Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 84 (м. ноември)

• 25 651
  • 1 189
  •   1
Отговори
# 780
Възможно ли е да ми е висок инсулина и да имам боцкане, като иглички на пръстите на ръцете? За няколко секунди.

# 781
beki8, няма защо да бягам от темата. Тук съм по собствено желание. Това, че имаме различни болести, опит, изчетен материал и практика с добавки и хранене не мисля, че е проблем. И аз мисля,че в разговора се разбират много неща. Ако, има един нормален тон на общуване всеки може да извлече полезното за себе си. Всеки организъм има нужда от различни неща в различна част от живота си. Не искам да ви разводнявам темата, защото не съм само с ИР. Чета съветите ви, но няма да отговарям на всички, за да не размивам рецептите и др. по темата. Само да кажа, че за дълъг период от време пия по-малко колаген от посочения в упътването.Вит.Ц ми е нужен да усвоявам желязото. Въртя ги, слушам организма си. Той си казва, какво иска и какво не, ако го слушаш. Вит.Д ми е винаги долно граничен. Ползвам спрей уж да не минава през хрансмилателната система, а дирекно в кръвта да попада. Не знам това облекчава ли бъбреците или не?
За да увелича мазнините започнах да слагам на закуската си по една с.л.зехтин. В готвеното слагам накрая зехтин или кокосово масло. На обяд имам натурални маслини, сутрин авокадо. Само тази мас още се чудя на коя манджа да сложа. Аз не ям често пържоли, кюфтета рядко. Предпочитам да купувам телешко и свинско месо за готвене и да правя някоя манджа. Понякога купувам пуешко филе уж има повече желязо. Пилешкото ми е домашно. То не е сухо като купешкото, а е с желе и кожа в буркани сварено. Тази година ще имаме зайци, но никога не съм готвила. Те са с по-сухо месо. Ако, някой има рецепти за заек и иска може да сподели.
За кое от къде купувам. Преди вземахме зехтин от Гърция в тенекия, но много ми горчи и пари на гърлото. Напоследък следим промоциите.После вземаме от Метро 2 на цената на едно. Даже миналата седмица имаше. Също от Кауфланд тяхната марка екстра върджин не горчи толкова, както и на Билла. Шарлан и кокосово масло си купувам от био отдела на Билла, от Зоя /имам карта за отстъпка/. В режима ми има много риба. Когато се придържам стриктно към него отслабвам по-бързо. От рибата не ми става тежко,както след ядена на свинско и не се налага да пия храносмилателни ензими, които не ми достигат да смеля месото.Прясна риба на промоция има редовно във веригите. най-добра е във Метро,но там не е изчистена. После в Кауфланд изчистена. В Билла понякога намирисва. Лидл е в тарелки. Месо и карантия гледам да купувам от един месарски магазин срещу арката на Александровска. Имат всякакво месо.като влезеш вътре не мириша кофти магазина като други месарски. От там купувам телешки кокал за супа. Варя го с часове на бавен огън. Обирам месото,то е малко.Бульона го пия за колаген, за да не ям на прах. Който има често анемия трябва да пие колаген или бульон, има липса на съединителна тъкан, не само в хрущяли, а в цялото тяло. Един телешки кокал е 5-6лв. става за една супа със зеленчуци и месото от кокала.
Понякога купувам свински, телешки език от Кф и пил.дроб и сърца от Билла в тарелките са учудващо доста пресни.
Кисело зеле си правя само със сол и топла вода в буркан в хладилника. Не заема място и става за 10дни. Кисели краставици само със соли оцет в буркани варя лятото. Също в буркани или бланширана от лятото бамя /много я обичам/. На пазара Красно село има доста читави зеленчуци. Някои уж от производители. Има целогодишно боровини и малини. Боровинки от веригите целогодишно и замразяваме в камерата.малините замразени се разкапват и само пресни. Орехи сурови пак от пазара /ям ги след накисване във вода/. На пазара Красно село продават готови туршии,но от тях много ме болят червата. не знам как ги ферментират. Също там на Кр.село имаедин млечен магазин, в който продават в стъклени буркани свински пастет истински и други буркани с месо, има интересни млечни продукти и биволска моцарела топка.
За хормона за ЩЖ да кажа, че съм пробвала трите форми бг хапче, течния и гръцкия, който е топ. Почвам от 8мг и като стигна 25 мг мц супер, кортизола пада и след 16 ч мога да си лягам,в 20ч. не мога права да стоя. Просто се от отказах. Въпреки, че аз съм инат и като видя, че желязото е добре и пак вкарвам по малко хормон.
За режима на нутрито дето вика някой,че се инатя още.Този режим ме вкара в ремисия с Хашито. Без него ми се виеше свят и не можех да ходя + още екстри.Не мисля да се отказвам от елда със зехтин /оригиналът е елда с гхи/, нито от пълнени чушки с киноа напр. Мисля зеленчуковите супи да добавям малко пиле или да правя рибена супа. Най-трудно ми е да намирам телешка пастърма за закуска. Ако, някой знае къде се продава на нормални цени в Сф може да сподели.
Понякога си правя ферментирал джинджифил във буркан в хладилника,но има мед в него. Ползвам го, когато ям консерва дроб от треска /от Билла/.

Последна редакция: чт, 21 ное 2024, 12:16 от Анонимен

# 782

Гущер, рецептата ми е на немски, ще ти я преведа и ще я пусна или тук или на лично.
О, моля ти се, не на лично. И аз чакам Sweat Smile И с по-подробни насоки, че аз не съм от най-добрите домакини или кулинария.

# 783
Оризово брашно и захар слагаш ли? Ся, шалот  и азиатска ябълка нема кой да му дири. Моите хора нещо джинджифила не харесват. Сигурно аз не го уцелвам като количество.

Costa, на предишната страница е. Сайтът, глемам, има и английски вариант.

# 784
Е те тия там нишесте и захар не са ли за ферментацията а не ти да ги ядеш? Не съм запозната колко остава от тях накрая като е готово.
А рецептата щом има желаещ да я преведе и е изпробвана - не си я стискайте само за вас де Grinning
Някои сме учили немски през миналия век и после не сме си го поддържали хич Satisfied

# 785
Сайтът е преведен и на англически:

https://biancazapatka.com/en/vegan-kimchi-recipe/

# 786
Оризово брашно и захар слагаш ли? Ся, шалот  и азиатска ябълка нема кой да му дири. Моите хора нещо джинджифила не харесват. Сигурно аз не го уцелвам като количество.

Costa, на предишната страница е. Сайтът, глемам, има и английски вариант.
Погледнах, мерси. На мен ми се отваря сайтът направо на английски, така че няма грижа. Но и аз се чудих за това нишесте. Захарта сигурно я изяждат бактериите. Но пък като гледам, че на цяла кофа зеле се слагат само две лъжици нишесте, сигурно е ок.

# 787
  • Германия
Толкова - 1-2 лъжици оризово брашно, малко захарчица на око. Не съм сигурна дали ферментацията ще стане без тях. Аз от една голяма зелка правя около 8-10 малки бурканчета. Слагам обикновен лук, Наши-крушата е заменям обикновено с някакъв друг вид круша, моркови не слагам, ряпа ако нямам я заменям с репички. Джинджифилът си е за вкус. Аз лично мразя джинджифил, но в кимчито се смесва с другите вкусове и аромати и не ми пречи. Понякога ми става много лютиво, друг пат слагам малко от лютия червен пипер и тогава пък не ми е достатъчно лютиво. След най-много 2 дни го прибирам в хладилника. Понякога изтича доста сок от бурканите, става малко свинщина 🙈 явно пак зависи колко ги пълня.

# 788
Възможно ли е да ми е висок инсулина и да имам боцкане, като иглички на пръстите на ръцете? За няколко секунди.
Възможно е, но не директно от високия инсулин, а в резултат на хронично висок във времето. Може да е някаква невропатия.

dironi, имай предвид, че вит.С в излишни количества може да доведе до формиране на оксилатни камъни в бъбреците. Отдавна е развенчан митът, че излишното просто се изпишква и няма никакви поблеми да се приемат големи количества.

# 789
Теормина, благодаря Blush
За 10 бурканчета 2 лъжички нишесте е нищо. С какво притискаш отгоре? Или просто ги натъпкваш и затваряш плътно?

# 790
  • Германия
С нищо не притискам, натъпквам колкото мога по-плътно и затварям, оставям отгоре около 1см място, иначе ме е страх да не ми гръмне някой буркан. В хладилника е доста трайно, но аз го изяждам за около седмица, директно с виличката от буркана 😅

Четох, че брашното/нишестето е за да полепне маринадата по-добре по зелето, но захарта май си трябва за ферментацията, или поне за да започне по-бързо…

# 791
dolce miele- Благодаря вчера вечерта се разрових и си харесах твоята Рафаело торта....сега в неделя ще майсторя.
Чудесен избор.🙂
Стеличка, и според мен много подвеждащо е написано само "желатин" на опаковката.🙄
dironi, не са нужни чак 900 грама желязо (май по толкова пиеше ти?) на ден, за да се усвоява по-добре желязото. А пък, ако са приети наведнъж, и без това няма как да се усвоят всичките. За ЩЖ е възможно доза 25 мкг да ти е идвала висока. Поне при подходящата доза хормон (към дадения момент) не би трябвало да има такива неприятни симптоми. В темата за Хашимото има много добри съвети. За заека бих дала тази рецепта, ако намериш с какво подходящо да замениш маслото и сметаната:
https://m.bg-mamma.com/?topic=276005
По същия начин може да се готви и пиле, и друго месо.
jof, аз съм имала такова боцкане, когато инсулинът ми беше над 10, а КЗ сутрин беше над 5,6. Може също и от нисък Б 12 да има подобни симптоми.

# 792
Витамин Ц действително се изпикава излишният... ама е вярно че не е безобидно конски дози и че бъбреците го отнасят. Независимо дали ще станат отлагания или просто ще поработят извънредно за да го изкарат и него, тя и отделителната система не е неутрална все пак ами взаимодейства с това което минава през нея. Виждала съм мъж с цистит и болежки в бъбреците, след такова мнение че няма проблем и ще го изпикае... е, изпика го. И що боровинки и чай Ламбрев и какво още ли не изпика в следващите дни Grinning Простудил се някъде, пък взел че ударил не един, ами два броя разтворим витамин Ц от 1000мг. Ей тъй, да има, нали ще го изпикае, пък и е много едро момче. Резултата ви го казах вече.
Те и Б витамините са водоразтворими, ако е там въпросът, ама на колко от вас ви стиска да се презобят с примерно Б12, ей тъй в пъти повече от нужното да е, да има...

Това нишесте в ориза дето е 2 лъжици на цяла кофа кимчи... хич не го мислете. Това е сготвен ориз, после оставен да се охлади - устойчиво нишесте за бактерийките, не за нас, ние такова не мелим. Ако го изядем, отива както си е чаааак в задния край, ако ме разбирате, където си живеят полезните бактерии Grinning Захарта и тя е за лактобацилите, ще я изядат докато стане готово, колко е тя.
Не си струва особени волни програми, ако по рецепта се изисква да има такива неща. При ферментациите често целта е отначало колкото може по-бързо да се развъдят желаните бактерии, така че им се създават подходящите условия. Идеята е колкото по-бързо се засели храната стабилно с тях, толкова по-малка вероятност да се развъди конкуренцията, така да го кажа. Неща, дето не ги искаме да се въдят в храната ни. То и затова е добра идея да се ползва стартер от предишна туршия, когато има разбира се. Да се набавят правилните култури и там също малко преднина се дава. Затова и се слагат повечето такива ферменти на стайна температура първо, а на хладно отиват вече като са що-годе готови.

# 793
Аз нещо тая година по киселите краставички залитах,та съм затворила един тон Grinning лошото е,че съм слагала захар...по-малко отколкото пишеше,ама слагах,та като излязат пак ще си направя без.Ще пробвам тая година да затворя някакви туршии,тука като ви гледам как ги дебнете да излезе нещо,чак и на мен ми се прияждат.
В била имаше преди на промоция шоколад 80 % какао,та взех един.Обапе чакам тоя на Линд,че го гледах в брошурата,че и той ще е на промоция,но още не беше пуснат.И имаше един 99% процента май от него ще взема да пробвам.

# 794
Къде го четете това нишесте? И в немския, и в английския вариант си пише брашно - Mehl / flour. Даже в английския пише, че може и друго.

Общи условия

Активация на акаунт