За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 112

• 24 857
  • 755
  •   1
Отговори
# 585
Нищо няма да му стане от това, не се притеснявайте. Но в никакъв случай не го оставяйте да спи в гнездото, особено пък през нощта. Ако ще спи при вас, трябва да е на твърда повърхност, без завивки и възглавници, не на гнездо. Меките матраци и гнездата са с риск от задушаване. В някои страни дори са забранени.

# 586
Можете ли да обясните какво представлява този камшичен удар и как по-скоро се случва.
Понеже пък моето бебе
Като го държа прав за да оригне или съм го гушнала в мен по коремче
И понякога доста рязко си вдигне и пусне главата напред и назад това опасно ли е
Винаги се опитвам да му поддържам главата, но понякога си лежи върху гърдите ми и си вдигне и пусне глвата рязко, това може ли да е опасно
Случва се, например когато бебето не е обезопасено добре в столчето за кола при удар. Просто рязко навеждане и изправяне на главата, както и при възрастен човек. Само че мозъкът на бебето "плува" в черепа, защото нервната система до годинка не е изградена и затова се получават по-големи травми, защото мозъкът се удря и се получават кръвоизливи.
Случва се и когато бебето се разтръска нарочно. Нарича се синдром на разтръсканото бебе. Главата се люшка напред назад много силно.
(Всички сме виждали колко е нестабилно вратлето на новородено, затова и се държат главичките първите месеци, като се вдига бебето. Веднъж свекърва ми забрави да хване главичката и тя направо се огъна чак до гръбчето. Хем знаех, хем направо не ми се вярваше, че така може да се огъне назад, като на парцалена кукла. Разбира се и това не е камшичен удар и не беше опасно, защото беше веднъж и не беше разтърсване, а просто увисване на главата. Но е добре да се внимава, разбира се.) 
Посредиците от разтръскване или удряне са много страшни - физическо и умствено изоставане. Симптомите са повръщане, сънливост, кръвоизливи в очите, различен размер на зениците, бебето не се смее, не гука, като цяло е по-неподвижно. Гледала съм снимки, просто е плашещо.
Това че бебето лежи по корем и си е вдигнало и отпуснало главата нищо не е. Нито е достатъчно силно, нито достатъчно рязко, за да е камшичен удар. Нищо няма да му стане. То не е кукла, много ясно че ще се движи.
Общо взето новородените са много крехки, но в същото време природата все пак се е погрижила да не се наранят толкова лесно в ежедневието от родителите си.
Чела съм също така, че когато детето се подхвърля, може да му се отлепи ретината, но моя мъж след третия месец го подхвърляше понякога. Ами страх ме беше, но май всички бащи го правят.
Като цяло най-опасно е необезопасеното возене в кола и да не се остави детето на някой неуравновесен човек, който да се подразни от плача и да го разтърси.
Иначе гушкане, стоене по корем, люлеене и леко подрусване е много малко вероятно да докарат някакви травми.
(Когато бебка беше на 40 дена, при изваждане от кошницата за кола я повдигнах малко по високо и главата и се удари в тавана на колата. Тя писна, аз ревнах, мъжа ми се видя в чудо. Първо, таванът е мек, а не твърд, второ, тя само си беше докоснала главата и ревеше от уплах, не от болка. Обаче аз много се уплаших и обвинявах. Та тогава изчетох доста за камшичния удар, за синдрома на разтръсканотэ бебе и т.н. )

# 587
  • София
Бебетата не са толкова кекави, те са направени да оцеляват в пещерата.
Камшичният удар в кола е с огромна сила, вие трудно ще го възпроизведете, освен ако не мятате бебето.
Разтърсването също трябва да е силно. Иначе всеки родител чат пат забърсва някоя стена с главата на бебето, чуква я в ръба на креватчето, изпуска си телефона вурху него, някой път шише, играчка. Тези неща са инцидентни, не са опасни, дори бебето да заплаче.
Опасно би било нещо да му влезе в окото, да му го одраска, да направи прорезна рана(някоя вилица/нещо остро да изпуснете).
Но те не са домати, черепите им са направени да издържат, защото еволюцията още не е “разбрала”, че ги гледаме в апартаменти на меки повърхности, само топли температури.

# 588
Малкият ми син беше с тежък рефлукс и веднъж при пътуване в колата, бях го взела в мен защото започна да повръща и да се дави, беше на 2м и докато мъжът ми търсеше място за паркиране, някакъв ни засече. Съответно ММ наби рязка спирачка и аз с бебето на ръце се ударих в седалката, съответно то беше между мен и седалката и тежестта ми падна върху него, удари си и главата в седалката.Много плака. За щастие нищо му нямаше, но вече в такива случаи винаги спираме и тогава му свалям коланите и го вадя от столчето.

# 589
  • до най-прекрасния мъж
Нормално е бебетата да имат по-некоординирани движения. Дъщеря ми правеше същото вдигане и отпускане на главата, докато я гушкам в изправено положение на моето рамо, за да я уригна и приспя. Все едно кълвач имах на рамото. И лежейки върху гърдите ми го е правила. Не са им заякнали вратлетата и им е трудно да ги държат изправени.

# 590
Мами, до каква възраст на бебето миете съдовете с бебешки препарат?
И кога започвате да перете дрехите му с вашите дрехи?

# 591
За бебешкия препарат ще видим, на 6м. сме и още го ползвам. Но може някой да ме разпъне на кръст тук, но от 3-4 месеца още се е случвало да пусна някои бебешки дрехи с нашите. Та тя ми смуче всички тениски, не виждам голям смисъл да й пускам дрехите отделно. Но, ако се случи да ги пусна заедно ги пускам с бебешки прах за пране.

# 592
  • Пловдив
Никога не съм използвала бебешки препарат и никога не съм прала отделно дрехите на децата.

# 593
Бебешкото веро отдавна спрях да го ползвам (на 11 месеца е). За дрехите не знам до кога ще ползвам бебешки прах, не съм мислила по въпроса. Но доста често моите домашни дрехи ги пускам заедно с неговите. Не мисля че има какво да му стане. На таткото дрехите често са кални/ с масло или грес и тн. и затова се перат задължително отделно

# 594
  • до най-прекрасния мъж
Бебешкия препарат за съдове го ползвах до годинката някъде. Дрехите все още й ги пера отделно, въпреки че от 2.6 г някъде ги пера с нашия прах. Вече петната стават сериозни и бебешки не се справя.

# 595
Здравейте, мами! Имам бебе на 27 дни, което реве неистово, когато трябва да му сменим памперса или да го съблечем. От няколко дни това състояние се задълбочи и дори започна да се захласва. Когато го къпя няма проблем, но после не мога да го намажа добре, сложа памперса и облека, защото се опитвам максимално бързо да го облека, за да се успокои. Това, че започна да се захласва ме притеснява, иначе ако е само плач не ме притеснява. Опитвам с да е по-топло в помещението, биберон, бял шум, като го държа повит и само малко от тялото му откривам, за да го намажа, но въпреки това пак реве и се захласва. Имате ли някаква идея как мога да му помогна да преодолее този стрес от събличането?

# 596

Никога не съм мила бутилките, бибите и т.н. с бебешки препарат. Единствено ползвам отделна гъба за тях и продължавам да я ползвам в 6ти месец, но скоро и това ще го прекратя.

Бебешки перилен препарат ползвам и днес, като с него пера всички дрехи, дори и нашите. Дрехите на синът ми ги пера отделно, защото така ми е по-удобно, той има отделен кош в неговата стая. Но не мисля, че е проблем да ги пера с нашите дрехи.

Изобщо не робувам на разбирането, че бебетата са кекави/специални и трябва да се обгрижват повече. Синът ми е част от нас (мен и баща му) и каквото е за нас, такова е и за него. Simple Smile

# 597
Beelove в началото и ние преминахме през това
Да плаче при събличане и обличане и смяна на памперс, вече поотрасна и това чудо също отмина, при нас остана само неистовия плач когато огладнее доста.

А иначе аз имам въпрос
Понеже малкия се прокашля от време на време
Водих го и на педиатъра преди празниците, прегледа го каза че е здрав и че не е болен.
Каза ми също че малките бебета доста често кихат и кашлят без да са наистина болни, обаче все пак си се притеснявам дали да не го заведа при друг доктор или има и други подобни бебета
Понякога прокашля от задавяне със слюнка
И не кашля повече от 10 пъти на ден
Средно най много до 6-7 пъти да се изкашля и то не всеки ден

# 598
  • до най-прекрасния мъж
Да не би да връща по малко храна и да се закашля от това? Ако няма Т или не кашля постоянно, а само прокашля, може да е от всичко, дори от мръсен въздух, ако живеете в голям град. Дъщеря ми се скъсваше да киха. Когато се разболя наистина, веднага разбрахме, че не е просто кихане.

# 599
Да не би да връща по малко храна и да се закашля от това? Ако няма Т или не кашля постоянно, а само прокашля, може да е от всичко, дори от мръсен въздух, ако живеете в голям град. Дъщеря ми се скъсваше да киха. Когато се разболя наистина, веднага разбрахме, че не е просто кихане.

Не живеем в голям град
Гледам редовно да провететрявам
Той по принцип още от родилното киха в повече
Там ми казаха че така бебетата се чистели
Обаче като започна да прокашля и се притесних
Иначе няма температура
Храни се както обикновенно
Не е отпаднал
Само кихане и кашляне

Общи условия

Активация на акаунт