Майчинството счетоводно - 3

• 148 387
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 500
  • В полите на Пирин планина
Момичета включвам се с един неразрешим за мен казус! Thinking EmbarassedЯвно съм мнооого тъпа и не знам какво ми пишат.Пращам ви въпроса ми към Министерството на труда и соц.политика,както и техния отговор и ще съм ви безкрайно благодарна,ако ми разгадаете и отговорите какво иска да ми каже "поета". newsm78 Praynig Simple Smile
Въпросът ми :
Искам да ви попитам следното нещо - в момента съм в отпуск за отглеждане на първото ми детенце,което е на годинка и три месеца.Бременна съм в третия месец с второто ни детенце.Преди да изляза в майчинство с първото ни детенце ме осигуряваха на 500 лв.Въпроса ми е след раждането на второто ни детенце, като база, на която ще се изчисли обезщетението за 315 дни след раждането ще се вземе обезщетението от 180 лв ,което получавам в момента или трудовото възнаграждение,което съм получавала преди да изляза по майчинство.Благодаря Ви предварително!
Отговор на  Eмил  Мирославов - Директор Дирекция "Трудово право и обществено осигуряване":
Размерът на обезщетението за бременност и раждане се определя по реда на чл. 49, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване. Съгласно посочената разпоредба дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната. Обезщетението се изчислява в този процент от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителните вноски за фонд „Общо заболяване и майчинство”, за периода от шестте календарни месеца, предхождащи месеца, от който първоначално е разрешен отпускът за бременност и раждане. За дните, включени в шестмесечния период, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете.
В чл. 49, ал. 2 от КСО се предвижда, че при придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
МД/

Благодаря на всички ви предварително!  bouquet

Отговорили са ти, че ако все още вземаш обезщетение за отглеждане на детет до 2 год. възраст за първото дете, когато излезеш в болничен за второто 45 дни преди термин за изчислението му ще се вземе по-благоприятната за теб база, т.е. осигурителния ти доход за болничния за първото дете и ще вземеш и за второто същата сума 315 дни.

# 1 501
За gabi

Обезщетението ще е средно към 740 лева

Само да вметна, че в случая, понеже имаме промяна на осигурителния доход, всеки болничен, който ползва gabi ще намалява сумата на обезщетението.

# 1 502
Момичета включвам се с един неразрешим за мен казус! Thinking EmbarassedЯвно съм мнооого тъпа и не знам какво ми пишат.Пращам ви въпроса ми към Министерството на труда и соц.политика,както и техния отговор и ще съм ви безкрайно благодарна,ако ми разгадаете и отговорите какво иска да ми каже "поета". newsm78 Praynig Simple Smile
Въпросът ми :
Искам да ви попитам следното нещо - в момента съм в отпуск за отглеждане на първото ми детенце,което е на годинка и три месеца.Бременна съм в третия месец с второто ни детенце.Преди да изляза в майчинство с първото ни детенце ме осигуряваха на 500 лв.Въпроса ми е след раждането на второто ни детенце, като база, на която ще се изчисли обезщетението за 315 дни след раждането ще се вземе обезщетението от 180 лв ,което получавам в момента или трудовото възнаграждение,което съм получавала преди да изляза по майчинство.Благодаря Ви предварително!
Отговор на  Eмил  Мирославов - Директор Дирекция "Трудово право и обществено осигуряване":
Размерът на обезщетението за бременност и раждане се определя по реда на чл. 49, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване. Съгласно посочената разпоредба дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41 и не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната. Обезщетението се изчислява в този процент от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителните вноски за фонд „Общо заболяване и майчинство”, за периода от шестте календарни месеца, предхождащи месеца, от който първоначално е разрешен отпускът за бременност и раждане. За дните, включени в шестмесечния период, се взема предвид среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период, ако лицето е ползвало отпуск за отглеждане на малко дете.
В чл. 49, ал. 2 от КСО се предвижда, че при придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.
МД/

Благодаря на всички ви предварително!  bouquet

Отговорили са ти, че ако все още вземаш обезщетение за отглеждане на детет до 2 год. възраст за първото дете, когато излезеш в болничен за второто 45 дни преди термин за изчислението му ще се вземе по-благоприятната за теб база, т.е. осигурителния ти доход за болничния за първото дете и ще вземеш и за второто същата сума 315 дни.
иСКРЕННО ТИ БЛАГОДАРЯ!  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 1 503
За gabi

Благодаря ти много Incandescent.
Тоест мога спокойно да излизам в болнични, без това да се отрази на горната сума?

# 1 504
За gabi

Тоест мога спокойно да излизам в болнични, без това да се отрази на горната сума?

Не съвсем, защото м. март и преди това си била на по-нисък осиг. доход нали? Така доходът, от който се изчислява обезщетението и който в последствие ще е база за обезщетението за бременност и раждане ще е по-малко от 1000 лева.

# 1 505
За gabi

Не съвсем, защото м. март и преди това си била на по-нисък осиг. доход нали? Така доходът, от който се изчислява обезщетението и който в последствие ще е база за обезщетението за бременност и раждане ще е по-малко от 1000 лева.

Е, дано ни ми се налага!
Благодаря още веднъж!

# 1 506
Бих искала да помоля за тълкувание следния текст от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО:
    Раздел 2, чл.3, ал.3 - Към болничните листове за майчинство след 42-рия ден от раждането се прилага декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при раждане по образец, съгласно Прил.1.

Досега не е коментирана тази декларация и не знам кой трябва да ми я даде. Би трябвало да се подаде с втория болничен, издаден от болницата, така ли е?

# 1 507
И аз бих искала да задам един-два въпроса:
от 5.04 съм в болничен  (45 дни преди термин). Вчера звъннах в НОИ да питам кога евентуално мога да очаквам да ми преведа болничиния по сметка и се оказа, че болничиния ми не е регистриран от работодаеля в НОИ. Звъннах на счетоводителката и тя ми обясни, че са й го върнали, защото трябва първо да изплати заплатите за месеца на служиелите във фирмата. Аз лично не виждам логика, но така или иначе и до вчера все още не го беше подала в НОИ. Възможно ли е за такова нещо да окажатт да го регистрират?
И другия ми въпрос е: понеже имам дъщеричка на 1,10 месеца, на счетоводителката са й казали, че след като съм излезнала в болничен по майчинство, не ми се полагат тези 180 лв майчинство (90 лв, защото се водех рабоеща майка). Възможно ли е и това нещо? не виждам логика в нито едно от двете...
Благодаря предварително

Първо за 90-те лева. Полагат ви се.
Колкото до болничният - точно такава е процедурата. Първо се изплащат заплатите, внасят се осигуровките и се подават данните от Декларация 1, след това болничните за месеца се подават в НОИ. Трябва като данни да се подаде, че сте в такъв болничен, за да ви го изплатят. А данните се подават след като се изплатят заплатите. Това е логиката.
Благодаря за бързия отговор. Оказа се обаче, че тези 90 лева не ми се полагат. Поне някой от ревизорите в НОИ ми каза, че не ми се полагат...

# 1 508
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Бих искала да помоля за тълкувание следния текст от Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО:
    Раздел 2, чл.3, ал.3 - Към болничните листове за майчинство след 42-рия ден от раждането се прилага декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при раждане по образец, съгласно Прил.1.

Досега не е коментирана тази декларация и не знам кой трябва да ми я даде. Би трябвало да се подаде с втория болничен, издаден от болницата, така ли е?

Подава се с третия болничен лист издаден от педиатъра на детето.

Приложение 1 – ДЕКЛАРАЦИЯ за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННО / СТОЛИЧНО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. ..................................................................................

ДЕКЛАРАЦИЯ
за
обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане
на основание чл. 50 и 51 от КСО

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)

ЕГН / ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция ...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон ...............................
осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................   
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ДЕКЛАРИРАМ, че:

1. Детето...,
(име, презиме и фамилия на детето)
 родено на ................. 20.... г. е живо и е ......................................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
2. Детето не е дадено за осиновяване.
3. Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
4. Не съм лишен/а от родителски права и родителските ми права не са ограничени.

Забележка: Там, където е необходимо, се попълват  съответните данни.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В 7-дневен срок от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата ......................................            Декларатор: .................................................
гр. (с.) ....................................                     (подпис)

# 1 509
Благодаря на Дейзи за бързия отговор!

# 1 510
А коя декларация се подава след последния болничен, извинете ми че питам сигурно сте отговаряли на този въпрос, но темата е много голяма, ако имах толкова време да я прочета ехееее Simple Smile

# 1 511
А коя декларация се подава след последния болничен, извинете ми че питам сигурно сте отговаряли на този въпрос, но темата е много голяма, ако имах толкова време да я прочета ехееее Simple Smile

Зависи от кога ти е болничния - мисля, че е след 01.01.2007 - нали .... newsm78
Ако е така, то - Приложение 1 от Наредбата за обезщетенията

Ето го:

"ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННО / СТОЛИЧНО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. ..................................................................................

ДЕКЛАРАЦИЯ
за
обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане
на основание чл. 50 и 51 от КСО

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)

ЕГН / ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция ...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон ...............................
осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................   
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ДЕКЛАРИРАМ, че:

1. Детето...,
(име, презиме и фамилия на детето)
 родено на ................. 20.... г. е живо и е ......................................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
2. Детето не е дадено за осиновяване.
3. Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
4. Не съм лишен/а от родителски права и родителските ми права не са ограничени.

Забележка: Там, където е необходимо, се попълват  съответните данни.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В 7-дневен срок от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата ......................................            Декларатор: .................................................
гр. (с.) ....................................                     (подпис)

"

# 1 512
Заедно с Приложение 1 подава ли се и Приложение 2 - за остатъка до 315 дни?

# 1 513
Имам следния въпрос: В болничен съм от 3.01 -общо заболяване (бременност) . на 27.03 излязох в болничен за бременност и раждане. НОИ започнаха да ми плащат, но излиза че болничния за януари до март е по-голям от майчинството ми. Коя база вземат те хора не мога да разбера. А разликата е доста голяма.

# 1 514
Зависи от кога ти е болничния - мисля, че е след 01.01.2007 - нали .... newsm78
Ако е така, то - Приложение 1 от Наредбата за обезщетенията

Ееее, уби ме, ти си  запомнила - впечатляваща памет, благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт