Майчинството счетоводно - 3

• 148 615
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 815
ZinaSt , това че даваш компетентни отговори тук е супер!
Оказва се че нашите счетоводителки ме отрязаха като казаха че незнаят какви документи и декларации са нужни за прехвърляне на майчинството. Хм.. Та и аз както много тук ще започвам работа и искам да прехвърля майчинството, но незнам на кого. Какви са изискванията за човекът на когото трябва да го прехвърля? Тоест, той може ли да е работещ, или пенсионер, или безработен? Детето ми вече е в 10-тия месец и приключиха тези благодатни 90% от заплатата, които получавах.
Съжалявам ако повтарям въпроса си с този на много други майки.

Отпуск за отглеждане на дете може да се прехвърли само на съпруга ви или на ваш или негов родител. Задължително лицето, което ще ползва отпускът трябва да е назначено на трудов договор. Може да е и пенсионер, но пак трябва да работи на трудов договор. Не може да е безработен.

Ако имате безработен познат, можете да ползвате да го наемете по програмата " В подкрепа на майчинството ". Той трябва да се регистрира като безработен в бюро по труда, а вие от там да го наемете за детегледачка. Повече подробности и информация за тази програма има в подфорума на Сдружение Настоящи и Бъдещи Майки. Там има цяла тема за това.

# 1 816
Благодаря за бързия отговор ZinaSt ! Ще прочета повече по въпроса.

# 1 817
ох, в нашата фирма нещата са много объркани..., тия хора нищо не разбират, ще вземат да ми объркат нещо.... ще го имам предвид. Моля кажете ми при брутна заплата 507 лева колко трябва д аполучавам за остатъка от 315 дни. И какви приложения е трябвало да попълня при носенето на всеки от болничните и сега при последния за 42 дни. Явно ще трябва аз да си оправям нещата и да казвам кое трябва да се попълни за да нямам проблеми. мерси

# 1 818
Ами важно е дали всичките 6 месеца си осигурявана на 507 лева. Но ако си, обезщетението се получава около 390 лева.
Никакви приложения не попълваш и не е трябвало да попълваш. Твоите обезщетения се изплащат от работодател. Не се попълва нищо. Само болничните листове носиш и това е.

# 1 819
накараха ме да напиша молба / свободен текст/ още след като ми беше изтекъл 45+6+42 с дата 15.03 до работодателя за остатъка до 315 дни. Сега пък днес след като им занесох вече последния болничен за 15.03 - 25.04 за 42 дни молба декларация приложение 2 към член 4. А за парите да не говорим за 4 месеца от началото на годината съм взела 4 различни суми и имам 2 платежни фиша: м.01основна заплата 507 лева  надница 23.05 получавам 490.38, за м.02 пак 507 заплата, надница 25.35 получавам 461 лева, за м.03 535 лева, за м.04 - 483.99 лева.  Та затова питам колко всъщност е трябвало да получавам? Работят на бизнес навигатор.

# 1 820
ZinaSt, може ли да ми обясните още нещо?! Явно съм с бавни реотани, тъй като не схванах как пенсионер трябва да е на трудов договор?! Мога ли да прехвърля майчинството на пенсионер, който не ми е роднина?

# 1 821
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Правото на отпеск за гледане на дете до 2 години може да се прехвърля само на бащата на детето и родителите му или на родителите на майката. Другото условие е човека, на който се прехвърля да работи на трудов договор.
Има пенсионери които работя за увеличаване на пенсията или защото за пенсионирани по болест.

# 1 822
Искрено благодаря!  bouquet

# 1 823
ZinaSt, може ли да ми обясните още нещо?! Явно съм с бавни реотани, тъй като не схванах как пенсионер трябва да е на трудов договор?! Мога ли да прехвърля майчинството на пенсионер, който не ми е роднина?

Пенсионерите също могат да работят  Laughing Това, че са се пенсионирали не значи, че не могат да работят повече.
Но в предния постиг съм ви писала кои са лицата, на които можете да прехвърлите отпуска - съпругът ви или някой от вашите или неговите родители. Само това. Не може на сестри, братя, лели...не може.

# 1 824
  • София

Пенсионерите също могат да работят  Laughing Това, че са се пенсионирали не значи, че не могат да работят повече.
Но в предния постиг съм ви писала кои са лицата, на които можете да прехвърлите отпуска - съпругът ви или някой от вашите или неговите родители. Само това. Не може на сестри, братя, лели...не може.

А колко време трябва да е на трудов договор - само в момента на прехвърлянето или няколко месеца назад? Освен това може ли човекът, на който ще прехвърля майчинството да е регистриран в бюрото по труда вместо да е на трудов договор? Мерси Hug!

# 1 825
накараха ме да напиша молба / свободен текст/ още след като ми беше изтекъл 45+6+42 с дата 15.03 до работодателя за остатъка до 315 дни. Сега пък днес след като им занесох вече последния болничен за 15.03 - 25.04 за 42 дни молба декларация приложение 2 към член 4. А за парите да не говорим за 4 месеца от началото на годината съм взела 4 различни суми и имам 2 платежни фиша: м.01основна заплата 507 лева  надница 23.05 получавам 490.38, за м.02 пак 507 заплата, надница 25.35 получавам 461 лева, за м.03 535 лева, за м.04 - 483.99 лева.  Та затова питам колко всъщност е трябвало да получавам? Работят на бизнес навигатор.

Ама каква заплата, каква надиница. Нали си в болничен?
Най-добре да ги попиташ. Аз не мога да разбера какво ти изчисляват.

# 1 826

А колко време трябва да е на трудов договор - само в момента на прехвърлянето или няколко месеца назад? Освен това може ли човекът, на който ще прехвърля майчинството да е регистриран в бюрото по труда вместо да е на трудов договор? Мерси Hug!

Не, не може да е в бюро по труда. От бюро по труда можеш да опиташ да го наемеш по  програмата за детегледачките. Но да прехвърлиш отпуска - не може.
Трябва да е на трудов договор поне един ден преди това, за да е влязъл договора в сила. После можеш да му прехвърлиш отпуска.

# 1 827
  • София
Не, не може да е в бюро по труда. От бюро по труда можеш да опиташ да го наемеш по  програмата за детегледачките. Но да прехвърлиш отпуска - не може.
Трябва да е на трудов договор поне един ден преди това, за да е влязъл договора в сила. После можеш да му прехвърлиш отпуска.

Ясно, благодаря ти  bouquet!

# 1 828
ЗДРАВЕЙТЕ, ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС, КОЙТО СИГУРНО МНОГО ПЪТИ Е ЗАДАВАН И МНОГО ПЪТИ СТЕ ОТГОВАРЯЛИ НА НЕГО, НО ЩЕ ВИ ПОМОЛЯ ДА ГО НАПРАВИТЕ И ЗА МЕН. БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
ВЪПРОСЪТ МИ Е : ШЕСТ МЕСЕЦА ПРЕДИ ТЕРМИНА ЛИ ТРЯБВА ДА СЪМ СЕ ОСИГУРЯВАЛА ИЛИ ШЕСТ МЕСЕЦА ПРЕДИ ВНАСЯНЕТО НА БОЛНИЧНИЯТ Т.Е. ДО ИЗЛИЗАНЕТО В МАЙЧИНСТВО, ЗА ДА ВЗИМАМ 90% ОТ ЗАПЛАТАТА НА КОЯТО СЪМ СЕ ОСИГУРЯВАЛА, КАКТО Е ПО НОВИЯ ЗАКОН.
 baby_neutral baby_neutral baby_neutral

# 1 829
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
ЗДРАВЕЙТЕ, ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС, КОЙТО СИГУРНО МНОГО ПЪТИ Е ЗАДАВАН И МНОГО ПЪТИ СТЕ ОТГОВАРЯЛИ НА НЕГО, НО ЩЕ ВИ ПОМОЛЯ ДА ГО НАПРАВИТЕ И ЗА МЕН. БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
ВЪПРОСЪТ МИ Е : ШЕСТ МЕСЕЦА ПРЕДИ ТЕРМИНА ЛИ ТРЯБВА ДА СЪМ СЕ ОСИГУРЯВАЛА ИЛИ ШЕСТ МЕСЕЦА ПРЕДИ ВНАСЯНЕТО НА БОЛНИЧНИЯТ Т.Е. ДО ИЗЛИЗАНЕТО В МАЙЧИНСТВО, ЗА ДА ВЗИМАМ 90% ОТ ЗАПЛАТАТА НА КОЯТО СЪМ СЕ ОСИГУРЯВАЛА, КАКТО Е ПО НОВИЯ ЗАКОН.
 baby_neutral baby_neutral baby_neutral

6 месеца преди представяне на болничния лист.
Ако например болничния ви започва от дата 04.06.2007 г. ще ви се вземе като база за изчисляване на обезщетението за 315 дни периода м. 12.2006 - м. 05.2007 г.

Общи условия

Активация на акаунт