Майчинството счетоводно - 3

• 148 388
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 515
Имам следния въпрос: В болничен съм от 3.01 -общо заболяване (бременност) . на 27.03 излязох в болничен за бременност и раждане. НОИ започнаха да ми плащат, но излиза че болничния за януари до март е по-голям от майчинството ми. Коя база вземат те хора не мога да разбера. А разликата е доста голяма.
Здравейте  искам  да  питам  тъй  като  не  ми  достигат  9  дни  от  болничен  за  общо  заболяване  до  болничен  за  бременност  и  раждане  ако  през  това  време  ползвам  годишен  отпуск  9  дена  брои  ли  се  прекъсване  тъй  като  няма  дефакто  отработен  ден   кое  ще  ми е  по  изгодно  стария  начин  на  изплащане  или  да  премина  към  нои  те  да  ми  плащат  обезщетението  С  това  прекъсване  няма  ли  да  ми  падне  базата   тъй  като  досега  получавам  220  лева  ще  продължа  ли  да  ги  получавам  след  прекъсването  или  ще  е  по малка  сума Благодаря  ви 

# 1 516
  • София
Страхотни сте, прекрасна тема.
Май и аз имам една питаница за тук, много се извинявам, ако е обсъждано, но не мога да изчета всичко.

До 14-ти юни съм в платено майчинство. В момента съм бременна, като терминът ми е декември месец. Бях решила да си пусна неплатеното майчинство, но в болницата, където ми се наложи да полежа малко, ме отрехнаха, че ако намеря кой да ми дава болнични мога направо да си карам така, докато ми дойде 45-дневния болничен. Тука питаницата ми е дали се налага да се връщам за някакъв период на работа или не?

Ако все пак си пусна неплатеното майчинство, някъде на четвъртия месец ще трябва да почне да ми тече 45-дневния болничен. Как се процедира в тоя случай - възможно ли е да си изкарам неплатеното майчинство и тия 45-дни да се прехвърлят след раждането или не? А ако почнат да текат 45-те дни и ми останат 2 месеца неплатено майчинство, мога ли да си ги взема по-нататък - да речем след година?

Или да си пусна платената отпуска след платеното майчинство и да взема да го докарам до термина?

Кой вариант ви звучи най-удачно?
Извинявам се, ако е сложно и объркано. Предварително ви благодаря.

# 1 517
иСКРЕННО ТИ БЛАГОДАРЯ!  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

И не се шашкай. Проблема не е в теб. Той Мирославов така си отговаря по принцип. Понякога имам чувството, че и той самия да си прочете отговорите, и той няма да си ги разбере.  bouquet

# 1 518
И аз бих искала да задам един-два въпроса:
от 5.04 съм в болничен  (45 дни преди термин). Вчера звъннах в НОИ да питам кога евентуално мога да очаквам да ми преведа болничиния по сметка и се оказа, че болничиния ми не е регистриран от работодаеля в НОИ. Звъннах на счетоводителката и тя ми обясни, че са й го върнали, защото трябва първо да изплати заплатите за месеца на служиелите във фирмата. Аз лично не виждам логика, но така или иначе и до вчера все още не го беше подала в НОИ. Възможно ли е за такова нещо да окажатт да го регистрират?
И другия ми въпрос е: понеже имам дъщеричка на 1,10 месеца, на счетоводителката са й казали, че след като съм излезнала в болничен по майчинство, не ми се полагат тези 180 лв майчинство (90 лв, защото се водех рабоеща майка). Възможно ли е и това нещо? не виждам логика в нито едно от двете...
Благодаря предварително

Първо за 90-те лева. Полагат ви се.
Колкото до болничният - точно такава е процедурата. Първо се изплащат заплатите, внасят се осигуровките и се подават данните от Декларация 1, след това болничните за месеца се подават в НОИ. Трябва като данни да се подаде, че сте в такъв болничен, за да ви го изплатят. А данните се подават след като се изплатят заплатите. Това е логиката.
Благодаря за бързия отговор. Оказа се обаче, че тези 90 лева не ми се полагат. Поне някой от ревизорите в НОИ ми каза, че не ми се полагат...

Полагат се и това ви го казвам със сигурност. В началото на годината имаше проблем и тогава даже май от НОИ пуснаха и инструкция по въпроса. Полагат ви се 90-те лева. Свържете се с юристкунсултите на НОИ.

# 1 519
Страхотни сте, прекрасна тема.
Май и аз имам една питаница за тук, много се извинявам, ако е обсъждано, но не мога да изчета всичко.

До 14-ти юни съм в платено майчинство. В момента съм бременна, като терминът ми е декември месец. Бях решила да си пусна неплатеното майчинство, но в болницата, където ми се наложи да полежа малко, ме отрехнаха, че ако намеря кой да ми дава болнични мога направо да си карам така, докато ми дойде 45-дневния болничен. Тука питаницата ми е дали се налага да се връщам за някакъв период на работа или не?

Ако все пак си пусна неплатеното майчинство, някъде на четвъртия месец ще трябва да почне да ми тече 45-дневния болничен. Как се процедира в тоя случай - възможно ли е да си изкарам неплатеното майчинство и тия 45-дни да се прехвърлят след раждането или не? А ако почнат да текат 45-те дни и ми останат 2 месеца неплатено майчинство, мога ли да си ги взема по-нататък - да речем след година?

Или да си пусна платената отпуска след платеното майчинство и да взема да го докарам до термина?

Кой вариант ви звучи най-удачно?
Извинявам се, ако е сложно и объркано. Предварително ви благодаря.

Отговорът зависи изцяло от това на каква заплата ви осигуряват.

# 1 520
Имам следния въпрос: В болничен съм от 3.01 -общо заболяване (бременност) . на 27.03 излязох в болничен за бременност и раждане. НОИ започнаха да ми плащат, но излиза че болничния за януари до март е по-голям от майчинството ми. Коя база вземат те хора не мога да разбера. А разликата е доста голяма.

Направи си справка в НОИ за изплатените суми. Не може да е по-малко. Може би имаш още пари да получаваш. Но ние няма как да знаем какво са ти изплатили и какво не.
Между другото, ако болничия ти е започнал на 03.01 и до болничния за бременност и раждане нямаш прекъсване, обезщетенията трябва да ти се изплащат от работодател, а не от НОИ....

# 1 521
  • София
ZinaSt, благодаря .
Осигуряват ме на реалната заплата, държавен служител съм в едно министерство.
на мен притеснението не ми е толкова за парите, колкото за удължаването на времето, в което да мога да си гледам децата здраве и живот.

# 1 522
ZinaSt, благодаря .
Осигуряват ме на реалната заплата, държавен служител съм в едно министерство.
на мен притеснението не ми е толкова за парите, колкото за удължаването на времето, в което да мога да си гледам децата здраве и живот.

Ами сега, можеш да направиш всяко от изброените неща. Ако си пуснеш неплатен отпуск, няма да получаваш пари през тези месеци. Ако си пуснеш болничен ще получаваш все някакво обезщетение ( няма да е много, вероятно около 140 лева, но все пак е повече от нищо ). За целта обаче трябва да си намериш кой да ти издава болничните листове.
Споменала си за платен отпуск, но не си споменала колко дни имаш да ползваш. По принцип платения отпуск е най-добрия вариант, защото докато си в отпуск ще ти плащат заплатата по договор, което пък ще увеличи в последствие обезщетението ти за бременност и раждане. Иначе, неплатения отпуск е за отглеждане на дете до 8 години. Можеш да го прекъсваш и подновяваш когато си пожелаеш и това, което не използваш от този отпуск сега, можеш да го използваш на по-късен етап. Докато детето стане на 8 винаги можеш да си го ползваш.

Ако наистина водещото при теб не е обезщетението, а това да можеш максимално дълго да си с децата си, тогава най-добрия вариант е болничните. Защото болнични за патологична бременност можеш да ползваш само сега. А всички други отпуски - платени, неплатени, можеш да ги  ползваш и после. Така че, ако си намериш лекар, който да ти издава болничен - това ще ти даде възможност за най-дълго отсъствие от работа. Първо болничен, после отпуск за бременност и раждане, после отпуск за отглеждане на дете до 2 години, след това натрупания от първата и втората бременност платен отпуск и след това 2 по 6 месеца неплатен отпуск за всяко едно от децата. Събират ти се над 3 години и половина така. А ако си ползваш сега платения отпуск, ще ти се съберат около 3 години.

# 1 523
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте  искам  да  питам  тъй  като  не  ми  достигат  9  дни  от  болничен  за  общо  заболяване  до  болничен  за  бременност  и  раждане  ако  през  това  време  ползвам  годишен  отпуск  9  дена  брои  ли  се  прекъсване  тъй  като  няма  дефакто  отработен  ден   кое  ще  ми е  по  изгодно  стария  начин  на  изплащане  или  да  премина  към  нои  те  да  ми  плащат  обезщетението  С  това  прекъсване  няма  ли  да  ми  падне  базата   тъй  като  досега  получавам  220  лева  ще  продължа  ли  да  ги  получавам  след  прекъсването  или  ще  е  по малка  сума Благодаря  ви 

Прекъсване е. Не се брои за прекъсване ако единия болничен лист свършва в петък, а следващия започва в понеделник.
Ако работодателят ви е коректен в плащане на обезщетението в момента май е по-добре да си продължите при него - това значи да си вземете болничен да разликата в дните. В момента при изплащането от НОИ има голямо забавяне.

# 1 524
Понеже много ми помагахте, да споделя с вас развоя на моята одисея....та,днес бях повикана в старата ми фирма и ми беше изплатено всичко накуп....което много ме изненада. Grinning
Само да попитам искам-ако не ми се изплатят неизползваните дни отпуск-мога ли си ги ползва с новата фирма?

# 1 525
Понеже много ми помагахте, да споделя с вас развоя на моята одисея....та,днес бях повикана в старата ми фирма и ми беше изплатено всичко накуп....което много ме изненада. Grinning
Само да попитам искам-ако не ми се изплатят неизползваните дни отпуск-мога ли си ги ползва с новата фирма?

Не, за съжаление. Платеният отпуск е разход за работодателя. Не може един работодател да " наследи " разходите на предишния ти работодател.
Радвам се, че за сега нещата се развиват в твоя полза. Дани бързо да ти изплатят всичко дължимо. Успех с получаването на парите. Успех и на новото работно място.

# 1 526
  • София
Zinast, много много благодаря.
Най-вероятно ще говоря първо с моята АГ, пък после ще умувам. По принцип не ми се вижда особено честно да постъпвам по този начин, но при първата бременност бачках дори и в събота и неделя и не се спирах.

Иначе платен отпуск имам по 35 дни за 2005-та, 2006-та и 2007-ма година, така че може би, ако не успея да си уредя болничен или се откажа, ще се спра на този вариант.
Още веднъж благодаря, всичко най-хубаво.

# 1 527
Преди време поисках съвет и сега пак бих искала да ви попитам какво да правя.
Много благодаря на всички, които отделят от времето си, за да помагат тук.
Сина ми е на 1 год и съм в отпуск за отглеждане на дете до 1 год.
Напуснах фирмата, в която работих и ме назначиха в друга.
В новата фирма работих няколко дена. Тъй като сина ми е на 1 год би трябвало да ми платят 50% от обезщетението за отглеждане на дете до 2 год.
Искам с тези пари да си покрия осигуровките за дните, в които "работих".
Но какво трябва да направя? Аз си подготвям и оправям документите.
Преди малко попълних данните в програмата на НОИ за декларация 1. Някъде трябва ли да запиша и сумата от 50%-те процента от отглеждането на дете?
Има поле, което се попълва ако се получава пълното обезщетение. Дали не трябва там да попълна и другото? Но пък на него не се дължи здравна осигуровка.

# 1 528
  • Пловдив
Момичета, обръщам се към вас с един въпрос. Много сте изписали и не мога за съжаление да изчета всичко, но се надявам да не ми се сърдите. Въпросът ми е - може ли по време на майчинство да се работи на граждански договор или се прекратява майчинството?

# 1 529
  • В полите на Пирин планина
Момичета, обръщам се към вас с един въпрос. Много сте изписали и не мога за съжаление да изчета всичко, но се надявам да не ми се сърдите. Въпросът ми е - може ли по време на майчинство да се работи на граждански договор или се прекратява майчинството?

Може и майчинството не се прекратява.

Общи условия

Активация на акаунт