Кралски работи и клюки - ноември 2024

• 90 240
  • 1 510
  •   1
Отговори
# 1 275
В тази статия пише, че това са бижутата, които Евдокия е успяла да изнесе от България. Били са депозирани в банков трезор до миналата година. Има и препратка към аукциона миналата година:

“Въпреки че Фердинанд — както и принцеса Надежда и нейният съпруг Албрехт Ойген, херцог на Вюртемберг (1895-1954) — вече живееха в Германия, останалата част от семейството му издържа нахлуването на Червената армия в България през 40-те години на миналия век и двамата му сина загинаха във войната.

Княгиня Евдокия е затворена в дома си, когато нашествениците й позволяват да напусне България. Тя, заедно с вдовицата на Борис III Джована Савойска, избягали в Германия, като взели със себе си торбите с фамилните бижута.

Скъпоценностите са депозирани в банков трезор в Германия през 1946 г., където остават, докато не бъдат преоткрити миналата година. “

https://nationaljeweler.com/articles/13419-a-tsar-s-treasure-fet … by-s-jewelry-sale

Ако е вярно това, което съм чела, Фердинанд е теглил заеми, за да живее в лукс, а тези заеми са изплащани на гърба на българският народ. Заемите на са били лични, а държавни. Намазвали са и някои от големците покрай него.
Жалко, че няма повече информация за бижутата, наистина са били красиви и ще отидат в нечия частна колекция.

# 1 276
  • Някъде там
Историята на графиня Данер чийто паметник ще открие Мери днес.
Скрит текст:
В сърцето на Копенхаген по-късно днес Нейно Величество кралицата ще помогне за открие паметник на графиня Данер (181 5-1874).
Но коя е графинята, която е родена като Луиза Расмусен и която по-късно се омъжва за Фредерик VII?
Луиза Расмусен е родена извънбрачно и израства с майка си в скромни условия. През 1826 г. тя е приета в балетното училище, където продължава да работи като танцьорка в корпус до 1842 г. Междувременно има постоянна връзка, но не се омъжва, въпреки че през 1841 г. ражда син, който е настанен в приемно семейство.
По това време тя открива неуспешен бизнес с френска мода и също така има връзка с принц Фредерик Карл Кристиан, а когато той става крал през 1848 г. като Фредерик VII, тя се премества при него в двореца Кристиансборг. Това предизвиква известна обида и политическо недоволство, която не намалява, когато Фредерик VII се жени за нея през 1850 г. и я издига в графиня Данер.
Проблемът е, че след два неуспешни брака кралят все още е бездетен и няма подходящ наследник на трона. Тъй като бракът с графиня Данер е "нелегален" евентуални деца няма да имат право на наследство. Настроенията в Копенхаген били настроени против двойката, която често отсядала във Фредериксборг или Ягерсприс.
Фредерик VII бил неуравновесен и много пиел, като обикновено се смята, че Данер е имала умерен ефект върху начина му на живот и го е държала привързан към принципите на народното управление.
След смъртта на краля през 1863 г. Данер се оттегля и посвещава живота си на благотворителност. Тя създава фондация на името на покойния си съпруг, която продължава да подпомага уязвими деца и жени в Копенхаген (сега  Dannerhuset) и Йегерсприс.

Пристига на откриването.

Рания  и Раджва вчера на посещение  в работилницата Nagsh.
Скрит текст:
Нейно Величество кралица Рания Ал Абдула и принцеса Раджва Ал Хюсеин посетиха вчера работилницата Nagsh, отбелязвайки първия си съвместен ангажимент с местната общност след брака на принцеса Раджва с престолонаследника.
Nagsh Collective, основана през 2009 г. в Аман от сестрите Нисрин и Нермин Абудайл, съчетава арабското наследство с модерен дизайн.
Тяхната работа е представяна на международни изложби и е включена в краткия списък за наградата "Джамил" през 2018 г.

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 15:06 от daviz

# 1 277
  • София
Какви хубави и усмихнати дами днес, и трите много ми харесват.

Каква е брошката?

# 1 278
Принцът на Уелс е на събитие, като съпокровител на експедицията „Бижуто на Арабия“ в Кралското географско дружество, заедно с Теазин бин Хайтам, наследник на оманския трон. То има за цел да повиши осведомеността сред младите хора за биоразнообразието на Оман.

# 1 279
  • Някъде там
Брошката е от този комплект принадлежал на графиня Данър.
Комплектът е  от злато с цитрини, аметисти, перли и диаманти.

# 1 280
  • София
Хахахаххаа, благодаря! Този комплект съм си го снимала специално, явно ми е харесал Simple Smile

# 1 281
Странен паметник, не мога да разбера посланието му, изглежда груб, грозен, чак страшен. Дори след прочитане на историята на графинята не намирам връзка с образа, който са създали.
Мери цялата в черно, не ми допада.
Раджва е избрала много красив цвят, но Рания не ми харесва, опитва се да се докара на тийнейджърка, панталона  спортен, блузата с камъчета, отгоре сако, не са се координирали, сякаш са на различни събития.

# 1 282
Мери не е ли в тъмно кафяво?

# 1 283
На мен Мери и Рания много ми харесват. Обичам такъв тип палта като на Мери, а визията на Рания е много свежа и актуална. Тя не е престаряла, че да не й отива.
Раджва не ми харесва, нито цвят, нито тоалет.

# 1 284
  • Някъде там
Различни снимки  ли гледаме?
На качените от мен и Лана снимки,
Мери е изцяло в кафяво и бежово.А на Рания по блузата камъни няма.  Сакото ми се струва спортно-елегантно и подходящо за панталона.
Това не пречи да не му харесва на някого де. Просто не е това което се описва.

# 1 285
Раджва е толкова сладко усмихната, че прощавам по-бабешкия тоалет от на свекървата. Иначе цвета е много модерен. И двете с Рания ми харесват.
Мери е хубава също.
Само с този грозен паметник какво искат да кажат не разбирам.

# 1 286
  • София
Блузата, сакото и чантата на Рания веднага ги взимам.
На принцесата не се вижда много тоалета, но като цвят много ми харесва. Тя изглежда чудесно.

# 1 287
Хахахаххаа, благодаря! Този комплект съм си го снимала специално, явно ми е харесал Simple Smile
И с право, много е красив Simple Smile

Много елегантна Мери днес, тя всъщност винаги е, харесва ми палтото, дори с това коланче Simple Smile

Ражуа и Рания също са много хубави.

# 1 288
Този паметник ми изглежда като от пластилин, има някакви  писания , но от далеч - втори клас го е правил.

# 1 289
Мери е доста скучно облечена, нещо в последно време не виждам стил при нея, само една изкуствена усмивка по задължение.
Рания не ми харесва, Раджва е с многоо хубав цвят, жалко че не се вижда целият аутфит. Но и тази прическа не е добре за нея, пак седи залепнала отгоре.

Уилям и оманският престолонаследник много ми харесват как са се мачнали с тъмно сини костюми и хубави вратовръзки.

Общи условия

Активация на акаунт