на месец ( тъй като, за съжаление 6-месечието Март - Август има много работни дни - 131 - което намалява среднодневно нетното възнаграждение ).

# 653
Да де,да за.... болничен   Blush  

Значи сега ще се опитам да обясния.

Имам 1г стаж... след това прекъсване от 1г ( работех без да ме осигуряват).
Сега от два месеца отново ме осигуряват на 180лв.
Термина ми е на 06.11.07

Преди малко,се опитах да задам въпрос....който се обезсмисля,след като не мога да бъда осигурявана на повече от 1400 лв.
Но сега ще питам друго.
 Ако 2м ме са ме осигурявали на тия 180лв. 4месеца са ме осигурявали на 1400 лв.... и,ако изляза в болничен до раждането,каква ще бъде сумата,която ще ми изплаща държавата по време на болничния...иии след това 9-те месеца след раждането ще ми изплащат 90% нетна или брутна заплата за тези 6 месеца?

Съвсем се сбърках,ако не е ясно...се извинявам за изгубеното ви време.

# 654
Да де,да за.... болничен   Blush  

Значи сега ще се опитам да обясния.

Имам 1г стаж... след това прекъсване от 1г ( работех без да ме осигуряват).
Сега от два месеца отново ме осигуряват на 180лв.
Термина ми е на 06.11.07

Преди малко,се опитах да задам въпрос....който се обезсмисля,след като не мога да бъда осигурявана на повече от 1400 лв.
Но сега ще питам друго.
 Ако 2м ме са ме осигурявали на тия 180лв. 4месеца са ме осигурявали на 1400 лв.... и,ако изляза в болничен до раждането,каква ще бъде сумата,която ще ми изплаща държавата по време на болничния...иии след това 9-те месеца след раждането ще ми изплащат 90% нетна или брутна заплата за тези 6 месеца?

Съвсем се сбърках,ако не е ясно...се извинявам за изгубеното ви време.

Докато сте в болничен не се осигурявате. Така че, ако сега излезете в болничен  за общо заболяване, а после направо в болничен за бременност и раждане, като обезщетение за болничния за бременност и раждане ще получавате по 180 лева на месец до края на тази година и колкото е размера на минималната работна заплата през следващата година.
За да се отчете осигуряването ви на 1400 лева, трябва реално да работите през това време ( т.е. да не сте в болничен ).
Щом терминът ви е на 06.11, болничният ще се изплаща на база дохода ви от Март до Август. Не знам какво значи това от два месеца, но ако има възможност за март да ви осигуряват на 1400 лева, тогава целият ви болничен ще се калкулира на база 1400 лева осигурителен доход и като обезщетение ще получавате между 1000 и 1260 лева на месец в зависимост от това колко е заплатата ви по договор. Обяснила съм и в постинг малко по-горе, че ако заплатата ви по договор е 1400 лева, обезщетението ще е 1000 лева, но ако заплатата по договор е 1800 лева например, обезщетението ще е 1260 лева, но пък през 6-те месеца от Март до Август ще имате повече разходи за ДОД. ( защото макар и да е фиктивен договора, пак трябва да се плаща ДОД върху дохода по този договор ).
За да получавате тази сума на обезщетението обаче, до 01.09 не трябва да излизате в болничен.

# 655
Много се радвам,че съм правилно разбрана (чак ми е трудно да повярвам,съдейки по разбърканите ми мисли)
Благодаря за изчерпателният отговор!  Hug

# 656
Да задам и аз следният въпрос може ли да се откажа от част от 45 то дни болничен който ми се полагат преди термина.И какъв е начинът да го направя към кого да се обърна.
Благодаря за вниманието.

# 657
  • В полите на Пирин планина
Да задам и аз следният въпрос може ли да се откажа от част от 45 то дни болничен който ми се полагат преди термина.И какъв е начинът да го направя към кого да се обърна.
Благодаря за вниманието.

Можеш, но губиш дните отпуск, през които ще продължиш да работиш, т.е. отпускът за бременност и раждане става по-кратък от 315 дни. Гинекологът ти издава болничен лист с по-късна дата
 - когато решиш ти.

# 658
  • Far away from here...
Моля за помощ,защото и аз съвсем се обърках вече ooooh! Макар,че моето питане май е сходно с това на ProstoAz. newsm78
Ta, въпросът ми касае снаха ми,ето какъв е нейният случай.
Тя работи в чужбина и откакто се върна,до настоящия момент има трудов стаж от 1 година и 7 месеца.За този период се е осигурявала на минималната заплата,с изключение на март месец,тази година,когато са й внесени осигуровки за 1150 лв.Налага й се да излезе в болничен,който ще продължи най-вероятно до отпускът по майчинство.Терминът й е 12.11.2007.
Моля ви за информация какъв ще е размерът на болничните и майчинството при това положение?
Предварително благодаря!

# 659
  • Far away from here...
Забравих да уточня,че от м.март е с нов,безсрочен договор,където заплатата й е 1150 лв.,затова и осигуровките са върху тази сума. Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт