Майчинството счетоводно - 3

• 148 324
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 845
  • София
Момичета, моля за следната помощ:

Последният болничен, издаден ми от джипито, казва, че трябва да се върна на работа на 135-тия ден, а не го включва (т.е. да се върна на работа на 136тия)? Това грешка ли е? Т.е. общо болничните ми излизат 134 дни...
Въпосният 135-ти ден се пада в събота, 14-ти юли и така са ми написали на болничния - да се яви на работа на 14.07, което е 135-тия ми ден.

Благодаря!

# 1 846
Момичета, моля за следната помощ:

Последният болничен, издаден ми от джипито, казва, че трябва да се върна на работа на 135-тия ден, а не го включва (т.е. да се върна на работа на 136тия)? Това грешка ли е? Т.е. общо болничните ми излизат 134 дни...
Въпосният 135-ти ден се пада в събота, 14-ти юли и така са ми написали на болничния - да се яви на работа на 14.07, което е 135-тия ми ден.

Благодаря!

Да, грешно е. Въпреки че реално за изчисляване на обезщетението няма никакво значение, все пак е грешно, защото ще измаш 1 ден дупка между този болничен и останалите 180 дни. А това не е допустимо.

# 1 847
  • София
ZinaSt здравей, не съм се обръщала досега към теб, но моля за съвет преди да се обадя в счетоводството. Аз съм от майките в заварено положение. Родих на 05 юли 2006г., отпуската по майчинство ми тече от октомври. Като майка в заварено полежение, би трябвало още известно време да си получавам 90% от заплатата, до миналия месец всичко си беше наред. Вчера проверих картата и се оказа, че са ми преведени само 90лв. Това ми изглежда като аванс от 180. Работя в голяма фирма и никога не са си позворявали някакви волности. Всъщност остатъка от 9те месеца започнаха да се изплащат от февруари. Какво да правя и какво да питам? Въобще ме няма в такива разговори. Днес ще се потърся банка, за да ми изкарат всички внасяния по сметката ми. Дано добре и смислено съм написала въпроса, но бързам много и може да съм пропуснала нещо.
Предварително благодаря.

# 1 848
ZinaSt здравей, не съм се обръщала досега към теб, но моля за съвет преди да се обадя в счетоводството. Аз съм от майките в заварено положение. Родих на 05 юли 2006г., отпуската по майчинство ми тече от октомври. Като майка в заварено полежение, би трябвало още известно време да си получавам 90% от заплатата, до миналия месец всичко си беше наред. Вчера проверих картата и се оказа, че са ми преведени само 90лв. Това ми изглежда като аванс от 180. Работя в голяма фирма и никога не са си позворявали някакви волности. Всъщност остатъка от 9те месеца започнаха да се изплащат от февруари. Какво да правя и какво да питам? Въобще ме няма в такива разговори. Днес ще се потърся банка, за да ми изкарат всички внасяния по сметката ми. Дано добре и смислено съм написала въпроса, но бързам много и може да съм пропуснала нещо.
Предварително благодаря.

Не си написала кога ти е бил термина и кога са започнали болничните за бременност и раждане, но ще ти отговоря приблизително. Щом раждането е било на 05.07, би следвало да получаваш 90% от заплатата си от Януари 2007 до към края на Април. Сред това отново си ползваш отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Ако си подала молба за този вид отпуск през 2006-та, не е необходимо да подаваш нова, но въпреки това работодателят ти може и да поиска да подадеш такава. Би следвало да си получаваш по 180 лева на месец.
Просто се обади и попитай какъв е проблема. Сумата, която не ти е изплатена, ще ти бъде доплатена. Давността да това е 3 години, така че няма от какво да се притесняваш. Предполагам, че ще искат отново да пуснеш молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 години.

# 1 849
Здравейте трудолюбиви наши счетоводители,  Peace
имам 2 въпроса:
1. Кой закон и член да цитирам като си подам молбата в държавното ведомство за подновяване на отпуска по майчинство (к. прекъснах на 8мия месец от майчинството, но сега искам да прекратя работа и да ползвам до края)
2. Във фиша ми от работодателя пише 50% обезщетение, но реално от януари 2007 г. се превежда от НОИ когато те си решат заедно с болничните под името на "обезщетения и помощи" ( в банковат аразпечатка), така ли е?
Благодаря предварително  bouquet

# 1 850
  • София
Здравейте,
Родих на 25 февруари 2007, а съм в болничен от началото на януари. предстои ми да подам заявление до работодателя за ползване на разликата между 315 и 135 дни. Бих искала да попитам има ли някакъв образец за това заявление или определен член от КТ , който трябва да цитирам. Какви други документи трябва да подам на работодателя, за да съм изрядна. Съжалявам че сигурно повтарям някои предходни запитвания, но тъй като разполагам с ограничено време , нямам възможност да изчета цялата тема

# 1 851
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,
Родих на 25 февруари 2007, а съм в болничен от началото на януари. предстои ми да подам заявление до работодателя за ползване на разликата между 315 и 135 дни. Бих искала да попитам има ли някакъв образец за това заявление или определен член от КТ , който трябва да цитирам. Какви други документи трябва да подам на работодателя, за да съм изрядна. Съжалявам че сигурно повтарям някои предходни запитвания, но тъй като разполагам с ограничено време , нямам възможност да изчета цялата тема

Това е образеца

ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. …………………………………………………….

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
 изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание
чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни

От ...
(име, презиме и фамилия на лицето)

ЕГН/ЛНЧ ....................................................,
адрес за кореспонденция...
...
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон ...................................
осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ......................................................................
...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)

ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля в качеството ми на ...
(майка/баща/баба/дядо/осиновител/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за бременност и раждане, считано от .................. 20....г.

Декларирам следните обстоятелства:
1.   Осигурен/а съм по безсрочно/срочно правоотношение до .......................................... 20... г.
2.   Осигурен/а съм като самоосигуряващо се лице с безсрочна/срочна регистрация до ........................... 20... г. Към датата, от която искам да ми бъде отпуснато обезщетението - ............... 20.... г., съм осигурен (а) за съответния риск – да/не (ненужното се зачертава) и имам 6 месеца осигурителен стаж като осигурен/а за всички осигурени рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не (ненужното се зачертава).
Към ден .......... месец ........... година ............. придобивам изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато осигурителният стаж се придобива през периода, за който се иска отпускане на обезщетение)
3.   Правоотношението/осигуряването ми е прекратено, считано от .................... 20.....г.
4.   Детето ......................................................................................, родено на ............. 20... г. е живо
(име, презиме и фамилия на детето)
и е ............................................................... дете.
(първо, второ, трето, четвърто и т.н.)
5.   Детето не е дадено за осиновяване.
6.   Детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка.
7.   Детето не е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
8.   Не съм лишен (а) от родителски права и родителските ми права не са ограничени.
9.   Ползвам отпуск за раждане по чл. 45, ал. 1, т. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, считано от ...................... 20....г.

Забележка: Там, където е необходимо, се попълват съответните данни.

Прилагам следните документи:
1.   Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска.
2.   Заверено от осигурителя копие от заповед за прекратяване на правоотношението в случаите на ликвидация или прекратяване на осигурителя.
3.   Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето – за самоосигуряващо се лице.
4.   Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето – за осигурено лице.
5.   Копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник.
6.   Копие от протокол на ЛКК за тежко заболяване на майката в случаите по чл. 167 от КТ.
7.   Копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката и/или бащата на детето в случаите по чл. 167 от КТ.
8.   Декларация за изплащане на обезщетението, приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.
9.   Удостоверение за размера на дневното парично обезщетение при бременност и раждане за периоди преди 1 януари 2007 г. – за случаите по чл. 49, ал. 2 от КСО.
10.   Други документи...

Забележка: С ограждане на съответната цифра се отбелязва кои от изброените документи са приложени.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В 7-дневен срок от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказателна отговорност по реда на чл. 349 от КСО.
Следва да възстановя неправомерно полученото обезщетение по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 от КСО.
За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата .......................................               Подпис: ..................................
гр. (с.) ....................................

Данни от осигурителя:
1. Към деня на разрешения отпуск за раждане лицето е осигурено за съответния риск да/не; (ненужното се зачертава).
2. Към деня на разрешения отпуск лицето има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, за всички осигурени социални рискове без безработица – да/не; (ненужното се зачертава).
3. Към ден .............. месец .............. година .............. лицето придобива изискуемия се стаж.
(данните се попълват, когато лицето придобива осигурителния стаж през периода на разрешения отпуск)

Дата .......................................            ..............................................................................
гр. (с.) ....................................                                   (име, фамилия, подпис и печат)

# 1 852
Здравейте трудолюбиви наши счетоводители,  Peace
имам 2 въпроса:
1. Кой закон и член да цитирам като си подам молбата в държавното ведомство за подновяване на отпуска по майчинство (к. прекъснах на 8мия месец от майчинството, но сега искам да прекратя работа и да ползвам до края)
2. Във фиша ми от работодателя пише 50% обезщетение, но реално от януари 2007 г. се превежда от НОИ когато те си решат заедно с болничните под името на "обезщетения и помощи" ( в банковат аразпечатка), така ли е?
Благодаря предварително  bouquet

1. Трябва да подадете пак същата молба каквато сте подали първия път.
2. Вие сте в заварено положение /отпуска ви за гледане на дете е започнал през 2006 г./ към 01.01.2007 г. и обезщетенията ви се превеждат чрез работодателя. От НОИ се превеждат обезщетения започнали след 01.01.2007 г.

# 1 853
  • София
Здравейте,

Това е образеца

ДО

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
......................................

След изтичането на 45+45+45 дни болнични, не трябва ли да се даде подаде молба при работодателя зда излизане в отпуск по майчинство? Защото това е до Социалното?

# 1 854
Здравейте на всички! Този път въпросът ми е за една позната, която е бременна, работи като детска учителка и иска да се назначи фиктивно във фирма на техни познати и съответно да ползва болнични и обезщетения и от двете места. Възможно ли е това? И ако да - в частната фирма трябва ли да има осигуряване месеци назад или не? Ако не на каква база ще й  се изчислят болничните. Дано съм обяснила както трябва, мерси предварително!

# 1 855
  • София
Предварително благодаря.

Не си написала кога ти е бил термина и кога са започнали болничните за бременност и раждане, но ще ти отговоря приблизително. Щом раждането е било на 05.07, би следвало да получаваш 90% от заплатата си от Януари 2007 до към края на Април. Сред това отново си ползваш отпуск за отглеждане на дете до 2 години. Ако си подала молба за този вид отпуск през 2006-та, не е необходимо да подаваш нова, но въпреки това работодателят ти може и да поиска да подадеш такава. Би следвало да си получаваш по 180 лева на месец.
Просто се обади и попитай какъв е проблема. Сумата, която не ти е изплатена, ще ти бъде доплатена. Давността да това е 3 години, така че няма от какво да се притесняваш. Предполагам, че ще искат отново да пуснеш молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 години.
Здравей пак.
Термина ми беше на 20 юли. Доколкото разчитам написаното в амбулаторната карта, са ми издали болничния за бременност и раждане на 4.06.06. Октомври подадох молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 години.  Всъщност аз си получавах 3 месеца  90% от заплатата, след това станаха 180, после приеха звареното положение и аз получавах от Февруари до април отново 90%, не липсват ли още 3 месеца за да станат 9? Или аз нещо не съм доразбрала?

Последна редакция: пн, 21 май 2007, 16:59 от Maxin

# 1 856
Здравейте, искам да попитам следното: .т.к термина ми е за 30.12.2007 и трябва да изляза в болничен 45 дни преди раждането:
1/ задалжително ли е да изляза то4но 45 дни преди, ако се 4уствам добре мога ли да си ходя на работа и полсе остатъка мога ли да го ползвам след ражданети?
2/ ако започна да се осигурявам на по-висока заплата заради 9 мес и 90% обезщетение до датата в който официално трябва да изляза в болничен няма да имам пълни 6 месеца с по високата осигуровка. Тогава това ще бъде ли проблем автоматично като цяло да вземам повече обезщетение или то ще се изчисли на базата на това което съм внесла. Има ли вариант в който като не мис стигат дните за пълни 6 мес за 15 дни които май няма да ми достигнат да изляза в платен годишен отпуск и след това да ми се пусне болничния.
Благодяря ви преварително!

Последна редакция: пн, 21 май 2007, 19:16 от desiniko

# 1 857
Здравейте,

Това е образеца

ДО

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
......................................

След изтичането на 45+45+45 дни болнични, не трябва ли да се даде подаде молба при работодателя зда излизане в отпуск по майчинство? Защото това е до Социалното?

Болничните не са за 45 дни и трите, а за 45, 42 и 48.
Вие подавате тази молба до НОИ, но чрез работодателя. Това че пише дирекция "Социално осигуряване" на значи че е Социална служба.

# 1 858
Здравейте на всички! Този път въпросът ми е за една позната, която е бременна, работи като детска учителка и иска да се назначи фиктивно във фирма на техни познати и съответно да ползва болнични и обезщетения и от двете места. Възможно ли е това? И ако да - в частната фирма трябва ли да има осигуряване месеци назад или не? Ако не на каква база ще й  се изчислят болничните. Дано съм обяснила както трябва, мерси предварително!

Приятелката ви може да получава две обезщетения само за отпуска за бременност и ражадане в размер на 315 дни. За отпуска за гледане ан дете до 2 години обезщетението е едно, с фиксирана сума.
Няма разлика в осигуряването в частна и държавна фирма. Пак се взима база 6 месеца назад.

# 1 859
Предварително благодаря.

Здравей пак.
Термина ми беше на 20 юли. Доколкото разчитам написаното в амбулаторната карта, са ми издали болничния за бременност и раждане на 4.06.06. Октомври подадох молба за отпуск за отглеждане на дете до 2 години.  Всъщност аз си получавах 3 месеца  90% от заплатата, след това станаха 180, после приеха звареното положение и аз получавах от Февруари до април отново 90%, не липсват ли още 3 месеца за да станат 9? Или аз нещо не съм доразбрала?

Отпуска е в размер на 315 дни и тези в заварено положение могат да го ползват докато изтекат определените дни. Това значи, че дните започват да се броят от първия ден на първия болничен лист за бременности и раждане ипродължават да се броят до 31.12.2006 г. независимо че жената е ползва или не отпуск за гледане на дете до 2 год. Ако след 01.01.2007 г. има остатък за ползване на тези 315 дни се получава обезщетение, ако не то си продължава отпуска за гледане на дете.
По груби сметки около 3 месеца от тази година имате да ползвате отпуск за браменност и раждане

Общи условия

Активация на акаунт