Майчинството счетоводно - 3

• 148 842
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 065
  • ГОре на черешата...
Здравейте!
Имам един въпрос: какъв е редът, по който мога да търся правата си, ако обезщетението ми за временна нетрудоспособност/т.нар. болнични/ не бъдат изплатени от НОИ в законовоустановения 30-дневен срок?/при условие, че всичко е изрядно и няма допуснати грешки в болничния лист и неговото подаване от счетоводителя/

# 1 066
Реда и жалба до нои в свободен текст .И аз имах такъв случай.

# 1 067
  • ГОре на черешата...
Реда и жалба до нои в свободен текст .И аз имах такъв случай.
Нещо по-съществено Rolling Eyes? Защото, предполагам, няма да им пука особено от някаква си жалба...

# 1 068
  • София
Много мерси за отговора!

# 1 069
Пука им. Без жалба ,а само устно запитване нищо не става.

# 1 070
  • София
Сега ме осигурява на 180лв.Искам последните два месеца преди болничния да се осигуря на 700лв или  1400 за последния месец.Казах му че ще доплатя разликата в осигуровките.Тъй като фирмата е малка и аз се занимавам с платежните заместих в счетоводната програма осиг доход с 1380,и ми даде колко осиг трябва да внеса от тях извадих осиг на 180лв и излезе че трябва да доплатя към 452лв. но за ДОД колко трябва да му доплатя?И струва ли си въобще да се занимавам?

Осигуровките върху 1400 лева са минимум 511 лева. Осигуровките върху 180 лева са 65,70, но част от тях поемате вие. Т.е., за да се осигурявате на 1400 лева, под формата на осигуровки ще трябва да доплатите 467,66 лева, а не 452 лева. Освен това ще трябва да платите и ДОД в размер на 237,27 лева. Или общо на месец ще трябва да плащате 704,93 лева. Обезщетението ти ще бъде в размер на около 430 - 435 лева на месец. Т.е., ако се осигуряваш на 1400 лева, за двата месеца ще внесеш 1409,86 лева са своя сметка. Обезщетението ти ще се увеличи с около 250 лева, което означава, че ще получиш 2625 лева повече или си " на печалба " с 1215,14 лева за 10 месеца и половина. Стига да можеш да си позволиш вноските, разбира се.

Ако се осигуряваш тези 2 месеца на 700 лева, обезщетението ти ще е около 280 лева на месец. Т.е. със 100 лева отгоре. За 10,5 месеца това са 1050 лева в повече. Разходите за това обаче ще са по 302,29 лева на месец ( осигуровки за твоя сметка и ДОД ) или общо  604, 58 лева. Така че, общата ти " печалба " е едва 445,42 лева за 10,5 месеца.
Здравейте, мили дами.Аз наскоро разбрах,че съм бременна и съм 5-6 седмица,т.е. съвсем в началото.Въпросът ми беше същия,като на Меги.
Ако правилно съм разбрала,мога да доплатя на работодателя ми,който ме осигурява на 180 лв,за последните два месеца близо 705 лв на месец и да взимам после 315-дневно обезщетение в размер 430-435 лева на месец?Т.е. да се осигурявам 4 месеца преди раждане на 180 лв,а последните 2 месеца на 1400лв.А след като изтекат 315-те дни взимам 180 лева,докато на се върна на работа (до преди да свършат 2-те години отпуска за гледане на дете)?
Извинете,че се повтарям,но искам да разбера дали аз вдянах вярно Rolling Eyes

# 1 071
  • ГОре на черешата...
Знам. И затова не искам да се жаля, искам да си понесат последствията затова, че не са си свършили работата!

# 1 072
Да попитам ако имам съмнения, че болничният не ми е изчислен правилно какво трябва да направя.
Става въпрос за болничен през януари от 15.01. до сега (проблеми с бременността) съм в болнични. Счетоводителките бяха занесли болничните ми за януари и февруари чак на 20.03 та търпеливо изчаках  до днес и са ми превели  сума около 100лв.
Осигурявам се на 480лв.
Страхотни сте, благодаря ви предварително.

# 1 073
Знам. И затова не искам да се жаля, искам да си понесат последствията затова, че не са си свършили работата!
.. в понеделник ще ви дам примерен текст на такава жалба .. сега я пиша .. проблема е че Наредбата за обезщетенията .......... не са предвидени спорове за това .. КСО също е неприложим .. защото нямаме издаден акт от НОИ ....  и затова жалбата трябва да е на основание Административно-процесуалния Кодекс .. което вече е малко извън юридическата ми култура на счетоводител .. и става бавно .. защото чета от 3 места за да не стане простотия някаква ..

# 1 074
Да попитам ако имам съмнения, че болничният не ми е изчислен правилно какво трябва да направя.
Става въпрос за болничен през януари от 15.01. до сега (проблеми с бременността) съм в болнични. Счетоводителките бяха занесли болничните ми за януари и февруари чак на 20.03 та търпеливо изчаках  до днес и са ми превели  сума около 100лв.
Осигурявам се на 480лв.
Страхотни сте, благодаря ви предварително.

Подавате молба до НОИ в стая 103 и ще ви издадът подробен документ за направените калкулации и за това как се е получила изплатената ви сума.

# 1 075
Здравейте. Пак се обръщам към вас  Hug. Искам да попитам за месечните детски надбавки. През изминалата 1 година си ги получавах редовно,. Вчера Радост стана на 1 години и по закон трябва отново да подавам някакви документи за изплащането им. Въпросът ми е какви точно. И едно уточнение - с башата на детето нямаме сключен брак. Трябва ли отново да подавам документ за семейното си положение? Питам тук, тъй като не живея в града, в който по принцип трябва д аподам документи, а ако отида да попитам в Социално подпомагане тук където живея - отново ще ме напъдят грубиянската както стана преди 1 година.

Трябва да. Тъй като вие междувременно може пък да сте сключила брак.

# 1 076
Здравейте и от мен.Доста неща прчетох за темата майчинство ,но колкото повече чета ,тлкова по-се бърквам.Може ли да разгледате и моя случай.
Живот и здраве ще трябва да изляза в болничен за бременност и раждане на 10.10.2007г.Както е ясно за изчисление на болничните се взима 6 месеца назад.Фактически април-септември.През април съм в болнични и обезщетението за болничния ми е 200лв.Работодателя ми ме осигурява на 236лв.Искам да се доосигурявам до максимума от 1400лв.Значи аз трябва зда изчисля 1400-236 /и на тази сума да изчисля осигуровките.Обаче за да се получи нетно от 1260трябва брутната да е 1760лв. и ДОД ще е доста голям.Въпросът ми е колко като сума ще е осигуровката на 1164лв. и данък на 1760.И после колко ще ми е нетното за 6месеца като април съм била в болнични.Има ли по -лесен и удобен начин тези 5 мес.който ми остават до октомври да се осигурявам с по-малък % като самоосигуряваща ,като се има в предвид ,че работя в аптека.И другия вариант ,ако се доосигурявам при основния работодател той ще трябва ли да ме регистрира в нои на друга длъжност и за да ми е по-висок осиг.доход. Благодаря ако сте ме разбрали и ми отговорите.

Ще ви отговоря отзад напред. Първо, ако се осигурявате като самоосигуряваща се, за да получавате обезщетение за бременност и раждане, трябва да се осигурявате на високия процент. Не може да се осигурявате на по-ниския, защото тогава няма изобщо да получавате обезщетение.
Дали  ще е по-лесно да преминете на осигуряване като самоосигуряваща се или не, не мога да кажа. Вие трябва да си прецените.
ДОД върху 1760 лева е 365,40 лева. Осигуровките на месец, които вие ще трябав да покриете са близо 455 лева ( 454 и стотинки ). Така че общо ще трябва да доплащате близо 820 лева на месец.

# 1 077
Сега ме осигурява на 180лв.Искам последните два месеца преди болничния да се осигуря на 700лв или  1400 за последния месец.Казах му че ще доплатя разликата в осигуровките.Тъй като фирмата е малка и аз се занимавам с платежните заместих в счетоводната програма осиг доход с 1380,и ми даде колко осиг трябва да внеса от тях извадих осиг на 180лв и излезе че трябва да доплатя към 452лв. но за ДОД колко трябва да му доплатя?И струва ли си въобще да се занимавам?

Осигуровките върху 1400 лева са минимум 511 лева. Осигуровките върху 180 лева са 65,70, но част от тях поемате вие. Т.е., за да се осигурявате на 1400 лева, под формата на осигуровки ще трябва да доплатите 467,66 лева, а не 452 лева. Освен това ще трябва да платите и ДОД в размер на 237,27 лева. Или общо на месец ще трябва да плащате 704,93 лева. Обезщетението ти ще бъде в размер на около 430 - 435 лева на месец. Т.е., ако се осигуряваш на 1400 лева, за двата месеца ще внесеш 1409,86 лева са своя сметка. Обезщетението ти ще се увеличи с около 250 лева, което означава, че ще получиш 2625 лева повече или си " на печалба " с 1215,14 лева за 10 месеца и половина. Стига да можеш да си позволиш вноските, разбира се.

Ако се осигуряваш тези 2 месеца на 700 лева, обезщетението ти ще е около 280 лева на месец. Т.е. със 100 лева отгоре. За 10,5 месеца това са 1050 лева в повече. Разходите за това обаче ще са по 302,29 лева на месец ( осигуровки за твоя сметка и ДОД ) или общо  604, 58 лева. Така че, общата ти " печалба " е едва 445,42 лева за 10,5 месеца.
Здравейте, мили дами.Аз наскоро разбрах,че съм бременна и съм 5-6 седмица,т.е. съвсем в началото.Въпросът ми беше същия,като на Меги.
Ако правилно съм разбрала,мога да доплатя на работодателя ми,който ме осигурява на 180 лв,за последните два месеца близо 705 лв на месец и да взимам после 315-дневно обезщетение в размер 430-435 лева на месец?Т.е. да се осигурявам 4 месеца преди раждане на 180 лв,а последните 2 месеца на 1400лв.А след като изтекат 315-те дни взимам 180 лева,докато на се върна на работа (до преди да свършат 2-те години отпуска за гледане на дете)?
Извинете,че се повтарям,но искам да разбера дали аз вдянах вярно Rolling Eyes

Да, но за целта работодателят ви трябва да е съгласен. Много от работодателите не са съгласни да правят подобно доосигуряване, дори и то да е за сметка на служителите.

# 1 078
  • София

Да, но за целта работодателят ви трябва да е съгласен. Много от работодателите не са съгласни да правят подобно доосигуряване, дори и то да е за сметка на служителите.
Благодаря много за отговора Hug Надявам се да се съгласи.А какви са рисковете за работодателя?

# 1 079
  • ГОре на черешата...
.. в понеделник ще ви дам примерен текст на такава жалба .. сега я пиша .. проблема е че Наредбата за обезщетенията .......... не са предвидени спорове за това .. КСО също е неприложим .. защото нямаме издаден акт от НОИ ....  и затова жалбата трябва да е на основание Административно-процесуалния Кодекс .. което вече е малко извън юридическата ми култура на счетоводител .. и става бавно .. защото чета от 3 места за да не стане простотия някаква ..
Ще съм Ви много благодарна  bouquet!

Общи условия

Активация на акаунт