Кралски работи и клюки - ноември 2024

• 90 244
  • 1 510
  •   1
Отговори
# 1 260
  • София
Виж, колко са били предвидливи родителите. Детето може да си избере име в зависимост какъв се чувства - кеф ти Фердинанд, кеф ти Паула. Simple Smile

# 1 261
Виж, колко са били предвидливи родителите. Детето може да си избере име в зависимост какъв се чувства - кеф ти Фердинанд, кеф ти Паула. Simple Smile
🤣 Оценявам шегата, обаче последното е Франц де Паула (Франц от/на Паула).

# 1 262
  • Някъде там
Скрит текст:
"Филип Вюртемберг добави: "Тази колекция от скъпоценности никога не е напускала семейството на цар Фердинанд Български."

Ясно. Закъсал е за пари Симеон. Дали е предложил колекцията първо на българската държава? Май не. Също както и диадемата.
В 24 часа пишат, че са били пазени от Евдокия и Надежда.
Може и някои от наследниците на Надежда да ги продават, пък може и той да е. Няма да разберем.
Съмнявам се да са ги предложили на България  първо.
И миналата  година имаше търг с техни бижута, но сега са много повече за много повече пари.

Още няколко.

Предвид, че се е изказвал наследник Вюртемберг и е свързано с инициативи на негова фирма сигурно те продават вещите, а не Симеон.
Княгиня Надежда е била омъжена за втория син на херцог Вюртемберг. Сестра й Евдокия си падала по български адютанти, но не й разрешили да се омъжи за такъв и остава стара мома. След като бива изгонена от БГ през 1947 се приютява при баща си и после при сестра си Надежда в дом Вюртемберг.
Прилагам снимка от Уикипедия с изписани децата й. Порази ме името на първородния. 🤣

Надежда умира само на 59 години.
Двореца Вюртемберг съм виждала в Щутгарт, но не съм предполагала, че има и "българска" следа в неговите зали.
Затова и написах, че пазителките са двете княгини и най-вероятно потомците на Надежда са тези който ги продават, защото Евдокия не е създала собствено семейство.
Впечатляващи имена, но като трябва да се угоди и двата рода с кралско(аристократско) потекло става забавно.
Предполагам  че все пак и на Симеон са завещали нещо  "за продажба ".

Малко скандинавска красота, не само драма.

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 10:07 от daviz

# 1 263
  • в сърцето на един мъж...
Жалко е, че бижутата не са показани да се видят, а се продават и ще потънат някъде в частни колекции, а поне по това, което показа, Давиз, изглеждат много красиви. Аз попаднах само на снимка на иглата и ми беше интересно какви са другите бижута. А кои са тези момичета?

# 1 264
Ето още една снимка на част от продадените царски бижута.

# 1 265
  • Някъде там
Показали са ги уж. Толкова  колкото да си ги харесат купувачите :
Преди търга тази изключителна колекция ще бъде изложена в обектите на Sotheby's по целия свят, като се започне от Ню Йорк от 9 до 10 октомври, последвана от спирки в Сингапур, Тайпе, Лондон и Дубай.

Леа и Ема са момичетата, две от дъщерите на Марта-Луизе.

# 1 266
  • в сърцето на един мъж...
Ето още една снимка на част от продадените царски бижута.

Благодаря! Красиви са!
На тази снимка не изглеждат като от другите, девойките. Помислих, че са нейните дъщери, но не бях сигурна

# 1 267
  • При семейството си
В тази статия пише, че това са бижутата, които Евдокия е успяла да изнесе от България. Били са депозирани в банков трезор до миналата година. Има и препратка към аукциона миналата година:

“Въпреки че Фердинанд — както и принцеса Надежда и нейният съпруг Албрехт Ойген, херцог на Вюртемберг (1895-1954) — вече живееха в Германия, останалата част от семейството му издържа нахлуването на Червената армия в България през 40-те години на миналия век и двамата му сина загинаха във войната.

Княгиня Евдокия е затворена в дома си, когато нашествениците й позволяват да напусне България. Тя, заедно с вдовицата на Борис III Джована Савойска, избягали в Германия, като взели със себе си торбите с фамилните бижута.

Скъпоценностите са депозирани в банков трезор в Германия през 1946 г., където остават, докато не бъдат преоткрити миналата година. “

https://nationaljeweler.com/articles/13419-a-tsar-s-treasure-fet … by-s-jewelry-sale

# 1 268
Аз лично силно се съмнявам,  че и да ги бяха предложили първо на България, някой от отговорните е щял да направи нещо.

Те нали се водят техни лични или?

# 1 269
  • Някъде там
Ули лични са да.
Много красиви бижута имат  определено. Тиарата огърлицата  и обиците  си харесах.

Мери обявява първия подкаст на фондацията си на тема "Самотна младеж". Някои от програмите  на фондацията й са насочени към  намаляване на самотата сред младите хора и последиците от нея.

Скрит текст:
Голям фен съм на слушането
 на подкасти. Често ги слушам, когато пътувам от едно място на друго. В някои дни съм в настроение за развлечение, а в други го използвам, за да получавам знания и нови идеи.
Ето защо се гордея и с това, че във фондация "Мери" вече се хвърлихме да правим подкасти.
Първият ни подкаст се нарича "Самотна младеж" и чрез три кратки епизода дава задълбочен поглед върху нюансите на самотата, като смесва професионализъм и лични истории на млади хора.
От проучването "Самотата в Дания" знаем, че 73% от младежите на възраст 16-19 години изпитват самота, независимо дали са сами или с други хора. В същото време 17 % от хората на възраст 16-24 години се чувстват много самотни. Това са тежки цифри, за които трябва да направим нещо.
Подкастовете не са нещо, с което все още имаме голям опит във Фондация "Мери", но се надявам, че ще ги чуете и ще ги приветствате.
Н.М. кралицата.

# 1 270
  • София
Княгиня Евдокия е затворена в дома си, когато нашествениците й позволяват да напусне България. Тя, заедно с вдовицата на Борис III Джована Савойска, избягали в Германия, като взели със себе си торбите с фамилните бижута.

Е, доста от царските бижута са останали в България. И историята помни една червена принцеса на  прием, накичена с тях.

# 1 271
Аз това щях да казвам одеве, че ако бяха останали в България, даже и на снимка нямаше да ги видим

# 1 272
  • Някъде там
Шарлийн на връчването на международните ръгби награди.
Много ми харесва. Красив грим и стилна рокля.

# 1 273
Шарлийн е много хубава днес - с женствена нежна рокля и чудесен грим!

# 1 274
Така е с монархиите. Колкото ефект имаше от на Метте-Марит ангажираността за жените, пострадали от домашно насилие.

Иначе не само в Дания се забелязва тази самотност. По цял свят е. Свързва се най-вече с навлизането на социалните медии, надпреварването кой е по-по-най, фалшиви очаквания и лъжливи представи за това колко щастливи са другите и колко щастлив трябва да изглеждаш и ти, за да си приет. Тук също имаше много писане и говорене за тези неща. Днешните млади растат в съвсем други времена от нас. Психичното им здраве е много по-лабилно в голяма степен заради тези социални медии. Да вземем например инфлуенсърите, които си правят двуцифрен брой пластични операции и се гримират като да не кажа като какви и създават фалшиви очаквания у младите момичета - още 13-годишни да не могат да се гледат в огледалото без грим и да искат филъри на устните. Показваш се един, а отвътре ти е съвсем друго. Роля, фалш и неискреност.

Кралските семейства нищо не могат да направят по въпроса. Това е отговорност на политиците и най-вече на фирмите, които създават тези социални медии.

Общи условия

Активация на акаунт