За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 112

• 24 735
  • 755
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте
От мен , сравнително нова мама съм
И имам въпрос
Относно позата за сън при новородено
Как трябва да спи през нощта бебето на страни или по гръб с главичката настрани.
Понеже прочетох доста противоречиви мнения и за едната и за другата поза
Бих се радвала на съвет

По гръб Simple Smile

В началото, след съвети на различни доктори, го слагах под наклон с помощта на хавлия, която слагах под матрачето, слагах го на една страна, като го подпирах с пелена... Оказа се, че е мега грешно и тези неща се правят само ако детето има тежък рефлукс или друга диагноза, която изисква специфична поза при сън.

Ако детето си е здраво, най-добрата поза за него при първите месеци е по гръб, а главата само си я намества. След няколко месеца започва да се върти и ще застава както на него му е удобно, моят син (на 4 месеца) вече се върти и понякога сам застава на една страна и е ОК. Simple Smile

# 106
Аз имам още един въпрос
Свързан с бебешките гнезда
От както започнаха коликите
Малкият който няма оше месец
Вечер след 1ч. Заспива само в гнездото при нас
Това вредно ли е за бебето че матрачето не е толкова твърдо ачк колкото е в кошарата

# 107
Аз имам още един въпрос
Това вредно ли е за бебето че матрачето не е толкова твърдо ачк колкото е в кошарата

Привет, не се препоръчва бебето да спи в гнездото за през нощта, защото има риск да се обърне и лицето му да опре в стените на гнездото, което да компрометира дишането. Безопасно е бебето да спи в гнездото само когато е под надзор.
Пробвала ли си бебето да спи при теб, но без гнездото? Права си, че матракът не трябва да е прекалено мек, така че да се получават големи вдлъбнатини, където бебето може да се търкулне, но ако е някакъв нормален матрак, би трябвало да е ок. Важно е да имаш предвид, че ако бебето спи във вашето легло, по-добрият вариант е да спи от твоята страна и да има преграда, за да не падне - или леглото да е до стената, или пък има едни прегради, които се закрепват отстрани на леглото. Това е защото, рискът за бебето е по-голям, ако спи по средата между родителите, тъй като може да се омотае в завивките, а и бащите нямат този силен майчин инстинкт да спят леко и да пазят бебето.

# 108
Аз имам още един въпрос

Привет, не се препоръчва бебето да спи в гнездото за през нощта, защото има риск да се обърне и лицето му да опре в стените на гнездото, което да компрометира дишането. Безопасно е бебето да спи в гнездото само когато е под надзор.
Пробвала ли си бебето да спи при теб, но без гнездото? Права си, че матракът не трябва да е прекалено мек, така че да се получават големи вдлъбнатини, където бебето може да се търкулне, но ако е някакъв нормален матрак, би трябвало да е ок. Важно е да имаш предвид, че ако бебето спи във вашето легло, по-добрият вариант е да спи от твоята страна и да има преграда, за да не падне - или леглото да е до стената, или пък има едни прегради, които се закрепват отстрани на леглото. Това е защото, рискът за бебето е по-голям, ако спи по средата между родителите, тъй като може да се омотае в завивките, а и бащите нямат този силен майчин инстинкт да спят леко и да пазят бебето.

Малкия е на две седмици.
Забелязала съм че в гнездото не се обръща все още
Заспива и се събужда на страната на която го оставя и събудя за следващото хранене.
Притеснява ме факта ако го оставим да спи на нашето легло матрака дали е подходящ за малко бебе
Тъй като си мисля че гнездото би трябвало да е с предвиден за бебето матрак. Но все пак се притеснявам като млада майка.  Мисля че матрака на гнездото е с една идея по мек матрак от този на кошарата.

# 109
Ние оставяме бебето между нас единствено ако е в ортопедичното си легълце, между главите ни - така е повдигнато и поддържано, далеч от завивките ни и опасността да го затиснем.
https://www.roshko.bg/red-castle-cocoonababy-gest-ergonomichen-m … orodeni-happy-fox

# 110
  • Пловдив
Когато го взимам да спи при нас е по средата, гушкам си го на една страна и...блаженство. И с баткото така процедирах на времето.
На гнездото махнах ватата отдолу и поставих дунапрен 1см, в началото и в него съм го държала, сега ми стои за украса.

# 111
Аз имам още един въпрос

Малкия е на две седмици.
Забелязала съм че в гнездото не се обръща все още
Заспива и се събужда на страната на която го оставя и събудя за следващото хранене.
Притеснява ме факта ако го оставим да спи на нашето легло матрака дали е подходящ за малко бебе
Тъй като си мисля че гнездото би трябвало да е с предвиден за бебето матрак. Но все пак се притеснявам като млада майка.  Мисля че матрака на гнездото е с една идея по мек матрак от този на кошарата.

Няма значение, че не се обръща - може ти като се размърдаш или обърнеш в леглото и бебето да се обърне. Това са препоръките за безопасен сън на бебето.
Иначе за вашия матрак е важно да не е толкова мек, че да хлътва и да се търкулне бебето. Ако това не се случва, би трябвало да е ок.

# 112
Момичетата, до каква възраст давахте пробиотик? Може ли някой да ми обясни необходимостта от пробиотика?
Имам бебче на 5 месеца, което вече е само на АМ.

# 113
  • Пловдив
На баткото съм дала само едно шишенце биогая, след раждането. На бебето не съм давала изобщо.

# 114
  • до най-прекрасния мъж
Момичетата, до каква възраст давахте пробиотик? Може ли някой да ми обясни необходимостта от пробиотика?
До двумесечна възраст давах. Тогава я заведохме на гастро със съмнения за рефлукс и той ни обясни, че след първия месец е напълно безполезно и ненужно да се дава пробиотик. Червата се поселвали с бактерии през първия месец, след което колкото и пробиотик да се дава, ефект няма. Това в случай че не е приеман АБ по някакъв повод и детето е здраво. Аз тогава давах Омнибиотик Панда. Докторът се изсмя и каза, че това е поредната мода сред майките. И да не си давам парите излишно. Спрях да давам още същата вечер. Не усетих негативна промяна. Преди това давах Биобаланс Бейби.

# 115
Необходимост няма, особено пък за нормално родените деца съвсем е излишно. Иначе аз още си давам, с надеждата да се оправи коремчето на детето, 4 месеца давам, Панда, Биобаланс, H-biota, ама "файда" не виждам. Едно време само пробиотици са ни давали на нас... А и в млякото има.

# 116
Мами, май е време за ново матраче, това доста слегна за 4 месеца. Препоръки за качествен матрак за кошара? И мнение за тези с кокосовите влакна?

# 117
Здравейте,
Моля за мнение за Нан ар, с рефлукс сме на 19-ти ще направим три месеца. Ако някоя мама го дава, защото това което намирам е от доста години назад, а доколкото виждам вече в него няма царевица, а преди е имало, как повлиява на вашите бебета притеснявам се да не го запече.

Последна редакция: нд, 17 ное 2024, 08:54 от Magi11

# 118
Здравейте
Аз имам питане относно температурата в къщи при която държите децата си.
И съответно как ги обличате и повивате за сън  през деня и нощта
В къщи се опитваме да държим 23-24 градуса, като обличам малкия с боди с къс ръкав и ромпър или ританки и блузка, но относно пелените не знам с по-дебела или по тънка да го завивам.
С по-тънка пелена съм забелязала че нослето и ръцете са му студени , а с по-дебела са си топлички, но съм чела че бебетата не трябва да са твърде облечени и повити, и съм объркана да не си простудя детето с тънка пелена и така облечено

# 119
Мисля че е добре облечено предвид температурата която поддържате вкъщи. Аз винаги съм се притеснявала повече да не му е прекалено топло, отколкото студено. Сами може да прочетете за рисковете от двете крайности и кое е по-често срещано. Също така е нормално ръчичките/ крачетата и нослето да са хладки, проверява се дали под вратленцето и гръбчето са топли, ако и там вече е хладко, значи му е студено.
Препоръчвам Ви чувалче за сън, ако от сега го свикнете, ще Ви е много по-лесно после когато започне да се върти и отвива.

Общи условия

Активация на акаунт