Майчинството счетоводно - 3

• 148 431
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 575
Мили мами,

Имам един въпрос, който много ме терзае. Става дума за болничните ми за бременност и майчинство - единият, който се издава 45 дни преди термина от личния гинеколог и вторият за 42 дни, който се издава от родилния дом. Та проблемът ми е, че терминът ми е изчислен различно в двата болнични - в първия, терминът ми е изчислен на базата на видеозон понеже имам нередовен цикъл, а във втория на базата на последната редовна менструация. Това съответно води до разлика от 10 дни в термините на двата болнични (терминът ми в първия е 16 май, а във втория 6 май), които вече са подадени в НОИ. Аз знам, че няма да ми ги приемат в този вид Cry, но не знам какво да очаквам, как мога да поправя нещата и колко ще забави това изплащането на майчинството ми... Ако някой е имал подобен проблем, ще се радвам да сподели с мен какво да очаквам.
Предварително благодаря Hug

За София-град ще те посъветвам да си проверяваш по-често как стоят нещата. До две седмици от подаването на болничните листа в НОИ трябва да ти преведат парите, иначе веднага се обаждай. Не знам каква им е организацията, но нито се обаждат, нито връщат болничните ако има проблем. Оставят ни в пълно неведение.  Sick
Техните инструкции са различни от тези в София-окръг напр. Докато им разгадаем изискванията ще мине време.

За твоя случай си има писмо на НОИ, в което е обяснено как се попълва болничния без да се застъпват дните и предполагам че са ти го подали правилно от счетоводството. Парите от НОИ ги превеждат във вторник, така че проверявай в четвъртък дали си ги получила.

Дават ги месец за месец и по болнични. Напр. два болнични - единия за април, другият за април и май. Първо превеждат парите за априлския болничен, после по втория болничен за април. Остатъкът от втория, който в случая е за май, ще го изплатят едва след като в службата ти изплатят заплатите за май - обикновено това е юни. Не знам дали го обясних ясно, но е голяма лудница покрай тия нови неща с изплащането на обезщетенията.

# 1 576
Kаква ще е осигуровката в/у 500 лв . заплата и каква сума приблизително ще ми се начислява в'/у 500 лв. заплата?

Осигуровката за кого? За вас, за работодателя, общо?
Каква сума да ви се начислява? На какво да ви се начислява тази сума? Питате колко ще ви е обезщетението ли? Не го разбирам това с начисляването.
Моля, задайте коректно въпроса, за да мога да ви отговоря.
Извинявам се за неясния въпрос ,и съм ви мн. благодарна за вниманието- бъдете живи и здрави.
Интересува ме колко ще е общо като сума осигуровката -работодател +работещ.
Какъв ще е приблизително болничния месечно в/ у заплата от 500лв.

Общо осигуровката е около 178 лева. Отделно обаче се дължи и ДОД.
Месечното обезщетение за БОЛНИЧЕН ( не за бременност и раждане, а за обикновен болничен ) е около 386 лева.
Може би ако обясните конкретната ситуация, може и да ви дам по-конкретен отговор.
Осигуряват ме в/у 205лв, но взимам повече.До колкото знам,  осигуровките, данък и удръжки в/у 205 лв. са общо около 75 лв.Ако се осигурявам в/у заплата от 500лв ме интересува каква сума ще трябва да доплатя и какъв ще е болничният средно месечно? Става въпрос за болничен при бременност и раждане.

Ще трябва да доплащаш около 159 лева месечно. Обезщетението в зависимост от броя на работните дни през периода, служещ за база ще е около 380-390 лева на месец.
[/quote  Зина мн. ти благодаря за вниманието.

# 1 577
Зина мн. ти благодаря за вниманието.
   bouquet

# 1 578
  • София
Искам да ви попитам дали всеки нов болничен който имам работодателя е длъжен от него да ми изплаща 1 ия ден от него? newsm78 Поне така беше с първите ми два и сега се чудя да си търся ли от тях някакви парички? Благодаря предварително!

# 1 579
Имам следния въпрос: В болничен съм от 3.01 -общо заболяване (бременност) . на 27.03 излязох в болничен за бременност и раждане. НОИ започнаха да ми плащат, но излиза че болничния за януари до март е по-голям от майчинството ми. Коя база вземат те хора не мога да разбера. А разликата е доста голяма.

Направи си справка в НОИ за изплатените суми. Не може да е по-малко. Може би имаш още пари да получаваш. Но ние няма как да знаем какво са ти изплатили и какво не.
Между другото, ако болничия ти е започнал на 03.01 и до болничния за бременност и раждане нямаш прекъсване, обезщетенията трябва да ти се изплащат от работодател, а не от НОИ....

Не знам как го смятат , но излиза с 10лв. по-малко средно дневното обезщетение за майчинството ми. Все едно са смятали месеците в болничен за нулеви . Странно.

Така, като не си дала доход, нищо не мога да ти кажа. Може и ти да бъркаш в изчисленията.

Добре , ще напиша дохода , нетния ще напиша защото 90% от брутото е много повече е средно дневното нетно възнаграждение
7мес- 927лв
8мес-708лв
9мес-748лв
10мвс-760лв
11мес.-685лв
12мес-1487лв
Болничния за внуари, февруари и част от март са на близо 41лв дневно, а майчинството на 30лв дневно.

# 1 580
Искам да ви попитам дали всеки нов болничен който имам работодателя е длъжен от него да ми изплаща 1 ия ден от него? newsm78 Поне така беше с първите ми два и сега се чудя да си търся ли от тях някакви парички? Благодаря предварително!

Ако са ти продължение - от НОИ. В смисъл не ходиш на работа между два отделни болнични.

# 1 581

Добре , ще напиша дохода , нетния ще напиша защото 90% от брутото е много повече е средно дневното нетно възнаграждение
7мес- 927лв
8мес-708лв
9мес-748лв
10мвс-760лв
11мес.-685лв
12мес-1487лв
Болничния за внуари, февруари и част от март са на близо 41лв дневно, а майчинството на 30лв дневно.

Как стоят нещата за декември - бруто?
Всъщност май няма значение, защото и в двата случая си над максимума.

Последна редакция: нд, 13 май 2007, 17:34 от Стики

# 1 582
  • София
Всичките ми болнични са без прекъсване от 3 мес насам>?

# 1 583
Значи всичко ти се изплаща от НОИ. Не знам защо са ти дали пари два пъти от работата?!

# 1 584
  • София
Нямам идея и аз говоря само за 1 ден от самия болничен а остатъка ми се превежда от НОИ по сметка..

# 1 585
водят ме формално на работа в една фирма за да мога да взема 2 години майченство защото бях без работа когато забременях термина ми е на 01 11до кога трябва да си плащам осигоровките и мога ли да вземам болнични

# 1 586
Мили мами,

Имам един въпрос, който много ме терзае. Става дума за болничните ми за бременност и майчинство - единият, който се издава 45 дни преди термина от личния гинеколог и вторият за 42 дни, който се издава от родилния дом. Та проблемът ми е, че терминът ми е изчислен различно в двата болнични - в първия, терминът ми е изчислен на базата на видеозон понеже имам нередовен цикъл, а във втория на базата на последната редовна менструация. Това съответно води до разлика от 10 дни в термините на двата болнични (терминът ми в първия е 16 май, а във втория 6 май), които вече са подадени в НОИ. Аз знам, че няма да ми ги приемат в този вид Cry, но не знам какво да очаквам, как мога да поправя нещата и колко ще забави това изплащането на майчинството ми... Ако някой е имал подобен проблем, ще се радвам да сподели с мен какво да очаквам.
Предварително благодаря Hug

За София-град ще те посъветвам да си проверяваш по-често как стоят нещата. До две седмици от подаването на болничните листа в НОИ трябва да ти преведат парите, иначе веднага се обаждай. Не знам каква им е организацията, но нито се обаждат, нито връщат болничните ако има проблем. Оставят ни в пълно неведение.  Sick
Техните инструкции са различни от тези в София-окръг напр. Докато им разгадаем изискванията ще мине време.

За твоя случай си има писмо на НОИ, в което е обяснено как се попълва болничния без да се застъпват дните и предполагам че са ти го подали правилно от счетоводството. Парите от НОИ ги превеждат във вторник, така че проверявай в четвъртък дали си ги получила.

Дават ги месец за месец и по болнични. Напр. два болнични - единия за април, другият за април и май. Първо превеждат парите за априлския болничен, после по втория болничен за април. Остатъкът от втория, който в случая е за май, ще го изплатят едва след като в службата ти изплатят заплатите за май - обикновено това е юни. Не знам дали го обясних ясно, но е голяма лудница покрай тия нови неща с изплащането на обезщетенията.

Ох, Стики, извинявай че пак ще съв ти контра, обаче тя дамата не казва, че има проблеми със застъпването, а че термина, като дата е различен.
В този случай важи думата на гинеколога. Може и да е сгрешил, но това, което той е определил като термин, това трябва да присъства и в трите болнични листа за бременност и раждане. От болницата, от която са ви издали болничния лист, трябва да коригират датата.
Иначе, това, че са подадени не е проблем. Винаги може лицето, което ги е подало да отиде да провери и ако кажат, че не са наред ( че разликата в термина е проблем ), да си ги вземе за корекция. Не е необходимо да се изчаква двуседмичния срок.

# 1 587
  • София
Ох, Стики, извинявай че пак ще съв ти контра, обаче тя дамата не казва, че има проблеми със застъпването, а че термина, като дата е различен.
В този случай важи думата на гинеколога. Може и да е сгрешил, но това, което той е определил като термин, това трябва да присъства и в трите болнични листа за бременност и раждане. От болницата, от която са ви издали болничния лист, трябва да коригират датата.

Благодаря много за отговора - точно това питах!
Охххх, това е ужасно... Аз като ми издадоха болничния от Майчин дом (втория) им казах, че терминът ми е различен в първия болничен, но те казаха, че по никакъв начин не могат да се съобразят с това и че няма да ми поправят термина, защото така се води при тях в болничния лист... И сега не знам какво да правя...

А от НОИ какво ще направят - ще върнат ли болничните на работодателя ми? Или аз сама трябва да се обадя в НОИ?!

Хиляди благодарности! Hug

# 1 588
водят ме формално на работа в една фирма за да мога да взема 2 години майченство защото бях без работа когато забременях термина ми е на 01 11до кога трябва да си плащам осигоровките и мога ли да вземам болнични

Имате ли стаж някакъв изобщо преди това назначаване. По принцип трябва да си плащате осигуровките от деня, в който ви водят на работа.
Добре ще е да уточните - от кога сте на работа ( защото оставам с впечатление, че вече сте назначена ). Също така е добре да уточните какъв болничен искате да ползвате - питате дали ще имате право на болничен за бременност и раждане или дали можете да ползвате друг болничен преди този за бременност и раждане. Всичко зависи от това дали имате друг стаж или това е първото място, от което ви осигуряват.

# 1 589

Благодаря много за отговора - точно това питах!
Охххх, това е ужасно... Аз като ми издадоха болничния от Майчин дом (втория) им казах, че терминът ми е различен в първия болничен, но те казаха, че по никакъв начин не могат да се съобразят с това и че няма да ми поправят термина, защото така се води при тях в болничния лист... И сега не знам какво да правя...

А от НОИ какво ще направят - ще върнат ли болничните на работодателя ми? Или аз сама трябва да се обадя в НОИ?!

Хиляди благодарности! Hug

Работодателя ти трябва да отиде да си ги вземе. А за термина, питай тогава гинеколога ти дали няма да го промени в първия лист.

Общи условия

Активация на акаунт