Майчинството счетоводно - 3

• 148 313
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 590
Благодаря, Зина!
Май най - добре да си направя справката. От София съм.

за София - тел. 926 19 90 и 926 19 86. Само ЕГН е необходимо.

# 1 591
Имам следния въпрос: В болничен съм от 3.01 -общо заболяване (бременност) . на 27.03 излязох в болничен за бременност и раждане. НОИ започнаха да ми плащат, но излиза че болничния за януари до март е по-голям от майчинството ми. Коя база вземат те хора не мога да разбера. А разликата е доста голяма.

Направи си справка в НОИ за изплатените суми. Не може да е по-малко. Може би имаш още пари да получаваш. Но ние няма как да знаем какво са ти изплатили и какво не.
Между другото, ако болничия ти е започнал на 03.01 и до болничния за бременност и раждане нямаш прекъсване, обезщетенията трябва да ти се изплащат от работодател, а не от НОИ....

Не знам как го смятат , но излиза с 10лв. по-малко средно дневното обезщетение за майчинството ми. Все едно са смятали месеците в болничен за нулеви . Странно.

Така, като не си дала доход, нищо не мога да ти кажа. Може и ти да бъркаш в изчисленията.

Добре , ще напиша дохода , нетния ще напиша защото 90% от брутото е много повече е средно дневното нетно възнаграждение
7мес- 927лв
8мес-708лв
9мес-748лв
10мвс-760лв
11мес.-685лв
12мес-1487лв
Болничния за внуари, февруари и част от март са на близо 41лв дневно, а майчинството на 30лв дневно.

Ами толкова е. Аз го сметнах 40, 38 лева, но допускам, че може да има разминавания и да е 41 лева. Моите сметки са все пак приблизителни. Обезщетението за бременност и раждане даже ми излиза малко повече. Около 41,66 лева.
Може сумата, която сте получила за Април да не е всичко, което ви се дължи. Можете да направите справка по телефон във ТП на НОИ по регистрация на работодателя ви.

# 1 592
работих на друго място 6 г но напуснах от там през декември 2006 4 месеца бях на борсата до април през февруари забременях и от 1 май ме водят фективно за да взема 2 го майченство до момента в които родя ли да плащам осигуровки термина ми е на 01 11 мога ли да вземам болнични за болест благодаря ви

# 1 593
  • София
Работодателя ти трябва да отиде да си ги вземе. А за термина, питай тогава гинеколога ти дали няма да го промени в първия лист.

Благодаря!  bouquet

Последен въпрос - болничният ми, който се издава 45 дни преди термина, започва от 1 април. Ако всичко беше наред, кога горе-долу трябва/трябваше да ми преведат майчинството (първата сума за м. април)?

# 1 594
Работодателя ти трябва да отиде да си ги вземе. А за термина, питай тогава гинеколога ти дали няма да го промени в първия лист.

Благодаря!  bouquet

Последен въпрос - болничният ми, който се издава 45 дни преди термина, започва от 1 април. Ако всичко беше наред, кога горе-долу трябва/трябваше да ми преведат майчинството (първата сума за м. април)?

Зависи кога изплащат заплатите във фирмата ви, но предполагам около началото на Юни щеше да получеш пари. Нищо не е загубено. Ако работодателят ти вземе болничните и ги оправите, те могат да се подадът и без да се чака следващия месец. Може например, ако утре ги вземат, в сряда да си оправиш датите и в четвъртък да се подадът отново. И така трябва да си получиш обезщетението в средата на Юни най-късно.

# 1 595
работих на друго място 6 г но напуснах от там през декември 2006 4 месеца бях на борсата до април през февруари забременях и от 1 май ме водят фективно за да взема 2 го майченство до момента в които родя ли да плащам осигуровки термина ми е на 01 11 мога ли да вземам болнични за болест благодаря ви

Така ми е малко по-конкретна ситуацията. Осигуровки се плащат докато излезете в болничен. Т.е. във вашия случай до средата на Април. По време на болничен се плаща само здравно одигуряване, което е фиксирана сума. ( 3,9 % от 220 лева ). право на болничен имате, а обезщетението ви за бременност и  раждане ще се изчисли на база дохода ви от Февруари до Юли. За месеците от Февруари до Април се счита, че не сте работила  и за база се взима МРЗ от 180  лева. ( Получените обезщетения за безработица не се броят за доход при изчисляване на този вид обезщетение.)

# 1 596
Много моля, ако има майки учителки да споделят опита си. В края на май свършва майчинството ми, но имам над 130 дни платен годишен отпус, който се е натрупал от 2005 година. Искам да го ползвам, но ми казаха, без да могат да ми цитират къде го пише, че по време на учебната година няма да ми позволят да го ползвам, защото не можело аз да съм в платен отпуск, а да плащат на заместник. Много съм притеснена и ви моля за отговор! Аз искам да се възползвам от отпуска си и тогава ще се върна на училище. В противен случай нникога няма да мога да го използвам, защото както знаете ние имаме голям отпуск.

# 1 597
Много моля, ако има майки учителки да споделят опита си. В края на май свършва майчинството ми, но имам над 130 дни платен годишен отпус, който се е натрупал от 2005 година. Искам да го ползвам, но ми казаха, без да могат да ми цитират къде го пише, че по време на учебната година няма да ми позволят да го ползвам, защото не можело аз да съм в платен отпуск, а да плащат на заместник. Много съм притеснена и ви моля за отговор! Аз искам да се възползвам от отпуска си и тогава ще се върна на училище. В противен случай нникога няма да мога да го използвам, защото както знаете ние имаме голям отпуск.

Не съм учителка, но мога да ви кажа как стои въпроса от счетоводна гледна точка.
Първо, много е вероятно дните далеч да не са 130, а да са само 40. Защото при учителите платения отпуск се състои от 2 части. Едната е 20 дни, съгласно КТ и другото е допълнителен платен отпуск. Допълнителният платен отпуск не е задължително да се натрупва. Във трудовия ви договор пише какъв е статута му. Ако не пише, има вътрешна инструкция за това. Но допълнителния отпуск, може и да е със статут, че ако не се използва през годината, за която се полага, се губи.

Отпуск за 2005-та не могат да ви откажат. Подавате си молба в два екземпляра и искате на единия екземпляр ( който е за вас ) да ви дадът входящ номер. След това си търсите заповедта. Ако ви го откажат, трябва да аргументират отказа и тъй като нямат право на това, можете и да ги съдите, ако искате. Важно е да знаете, че не могат да ви откажат да ви приемат молбата. Отпуск не се отказва чрез неприемане на молба, а се отказва със заповед!

Отпускът за 2006-та могат да ви го отлагат до средата на 2007-ма. След това този отпуск е със същия статут, като този от 2005-та.

Също е добре да знаете, че в случаите, в които отпуск за минала година ви е отказан, КТ дава право вие сама да определите кога ще го ползвате, като вече не подавате молба, а просто подавате едно уведомление, че считано от еди-коя си дата ще ползвате еди-колко си дни платен отпуск ( отново в 2 екземпляра, отново искате входящ номер на вашия ).

# 1 598

Не съм учителка, но мога да ви кажа как стои въпроса от счетоводна гледна точка.
Първо, много е вероятно дните далеч да не са 130, а да са само 40. Защото при учителите платения отпуск се състои от 2 части. Едната е 20 дни, съгласно КТ и другото е допълнителен платен отпуск. Допълнителният платен отпуск не е задължително да се натрупва. Във трудовия ви договор пише какъв е статута му. Ако не пише, има вътрешна инструкция за това. Но допълнителния отпуск, може и да е със статут, че ако не се използва през годината, за която се полага, се губи.

Отпуск за 2005-та не могат да ви откажат. Подавате си молба в два екземпляра и искате на единия екземпляр ( който е за вас ) да ви дадът входящ номер. След това си търсите заповедта. Ако ви го откажат, трябва да аргументират отказа и тъй като нямат право на това, можете и да ги съдите, ако искате. Важно е да знаете, че не могат да ви откажат да ви приемат молбата. Отпуск не се отказва чрез неприемане на молба, а се отказва със заповед!

Отпускът за 2006-та могат да ви го отлагат до средата на 2007-ма. След това този отпуск е със същия статут, като този от 2005-та.

Също е добре да знаете, че в случаите, в които отпуск за минала година ви е отказан, КТ дава право вие сама да определите кога ще го ползвате, като вече не подавате молба, а просто подавате едно уведомление, че считано от еди-коя си дата ще ползвате еди-колко си дни платен отпуск ( отново в 2 екземпляра, отново искате входящ номер на вашия ).
Много благодаря за отговора, отпуска на учителите е почти 50 работни дни на година, другите дни наистина са към колективния трудов договор - аз вече питах и имам право на тях, защото съм плащала членски внос, може би само 4-5 дена може да ми откаже, защото те се водят за методическа работа. Значи да разбирам ли, че може да назначат човек да ме замества, когато съм в платен отпуск? Аз мислех до края на учебната година да си взема 1 месец неплатен отпуск, после малко да работя, за да ми се актуализира заплатата и от средата или края на юли да изляза в отпуск.

# 1 599

Благодаря!  bouquet

Чак сега се усетих, че съм написала голяма глупост, за което се извинявам. Терминът на първия болничен не може да се поправи, защото дните по този болничен се определят от този термин. И ако се поправи, болничния ще е сгрешен и изобщо няма да го изплатят. От болницата трябва да оправят датата. Поискайте от работодателя ви да вземе и предписание от НОИ. Там ще пише, как да се отстрани разминаването. С това предписание отиваш в болницата и им казваш, че ако с гинеколога ти не могат да се съобразят, то с НОИ вече трябва да се съобразят.
Извинявай още веднъж, че те подведох.

# 1 600
  • София

Благодаря!  bouquet

Чак сега се усетих, че съм написала голяма глупост, за което се извинявам. Терминът на първия болничен не може да се поправи, защото дните по този болничен се определят от този термин. И ако се поправи, болничния ще е сгрешен и изобщо няма да го изплатят. От болницата трябва да оправят датата. Поискайте от работодателя ви да вземе и предписание от НОИ. Там ще пише, как да се отстрани разминаването. С това предписание отиваш в болницата и им казваш, че ако с гинеколога ти не могат да се съобразят, то с НОИ вече трябва да се съобразят.
Извинявай още веднъж, че те подведох.

Още веднъж благодаря много за безценната помощ!

# 1 601
Здравейте последни въпроси че днес вече трябва да реша. Какво представлявя този доумент който разрешава втори трудов договор. Все едно ли дали се осигурявам за 5 месеца на 1000 и 4 на 1200. И горе долу какво ще е обещетението после.
Благодаря.

# 1 602
Здравейте последни въпроси че днес вече трябва да реша. Какво представлявя този доумент който разрешава втори трудов договор. Все едно ли дали се осигурявам за 5 месеца на 1000 и 4 на 1200. И горе долу какво ще е обещетението после.
Благодаря.

Това за документа, не го разбрах. КТ разрешава работа на втори трудов договор. Процедурата е същата като по първи трудов договор - имате си договор, работите си.
Не, не е все едно дали се осгурявате 5 месеца на 1000 лева или 4 месеца на 1200 лева, защото при 1200 лева и осигуровките и ДОД са повече, следователно нетното е по-малко.

# 1 603
Нали трябвало разрешение от първия работодател или не. По-добре е 5 месеца нали? А обещетението колко ще е
приблизително? Благодаря ама счетоводителка проверява от един месец.

# 1 604
  • София
Искам да ви попитам ако днес се занесе болничния ми за април и май в НОИ кога мога да очаквам да ми преведат парите?   newsm78

Общи условия

Активация на акаунт