Наследствени права

• 941
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте, семейната ни къща беше прехвърлена преди 15 години на брат ми като дарение. Той от своя страна я дари на децата си преди 2 години. Имам ли право аз да оспорвам наследство при един жив родител?

# 1
Какви са основанията, причините за оспорване?

# 2
лишаване на родителя от достъп до имота

# 3
Другият родител (предполагам, покоен) оставил ли е наследство или имотът е бил собственост само на живия родител преди дарението ?

Възможни са няколко хипотези. Не давате фактическите данни за еднозначен отговор.

Докато човек е жив, няма наследство.

Огромна е разликата между това, да атакувате дадена сделка и  това, да искате възстановяване на запазена част, ако докажете, че тя е била накърнена от наследователя с безвъзмездна сделка.

Последна редакция: вт, 29 окт 2024, 22:18 от Deborana

# 4
Има ли такова условие при дарението, родителят да има достъп до имота? Ако е включено в доковова

Оспорване на дарение

https://petkovalegal.com/%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0 … 0%BD%D0%B8%D0%B5/

Оспорване на дарение е възможно както преживе, така и след смъртта на дарителя.

В зависимост от основанията, оспорване на дарение е възможно както по реда на Закона за задълженията и договорите, така и по реда на Закона за наследството. В единия случай е възможна неговата отмяна, а в другия – намаляване или компенсиране. Ето защо двете възможности ще разгледаме поотделно в изложението.

Оспорване на дарение по реда на Закона за задълженията и договорите

Отмяната на дарението е възможна именно по този ред. Основанията, обаче, са изключително ограничени.

От една страна, дарението може да бъде отменено като нищожно. Общо основание за неговата нищожност е неспазването на предвидената форма, за която по – горе споменахме.

Специалните основания за нищожност на дарението са две.

На първо място, нищожно е дарението, когато то или мотивът, единствено поради който то е направено са противни на закона или на добрите нрави. Например, родители даряват на сина си вила, за да се разведе със съпругата си.

На второ място, дарението е нищожно и когато условията или тежестта са невъзможни. Например, баща дарява на дъщеря си жилище, при условие, че за една година завърши 4 висши образования.

От друга страна, оспорване на дарение и искане на неговата отмяна е възможно на няколко изрично изброени от закона основания. Те са:

1. когато дареният умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия/ата съпруг/а или неговото дете, или е съучастник в такова престъпление. Независимо от наличието на тези обстоятелства, ако дареният се окаже невменяем, дарението няма да подлежи на отмяна. По същия начин ще стоят нещата и ако деянието е извършено при условията на неизбежна отбрана, уплаха и смущение, по непредпазливост или при условията на случайно деяние;

2. когато дареният набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по – малко от три години. Изключение от това правило е налице, в случаите в които престъплението се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена;

3. когато дареният отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.

Особеност при основанието „дареният отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае“

Причината да се спрем малко по – подробно на това основание е, че то е и най – често срещано в практиката при оспорване на дарение.

За да бъде налице това основание за отмяна на дарението, трябва да бъдат едновременно налични няколко обстоятелства.

На първо място, необходимо е дарителят обективно да се нуждае от издръжка. Това означава, че ако например той просто иска да води луксозен начин на живот, който поначало не може да си позволи и иска дареният да му го осигури, това не е основание за отмяна на дарението.

На второ място, необходимо е дарителят да не може да си осигури издръжка чрез собствените доходи и имоти. Така, например, няма да е налице основание за отмяна на дарението, в случай че дарителят не получава доходи от труд или пенсия, но има недвижимо имущество, което може да продаде или да даде под наем.

На трето място, необходимо е дареният да отказва издръжка при липса на обективни причини за това. Така, например, ако той не разполага със свободни финансови средства, с тези средства издържа своите деца или родители, или изплаща кредити, няма да бъде налице основание за отмяна на дарението.

Намерете си добър адвокат!

# 5
  • Варна
Не сте ни предоставили всички факти и обстоятелства, за да тръгнем в някаква посока по отношение на съвети, но във всички случаи е най-добре да направите консултация с добър адвокат, който се е специализирал в тази част на правото.

# 6
Жилището е било собственост на двамата родители, които го даряват заедно, за съжаление без право на ползване ( явно не са предполагали, че внуците им ще ги изгонят)

# 7
  • Варна
Жилището е било собственост на двамата родители, които го даряват заедно, за съжаление без право на ползване ( явно не са предполагали, че внуците им ще ги изгонят)

Трябва да се провери, но след като нямат учредено право на ползване и Вие не сте оспорвали дарението, за което оспорване предполагам, че има някаква давност и предвид изминалото време едвали има какво да се направи в този случай. Това са мои логични предположения предвид информацията и предвид опита ми в друга сфера на правото.
Най-сигурно е да направите консултация с юрист/адвокат, който работи в тази сфера, за да сте сигурни дали има някакви шансове за нещо или да забравите за този имот и случката.

# 8
  • Далечният изток
Здравейте, семейната ни къща беше прехвърлена преди 15 години на брат ми като дарение. Той от своя страна я дари на децата си преди 2 години. Имам ли право аз да оспорвам наследство при един жив родител?
Тази къща не ви е "наследство", след като е била прехвърлена и към момента на смъртта на родител не е била негова собственост. Вие може евентуално да търсите своите запазени части. Само че говорите за лишаване на единия от родителите ви от достъп до имота. След като още преди 15 години са го прехвърлили, дарителите престават да са собственици, а както стана ясно не са и ползватели. Не знам какъв достъп и защо въобще очаквате да имат при това положение. Все едно да са ми го продали на мен, аз да живея 15 години там и след 15 години дядото продавач да иска да си влиза в моя имот, негов бивш.
Родителят ви като дарител може да иска отмяна на дарението по съдебен ред, но първо може само за неговата 1/2, второ може само при точно определени хипотези, но този случай мисля, че няма как да попадне в тях.

Общи условия

Активация на акаунт