Уреждане на имуществени отношения с бивш съпруг

• 3 482
  • 63
  •   1
Отговори
# 30
Диди, и аз съм на мнение да следваш закона.

Търся обяснение за съветите на децата. Колкото и да е лош, той им е баща и го обичат. Защитават слабия родител - но по странен и неправилен начин. Мама и татко са едно и смятат, че мама е длъжна да се грижи за татко. Но те са пълнолетни - звучи жестоко, но ако искат синовете ти могат да се грижат за него - например да му купят жилище!
Някои майки постъпват по подобен начин - все защитават по-лошото дете, плащат дълговете му до безкрай. Не мисля, че е правилно - но се случва.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 22:44 от biborana

# 31
Има нарцистични родители, които настройват децата срещу другия родител и се изкарват вечната жертва.
И понякога отнема години за да лъснат лъжите и манипулациите.

# 32
Смятам, че е време да тръгнеш по пътя на делбата, ако не - образуваш изпълнително дело за неплатеното обезщетение и да искаш продажба. Липсата на грижа за имота го обезстойностява с всяка изминала година. Близките предполагам не са влагали средства в имота, така че имат право да влагат съветите си и да вземат решения за собственото си имущество.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 23:15 от brumm

# 33
  • София
Върши нещата както те посъветваха другите потребителки. Стана ми много мъчно, че децата ти те поставят в такова положение. Категорично не са прави, дано се подобрят нещата!

# 34
...Мама и татко са едно и смятат, че мама е длъжна да се грижи за татко. Но те са пълнолетни - звучи жестоко, но ако искат синовете ти могат да се грижат за него - например да му купят жилище!
Някои майки постъпват по подобен начин - все защитават по-лошото дете, плащат дълговете му до безкрай. Не мисля, че е правилно - но се случва.
Наистина, това не се бях сетила - "децата" са големи мъже! Майка им вече не е свързана с баща им, но те остават свързани. Като искат някой да му помага - те би трябвало да са насреща.
Но неее, те ще си гледат своя живот, а майка им до края на своя да влачи баща им на гърба си и няма право да започне нов живот?
Не е честно, не е морално!

# 35
  • Сф
Делба е най- правилното решение при съсобственост.Това се случва  често при развод. Следващото дело е делба.  Не сте единствена. Защо досега не сте се задействала ,не знам.  Да не пазите за децата за наследници? Не знам. Защо намесвате роднини? Морал? Наясно ли сте какво точно искате?

# 36
  • София
Ама те децата така или иначе остават наследници и на двамата.
Моите някой ден ще наследят 4 апартамента...

# 37
Самата аз считам, че след като притежавам част от имот съм в правото си да мога да се разпореждам и да получавам облаги от това. Бившия ми, не пожела да се споразумеем някак за този имот и продължи да живее сам в него, макар да имаше възможност да се премести да живее в наследствен имот.
Все още ли бившият има този негов наследствен имот? С други думи освен спорният апартамент, има ли къде да живее без да плаща наем в същия град?
Синовете ви може да се страхуват, че баща им остава на улицата.
Възможно решение: предложете и вие, и бившият да прехвърлите апартамента на синовете си. Те да решат дали да го оставят да живее там. Минус за вас е, че се лишавате от евентуален доход. Но може да стоплите отношенията с децата си. А за прехвърлянето - говорете с адвокат дали да е дарение или фиктивна покупко-продажба. Ако сте женена за сегашния мъж, той също има права - запазена част.

# 38
  • София
Ако я е грижа за наследството на децата някой ден, а пише, че бившият не поддържа жилището и го е оставил да се руши, още повече би следвало да се амбицира. Пък и той се занимава с хазарт, та не се знае дали няма да затъне с още дългове и децата да наследят след години само пасиви.
Странно ми е да се мисли за наследства при живи и здрави собственици. Ако и децата на авторката се месят от тази гледна точка, съвсем не заслужават съобразяването от нейна страна.

# 39
  • Далечният изток
Сегашният мъж в момента какви са тия права на запазени части дето имал спрямо чуждия имот?! Че ми стана интересно...

# 40
  • София
Охх, това даже не съм го видяла.
Върнах се да прочета.
Никакви запазени части няма сегашният мъж.

# 41
Странно ми е да се мисли за наследства при живи и здрави собственици.
+1
Но ако искаш мир, готви се за война. Добре е авторката да поговори със синовете си по имотните въпроси. Само да поговори, не да се съобразява. После пак ТЯ ще реши какво да прави.

Допълвам: Запазена част: "Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството."
Дълго е за обяснение (затова давам линк), но за казуса - съпругът има 1/4 запазена част от неследството на авторката. Това означава, че тя НЕ може да дари всички имоти на децата си, а само 3/4. На външен човек може да дари само 1/4.

линк с повече инфо: https://www.segabg.com/category-consult/zapazenata-chast-nasleds … -zakonova-formula

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 11:47 от biborana

# 42
Ако прехвърлят апартамента на децата си, а те оставят баща им да живее в него, той ще продължи да трупа дългове и сметки, а синовете му ще ги плащат един ден. Бих завела дело за делба, само за да защитя интереса на децата си. Колкото и да не са на моя страна, не знаят какво ще им дойде до главата един ден.

Моят малолетен син наследи дълговете на баща си, но аз не съм имала дял в жилището. Това е един ужасен старт в живота - разправии, адвокати..., защото някой е гледал своя гъз, а не му е пукало за децата му.
Или ти ще отнесеш негативите сега, пък нека ти се сърдят, или те, някой ден, но явно не го осъзнават.

# 43
Сегашният мъж в момента какви са тия права на запазени части дето имал спрямо чуждия имот?! Че ми стана интересно...

Ако умре преди него няма ли право на част от нейния дял от апартамента? Не наследява ли наравно с живите и деца?

# 44
  • София
Жената си е жива и здрава, все пак.
Виждам, че нагоре има редакции, които вече са я погребали. Защо, за Бога!?

Общи условия

Активация на акаунт