Уреждане на имуществени отношения с бивш съпруг

• 3 468
  • 63
  •   1
Отговори
Здравейте,
Напуснах мъжа си преди повече от 15 години. Имам двама сина, които преживяха много болезнено развода. По-големият дори напусна страната преди около 8 години и вече не ни се обажда. Това е най-сериозния проблем за мен, но решение не се очертава. Темата, която повдигам обаче е друга. Проблемите около раздялата и развода, бяха от най-различно естество, но един от тях се оказа семейното ни жилище, което не разделихме при развода и остана в режим на съсобственост. Съдът присъди родителските права на мен, а семейното жилище на бащата, тъй като той остана да живее в същия град, а аз и децата бяхме в друг град, където те учеха това, което бяха избрали. По-късно аз предявих претенции за обезщетение от страна на бившия ми, за това, че ползва моята част от имота на основание съдебно решение и аз нямам възможност да се разпореждам с моята част. Съдът призна претенциите ми. Най-близките ми хора и децата ми застанаха срещу мен за това. Казаха, че това не е правилно, че аз сама съм решила да се разведа и затова нямам право да искам „наем“ от бившия. Правната квалификация е обезщетение, но те не правят разлика. Самата аз считам, че след като притежавам част от имот съм в правото си да мога да се разпореждам и да получавам облаги от това. Бившия ми, не пожела да се споразумеем някак за този имот и продължи да живее сам в него, макар да имаше възможност да се премести да живее в наследствен имот. Предлагах му да даваме нашето жилище под наем и да получаваме и двамата някакви пари. Но той не се съгласи. Не поддържаше имота и имуществото в него и сега имота е в ужасно състояние. Спрях да водя дела от 2013 г. за обезщетение, но през цялото време му заявявах, че след като не можем да се споразумеем за справедливо решение, той ми дължи обезщетение. Сключихме споразумение през 2017 г., в което той признава, че ми дължи определена сума до момента, и че ще я погаси разсрочено, както и за това как ще се определя обезщетението в бъдеще. Плати ми малки суми през 2021 г. на два пъти /по 200 лв/ и през цялото време само ми обещаваше, че ще се издължи, но не знае кога.   Сумата, която ми дължи в момента е над 10 хил. лв.. Това е кратка версия на проблема. Имам много лични причини да претендирам за обезщетение, освен правното основание, но ще стане много дълга историята. Правилно ли е да вземат отношения близките ми за това дали да се боря за имуществените си права, ако това тях не ги касае правно и материално? Има ли право по-малкия ми син да ме упреква за това, че претендирам за обезщетение за имота? Именно вмешателството от страна на близките ми ме спря да водя и дело за делба при развода и това смятам за грешка от моя страна. Вие как смятате?

# 1
  • София
Поискай съдебна подялба и продажба на жилището, а после от продажната цена да ти изплати дължимото.
Иди при адвокат и той ще ти обясни какво да правиш.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 17:58 от Fever Ray

# 2
  • София
Скрит текст:
Здравейте,
Напуснах мъжа си преди повече от 15 години. Имам двама сина, които преживяха много болезнено развода. По-големият дори напусна страната преди около 8 години и вече не ни се обажда. Това е най-сериозния проблем за мен, но решение не се очертава. Темата, която повдигам обаче е друга. Проблемите около раздялата и развода, бяха от най-различно естество, но един от тях се оказа семейното ни жилище, което не разделихме при развода и остана в режим на съсобственост. Съдът присъди родителските права на мен, а семейното жилище на бащата, тъй като той остана да живее в същия град, а аз и децата бяхме в друг град, където те учеха това, което бяха избрали. По-късно аз предявих претенции за обезщетение от страна на бившия ми, за това, че ползва моята част от имота на основание съдебно решение и аз нямам възможност да се разпореждам с моята част. Съдът призна претенциите ми. Най-близките ми хора и децата ми застанаха срещу мен за това. Казаха, че това не е правилно, че аз сама съм решила да се разведа и затова нямам право да искам „наем“ от бившия. Правната квалификация е обезщетение, но те не правят разлика. Самата аз считам, че след като притежавам част от имот съм в правото си да мога да се разпореждам и да получавам облаги от това. Бившия ми, не пожела да се споразумеем някак за този имот и продължи да живее сам в него, макар да имаше възможност да се премести да живее в наследствен имот. Предлагах му да даваме нашето жилище под наем и да получаваме и двамата някакви пари. Но той не се съгласи. Не поддържаше имота и имуществото в него и сега имота е в ужасно състояние. Спрях да водя дела от 2013 г. за обезщетение, но през цялото време му заявявах, че след като не можем да се споразумеем за справедливо решение, той ми дължи обезщетение. Сключихме споразумение през 2017 г., в което той признава, че ми дължи определена сума до момента, и че ще я погаси разсрочено, както и за това как ще се определя обезщетението в бъдеще. Плати ми малки суми през 2021 г. на два пъти /по 200 лв/ и през цялото време само ми обещаваше, че ще се издължи, но не знае кога.   Сумата, която ми дължи в момента е над 10 хил. лв.. Това е кратка версия на проблема. Имам много лични причини да претендирам за обезщетение, освен правното основание, но ще стане много дълга историята.
Правилно ли е да вземат отношения близките ми за това дали да се боря за имуществените си права, ако това тях не ги касае правно и материално? Има ли право по-малкия ми син да ме упреква за това, че претендирам за обезщетение за имота? Именно вмешателството от страна на близките ми ме спря да водя и дело за делба при развода и това смятам за грешка от моя страна. Вие как смятате?
Според мен, ако става въпрос за двете ви деца, имат право на мнение. Но не си длъжна да ги слушаш.
Дали по-малкият син има право да те упреква, че си претендирала за обезщетение, не знам. Ако си участвала финансово в покупката на жилището, зе мен не е прав. Ако не си участвала финансово, за мен е прав.

П.П. Но има празноти в основната информация. Защо най-близките ти хора И децата ти застават срещу теб?

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 16:55 от milenaka

# 3
  • Далечният изток
Искай делба сега.
По отношение на роднините, имат ли право или нямат, не мога да дам мнение. Принципно нямат, защото имотът е твой и на бившия съпруг, но както се казва дяволът е в детайлите.

# 4
  • Melmak
Искай делба.

Въобще защо се обясняваш с близките и роднините? Не са на твоето. Имам подобен личен казус с делби и семейни проблеми. Ами всеки иска да се намеси и да даде съвет, ама никой не е бил в моята ситуация. Много знаят да говорят, но ако преживеят това същото ще са на хапчета с рецепти.

# 5
Искай делба.

Въобще защо се обясняваш с близките и роднините? Не са на твоето. Имам подобен личен казус с делби и семейни проблеми. Ами всеки иска да се намеси и да даде съвет, ама никой не е бил в моята ситуация. Много знаят да говорят, но ако преживеят това същото ще са на хапчета с рецепти.

Много вярно и на място казано. Само, че когато хората си нямат и представа за детайлите, а гледат само крайния резултат смятат, че всичко им е ясно.

"Според мен, ако става въпрос за двете ви деца, имат право на мнение. Но не си длъжна да ги слушаш.
Дали по-малкият син има право да те упреква, че си претендирала за обезщетение, не знам. Ако си участвала финансово в покупката на жилището, зе мен не е прав. Ако не си участвала финансово, за мен е прав."

П.П. Но има празноти в основната информация. Защо най-близките ти хора И децата ти застават срещу теб?
Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 16:55 от milenaka

Имота го получих от фирмата, в която работех като нуждаещ се служител. В началото лично плащах наем и консумативи на фирмата. Като техен служител получих благоприятна оферта да го закупя. Почти на половината от пазарната цена. Нямахме спестявания, затова поисках да ме съкратят и с получените еднократни обезщетения/ 2 млн. лв./ и натрупаните неплатени заплати от фирмата платих почти половината жилище. Останалата част я платихме чрез заем от роднина на съпруга ми, който изплатихме за кратък срок. Въпреки тези факти, които могат да се докажат с документи, бившия понякога оспорва моя равностоен принос за жилището.

Тъй като през последните няколко години аз и настоящия ми партньор се оправяме много по-добре от бившия ми, който беше пристрастен към хазарта и сега е натрупал огромен дълг към банка, близките ми и синът ми го съжаляват и смятат, че не е морално да го затруднявам с претенциите си. А аз точно заради този негов дълг искам да реша навреме проблема с имота.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 17:16 от Диди67

# 6
  • София
А, темата явно е риторична и е пусната с идеята "Положението е такова и онакова, кажете ми колко съм права". Май няма смисъл човек да се хаби да пише.

# 7
Как да ти отговорим при толкова малко информация.

Ако се откажеш от финансовите си претенции отношенията ти с децата ти ще се подобрят ли?

# 8
А, темата явно е риторична и е пусната с идеята "Положението е такова и онакова, кажете ми колко съм права". Май няма смисъл човек да се хаби да пише.

Отговорих ви! Извинявайте за забавянето!

Iris04 - Почетен член# 730 окт. 2024, 17:09 ч.
I
Как да ти отговорим при толкова малко информация.

Ако се откажеш от финансовите си претенции отношенията ти с децата ти ще се подобрят ли?

Отг.
За съжаление, не!

Fever Ray - Пристрастен# 130 окт. 2024, 16:26 ч.
Fever Ray
Жена
София
Поискай съдебна подялба и продажба на жилището, а после от продажната цена ти изплати дължимото.
Иди при адвокат и той ще ти обясни какво да правиш.

Благодаря, предложих да закупя жилището като приспаднем дълга, но засега нямам отговор от бившия.  Предложих му в писмена покана да го продадем и да ми се издължи и го чакам повече от година да вземе решение.

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 17:29 от Диди67

# 9
  • София
...
Имота го получих от фирмата, в която работех като нуждаещ се служител. В началото лично плащах наем и консумативи на фирмата. Като техен служител получих благоприятна оферта да го закупя. Почти на половината от пазарната цена. Нямахме спестявания, затова поисках да ме съкратят и с получените еднократни обезщетения/ 2 млн. лв./ и натрупаните неплатени заплати от фирмата платих почти половината жилище. Останалата част я платихме чрез заем от роднина на съпруга ми, който изплатихме за кратък срок. Въпреки тези факти, които могат да се докажат с документи, бившия понякога оспорва моя равностоен принос за жилището.

Тъй като през последните няколко години аз и настоящия ми партньор се оправяме много по-добре от бившия ми, който беше пристрастен към хазарта и сега е натрупал огромен дълг към банка, близките ми и синът ми го съжаляват и смятат, че не е морално да го затруднявам с претенциите си. А аз точно заради този негов дълг искам да реша навреме проблема с имота.

Благодаря за отговора.

След тези пояснения за мен е направо задължително той да си плати дължимото и да се направи делба. За "неморалност" може да се говори при бившия съпруг.

# 10
По принцип и аз съм за делба. Щом половината пари са ваши, никой няма основание да ви се сърди. Как се е развил живота на бившия съпруг, не е ваш проблем. Него с нищо не го ощетявате, при все, че той е имал 15г на разположение да ви наплати дела, ако смята жилището за свое или желае да е негово.
Децата ви, в случая, за съжаление са наследници и на задълженията на баща си и в този ред на мисли, по-добре този проблем с имота да бъде решен навреме.

# 11
  • София
Делба. И аз мисля да го направя скоро и хич не ми пука кой какво казал. Каквото е по документи и каквото отсъди съда - това е.
Децата не са никакви наследници, докато не...знаете какво.

# 12
По принцип и аз съм за делба. Щом половината пари са ваши, никой няма основание да ви се сърди. Как се е развил живота на бившия съпруг, не е ваш проблем. Него с нищо не го ощетявате, при все, че той е имал 15г на разположение да ви наплати дела, ако смята жилището за свое или желае да е негово.
Децата ви, в случая, за съжаление са наследници и на задълженията на баща си и в този ред на мисли, по-добре този проблем с имота да бъде решен навреме.

Да, но за съжаление малкия ми син /почти на 30 г./не го осъзнава, а с големия ни син никой няма връзка от дълго време. /което е още по-голям проблем/.

# 13
Децата ви ще го осъзнаят един ден, ако баща им  остави задължения. Тогава мисля беше с отказ от наследство, но не всеки избира този вариант. Това вие няма как да го мислите сега. То не ви и засяга реално.

# 14
Правилно ли е да вземат отношения близките ми за това дали да се боря за имуществените си права, ако това тях не ги касае правно и материално? Има ли право по-малкия ми син да ме упреква за това, че претендирам за обезщетение за имота? Именно вмешателството от страна на близките ми ме спря да водя и дело за делба при развода и това смятам за грешка от моя страна. Вие как смятате?

Истината е субективна, а не обективна и зависи от възприемащия ситуацията. Честно и нечестно, добро и зло и прочее морални категории също са субективни. И затова от своя гледна точка близките ти имат право на мнение и ако то е негативно за теб имат право да те упрекват, не нарушават никакъв закон. Но това не бива да се бърка с юридическото право, там се гледат закони и факти. А ти искаш да ги събереш в едно, ми няма как да стане. Колкото и да си права юридически, за твоите близки може да си грешница. И обратното. Така са устроени хората.

В семейството на половинката ми има едни такива забатачени отношения, които най-старото поколение се опитва да не забелязва за да не се смразяват с другите, макар юридически да са в правото си. И нещата остават за нас някой ден, когато ще е по-сложно и по-трудно. Но това си е тяхната воля, избрали са да са добри пред правото си. Ти какво ще избереш пак си е твоя работа.

Общи условия

Активация на акаунт