Майчинството счетоводно - 3

• 148 569
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 830
ЗДРАВЕЙТЕ, ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС, КОЙТО СИГУРНО МНОГО ПЪТИ Е ЗАДАВАН И МНОГО ПЪТИ СТЕ ОТГОВАРЯЛИ НА НЕГО, НО ЩЕ ВИ ПОМОЛЯ ДА ГО НАПРАВИТЕ И ЗА МЕН. БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
ВЪПРОСЪТ МИ Е : ШЕСТ МЕСЕЦА ПРЕДИ ТЕРМИНА ЛИ ТРЯБВА ДА СЪМ СЕ ОСИГУРЯВАЛА ИЛИ ШЕСТ МЕСЕЦА ПРЕДИ ВНАСЯНЕТО НА БОЛНИЧНИЯТ Т.Е. ДО ИЗЛИЗАНЕТО В МАЙЧИНСТВО, ЗА ДА ВЗИМАМ 90% ОТ ЗАПЛАТАТА НА КОЯТО СЪМ СЕ ОСИГУРЯВАЛА, КАКТО Е ПО НОВИЯ ЗАКОН.
 baby_neutral baby_neutral baby_neutral

6 месеца преди представяне на болничния лист.
Ако например болничния ви започва от дата 04.06.2007 г. ще ви се вземе като база за изчисляване на обезщетението за 315 дни периода м. 12.2006 - м. 05.2007 г.

БЛАГОДАРЯ ТИ МНОГО!!!  bouquet newsm76 Two Hearts

# 1 831
  • София
Исках да питам дали сте си получили болничните от януари от НОИ. Защото при мен мълчат и все още няма включване.
Гледам на сайта им, че има нещо за проверка на изплатените обезщетения, но трябва ПИК-било ми предоставено незнам кога си на работодателя според тях. Аз такова нещо не съм получавала. Сега явно трябва да си подам молба в НОИ за да ми го дадат, та да мога онлайн да проверявам какво става с болничните.Знаете ли дали много се чака за подаването му, защото с бебе ще ми е доста трудно?И къде точно, в определена стая?

# 1 832
Здравей  виждам  че  си  от  София  на  страница  90  има  точното  място  къде  трябва  да  отидеш  за  пин  кода  от  нои  и  мамчето  пише  че  веднага  ти  го  давали   след  като  попълниш  молба  на  място 

# 1 833
  • София
elifenka ,
благодаря много, просто с 2 броя ми е много трудно да прочета каквото и да било по подробно. Даже и сега ме теглят и дърпат от стола Grinning

# 1 834
Работата е там, че лично трябва да отидеш и да си го вземеш (ПИК).  Sad

Може да отидеш на гишето за справки за болничните - там, където се подават има такива. Поне на място да ти кажат как стоят нещата.

Но преди това се опитай да се свържеш на тел. 02-926-19-86 или им пиши на Sofia@NSSI.BG като си дадеш ЕГН-то.

Изобщо София-град са много зле. На един колега от три седмици му казват, че всичко е наред и ще си получи парите. Нямам думи  #2gunfire

# 1 835
  • София
elifenka ,
благодаря много, просто с 2 броя ми е много трудно да прочета каквото и да било по подробно. Даже и сега ме теглят и дърпат от стола Grinning

Обаче това, че не са ти изплатили болничен от януари говори, че има някакво объркване. Най-добре се обади в НОИ, на един от тези телефони (трябва да си упорита), където дават инфо за изплащане на болнични:

926 1990 / 926 1986 / 926 1939

Успех Peace!

# 1 836
Моля някой компетентен да ми помогне да си пресметна сумата която трябва д аполучавам като обезщетение, Стигнах донякъде и натам незнам...:  Издаден болничен  45 дни с дата 12.12.06, 135 дни ми изтичат на 25.04.07.Имам извлечение от НОИ за осигурителния доход за 6 месеца и той е:

м.06 -483.71 - 22 дни
м.07 -526.16 - 21 дни
м.08 - 526.16 - 23 дни
м.09 - 497.25 - 19 дни
м.10 - 526.16 - 22 дни
м.11 - 526.17 - 22 дни

общо: 3085.61 : 129 дни = 23.92 , 90% от 23.92 = 21.53

И ме интересува: 1. За 6 -те месеца освен заплата съм получавала хонорари  на граждански договори, там също имам осигурителен доход и удръжки те включват ли се?
                            2. Как да си пресметна колко трябва да получавам всеки месец през 2007 майчински и сумата една и съща ли е?

Мерси.

# 1 837
  • Sofia
ЗДРАВЕЙ ТЕ! първо искам да ви благодаря за РАЗБРАНИТЕ отговори много ми помагат, вече обожовам този форум! Сега както много други съм изпаднала в ужас относно пологащи ми се отпуски, майчинство, и т.н., та ако някой може да ми обясни ще съм му много благодарна! На кратко имам 3г+10м труд.стаж. до 31,12,2006 от тогава не работя. Сега започвам на труд.договор с изпитателен срок 6 месеца, с осн.заплата 670лв. /все още незнам за доп.плащания/. Въпросите ми са:
1. Знам ,че имам право на 20 раб.дни годишен отпуск, като съм на изпитателен срок мога ли да го ползвам? и това отразявали са на изчислението на майчинството след това?
2. Имам право на Отпускът поради бременност и раждане в размер 315 дни се ползва както следва:
- в размер на 135 дни, от които 45 дни преди раждане - въз основа на съответен акт на здравните органи, издаден по реда на чл.26, ал.1 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността /болничен лист/. или  в размер на остатъка до 315 дни – въз основа на писмено заявление на майката до предприятието, към което се прилага акта за раждане на детето и декларация съгласно приложение № 7 /чл.45 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Тук въпроса ми е мога ли преди термина ми да излеза в отпуск 15 дни от год.си отпуск и 45 дни за майчинството ми и как ще се отрази на размера на майчинството ми?
3. Защо ако ползвам болничен ,после майчинството ми ще се изчислява в/у мин.заплата , а не върху тази коята получавам?
4.Магот ли да ме уволнят за това,че съм бременна? И ако не, то като съм на изпитателен срок те могат да измислят друга причина? Какво следва след това?
 newsm78 Оффф имам толкова въпроси, а сигурно не съм само аз...... Но ако можете ми отговорете!

# 1 838
Как мога да проверя дали са ми превели майчинството само в банката или има и друг начин ? В сайта на НАП няма ли как?

Трябва да имате ПИК код за да проверите през сайта на НОИ.
Иначе за движението по банковата ви сметка трябва да ви дадат извлечение

Какъв е тоя код ?

# 1 839
Здравей  ами  това  е  индивидуален  код  който  имат  всички  осигурени   нещо  като  пин  и  ако  го  имаш   персонален  идентификационен  код  така  се  казва  можеш  да  правиш  справки  чрез  интернет  за  да  го  получиш  обаче  трябва  да  отидеш  в  съответното  териториално  поделение  на  нои  с  личната  си  карта  и  да  попълниш  молба  по  образец  аз  лично  си я  разпечатах  от  сайта  на  нои  но  може  и  там  да  ги  има   другия  вариант  е  да  си  пазиш  разпечатките  които  идваха  по  пощата  за  осигуряването 

# 1 840
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Моля някой компетентен да ми помогне да си пресметна сумата която трябва д аполучавам като обезщетение, Стигнах донякъде и натам незнам...:  Издаден болничен  45 дни с дата 12.12.06, 135 дни ми изтичат на 25.04.07.Имам извлечение от НОИ за осигурителния доход за 6 месеца и той е:

м.06 -483.71 - 22 дни
м.07 -526.16 - 21 дни
м.08 - 526.16 - 23 дни
м.09 - 497.25 - 19 дни
м.10 - 526.16 - 22 дни
м.11 - 526.17 - 22 дни

И ме интересува: 1. За 6 -те месеца освен заплата съм получавала хонорари  на граждански договори, там също имам осигурителен доход и удръжки те включват ли се?
                            2. Как да си пресметна колко трябва да получавам всеки месец през 2007 майчински и сумата една и съща ли е?

Мерси.

При граждански договор не се правят осигуровки във фонд Общо заболяване и майчинство и сумите получени по тях не влизат в базата. Те влияят само върху стажа и размера на пенсията.
За да се сметне сумата на обезщетението ви трябва и нетния доход за същия период, защото дневната сума на обезщетението не може да бъде повече от среднодневната сума на нетния доход.
Сумата няма да е една и съща всеки месец, защото се получава дневната сума на обезщетението и после се умножава по работните дни в месеца за който се изплаща обезщетението.

# 1 841
Може ли да ми дадете сайта където мога да проверя за майчинството , осигурителния номер ли ми е нужен от бележките , които пращат по пощата ?

Белекжите които получавам по пощата са от пенсионно осигурителната ми компания, там има ли го тоя код ?

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 12:29 от Boten Mary

# 1 842
Белекжите които получавам по пощата са от пенсионно осигурителната ми компания, там има ли го тоя код ?

Не. Не тези от пенсионнака компания, а тези от НОИ.

Моля някой компетентен да ми помогне да си пресметна сумата която трябва д аполучавам като обезщетение, Стигнах донякъде и натам незнам...:  Издаден болничен  45 дни с дата 12.12.06, 135 дни ми изтичат на 25.04.07.Имам извлечение от НОИ за осигурителния доход за 6 месеца и той е:

м.06 -483.71 - 22 дни
м.07 -526.16 - 21 дни
м.08 - 526.16 - 23 дни
м.09 - 497.25 - 19 дни
м.10 - 526.16 - 22 дни
м.11 - 526.17 - 22 дни

И ме интересува: 1. За 6 -те месеца освен заплата съм получавала хонорари  на граждански договори, там също имам осигурителен доход и удръжки те включват ли се?

Мерси.

1. Не, гражданските договори не се включват. Върху сумите изплатени по ГД не се удържат и внасят осигуровки за фонд Общо заболяване и майчинство, а това е осигуровката, която е важна в случая.
2. Не, сумата не е една и съща. Зависи от броя на работните дни в месеца.

За да изчислиш обезщетението за бременност и раждане, трябва да се направят две калкулации. ( Предполагам, че посочените от теб суми са брутния осигурителе доход . ) Ти си направила едната. Втората калкулация е да се изчисли нетния доход. По посочения от теб брутен доход се получава нетен доходо от 2 377,90 лева. Като се раздели този доход на 129 дни се получава нетно обезщетение от 18,44 лева на ден. Тъй като 18,44 е по-малко от 21,35, ще получаваш по 18,44 лева на работен ден. Значи за месец Януари например, трябва да получиш 387, 24 лева, а за месец февруари 368,80 лева.

ЗДРАВЕЙ ТЕ! първо искам да ви благодаря за РАЗБРАНИТЕ отговори много ми помагат, вече обожовам този форум! Сега както много други съм изпаднала в ужас относно пологащи ми се отпуски, майчинство, и т.н., та ако някой може да ми обясни ще съм му много благодарна! На кратко имам 3г+10м труд.стаж. до 31,12,2006 от тогава не работя. Сега започвам на труд.договор с изпитателен срок 6 месеца, с осн.заплата 670лв. /все още незнам за доп.плащания/. Въпросите ми са:
1. Знам ,че имам право на 20 раб.дни годишен отпуск, като съм на изпитателен срок мога ли да го ползвам? и това отразявали са на изчислението на майчинството след това?
2. Имам право на Отпускът поради бременност и раждане в размер 315 дни се ползва както следва:
- в размер на 135 дни, от които 45 дни преди раждане - въз основа на съответен акт на здравните органи, издаден по реда на чл.26, ал.1 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността /болничен лист/. или  в размер на остатъка до 315 дни – въз основа на писмено заявление на майката до предприятието, към което се прилага акта за раждане на детето и декларация съгласно приложение № 7 /чл.45 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Тук въпроса ми е мога ли преди термина ми да излеза в отпуск 15 дни от год.си отпуск и 45 дни за майчинството ми и как ще се отрази на размера на майчинството ми?
3. Защо ако ползвам болничен ,после майчинството ми ще се изчислява в/у мин.заплата , а не върху тази коята получавам?
4.Магот ли да ме уволнят за това,че съм бременна? И ако не, то като съм на изпитателен срок те могат да измислят друга причина? Какво следва след това?
 newsm78 Оффф имам толкова въпроси, а сигурно не съм само аз...... Но ако можете ми отговорете!

1. Платеният отпуск е 20 дни за цялата година. Следователно, ако започваш работа през средата на м.Май например, нямаш право на 20 дни, а имаш право на 12 дни до края на тази година. Можеш да ползваш този отпуск когато си решиш ( включително и докато си в изпитателен срок ), но само ако работодателя ти разреши. А той не е длъжен да ти го разрешава, когато ти си го поискаш. Има право да отложи ползването.

2.Малко този въпрос не го разбрах. Преди термина ли искаш да ползваш отпуска или преди 45-те дни преди термин? Както писах и по-горе, можеш да ползваш този отпуск когато искаш, но ако ти разрешат. Естествено, вече уточнихме, че може би нямаш право на 15 дни отпуск за тази година.Ползването на отпуск преди болинчен не се отразява по никакъв начин на обезщетението, тъй като по време на платен отпуск ти си получаваш възнаграждение все едно си на работа.

3. Няма такова нещо. Ако ползваш болничен, в последствие обезщетнието се смята върху осигурителния доход, от който ти е изплащано обезщетение за този болничен. В твоя случай обаче, е възможно да се получи такова нещо, защото преди настоящата си работа не си работила изевстно време. Ако например започнеш работа през Май и веднага излезеш в болничен, този болничен ще ти се изплаща на база дохода ти през предходните 6 месеца. И тъй като през тези месеци ти нямаш доход, ще ти се изплаща обезщетение на база МРЗ. В последствие, когато ти се изчислява обезщетението за бременност и раждане, ако месец Май влиза в базата, за дните на болничен ще се вземе база МРЗ, защото на тази база ти е изплащано обезщетението.

4. Докато си в изпитателен срок не ползваш защита от уволнение. Работодателя ти има право да прекрати договора по всяко време, без да е необходимо да измисля причина за това.  

Последна редакция: сб, 17 сеп 2011, 12:30 от Boten Mary

# 1 843
предварително се извинявам, ако въпросът ми не е свързан с така зададената тема, но много моля, отговорете ми на следния въпрос: случвало ли ви се е да ви издадат болничен от ЛКК считано от например 05.05.07г., а самият болничен да е с дата на издаване 21.05.07г., като причината за по-късното издаване е в липсата на ЛКК за посочения период?Уточнявам, че се касае за патологична бременност

# 1 844
предварително се извинявам, ако въпросът ми не е свързан с така зададената тема, но много моля, отговорете ми на следния въпрос: случвало ли ви се е да ви издадат болничен от ЛКК считано от например 05.05.07г., а самият болничен да е с дата на издаване 21.05.07г., като причината за по-късното издаване е в липсата на ЛКК за посочения период?Уточнявам, че се касае за патологична бременност

Болничните от ЛКК много често изглеждат точно по този начин. Защото, за да се издаде болничен он ЛКК, трябва първо да има основание ( т.е. предишния болничен да е изтекъл ) на което да се свика тази комисия. И после докато тази комисия уж вземе решение.... В 99% от случаите датата на издаване е след датата на започване на отпуска по болест. Не се притеснявай, няма проблем.

Общи условия

Активация на акаунт