Майчинството счетоводно - 3

• 151 525
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 720
  • В полите на Пирин планина
обявена е за ликвидация

Аз подведох жената с този израз  Peace Имах в предвид дали ефективно фирмата е ликвидирана, т.е. спира да съществува като субект от един момент натам  bowuu

# 721
фирмата била временно замразена  newsm78

# 722

Това означава, че съществува като субект, а не е заличена от регистрите, нали  newsm78
В такъв случай са длъжни да продължата да й теглят майчинството и да й го изплащат. Но нека и Зина да се включи, че нямам възможност да потвърдя и със законови текстове. По късно, ако успея   Peace

# 723
Здравейте, имам такъв въпрос: Ако в рамките на един месец, който ми влиза в 6 месечният период- база за изчисление на болничните ми, имам дни в осигуряване от трудов договор, имам и дни, за които получавах парично обезщетение, имам и дни без никакво осигуряване. Та за този месец как ми се изчислява среднодневното? Нагледно изглеждат така нещата - 8 дни от трудов договор - 171.84, 4 дни - парично обезщетение за безработица и останалите дни са ми без осигуряване. Месецът е януари. Доста объркано го обясних, ако трябва ще се доуточня. Благодаря ви предварително, като не искам конкретни изчисления, а начинът. Мерси.

Трудовото възнаграждение + минималната работна заплата за периода, когато сте безработна, независимо дали сте получавала или не обезщетение за безработица.

Благодаря за отговора. И разделям на общият брой работни дни за месеца, нали?

# 724
Здравейте, имам такъв въпрос: Ако в рамките на един месец, който ми влиза в 6 месечният период- база за изчисление на болничните ми, имам дни в осигуряване от трудов договор, имам и дни, за които получавах парично обезщетение, имам и дни без никакво осигуряване. Та за този месец как ми се изчислява среднодневното? Нагледно изглеждат така нещата - 8 дни от трудов договор - 171.84, 4 дни - парично обезщетение за безработица и останалите дни са ми без осигуряване. Месецът е януари. Доста объркано го обясних, ако трябва ще се доуточня. Благодаря ви предварително, като не искам конкретни изчисления, а начинът. Мерси.

Трудовото възнаграждение + минималната работна заплата за периода, когато сте безработна, независимо дали сте получавала или не обезщетение за безработица.

Благодаря за отговора. И разделям на общият брой работни дни за месеца, нали?

Сумират се всички осигурителни доходи за 6 месеца назад+пропорционално да дните без осигуряване МРЗ и сумата се дели на всички работни дни за периода.

# 725
.. значи .. няма такова понятие .. осигурителя или съществува .. или не .. единствените особени правила са за случаите на ликвидация и несъстоятелност .. и те произтичат от реда за обезщетяване на кредиторите ..
.. във Вашия случай осигурителя е съществуващ ..

# 726
Извинявам се предварително ако е задаван такъв въпрос Embarassed
В болнични съм от 15.01.07, заплатите ни се изплащат на 13 число на месеца.
Преди малко се обаждах в НОИ за да попитам защо няма преведени пари за болнични през януари и съответно февруари целия. Отговорът беше че работодателя е занесъл двата болнични на 20.03 #Crazy и от тогава тече едномесечния срок т.е най-рано 20.04 ще получа парите си за януари. Прочетох че има определен срок тези болнични да се предадът в НОИ от работодателя,  след като този срок не е спазен рабоотодателя носи ли някаква отговорност.
А следващият ми болничен, който е 45 дни преди термина кой знае кога ще го занесе  #2gunfire

# 727
  • София
И аз съм същата работа-болничен предаден на 27.02. е занесен в НОИ на 28.03.-пари след месец. А 45-дневния го дадох на 29 март, кога ще го занесат, кога ще го платят-ще си стоим без пари. Страшна система измислиха!

# 728
Извинявам се предварително ако е задаван такъв въпрос Embarassed
В болнични съм от 15.01.07, заплатите ни се изплащат на 13 число на месеца.
Преди малко се обаждах в НОИ за да попитам защо няма преведени пари за болнични през януари и съответно февруари целия. Отговорът беше че работодателя е занесъл двата болнични на 20.03 #Crazy и от тогава тече едномесечния срок т.е най-рано 20.04 ще получа парите си за януари. Прочетох че има определен срок тези болнични да се предадът в НОИ от работодателя,  след като този срок не е спазен рабоотодателя носи ли някаква отговорност.
А следващият ми болничен, който е 45 дни преди термина кой знае кога ще го занесе  #2gunfire

И аз съм същата работа-болничен предаден на 27.02. е занесен в НОИ на 28.03.-пари след месец. А 45-дневния го дадох на 29 март, кога ще го занесат, кога ще го платят-ще си стоим без пари. Страшна система измислиха!

Информацията за болничните листове трябва да се подаде от работодателя на деня следващ датата на изплащането на заплатите.
Пуснете жалба до НОИ срещу работодателя си. Ще му наложат глоба, ако проверката докаже посочените от вас нарушения.

# 729

Това означава, че съществува като субект, а не е заличена от регистрите, нали  newsm78
В такъв случай са длъжни да продължата да й теглят майчинството и да й го изплащат. Но нека и Зина да се включи, че нямам възможност да потвърдя и със законови текстове. По късно, ако успея   Peace

Точно така. Както е писал и Радо по-горе - няма такова нещо като временно замразена фирма. Фирмата може да преустанови дейност ( дори и временно ) но за целта трябва първо да освободи работниците си. 

# 730
Здравейте, и аз имам един въпрос - може и да сте го обсъждали вече, но няма време да прочета цялата тема.
В момента съм в майчинство - детето ми ще навърши 2 години на 10 октомври 2007. Днес счетоводителката ми се обажда да си подам молба за изплащане на майчинството от НОИ. До края на януари съм се водила във фирмата. Оттам нататък обезщетението ще се изплаща директно от НОИ.
Та въпроса ми е има ли някакъв срок за подаването на тази молба (вероятно вече съм го пропуснала ooooh!) и ще ми изплатят ли обезщетението за февруари newsm78, макар и със закъснение.
Благодаря предварително  bouquet

# 731
Здравейте, терминът ми за раждане е 27ми април, а 45те дни преди термина се паднаха 14ти март. Лекарят от Женска консултация ми издаде болничен, който важи оттогава и в базата ми за изчисление на обезщетението се падат месеците септ, окт, ноем, дек, януари и февруари. Понеже от декември насам ме осигуряват на доста по-голяма заплата помолих лекарят да ми пусне болничен не от 14ти март, а по-късно, за да влезе и март месец в базата, но той отказа с мотива че още с първият ми ден на женска консултация е заведен ден на последна менструация, който е предаден в Здравната каса. Въпросът ми е може ли счетоводителят да ми пусне по-късно болничния, (работя и в момента, но от вкъщи) така че и март месец да влезе в базата? Благодаря предварително за отговора:)

# 732
и аз да попитам нещо по-различно от засегнатото до тук...аз съм в болнични от 28.02. Заплатите ни ги изплащат на 25-то число от месеца. И този месец,март,въпреки че съм в болнични, ми се обадиха от службата,че имам преведена заплата и трябва да си я взема.
Хубаво за мен,но няма ли недоразумение в случая и как ще се процедира сега newsm78 

# 733
Здравейте, и аз имам един въпрос - може и да сте го обсъждали вече, но няма време да прочета цялата тема.
В момента съм в майчинство - детето ми ще навърши 2 години на 10 октомври 2007. Днес счетоводителката ми се обажда да си подам молба за изплащане на майчинството от НОИ. До края на януари съм се водила във фирмата. Оттам нататък обезщетението ще се изплаща директно от НОИ.
Та въпроса ми е има ли някакъв срок за подаването на тази молба (вероятно вече съм го пропуснала ooooh!) и ще ми изплатят ли обезщетението за февруари newsm78, макар и със закъснение.
Благодаря предварително  bouquet

Няма такова нещо - счетоводителката ти греши Naughty
Всички заварени случаи, както си ти - получаваш същото обезщетение преди 01.01.2007 г. - продължават по стария ред. Пише го в Преходните и заключителни разпоредби на Наредбата за ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ:

"ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (1) Паричните обезщетения на лицата, заварени в отпуск за временна неработоспособност, за трудоустрояване, за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете към 1 януари 2007 г., неизплатените парични обезщетения и помощи, отнасящи се за периоди до тази дата, както и паричните обезщетения за бременност и раждане по § 22е от Преходните и заключителни разпоредби от КСО се изплащат по досегашния ред."

# 734
Здравейте, терминът ми за раждане е 27ми април, а 45те дни преди термина се паднаха 14ти март. Лекарят от Женска консултация ми издаде болничен, който важи оттогава и в базата ми за изчисление на обезщетението се падат месеците септ, окт, ноем, дек, януари и февруари. Понеже от декември насам ме осигуряват на доста по-голяма заплата помолих лекарят да ми пусне болничен не от 14ти март, а по-късно, за да влезе и март месец в базата, но той отказа с мотива че още с първият ми ден на женска консултация е заведен ден на последна менструация, който е предаден в Здравната каса. Въпросът ми е може ли счетоводителят да ми пусне по-късно болничния, (работя и в момента, но от вкъщи) така че и март месец да влезе в базата? Благодаря предварително за отговора:)

Щом е издаден болничен лист няма как да стане това, което искаш.
Единствената възможност е била да се откажеш от ползването на част от отпускът за бременност и раждане, т.е. да ползваш по-малко дни и да излезеш в болничен от 01.04.2007, но тогава губиш неизползваните дни.

Общи условия

Активация на акаунт