Майчинството счетоводно - 3

• 148 494
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 665
Здравейте,
посъветваха ме да си задам въпросчето тук и така и правя:

Ще пребивавам в чужбина за неопределен период от време (6 - 10 месеца) и се чудех какви са процедурите относно изплащането на майчинството ми. Трябва ли да уведомя НОИ за това? А когато се върна, ще мога ли да си го подновя? Благодаря ви!

Какво точно получавате - обезщетение за бременност и раждане или отпуск за отглеждане на дете до 2 години. От кого го получавате от-от работодател или от НОИ директно. За да подновите това майчинство, трябва първо да го прекъснете. Вие смятате ли да го прекъсвате. Ако прекъснете отпускът за бременност и раждане или за отглеждане на дете и не се върнете на работа, това означава, че трябва да напуснете работа. А ако напуснете работа, нямате право на обезщетение за отглеждане на дете до 2 години. Нямате право и на самия отпуск, ако не работите. Така че, като се върнете, за да подновите отпуска, трябва да започнете отново работа.
Може би, ако зададете по-точно въпросите, ще мога да ви отговоря по-конкретно.

благодаря за бързия отговор! получавам отпуск за отглеждане на дете до 2 години. парите не ми се превеждат по банковата сметка директно от НОИ, а ги получавам от работодателя си, защото родих декември и съм заварено положение. не смятам да прекъсвам майчинството си, но си мислех, че е редно, ако не съм в страната, да не получавам и пари от нея. иначе не смятам да напускам работата си; живот и здраве, когато ми изтече майчинствово, ще се върна. надявам се да съм била по-ясна. 

Щом сте родила през декември, не сте заварено положение и би трябвало още да получавате обезщетение за бременност и раждане. Вие нямате право на отпуск за отглеждане на дете до 2 години, докато не изтекът 315 дни от първия болничен за бременност и раждане. това може би следва да уточните с работодателя.
Също така, ако ще сте в чужбина е добре да си подадете сега и молба за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 години, но този път с коректна дата ( след изтичането на 315-те дни ).
Това, че ползвате отпуск по майчинство не ви ограничава по никакъв начин да ходите в чужбина. Работодателят ви ще продължи да ви изплаща обезщетение по банков път например, а вие ще продължите да сте си в отпуск. НОИ няма нужда да се уведомява за каквото и да било в случая. 

# 1 666
  • Бургас
Здравейте, да питам и аз че нещо не схванах.
На 11.юни трябва да изляза в болничен за бременност и раждане.
От 1.май се наложи да лежа в патологията, за което имам болничен до 22.май.
От 1.декември ме осигуряват от фирмата на по-висока заплата, дотогава върху 180 лв.
Как е по-добре за мен? Сега като отида на преглед доктора да ми продължи болничния или да го помоля да го напише с няколко дни прекъсване и колко дни да е това прекъсване?

1.) Ако си продължиш болничния, то базата и за болничния за бременност и раждане, ще е м. 11.2006 - м. 04.2007, т.е. ще влиза заплата 180 лева.
2.) Ако го прекъснеш, така, че да си в болничен от 01.06.2007 например, то в базата ще влизат само месеци с по-висок опсиг. доход - така ще вземаш и по-високо обезщетение.
Искам да питам още нещо, предварително благодаря за отговора.
Значи ако за този период в който ще прекъсна болничния 23.май - 31.май официално ме водят в отпуска ще важи ли пак това 2.) което сте ми посочили?

# 1 667
  • София
здравейте Hug, имам  следният въпрос-със втория болничен, издаден от родиллното, само приложение1 ли подавам, да не би да искат и акт за раждане на бебето?мерси

Само Приложение 1

Аз да попитам - Приложение 1 не се ли подава със третия болничен, който се издава от педиатъра на бебето? Мерси  bouquet!

Подава се, когато се роди бебето, т.е. с болничният лист от родилното отделение, където си родила.

(3) Към болничните листове за майчинство след 42-я ден от раждането се прилага декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при раждане по образец съгласно приложение № 1.

Това е цитат от Наредбата. Не означава ли това (поне аз така го тълкувам), че приложение 1 се подава с третия болничен? В никакъв случай не искам да влизам в спорове, просто ме интересува силно, защото вече съм подала втория си болничен на работодателя, а той в НОИ, но не съм попълвала все още Приложение 1 (работодателят ми каза, че то се подава с третия болничен).

Мерси!

# 1 668
здравейте Hug, имам  следният въпрос-със втория болничен, издаден от родиллното, само приложение1 ли подавам, да не би да искат и акт за раждане на бебето?мерси

Само Приложение 1

Аз да попитам - Приложение 1 не се ли подава със третия болничен, който се издава от педиатъра на бебето? Мерси  bouquet!

Подава се, когато се роди бебето, т.е. с болничният лист от родилното отделение, където си родила.

(3) Към болничните листове за майчинство след 42-я ден от раждането се прилага декларация за обстоятелствата за изплащане на парично обезщетение при раждане по образец съгласно приложение № 1.

Това е цитат от Наредбата. Не означава ли това (поне аз така го тълкувам), че приложение 1 се подава с третия болничен? В никакъв случай не искам да влизам в спорове, просто ме интересува силно, защото вече съм подала втория си болничен на работодателя, а той в НОИ, но не съм попълвала все още Приложение 1 (работодателят ми каза, че то се подава с третия болничен).

Мерси!

Приложение 1 се подава с болничния лист, издаден от педиатъра на детето. Peace

# 1 669
От 1.декември ме осигуряват от фирмата на по-висока заплата, дотогава върху 180 лв.
Как е по-добре за мен? Сега като отида на преглед доктора да ми продължи болничния или да го помоля да го напише с няколко дни прекъсване и колко дни да е това прекъсване?

1.) Ако си продължиш болничния, то базата и за болничния за бременност и раждане, ще е м. 11.2006 - м. 04.2007, т.е. ще влиза заплата 180 лева.
2.) Ако го прекъснеш, така, че да си в болничен от 01.06.2007 например, то в базата ще влизат само месеци с по-висок опсиг. доход - така ще вземаш и по-високо обезщетение.
Значи ако за този период в който ще прекъсна болничния 23.май - 31.май официално ме водят в отпуска ще важи ли пак това 2.) което сте ми посочили?

Не. Трябва да има възстановена работоспособност, т.е. отработен ден. Поне един.

# 1 670
  • София

Мерси!

Приложение 1 се подава с болничния лист, издаден от педиатъра на детето. Peace

За пореден път мерси Simple Smile.

# 1 671
Здравейте  мамчета  имам  голяма  молба  може  ли  някой  да  ми  отговори  със  сигурност  защото  станах  банална  с  мойте  запитвания  но  и  много  различни  мнения  получих  въпросът  ми е  от  декември  2006  съм  в  болнични   сега  ми  предстои  болничен  преди  термин  45  дни  но  между  тия  двата  ще  имам  прекъсване  тъй  като  не  ми  достигат  7  дни  от  болничен  до  болничен  Досега  получавах  сума  220    230   лева   изчислена  на  база  юни   ноември  2006 г   Колко  ще  ми бъде  новото  обезщетение    понеже  след  тези  месеци  не  съм  била  на  работа   а  сега  ще  имам  само  един  отработен  ден   и  другите  смятам  да  ползвам  платения  си  отпуск  става  въпрос  за  7  дни  които не ми  достигат  Ще  запазя  ли  размера  на  обезщетението  си  като  сума  или  ще получавам  по  малко  Благодаря

# 1 672
Здравейте  мамчета  имам  голяма  молба  може  ли  някой  да  ми  отговори  със  сигурност  защото  станах  банална  с  мойте  запитвания  но  и  много  различни  мнения  получих  въпросът  ми е  от  декември  2006  съм  в  болнични   сега  ми  предстои  болничен  преди  термин  45  дни  но  между  тия  двата  ще  имам  прекъсване  тъй  като  не  ми  достигат  7  дни  от  болничен  до  болничен  Досега  получавах  сума  220    230   лева   изчислена  на  база  юни   ноември  2006 г   Колко  ще  ми бъде  новото  обезщетение    понеже  след  тези  месеци  не  съм  била  на  работа   а  сега  ще  имам  само  един  отработен  ден   и  другите  смятам  да  ползвам  платения  си  отпуск  става  въпрос  за  7  дни  които не ми  достигат  Ще  запазя  ли  размера  на  обезщетението  си  като  сума  или  ще получавам  по  малко  Благодаря

Аз вече ти казах, че ще запазиш размера и няма да получаваш по-малко, така ме предполагам, че искаш и друго мнение. Дано някой от останалите колеги се включи, за да те успокоим и да си бременееш спокойно, че не ти е останало много  Grinning  bouquet

# 1 673
Благодаря  ти  Зина   за   отговорите   вярно  е  че  имам  още  малко   дано  всичко  да  мине  добре  и  с  бебо  всичко  да  е  наред  само  това  искам  Благодаря  ви  че  ви  има  вас  момичетата  от  форума  да  сте  живи  и  здрави  и  все  така  да  помагате   smile3525

# 1 674
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Не. Трябва да има възстановена работоспособност, т.е. отработен ден. Поне един.

Аз мисля, че има предвид платен годишен отпуск и при него ще и сесмени базата.

# 1 675
Имам една питанка и аз, ако някой може да помогне, ще съм задължена! Възможно ли е таткото да ползва данъчното облекчение от 420 лв., при условие, че не е женен за майката и ако да, какви документи са необходими?

# 1 676
Аз не съм чувала за такова данъчно облекчение.  newsm78 Да нямаш предвид семейното подоходно облагане?

# 1 677
  • Откъм Варната
От 03.09.2006 г съм в отпуск за бременност и раждане, когато той изтече (някъде юли) и изляза в майчинство плащането продължавали да бъде чрез работодателя или вече направо от НОИ ще получавам майчинските ?

# 1 678
продължава от работодателя

# 1 679
  • Откъм Варната
продължава от работодателя
Hug

А какви документи трябва да приготвя ?

Общи условия

Активация на акаунт