Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 84 (м. ноември)

• 25 655
  • 1 189
  •   1
Отговори
# 750
Гущер, това ми беше хита на миналото лято.
Grinning
Ама слагах и извара. Експериментирала съм да слагам и чушки и лук, патладжани също.

В била ще има броколи на промо, та се чудя сега зелената пица да правя Joy

Нати, абе получавала съм запек. От маскарпоне примерно.
Затова и го избягвам. Майка ми прави торти с него, но обикновени, та чопвам малко. И нямам драма.
Но ми се е случвало нещо режимно и ме запича, та си бягам от него.
Със заквасена сметана нямам драма.

И за да завърша позитивно поста си. Забравих да напиша, че се възхищавам от нивата на инсулина, който имате сега без значение как се храните!

Храненето има огромно значение. За да е такова е благодарение на храната. Тук предпочитаме храната да ни е лекарство.

Лично аз не си меря нещата.
Имаше нещо на килограм тегло еди колко си протеин. Като съм си изчислявала, често съм установявала, че ям малко, но пък ми е добре.
Мазнините. Някъде имаше инфо точно колко мазнини. Аз лично не съм фен да си меря нещата. Изприщвам се. С математиката съм скарана, затова и зоната на око ми беше като я правех за известно време.
Всъщност съм си нацелила мазнините да са ми толкова, колкото да ме държат сита. В началото като прохождах ги игнорирах и ме гонеше глад.
Не е нужно яденето да плува в мазнина.
Така прави майка ми, слага доста повече от мен зехтин примерно, ама тя яде и хляб. Колкото и да и обяснявам за някои съчетания, че са вредни, не ще да слуша.
Примерно обикновено в салатата слагам 1 лъжица зехтин. В яденето също ми малко количество. Все пак мазнини има в сирене, яйца.
На пилешкото слагам повечко.

Ох, някой друг който може по-точно да се изкаже, някой който си мери нещата.

# 751
Не меря нищо, точно затова се насочих такъв режим да пробвам - постоянно мерене и смятане би ме побъркало за нула време. Дано никога не ми се налага, сигурно ще се справя ако нямам избор, ама... добре че имам.
Е, ако купувам нещо в опаковка, обръщам и гледам - ако има повече от десетина грама въглехидрат на 100, най-често решавам че не е моето. Нетни. Повечето ми покупки изобщо не са да имат такъв етикет - то с месце, яйчица, гъбки и зеленчуци къде да "сбъркам"? Не мога да кажа мазнините дали са ми винаги такъв висок процент, обаче не ми дреме - адаптирана съм, мога всякаква мазнина да горя за енергия, а на трътката си имам достатъчно. Няма да закъсам. По-високи мазнини са по-важни само в началото, при адаптирането, после може и да не ги гони толкова човек или поне не стриктно и постоянно.
Гущер, това с кифтета бих го нашарила, не само с цвекло Joy Много вкусно става, обаче само с това да се наям няма как да стане. За гарнитура е супер. Е, през сезон на тиквичките де, сега не ме влекат хич. А и вчера като ги погледнах - че те над 5 кинта бяха бре. За гарнитура толкова пари не давам! Grinning И те са почти вода, зарежи ти тая работа, не мож` ме излъга.
Виж сегашните сезонни... ако си мислите че не се прибрах натоварена като магарица тая вечер - пешеходец съм си, а и всичко ми е наблизо, пазарувам си с една торба дето има дръжки и за рамото, та носи и тежко. 2 кила разкошно цвекло, едро. 2 кила репи - ама те красиви бе... бели, червени, черни, големи. Няма дайкон още или поне аз не виждам, ама и на тия няма да простя Grinning Зарибих се миналата година за кисела ряпа, тия сигурно утре вечер ще ги заредя. Една част с оцет мариновани, ще пробвам и част в саламура от друга туршия че бързо да станат. Миналата година мариновах с оцет, зърна чер пипер и по някоя скилидка чесън, плюс сол разбира се. Ама те отначало са мариновани, пък после като ги оставиш дълго вече са и ферментирали Grinning Ще си поиграя аз, вкусно стана.
Цвеклото сега имам заложено почти готово ферментирало, става за ядене ама го искам по-киселичко. Но как да подмина тия глави като бяха на промоция?? То на нях направо моето име пишеше Grinning Те траят, ще им се радвам от сега пък ще ги ям доста време. Да ме види мама на какви неща се радвам... ще умре от смях сигурно Grinning Тя цвекло през живота си не е готвила и почти никога не е и яла, определено не съм го прихванала от нея тая радост дето му се радвам.

# 752
  • Германия
Изчетох ви! Не мога да ви насмогна 😉

Идвам да питам за мнението ви за следния продукт:

Извинявам се, че не са в скрит текст, но от телефона ми е трудно.

Ако не скатава ясно от снимките, това е някакво веганско “масло”. Купих го днес от Лидл, но се чудя става ли, или е пълен боклук от към съдържание.

И понеже чета че коментирате ферментирали храни, да споделя че в понеделник пак си направих кимчи. Обожавам го, признавам си. От около 6 месеца си правя редовно, няма такава вкусотия просто 😅 но пък ММ мрънка че му миришело 😝 Други неща не се навивам да правя, че и това си е хамалогия

# 753
Ех, че вкусно готвите. Сложиха ми лимит на палчетата. И аз се усетих, че драстично намалих салатата. Сега си чакам зелето от бидона,та да има какво да боцкам за гарнитура. От преди и сега, най- осезаемата разлика е енергията и липсата на мозъчна мъгла. Вчера зарязах колата пред блока на нашите и газ по задачи пешком. Брат ми само като му казах, къде и колко съм ходила и се измори. Обичам да се движа, вчера и през личната минах, радва ми се - Ама много добре изглеждаш. Викам си  добре, че не чаках на теб. Нали и на мен ми обясняваха, как от възраста съм уморена, дебела и депресирана. Храната днес свински джоланчета с (картофиза детето и ММ) и айрянче. За обяд печени пилешки крилца. Аз периодично меря храната, защото имам проблем с количествата. Но гладна не стоя. Падна ли на ниски калории или пък когато намаля мазнините и озверявам от глад.

# 754
Теормина, дай рецепта за кимчи, моля! Аз правя един-два вида, но не се харесват нещо на всички.

Тиквички взех на 4,90- ужас! Ама видях после в бележката. 4 лева са бутчетата. Да си бях направил бутчета с яйца и сирене...

# 755
Мда, това имам предвид. Гарнитурата ми да е на цената на същественото никак не ме радва. А и са тиквички, по дяволите. Не само че са предимно вода, ами и сега като не им е сезон дори не са толкова вкусни...

# 756
Възхищавам се на търпението ви!
И аз!

Всеки трябва да си узрее сам и да стигне до момента, в който спира с извиненията. Иначе вода от 100 кладенеца да носиш на някого, пак няма да пие.
От на Хуберман серията за червата и микробиома : две големи проучвания са правили, с контролна група и само едно variable. След включване на фибри няма почти никаква промяна в микробиома и най-вече в състоянието на имунната система и маркерите на възпалението. Има логика, все пак има народи, като ескимосите, които консумират нула зеленчуци или храни - източник на фибри.
Второто проучване е след включване на ферментирали храни. И там е голямата разлика. Подобряват се маркерите на възпалението, състоянието на имунната система се балансира и се увеличават многократно разнообразието от щамове на микробиома.
Смятам да си купя книгата на двамата учени, които са водещи в тази сфера в момента The Good gut.
По този повод да се оплача, че специалните ми буркани за ферментация, които си поръчах дойдоха счупени. Е толкова ли не могат да ги опаковат като харата. Много се ядоса. Сега трябва да се разправям да ги връщам и да поръчвам нови. Междувременно си карам на кефир. По пример на Натка заложих репички в кефир, че моркови не обичам. Ще видим какво ще стане Joy

Редакция да добавя, Теормина това направо в кофата го засилвам. С тоя лецетин и емулгатори вътре. Ако не толерираш млечни си вземи свинска или гъша мас. Или авокадово олио, кокосово масло. Избор има.

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 22:01 от Costa

# 757
Не е точно така с липсата на фибри при тези народи. Хиалуроновата киселина съм срещала че също храни флората, а нея я има в животински части, особено органите.
Пакетчето мазнина умишлено не го коментирах. Това ако човек не е веган, не знам защо би си го взел зорлем. А за веган хранене си имам много особено мнение колко е постижимо да е здравословно и без липси, на много малко хора им се получава.

# 758

От на Хуберман серията за червата и микробиома : две големи проучвания са правили, с контролна група и само едно variable. След включване на фибри няма почти никаква промяна в микробиома и най-вече в състоянието на имунната система и маркерите на възпалението. Има логика, все пак има народи, като ескимосите, които консумират нула зеленчуци или храни - източник на фибри.
Второто проучване е след включване на ферментирали храни. И там е голямата разлика. Подобряват се маркерите на възпалението, състоянието на имунната система се балансира и се увеличават многократно разнообразието от щамове на микробиома.
Смятам да си купя книгата на двамата учени, които са водещи в тази сфера в момента The Good gut.

Не знам ама при всички тези изследвания има много странични фактори, които са намесени и реално не може да се правят никакви конкретни заключения.

# 759
Възхищавам се на търпението ви!
И аз!

Всеки трябва да си узрее сам и да стигне до момента, в който спира с извиненията.

Абе има си го и психологическия момент. Когато си отгледан, захранван години наред, после промяната не е лесна.
Има хора могат почти от раз, други не.
И аз съм минала през това. Години. Опъвала съм се тук. Писала съм тук неща от сорта "плюскайте си месата, аз няма да се тровя" Joy
Изтърпяха ме Дева, Заек и други. Чели са ми конско, спорила съм.
Всеки трябва да си извърви пътя и да се осъзнае, ако въобще се случи. Има хора сами си слагат спирачките.

# 760
И това как си свикнал наистина. Но при нас е и парадоксално - хората казват Сития на гладния не вярва, а при нас гладните отначало не вярват че ще са сити ако правят като нас а няма да останат гладни Joy
Пък да си все гладен и да не ти е добре доста измества фокуса и някои неща искат повече усулия да се възприемат.

# 761
Теормина, дай рецепта за кимчи, моля! Аз правя един-два вида, но не се харесват нещо на всички.

Тиквички взех на 4,90- ужас! Ама видях после в бележката. 4 лева са бутчетата. Да си бях направил бутчета с яйца и сирене...
После да се яде само месо било скъпо... Реално зарзавата е в пъти по-скъп за това което получаваш насреща.

# 762
Вярно е, че плодовете и зеленчуците са сериозно перо в разходите. Имам приложение и си описвам разходите. Оказа се, че пролетта и лятото семейството харчим повече за храна. Много се чудих как става това, хем и малка градина имаме и уж част от храната си е наша. Оказа се от сезонните плодове и зеленчуци ( ягоди, череши, дини, домати и т. н.), само аз съм на режима, та яко се консумират вкъщи.  А като почвах режима мъжът ми се беше притеснил колко скъпо ще е това мое хранене с толкова много месо.
Но по тази тема да питам. Я дайте някоя идея къде намирате изгодни режимни храни. Примерно месо от големите вериги или от месарницата? Зехтин? Кокосово масло? Риба? Желатин?

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 23:26 от steli4ka s

# 763
За месо и риба не смея да препоръчвам защото там и на всеки критериите и предпочитанията сигурно не са еднакви. А няма да ме видиш да си навиря носа и при нашата реалност да заявя че всичко трябва да е фермерско, био, само трева пасло и прочие... не става, при нашия стандарт на живот тук.
Зеленчуци се придържам към сезонно каквото е и/или замразено, то и без това предимно тогава си струва да се яде, всичко извън това го водя изключение.
Зехтинът е болна тема, чувам тук-там уж че последната реколта била добра и нямало основание да остане на такива високи цени, ама нещо не ми се вярва да свалят, то у нас е абсурдно с цените. Вземам като видя на промоция. Свинска мас имам късмета да мога да се снабдя от разни приятели и съседи на нашите с домашна, те масово и не я ползват ами я продават и то на доста приятелски цени. Масло също по промоции, то може да стои по много време замразено. Мляко за кефира също по промоции или ако имам ходене в Метро 4 бутилки ми излизат на цена за 3.

За желатин съм доволна от Тримарт, половин кило телешки желатин който е страхотен струва 26лв, в Метро май има някакви пакети също големи които излизаха може би и по-изгодно но него не съм го пробвала. Вероятно ще, като гледам този пакет с каква скорост го налазих. Но дори и този от Тримарт излиза горе-долу наполовина на малките пакетчета по 10 грама които са масово по супермаркетите, те са по лев и нещо вече...
На Тримарт безплатната доставка е за поръчки над 100лв, та ако поръчваш по-малко неща си предвиждаш и доставка в цената. От тях ми е и магнезиевият цитрат, също половин кило торба на прах, чист Grinning Имат и витамин Ц на прах, инулин и де да знам още, то зависи и на кого какво му трябва.

# 764
Беки, благодаря за поста ти. Много ми е полезен. Не знаех, че от синтетичен прогестерон се прави ИР. На мен ми го изписваха за кратки периоди.
Забравила съм, че от вит.Д и С може да болят бъбреците. Нямам избор да не ги пия. Може би ще ги  приемам на ротационен принцип, за да не натоварвам толкова бъбреците.
Дневник водя за храненето и напитките. Дневникът за симптоми за алергии ме убиваше. Не се ориентирах, от какво правя реакция.
Добре че остана да си поговорим Wink Други бързат да се фръцкат и бягат от темата, но в разговорите ни излизат много неща и все от личен опит.
Вит Д през зимата едва ли ще ти направи поразии, че светлата част е кратка, но лятото може да има проблем.
Разгледах колагена с Вит С и съдържа 900 mg от него в 1 доза. Може да ти е много, но в смесени добавки няма как да го разделиш.
В дневника (само един, в който записваш всичко) е хубаво и лекарствата/добавките да влизат, както и общото състояние (твоята оценка). Но пък ако не можеш да направиш изводи/връзка, може би няма да ти е толкова полезен.
Стеличка, месо от месарницата, риба от рибен магазин (не че я ям, не мога да я доближа), зехтин какъвто предпочиташ и където е най-изгоден (не обичам горчив и имам само няколко, които вземам), желатин момичетата казваха че поръчват от Тримарт мисля Thinking

Общи условия

Активация на акаунт