Майчинството счетоводно - 3

• 148 262
  • 2 946
  •   1
Отговори
# 2 010
  • София
Здравейте интересуваме от къде мога да получа моя си Персонален идентификационен код,за да мога да си проверявам СО в сайта на НОИ?
Всяка година в края НОИ ти изпраща писмо със сумите, на които си била осигурявана. В това писмо долу в десния ъгъл е написан ПИК. Ако не го намираш това писмо, трябва да отидеш в НОИ с лична карта и, според други мами, веднага ти го изпринтват и даже ти дават разпечатка какво са ти превеждали.

# 2 011
Здравейте интересуваме от къде мога да получа моя си Персонален идентификационен код,за да мога да си проверявам СО в сайта на НОИ?
Всяка година в края НОИ ти изпраща писмо със сумите, на които си била осигурявана. В това писмо долу в десния ъгъл е написан ПИК. Ако не го намираш това писмо, трябва да отидеш в НОИ с лична карта и, според други мами, веднага ти го изпринтват и даже ти дават разпечатка какво са ти превеждали.
Благодаря    Simple Smile bouquet

# 2 012

Поне от 4 години не изпращат нищо от НОИ. Последният път изпратиха на всички и ПИК, но по стар навик май сме ги хвърлили ...
Молба се подава в НОИ / клоновете на НОИ в страната.

# 2 013
Здравейте отново и от мен! Simple Smile
Този път ви безпокоя с въпросче относно отпуска на бъдещия татко.  Т. к. вече имам определена дата за секцио и се чудим двамата дали не му се полага някакъв допълнителен отпуск, който би могъл да ползва, за да е до мен в деня на и след раждането  newsm78  освен 20-те дни годишен, които са по кодекс. Попрочетох Кодекса на труда, но там пише, че допълнителен отпуск от 2 дни се полага при смърт на близък или при сключване на брак. А майка ми отнякъде чула, че има промяна някаква и от 01.01.2007 - се полагат 14 дни на таткото допълнителна отпуска за годината, в която е родено детето, но аз никъде не открих подобно нещо.

# 2 014
  • Sofia
Във фирмата, в която работя, пускат татковците по 3 дни за раждането на бебето, но не съм сигурна дали това е законово регламентирано или си е политика на фирмата, не съм се интересувала

# 2 015
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Този път ви безпокоя с въпросче относно отпуска на бъдещия татко.  Т. к. вече имам определена дата за секцио и се чудим двамата дали не му се полага някакъв допълнителен отпуск, който би могъл да ползва, за да е до мен в деня на и след раждането  newsm78  освен 20-те дни годишен, които са по кодекс. Попрочетох Кодекса на труда, но там пише, че допълнителен отпуск от 2 дни се полага при смърт на близък или при сключване на брак. А майка ми отнякъде чула, че има промяна някаква и от 01.01.2007 - се полагат 14 дни на таткото допълнителна отпуска за годината, в която е родено детето, но аз никъде не открих подобно нещо.

Това още не е влязло в сила.

# 2 016
Здравейте, мамчета!
Иска ми се да задам един-два въпроса...  newsm78 Доста е изписано по тях, ма всеки е на различно мнение, та не ми стана съвсем ясно.
Първо , искам да ви попитам, след колко време ви превеждат майчинството от НОИ? Месец, два, три... разбрах че доста се удължава процедурата.
И второто ми въпросче е: майчинството как се изчислява? Имам предвид ако излезна от сега болнични / от 3 месец например/, следващите 6 месеца ще получавам 80% от заплата си. А след това майчинството ще бъде 90% от заплатата или 90% от 80-те% от болничния?
Например , ако получавам заплата 1000лв., болничния ще бъде 800лв. А майчинството колко ще бъде , 900лв. или 720лв.?
Малеее, дали ме разбра някой?
Предварително благодаря за отзивчивостта  smile3525

Ще получавате 90% от дохода си, а не от 80% болничен. Но при заплата 1000 лева, няма да получавате нито 800 нито 900 лева. Има ограничение, че обезщетението не може да е по-голямо от нетното възнаграждение. Следователно, ако заплатата ви е 1000 лева и за болничния за общо заболяване и после за болнчиния за бременност и раждане ще получавате по около 740 лева.

# 2 017
Здравейте интересуваме от къде мога да получа моя си Персонален идентификационен код,за да мога да си проверявам СО в сайта на НОИ?И още един въпрос когато съм в болничен поради общо заболяване плаща ли ми се пълния пакет осигуровки или само здравни за дадения период?

ПИК се получава от НОИ лично или чрез упълномощено лице. По време на болничен се дължии внася само здравно осигуряване.

# 2 018

Ако откриете пишете и на нас, да знаем  Laughing Това е част от програмата на БСП до края на мандата им. Обаче дали ще стане или няма да стане - никой не знае. Така или иначе все още даже проект няма. Докато се направи такъв, докато мине през комисиите, докато го гласуват, а пък после докато го обнародват....дано поне за следващото ви детенце да има и такъв отпуск.
Леко ражадане и успех.

# 2 019
  • offshore & overseas
Здравейте,

Бих искала да проверя защо НОИ от декември насам не са превели нищичко на р-дателя ми (поне така твърди той). Та, чудех се, какви данни ми трябват, освен ЕГН? (ако изобщо ЕГН върши работа в случая).  newsm78

П.П. До момента съм се обаждала два или три пъти и все ме съветват да съдя работодателя, без да ми дават каквато и да била полезна информация. Може би трябва да звъня и на друг телефон?!  #2gunfire (Живея в София, в случай, че има значение.)

Предварително благодаря!

# 2 020
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Бих искала да проверя защо НОИ от декември насам не са превели нищичко на р-дателя ми (поне така твърди той). Та, чудех се, какви данни ми трябват, освен ЕГН? (ако изобщо ЕГН върши работа в случая).  newsm78

П.П. До момента съм се обаждала два или три пъти и все ме съветват да съдя работодателя, без да ми дават каквато и да била полезна информация. Може би трябва да звъня и на друг телефон?!  #2gunfire (Живея в София, в случай, че има значение.)

Предварително благодаря!

Предполагам, че не е внасял осигуровките. За да провериш дали това е така по Интернет ти трябва освен ЕГН и личен ПИН-код, който се издава от НОИ.

# 2 021

А нещо друго има ли влязло в сила - поне за ден, два. Или законодателят е преценил, че по хубави поводи не се полага, а само при лоши (за смърт на близък - 2 дни)  newsm78

# 2 022
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

А нещо друго има ли влязло в сила - поне за ден, два. Или законодателят е преценил, че по хубави поводи не се полага, а само при лоши (за смърт на близък - 2 дни)  newsm78

В момента няма. Ако във вътрешните правила на фирмата ви има нещо предвидено или като част от платения годишен отпуск

# 2 023
  • offshore & overseas
........................
Предполагам, че не е внасял осигуровките. За да провериш дали това е така по Интернет ти трябва освен ЕГН и личен ПИН-код, който се издава от НОИ.

А този ПИН как да си го поискам? Чрез телефонно обаждане ли? Веднъж разглеждах сайта им, но не можах съвсем да се ориентирам. Единствено успях да проверя дали съм здравно осигурена ( newsm23оказа се, че съм).

# 2 024
  • Пловдив
ПИК - а можеш да си го вземеш от поделението на НАП в твоя град или район. По принцип се дава срещу лична карта и трябва да отидеш лично. Нищо не се плаща.
Успех!  bouquet
Мяуче,Пина се взима по описания горе начин

Общи условия

Активация на акаунт