Майчинството счетоводно - 3

• 148 360
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 530
Здравейте,
и аз имам проблем подобен на desska2007. От октомври 2006 съм в болничен за общо заболяване,от 02.2007 съм в болнични за раждане и гледане на дете. Нямам прекъсване между нито едини болнични. От февруари насам /откакто трябва да вземам 90%/ вземам по-малко пари от предишните болнични и сумата намалява всеки месец. Питах работодателя да няма някаква грешка, но ми казаха че е така защото нямам прекъсване. Наистина ли ще взимам все по-малко пари?

# 1 531
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,
и аз имам проблем подобен на desska2007. От октомври 2006 съм в болничен за общо заболяване,от 02.2007 съм в болнични за раждане и гледане на дете. Нямам прекъсване между нито едини болнични. От февруари насам /откакто трябва да вземам 90%/ вземам по-малко пари от предишните болнични и сумата намалява всеки месец. Питах работодателя да няма някаква грешка, но ми казаха че е така защото нямам прекъсване. Наистина ли ще взимам все по-малко пари?

Сумата не трябва да намалява по принцип - единствената й зависимост е от работните дни, самото средно дневно възнаграждение - база се запазва от времето на първия болничен.

# 1 532
Здравейте,

Сумата не трябва да намалява по принцип - единствената й зависимост е от работните дни, самото средно дневно възнаграждение - база се запазва от времето на първия болничен.
Здравейте  а  при  прекъсване  на  болнични   от  общо  заболяване  пат  бремм    и  после   прекъсване  и  болнични  за  бремм  и  раждане  ще  ми  намалее  ли  обезщетението  каква  е  базата  за  изчисляване  при  прекъсване 

# 1 533
Здравейте,

Сега, твоят проблем е малко по-различен, защото ти си в болничен от преди 01.01.2007
Твоето обезщетение се изплаща по стария ред, което пък значи, че обезщетението ти за бременност и раждане е 90% от 80%, които са ти изплащани по време на болничните.
Сумата за бременност и раждане обаче не трябва да намалява. Каквото ти се плаща за първия ден, това трябва да ти се плаща за всеки ден от 315-те.
Ако сумата намалява, грешката най-вероятно е в работодателя ти, който въвежда болничните ти като първични, а не като продължения и така за всеки следващ болничен базата пада. Това може да се коригира със задна дата. Направи си проверка. Раздели обезщетението за месеца на работните дни. След това раздели обезщетението за предния месец на работните дни от предния месец. Ако първата сума е по-малка от втората, вероятно се случва точно това, което ти писах. говори с работодателя си да оправи грешката.

# 1 534
Момичета, обръщам се към вас с един въпрос. Много сте изписали и не мога за съжаление да изчета всичко, но се надявам да не ми се сърдите. Въпросът ми е - може ли по време на майчинство да се работи на граждански договор или се прекратява майчинството?

Може и майчинството не се прекратява.
А майчинството като сума в пълен размер ли остава или само се взема някакъв процент в този случай при граждански договор.?
Извини ме lubricant ,че се намесвам в питането ти.

# 1 535
Момичета, обръщам се към вас с един въпрос. Много сте изписали и не мога за съжаление да изчета всичко, но се надявам да не ми се сърдите. Въпросът ми е - може ли по време на майчинство да се работи на граждански договор или се прекратява майчинството?

А майчинството като сума в пълен размер ли остава или само се взема някакъв процент в този случай при граждански договор.?

Цялото обезщетение се взима. Гражданския договор не пречи на ползването на отпуските, свързани с майчинството.

# 1 536

Цялото обезщетение се взима. Гражданския договор не пречи на ползването на отпуските, свързани с майчинството.

Благодаря ти ZinaSt
Понеже мисля да се хвана допълнително .
А на фирмата на пример няма да им пречи ,че съм в майчинство или с нещо ще ги претоваря след като съм в майчинство.
Как мислиш. Thinking

# 1 537

Благодаря ти ZinaSt
А на фирмата на пример няма да им пречи ,че съм в майчинство или с нещо ще ги претоваря след като съм в майчинство.
Как мислиш. Thinking

Не, ти за тях си си обикновен служител на граждански договор. Това, че в друга фирма си ползваш майчинство, няма никакво значение.

# 1 538

Благодаря ти ZinaSt
Как мислиш. Thinking

Не, ти за тях си си обикновен служител на граждански договор. Това, че в друга фирма си ползваш майчинство, няма никакво значение.

Благодаря ти за точния отговор. Peace

# 1 539
Здравейте!Работя във фирмата на баща си.Имам въпрос,на който счетоводителката не може или не иска да ми отговори.Затова се обръщам към вас.Нещата стоят така:Ноември месец бях в неплатен отпуск(още незнаех,че съм бременна)От декември започнаха да ме осигуряват на 500 лв.,като осигуровките са за моя сметка.Т.е. всеки месец внасям около 240 лв.И така,45те дни преди термина започват да текат от 6 юни.Връщайки 6 месеца назад,излиза,че обезщетението за тези 315 дни ще се изчисли на основа на високата заплата.До тук ОК.Но понеже то ще бъде не по-високо от чистата заплата(горе-долу 400 лв.),се замислям дали не мога да си спестя малко от осигуровките,ако сега си взема болничен(имам малки проблеми с бременността и мога да го направя)Не ми е ясно обаче,как се вписва в изчисленията месеца ,в който съм била в неплатен отпуск.Ако така изчислени с месец по-рано,болничните са около 400 лв,излиза,че този вариант е по-изгоден за мен.Въпросът ми е- в правилна посока ли са разсъжденията ми и какво бихте ме посъветвали вие.Извинявам се за дългото обяснение,дано съм била ясна.
  ноември    - неплатен отпуск
  декември  -500 лв
  януари      -500 лв
  февруари -500 лв
  март          -500 лв
  април        -500 лв
  май            -????
  юни           -болнични от 6.06 (45 дни преди термина)
  юли           -термин 21.07

Стоя пред тази дилема и се чудя как да спестя някой лев,че и без това сме я закъсали ЗДРАВО!
Благодаря предварително за отговора!

# 1 540
Здравейте!Работя във фирмата на баща си.Имам въпрос,на който счетоводителката не може или не иска да ми отговори.Затова се обръщам към вас.Нещата стоят така:Ноември месец бях в неплатен отпуск(още незнаех,че съм бременна)От декември започнаха да ме осигуряват на 500 лв.,като осигуровките са за моя сметка.Т.е. всеки месец внасям около 240 лв.И така,45те дни преди термина започват да текат от 6 юни.Връщайки 6 месеца назад,излиза,че обезщетението за тези 315 дни ще се изчисли на основа на високата заплата.До тук ОК.Но понеже то ще бъде не по-високо от чистата заплата(горе-долу 400 лв.),се замислям дали не мога да си спестя малко от осигуровките,ако сега си взема болничен(имам малки проблеми с бременността и мога да го направя)Не ми е ясно обаче,как се вписва в изчисленията месеца ,в който съм била в неплатен отпуск.Ако така изчислени с месец по-рано,болничните са около 400 лв,излиза,че този вариант е по-изгоден за мен.Въпросът ми е- в правилна посока ли са разсъжденията ми и какво бихте ме посъветвали вие.Извинявам се за дългото обяснение,дано съм била ясна.
  ноември    - неплатен отпуск
  декември  -500 лв
  януари      -500 лв
  февруари -500 лв
  март          -500 лв
  април        -500 лв
  май            -????
  юни           -болнични от 6.06 (45 дни преди термина)
  юли           -термин 21.07

Стоя пред тази дилема и се чудя как да спестя някой лев,че и без това сме я закъсали ЗДРАВО!
Благодаря предварително за отговора!

ако май месец си в болничен, обезщетението ти за м. Май ще включва и един месец неплатен отпуск. Съответно после като ти се изчислява обезщетението за месец Май пак ще се вземе дохода, включващ и неплатения отпуск. Този болничен ще намали обезщетението ти.
Общо взето ще стане все едно си се осигурявала 5 месеца на 500 лева и един на 400 лева, ако излезеш м. Май в болничен. Обезщетението ти ще спадне с около 25-30 лева на месец. На практика, ако си спестиш 240 лева осигуровки, после ще загубиш 300 лева от обезщетението. Ти си направи сметка как е по-добре.

# 1 541
А защо ако се осигуряваш на 1000 и 1400 сумата която се плаща за осигуровки и данък е почти еднаква или нещо бъркам.

# 1 542
  • София
Здравейте!Искам да попитам кой издава първия болничен лист?Личния лекар или акушер-генеколога?И кога се издава направлението за раждане?Благодаря!

# 1 543
Здравейте, имам следният въпрос: Има ли ограничение в броя дни болничен, коит омога да ползвам, преди да изляза в болничен за бременност и раждане 45 дни преди термина? Благодаря!

# 1 544
А защо ако се осигуряваш на 1000 и 1400 сумата която се плаща за осигуровки и данък е почти еднаква или нещо бъркам.

Нещо бъркаш. Ако говорим за случай, в който поемаш всички разходи ( включително осигуровките на работодател ). За 1000 лева разхода е около 520 лева, а за 1400 около 750 лева.

Общи условия

Активация на акаунт