Майчинството счетоводно - 3

• 151 512
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 705
Благодаря много за отговора, а според вас ако дете е родено в чужбина ,но родителите му са български граждани и детето има акт за раждане от България ,майката има ли право на еднократна помощ за раждане на дете ,става въпрос за една приятелка която беше в чужбина но сега се върна детето и е на 6 мес

# 706
 Да уточня само че на  акта за раждане пише че е родено в Белгия и че детето е български гражданин

# 707
  • Anywhere
Моля, кажете ми ако болничният е само за 1 ден от кого се плаща, от работодателя като отпуск по болест или от НОИ?

# 708
  • В полите на Пирин планина
Моля, кажете ми ако болничният е само за 1 ден от кого се плаща, от работодателя като отпуск по болест или от НОИ?

Първият ден е за сметка на работодателя.

# 709
Благодаря много за отговора, а според вас ако дете е родено в чужбина ,но родителите му са български граждани и детето има акт за раждане от България ,майката има ли право на еднократна помощ за раждане на дете ,става въпрос за една приятелка която беше в чужбина но сега се върна детето и е на 6 мес

Да уточня само че на  акта за раждане пише че е родено в Белгия и че детето е български гражданин

Законът за семейни помощи за деца казва следното по въпроса:

"Чл. 3. Право на семейни помощи за деца имат:

1. (нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) бременните жени - български граждани;

2. (предишна т. 1 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата на българските граждани - за децата, които отглеждат в страната;

3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата, в които единият от родителите е български гражданин - за децата с българско гражданство, които отглеждат в страната;

4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата на роднини, близки или приемни семейства - за децата, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето ;

5. (предишна т. 4, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) бременните жени - чужди граждани, и семействата на чужди граждани, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната, ако получаването на такива помощи е предвидено в друг закон или в международен договор, по който Република България е страна. "

# 710
Сестра ми е по майчинство от 1 год но работодателя и фалирал и вьпроса ми е от кьде ще си получава майчинството?

# 711
Сестра ми е по майчинство от 1 год но работодателя и фалирал и вьпроса ми е от кьде ще си получава майчинството?

Да уточним какво означава "фалирал"  newsm78 - фирмата обявена ли е в ликвидация официално или не?

# 712
Здравейте момичета!
Дали това от НАРЕДБА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ И ДРУГИ ТРУДОВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ отговаря на моя случай с платения отпуск след майчинство?
§ 9. (изм.,ДВ,бр.1 и 63 от 1994 г., бр.24 от 1997 г.) Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към или след тази дата е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл.177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

# 713
И това означава ли, че мога да си пусна платен отпуск след майчинство без да трябва въобще да имам работни дни между двата вида отпуск?

# 714
Здравейте момичета!
Дали това от НАРЕДБА ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ И ДРУГИ ТРУДОВИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ отговаря на моя случай с платения отпуск след майчинство?
§ 9. (изм.,ДВ,бр.1 и 63 от 1994 г., бр.24 от 1997 г.) Когато по силата на нормативен акт на Министерския съвет, колективен трудов договор или вътрешен акт на работодателя от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към или след тази дата е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск по реда на чл.177 от Кодекса на труда, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

И това означава ли, че мога да си пусна платен отпуск след майчинство без да трябва въобще да имам работни дни между двата вида отпуск?

Ако има такъв акт на работодателя ти за промяна в трудовото възнаграждение - да - възнаграждението за платен отпуск трябва да се индексира  Peace

# 715
обявена е за ликвидация

# 716
Здравейте мили майки,искам да ви помоля ако знаете дали сега след като ми изтече майчинството,в момента ползвам платената си отпуска за двете години  който сам била по майчинство и сега искам да попитам  мога ли да си пусна  неплатена   отпуска .Преди знам че беше две години платена и една неплатена.сега така ли е?И задалжително  ли е да ползвам цялата година неплатена ако я има още или мога  да бъда докато детето ми свикне  на яслата и да прекасна после неплатената и да се варна на работа!Сажалявам ако вапроса ми е обаркан дано ме разберете! Hugблагодаря предварително! Blush

Здравей  Peace

Неплатеният отпуск е по 6 месеца за всеки от родителите, като може да се ползва нацяло или на части до навършване на 8 годишна възраст от детето. Подава се молба до работодателя поне 10 дни преди излизане в отпуск, като той не може да откаже ползването му, ако е надлежно уведомен от работника. Времето в отпуск се зачита за трудов стаж.
Можеш да ползваш и натрупания платен отпуск през двете години майчинство  Grinning

А бихте ли ми казали, от кога е това изменение с 6-те месеца за двамата родители. С първото дете ползвах 1 година неплатен отпуск (3-тата година от майчинството) без съпругът ми да ми е прехвърлял каквото и да било.

Благодаря ви предварително.

Е, точно от кога е  .... newsm78 не се сещам и едва ли толкова важно, нали  Sunglasses
От 01.01.2007 година важи това, което съм написала по-горе. До 31.12.2006 г. също важеше, но имаше опция за прехвърляне между родителите. Сега и тя отпадна.

Ами малко бях учудена за това решение, та за това питам.
Знаех друго и изведъж, хоп изненада.......
Както и да е, наистина не е важно от кога е.
По-важното е, че това е поредната нелепост, с която променен закона.
И ако бащата не е в БГ, какво правим........Губим тия 6 месеца ли?

Е щом ви е толкова важно от кога е промяната - от 2004-та е в сила. Иначе да, губите ги тези 6 месеца, ако бащата не е в България. Но пък от друга страна бащата може и да не е извън България 6 години....Може да се върне по някое време и да си ползва отпуска.

# 717
обявена е за ликвидация

Няма такова състояние " обявена за ликвидация ". Може да е обявена в несъстоятелност или да е в процес на ликвидация.  Между двете неща може да има разлика с години, така че моля, уточнете кое от двете.

# 718
Здравейте, имам такъв въпрос: Ако в рамките на един месец, който ми влиза в 6 месечният период- база за изчисление на болничните ми, имам дни в осигуряване от трудов договор, имам и дни, за които получавах парично обезщетение, имам и дни без никакво осигуряване. Та за този месец как ми се изчислява среднодневното? Нагледно изглеждат така нещата - 8 дни от трудов договор - 171.84, 4 дни - парично обезщетение за безработица и останалите дни са ми без осигуряване. Месецът е януари. Доста объркано го обясних, ако трябва ще се доуточня. Благодаря ви предварително, като не искам конкретни изчисления, а начинът. Мерси.

# 719
Здравейте, имам такъв въпрос: Ако в рамките на един месец, който ми влиза в 6 месечният период- база за изчисление на болничните ми, имам дни в осигуряване от трудов договор, имам и дни, за които получавах парично обезщетение, имам и дни без никакво осигуряване. Та за този месец как ми се изчислява среднодневното? Нагледно изглеждат така нещата - 8 дни от трудов договор - 171.84, 4 дни - парично обезщетение за безработица и останалите дни са ми без осигуряване. Месецът е януари. Доста объркано го обясних, ако трябва ще се доуточня. Благодаря ви предварително, като не искам конкретни изчисления, а начинът. Мерси.

Трудовото възнаграждение + минималната работна заплата за периода, когато сте безработна, независимо дали сте получавала или не обезщетение за безработица.

Общи условия

Активация на акаунт