Майчинството счетоводно - 3

• 148 256
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 1 905
 Hug smile3501 newsm51  за мамите който намират време в натоваренето си ежедневие за да отговарят на непросветените. Имах много въпроси които исках да задам, но прочитайките почти и трите теми успях да си отговоря на повечето. Имам обаче една питане, може и да е отговорено, но съм го пропуснала. Че мога да работя и през задължителните 45 дена преди термина разбрах, но какъв е начина. Доктора да ми пусне болничния от по късна дата, а има ли някакъв законен начин да съм на работа и да ползвам болничния, ако доктора  откаже да го пусне когато аз искам. Знам че по принцип не мога да се водя че съм неспособна да работя и едновременно с това да работя,но.. Извинявам се за глупавия въпрос.

# 1 906
Отново искам да поставя моето питане от предните страници, т.к никой не ми е отговорил

Т.к термина ми е за 30.12.2007 и трябва да изляза в болничен 45 дни преди раждането:
1/ задалжително ли е да изляза то4но 45 дни преди, ако се 4уствам добре мога ли да си ходя на работа и полсе остатъка мога ли да го ползвам след раждането?
2/ ако започна да се осигурявам на по-висока заплата заради 9 мес и 90% обезщетение до датата в който официално трябва да изляза в болничен няма да имам пълни 6 месеца с по високата осигуровка. Тогава това ще бъде ли проблем автоматично като цяло да вземам повече обезщетение или то ще се изчисли на базата на това което съм внесла.
3/ Има ли вариант в който като не ми стигат дните за пълни 6 мес за 15 дни които май няма да ми достигнат да изляза в платен годишен отпуск и след това да ми се пусне болничния.
4/ а възможно ли е да ми пуснат по висока заплата по ТД със задна дата и така от 01.05 да по4на да си внасям всичко за да е наред.
Благодяря ви преварително!

# 1 907
  • В полите на Пирин планина
Hug smile3501 newsm51  за мамите който намират време в натоваренето си ежедневие за да отговарят на непросветените. Имах много въпроси които исках да задам, но прочитайките почти и трите теми успях да си отговоря на повечето. Имам обаче една питане, може и да е отговорено, но съм го пропуснала. Че мога да работя и през задължителните 45 дена преди термина разбрах, но какъв е начина. Доктора да ми пусне болничния от по късна дата, а има ли някакъв законен начин да съм на работа и да ползвам болничния, ако доктора  откаже да го пусне когато аз искам. Знам че по принцип не мога да се водя че съм неспособна да работя и едновременно с това да работя,но.. Извинявам се за глупавия въпрос.

Няма проблем да работиш, но губиш тези дни като отпуск и не получаваш обезщетение. Вписва се информация в болничният лист, съответно се изчислява според датата на термина. Можеш да работиш на хонорар и да си в болничен.

# 1 908
Отново искам да поставя моето питане от предните страници, т.к никой не ми е отговорил

Т.к термина ми е за 30.12.2007 и трябва да изляза в болничен 45 дни преди раждането:
1/ задалжително ли е да изляза то4но 45 дни преди, ако се 4уствам добре мога ли да си ходя на работа и полсе остатъка мога ли да го ползвам след раждането?
2/ ако започна да се осигурявам на по-висока заплата заради 9 мес и 90% обезщетение до датата в който официално трябва да изляза в болничен няма да имам пълни 6 месеца с по високата осигуровка. Тогава това ще бъде ли проблем автоматично като цяло да вземам повече обезщетение или то ще се изчисли на базата на това което съм внесла.
3/ Има ли вариант в който като не ми стигат дните за пълни 6 мес за 15 дни които май няма да ми достигнат да изляза в платен годишен отпуск и след това да ми се пусне болничния.
4/ а възможно ли е да ми пуснат по висока заплата по ТД със задна дата и така от 01.05 да по4на да си внасям всичко за да е наред.
Благодяря ви преварително!

Определеният термин се вписва в картона на бременната и според тази дата се издава болничният за бременност и раждане. Може да излезеш по-късно в болничен, но губиш неизползваните дни, не се ползват след раждането. Независимо дали работиш ефективно или си в отпуск горното, което написах важи. Принципно може да се направи преизчисление на работната заплата, но трябва да се договориш с работодателя. Това, че част от периода от предхождащите болничния 6 месеца си осигурена на по-нисък доход ще повлияе на размера на обезщетението.

# 1 909
  • Варна
Бих искала да попитам следното нещо: Преди да изляза в болничен работих във фирма, която в момента преустановява дейността си. От тук нататък кой би трябвало за ми изплаща обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст и въобще при положение, че вече няма да се водя на работа никъде имам ли право на такова. Към момента детето ми е на почти 9 месеца. Благодаря ви предварително  bouquet

# 1 910
Бих искала да попитам следното нещо: Преди да изляза в болничен работих във фирма, която в момента преустановява дейността си. От тук нататък кой би трябвало за ми изплаща обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст и въобще при положение, че вече няма да се водя на работа никъде имам ли право на такова. Към момента детето ми е на почти 9 месеца. Благодаря ви предварително  bouquet

Ако фирмата продължава да съществува като юридически субект не може да те освободят по време на ползване на отпускът за отглеждане на дете, в случай, че си на постоянен трудов договор. Тогава продължаваш да си получаваш обезщетението от там, а те го теглят от НОИ.

# 1 911
Здравейте майчета които така любезно и изчерпателно отговаряте на въпросите ни!  bouquet
Сега ще питам и аз,че съм толкова непросветена в тази област newsm78....
Термина ми е на 1.09 по картон.Трябва на 18.07 да ми се пуснат болнични.Тъй като не работя никъде от една година,а имам трудов стаж от почти осем години,моята приятелка ще ме назначи фиктивно в нейната фирма.
Въпросът ми е-кога да ме назначи на по висока заплата(аз ще си плащам осигуровките)за да вземам по голямо обещетение?Ако ме назначи седмица преди болничните на 350лв,какъв размер обещетение ще получа за майчинство?Не е ли по добре да ме назначи от 1.06 и аз два месеца да си плащам осигуровките?Аааа,че едни въпроси зададох,надявам се да ме разберете....Благодаря предварително!  bouquet

# 1 912
Здравейте майчета които така любезно и изчерпателно отговаряте на въпросите ни!  bouquet
Сега ще питам и аз,че съм толкова непросветена в тази област newsm78....
Термина ми е на 1.09 по картон.Трябва на 18.07 да ми се пуснат болнични.Тъй като не работя никъде от една година,а имам трудов стаж от почти осем години,моята приятелка ще ме назначи фиктивно в нейната фирма.
Въпросът ми е-кога да ме назначи на по висока заплата(аз ще си плащам осигуровките)за да вземам по голямо обещетение?Ако ме назначи седмица преди болничните на 350лв,какъв размер обещетение ще получа за майчинство?Не е ли по добре да ме назначи от 1.06 и аз два месеца да си плащам осигуровките?Аааа,че едни въпроси зададох,надявам се да ме разберете....Благодаря предварително!  bouquet

Ако те назначат само за седмица на 350 лв. ще получаваш минималното обезщетение, което в момента е 180 лева. Ако например три месеца се осигуряваш на 350 лева, а останалите три преди болничният нямаш осигуровки, т.е. за база се взема минималната заплата ще вземаш обезщетение в рамките на 220-230 лева. Само да добавя - база за определяне размера на обезщетението са 6-те месеца преди този, в който излизаш в болничен - 01.2007 - 06.2007 при теб.

# 1 913
  • ГОре на черешата...
Един бърз въпрос, ако не е за тук - моля да ме извините.
Учител съм на постоянен трудов договор. От 8 януари съм в непрекъснати болнични. Полага ли ми се ДТВ за 24-ти май?

# 1 914
Учител съм на постоянен трудов договор. От 8 януари съм в непрекъснати болнични. Полага ли ми се ДТВ за 24-ти май?

Зависи на какво основание се изплаща това допълнително възнаграждение.

# 1 915
Здравейте
Работя в една фирма и съм на изпитателен срок от 6 месеца. Бременна съм в 6 месец, а договорът ми изтича на 04.06.2007 год., терминът ми е на 12.09.2007 год. При това положение работодателят длъжен ли е да продължи договора ми и да ме пусне по майчинство на 30.07.2007 год.
Благодаря ви предварително.

# 1 916
  • ГОре на черешата...

В смисъл Rolling Eyes?
Това е една допълнителна заплата, която ни се дава всяка година като премия, разделена на три части - за 24-ти май, 15-ти септември и Коледа.

# 1 917

В смисъл Rolling Eyes?
Това е една допълнителна заплата, която ни се дава всяка година като премия, разделена на три части - за 24-ти май, 15-ти септември и Коледа.

Е да, но зависи по договор как е уредено това заплащане. Може да ви се дължи за дните на болничните, а може и да не ви се дължи.

# 1 918
Здравейте! Работя на трудов договор в едно списание. Миналия месец написах няколко статии за друго списание. От там ми дадаоха  сметка за изплатени суми, съгласно която ми удържаха само данък 15%, но не и осигуровки. Казаха ми, че върху авторските възнаграждения не се дължат осигуровки. Дали е вярно?Предстои ми отпуск по майчинство и се надявах да включа и този доход за изчисляване на обезщетението за майчинство, но без осигуровки....Мога ли аз да си ги внеса сама?

# 1 919
момичета, много ви моля , помогнете. какво трябва да направя:на страница 93 съм си поставила въпроса за болничен издаден от ЛКК с по- късна дата от запачване на ползването му по причина, че 14 дни нямаше ЛКК, поради отпуск на един от членовете. на 22.05.07г. т.е. вчера ме отговориха, че няма да ми го разпишат, понеже е минало много време., а в такъв случай аз подлежа на дисциплинарно уволнение, не знам какво да направя. моля спешно дайте съвет. благодаря

Общи условия

Активация на акаунт