Майчинството счетоводно - 3

• 148 502
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 560
Благодаря, благодаря, благодаря   bouquet

Моля, моля, моля  Laughing Не знам защо така се е получило и съм го написала 2 пъти. сега ще изтиря едното.

# 1 561
Здравейте! Имам един въпрос относно размера на обезщетението за бременост и майчинство. Извинявам се, ако вече е обсъждана темата.
Проблемът е следният:
От 18.01.2007 г. съм в болничен за бременност и раждане. Сумите, които съм получила като обезщетение от НОИ до сега са винаги различни (за месец януари, февруари, март и април). Последното обезщетение (за месец април) е на половина от това за месец февруари.
Не би ли трябвало базата за изчисление на обезщетението да е еднаква за целия период на майчинството и съответно размерът на обезщетението да е еднакъв? И какво трябва да направя в случая?

# 1 562
Здравейте!Работя във фирмата на баща си.Имам въпрос,на който счетоводителката не може или не иска да ми отговори.Затова се обръщам към вас.Нещата стоят така:Ноември месец бях в неплатен отпуск(още незнаех,че съм бременна)От декември започнаха да ме осигуряват на 500 лв.,като осигуровките са за моя сметка.Т.е. всеки месец внасям около 240 лв.И така,45те дни преди термина започват да текат от 6 юни.Връщайки 6 месеца назад,излиза,че обезщетението за тези 315 дни ще се изчисли на основа на високата заплата.До тук ОК.Но понеже то ще бъде не по-високо от чистата заплата(горе-долу 400 лв.),се замислям дали не мога да си спестя малко от осигуровките,ако сега си взема болничен(имам малки проблеми с бременността и мога да го направя)Не ми е ясно обаче,как се вписва в изчисленията месеца ,в който съм била в неплатен отпуск.Ако така изчислени с месец по-рано,болничните са около 400 лв,излиза,че този вариант е по-изгоден за мен.Въпросът ми е- в правилна посока ли са разсъжденията ми и какво бихте ме посъветвали вие.Извинявам се за дългото обяснение,дано съм била ясна.
  ноември    - неплатен отпуск
  декември  -500 лв
  януари      -500 лв
  февруари -500 лв
  март          -500 лв
  април        -500 лв
  май            -????
  юни           -болнични от 6.06 (45 дни преди термина)
  юли           -термин 21.07

Стоя пред тази дилема и се чудя как да спестя някой лев,че и без това сме я закъсали ЗДРАВО!
Благодаря предварително за отговора!

ако май месец си в болничен, обезщетението ти за м. Май ще включва и един месец неплатен отпуск. Съответно после като ти се изчислява обезщетението за месец Май пак ще се вземе дохода, включващ и неплатения отпуск. Този болничен ще намали обезщетението ти.
Общо взето ще стане все едно си се осигурявала 5 месеца на 500 лева и един на 400 лева, ако излезеш м. Май в болничен. Обезщетението ти ще спадне с около 25-30 лева на месец. На практика, ако си спестиш 240 лева осигуровки, после ще загубиш 300 лева от обезщетението. Ти си направи сметка как е по-добре.

Ох,пак съм аз.ZinaSt,благодаря ти за отговора,само още едно последно нещо не ми е ясно.Нали така или иначе обещетението ми ще е около 400 лв(т.е.заплатата ми след данъците)И въпреки,че този месец неплатен отпуск влиза в изчисленията,не  се ли получава пак сума близка до 400лв?...И ще ги платя тези осигуровки,ако това е съветът ти Wink

# 1 563
Kаква ще е осигуровката в/у 500 лв . заплата и каква сума приблизително ще ми се начислява в'/у 500 лв. заплата?

# 1 564
Здравейте!Работя във фирмата на баща си.Имам въпрос,на който счетоводителката не може или не иска да ми отговори.Затова се обръщам към вас.Нещата стоят така:Ноември месец бях в неплатен отпуск(още незнаех,че съм бременна)От декември започнаха да ме осигуряват на 500 лв.,като осигуровките са за моя сметка.Т.е. всеки месец внасям около 240 лв.И така,45те дни преди термина започват да текат от 6 юни.Връщайки 6 месеца назад,излиза,че обезщетението за тези 315 дни ще се изчисли на основа на високата заплата.До тук ОК.Но понеже то ще бъде не по-високо от чистата заплата(горе-долу 400 лв.),се замислям дали не мога да си спестя малко от осигуровките,ако сега си взема болничен(имам малки проблеми с бременността и мога да го направя)Не ми е ясно обаче,как се вписва в изчисленията месеца ,в който съм била в неплатен отпуск.Ако така изчислени с месец по-рано,болничните са около 400 лв,излиза,че този вариант е по-изгоден за мен.Въпросът ми е- в правилна посока ли са разсъжденията ми и какво бихте ме посъветвали вие.Извинявам се за дългото обяснение,дано съм била ясна.
  ноември    - неплатен отпуск
  декември  -500 лв
  януари      -500 лв
  февруари -500 лв
  март          -500 лв
  април        -500 лв
  май            -????
  юни           -болнични от 6.06 (45 дни преди термина)
  юли           -термин 21.07

Стоя пред тази дилема и се чудя как да спестя някой лев,че и без това сме я закъсали ЗДРАВО!
Благодаря предварително за отговора!

ако май месец си в болничен, обезщетението ти за м. Май ще включва и един месец неплатен отпуск. Съответно после като ти се изчислява обезщетението за месец Май пак ще се вземе дохода, включващ и неплатения отпуск. Този болничен ще намали обезщетението ти.
Общо взето ще стане все едно си се осигурявала 5 месеца на 500 лева и един на 400 лева, ако излезеш м. Май в болничен. Обезщетението ти ще спадне с около 25-30 лева на месец. На практика, ако си спестиш 240 лева осигуровки, после ще загубиш 300 лева от обезщетението. Ти си направи сметка как е по-добре.

Ох,пак съм аз.ZinaSt,благодаря ти за отговора,само още едно последно нещо не ми е ясно.Нали така или иначе обещетението ми ще е около 400 лв(т.е.заплатата ми след данъците)И въпреки,че този месец неплатен отпуск влиза в изчисленията,не  се ли получава пак сума близка до 400лв?...И ще ги платя тези осигуровки,ако това е съветът ти Wink

Не, аз съм написала, че 400 лева ще е базата, т.е. брутото. Така обезщетението ти няма да е 400 лева, а около 360-370 лева. Спада с около 30 лева, ако се включи и месеца неплатен отпуск.

# 1 565
Kаква ще е осигуровката в/у 500 лв . заплата и каква сума приблизително ще ми се начислява в'/у 500 лв. заплата?

Осигуровката за кого? За вас, за работодателя, общо?
Каква сума да ви се начислява? На какво да ви се начислява тази сума? Питате колко ще ви е обезщетението ли? Не го разбирам това с начисляването.
Моля, задайте коректно въпроса, за да мога да ви отговоря.

# 1 566
Здравейте! Имам един въпрос относно размера на обезщетението за бременост и майчинство. Извинявам се, ако вече е обсъждана темата.
Проблемът е следният:
От 18.01.2007 г. съм в болничен за бременност и раждане. Сумите, които съм получила като обезщетение от НОИ до сега са винаги различни (за месец януари, февруари, март и април). Последното обезщетение (за месец април) е на половина от това за месец февруари.
Не би ли трябвало базата за изчисление на обезщетението да е еднаква за целия период на майчинството и съответно размерът на обезщетението да е еднакъв? И какво трябва да направя в случая?

Първо, нормално е сумите да варират. Обезщетението се изплаща за работен ден от месеца. Следователно, ако месеца има 19 работни дни, ще получите една сума, а ако има 22 работни дни, ще получите друга, по-висока сума. Размерът на обезщетението за бременност и раждане  не е еднакъв.

Колкото до Април, вероятно това плащане не покрива целия месец. Ако месец Април ви е с два болнични листа ( изтекъл е примерно този от болницата и са ви издали третия от педиатъра ) е възможно да има забавяне с представянето на втория болничен лист в НОИ. Можете да направите проверка за изплатените ви суми.

# 1 567

Каква сума да ви се начислява? На какво да ви се начислява тази сума? Питате колко ще ви е обезщетението ли? Не го разбирам това с начисляването.
Извинявам се за неясния въпрос ,и съм ви мн. благодарна за вниманието- бъдете живи и здрави.
Интересува ме колко ще е общо като сума осигуровката -работодател +работещ.
Какъв ще е приблизително болничния месечно в/ у заплата от 500лв.

# 1 568
Благодаря за отговора Зина!
Зная, че има разлики в сумите, заради броя на работните дни, но при мен става въпрос за следното:
1. За м. февруари получих 550 лв.
2. За м. март - 460 лв. Тук разликата ми се струва голяма newsm78 Възможно ли е да е такава?
А последната сума, която са ми превели е 276 лв. Действително може да не покрива целия месец, тъй като вторият ми болничен изтече на 19 април.
Как мога да направя проверка на изплатените суми?
Благодаря много още веднъж  bouquet

# 1 569

Извинявам се за неясния въпрос ,и съм ви мн. благодарна за вниманието- бъдете живи и здрави.

Общо осигуровката е около 178 лева. Отделно обаче се дължи и ДОД.
Месечното обезщетение за БОЛНИЧЕН ( не за бременност и раждане, а за обикновен болничен ) е около 386 лева.
Може би ако обясните конкретната ситуация, може и да ви дам по-конкретен отговор.

# 1 570
Благодаря за отговора Зина!
Зная, че има разлики в сумите, заради броя на работните дни, но при мен става въпрос за следното:
1. За м. февруари получих 550 лв.
2. За м. март - 460 лв. Тук разликата ми се струва голяма newsm78 Възможно ли е да е такава?
А последната сума, която са ми превели е 276 лв. Действително може да не покрива целия месец, тъй като вторият ми болничен изтече на 19 април.
Как мога да направя проверка на изплатените суми?
Благодаря много още веднъж  bouquet

Ами възможно е сумите да не се отнасят по месеци, така както вие ги отнасяте. Не знам каква ви е заплатата, за да преценя коя сума какъв период покрива.  Също така не знам за Януари какво сте получила. Трябва по заплатата ви от Юли до Декември да се сметне среднодневното ви обезщетение и получената сума да се раздели на това обезщетение, за да се изчисли за какъв период е изплатено. Но е възможно примерно следното : сумата, изплатена за м. Март да е 460+276 лева, а пък за Април тепърва да ви се изплаща обезщетение, ако втория болничен е закъснял...
От кой град сте, за да ви кажа как да си направите справка.

# 1 571

Месечното обезщетение за БОЛНИЧЕН ( не за бременност и раждане, а за обикновен болничен ) е около 386 лева.
Може би ако обясните конкретната ситуация, може и да ви дам по-конкретен отговор.
Осигуряват ме в/у 205лв, но взимам повече.До колкото знам,  осигуровките, данък и удръжки в/у 205 лв. са общо около 75 лв.Ако се осигурявам в/у заплата от 500лв ме интересува каква сума ще трябва да доплатя и какъв ще е болничният средно месечно? Става въпрос за болничен при бременност и раждане.

# 1 572

Осигуряват ме в/у 205лв, но взимам повече.До колкото знам,  осигуровките, данък и удръжки в/у 205 лв. са общо около 75 лв.Ако се осигурявам в/у заплата от 500лв ме интересува каква сума ще трябва да доплатя и какъв ще е болничният средно месечно? Става въпрос за болничен при бременност и раждане.

Ще трябва да доплащаш около 159 лева месечно. Обезщетението в зависимост от броя на работните дни през периода, служещ за база ще е около 380-390 лева на месец.

# 1 573
  • София
Мили мами,

Имам един въпрос, който много ме терзае. Става дума за болничните ми за бременност и майчинство - единият, който се издава 45 дни преди термина от личния гинеколог и вторият за 42 дни, който се издава от родилния дом. Та проблемът ми е, че терминът ми е изчислен различно в двата болнични - в първия, терминът ми е изчислен на базата на видеозон понеже имам нередовен цикъл, а във втория на базата на последната редовна менструация. Това съответно води до разлика от 10 дни в термините на двата болнични (терминът ми в първия е 16 май, а във втория 6 май), които вече са подадени в НОИ. Аз знам, че няма да ми ги приемат в този вид Cry, но не знам какво да очаквам, как мога да поправя нещата и колко ще забави това изплащането на майчинството ми... Ако някой е имал подобен проблем, ще се радвам да сподели с мен какво да очаквам.

Предварително благодаря Hug

# 1 574
Благодаря, Зина!
Май най - добре да си направя справката. От София съм.

Общи условия

Активация на акаунт