Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 84 (м. ноември)

• 25 597
  • 1 189
  •   1
Отговори
# 1 050
Е нали и аз това казвам, за антибиотиците и за диабетните са само електронни. Но за останалото доколкото знам все още си вървят и хартиените бланки.

# 1 051
Хм, всичко може 😒.
Онзи ден ЛЛ ми изписа антибиотик. Каза: “ако го вземеш от аптеката на поликлиниката може и с хартиена рецепта”. Дадоха ми го.
Да не казвам, че има аптеки, които и без никаква рецепта дават антибиотици.
А бланките за рецепти разбира се не са отпаднали.

# 1 052
Хм, Pipylotta, ти за ИР си видяла че храна и прочие режим трябва... ама за щитовидната защо не си вземаш хормона не разбрах? И двата хормона на долния край на референтните, антитела видимо си имаш и се чудиш защо все ти се спи и не ти се прави нищо ли?
Според мен с това се заеми най-напред, да ти дозират наново ако трябва хормона, евентуално и да живнеш малко като го почнеш пак и да стане малко по-лесно и останалото. Едно като ти стане по-лесно, после още нещо малко и набираш инерция и ще станат работите. Хубавото е че си и свикнала да се движиш та поне това не е проблем, не че не може винаги още но при тая умора да правиш по толкова крачки пак хич не е малко. Хипофункцията си има връзка с ИР също, то там понякога е малко като с яйцето и кокошката.
Ще се изкажат и други дето имат и пряк опит с такива проблеми с щитовидната, но едва ли да ти кажат нещо много по-различно и те.
Защото двама „именити“ специалиста ми викат, че нищо ми няма. Последната каза, че хормон не ми изписва, защото не съм тръгнала да бременея. Сичко си ми било шес. За да седна да пиша в бгмама, начи ми е писнало от хора, които очакват да им се тръшнеш полуумрял или поне 150 кила, за да ти обърнат внимание. Само щото изглеждам клинично здрава. То не, че е чудно, все пак още на хората с депресия им викаме, да се стегнат.

# 1 053
Здравей, Пипилота!
Позволявам си да се включа, защото съм с Хаши, ИР и анемия.
За възела не съм много наясно. Сестра ми има. Следят го на 6 мес. Ако не расте ще се следи на 2г. Не знам разликата във възлите, но някои са безобидни. Тя няма предписан синтетичен хормон. Преди две години имаше като тебе леко завишени антитела ТАТ, но на следващата година бяха влезнали в норма. Твоите са много слабо завишени. Може да имаш възпалени сливици, синуси, венци, зъб и да повишават ТАТ, а може и да си на прага на Хашимото. Но, то се определя от ехографа на жлезата. Ако няма изменения нямаш Хашимото. Не се притеснявай /според мен/ за тези антитела. Доста хора като спрат глутена изцяло им пада ТАТ. Ако искаш опитай да спреш първо всяка форма на глутен, бял ориз /замени го с кафяв или черен, ако искаш да ядеш ориз/, спри картофите. Пробвай да ги замениш напр.със сладък картоф. Аз имам повече енергия, след като не ги ям. От глутена ме болят коленете, мозъчна мъгла, зверска умора, акне. Ако, усетиш подобрение ще си решиш сама колко да затегнеш режима с въглехидратите. По принцип за щитовидната жлеза са нужни, за ИР са вредни.
Не казваш възраст, кг, раждане. Оказват влияние.
Аз не разбрах защо имаш ИР? Може би, заради стойността на инсулина на 2-ри час или по друга причина?
Аз съм с постоянна анемия от Хашито. Феритинът ми като падне като твоя буквално нямам сили да ходя и ми се вие свят, капе ми косата също и ме болят костите. При мен падат заедно хемоглобин, желязо и феритин. И щитовидните падат в този момент. Виж си желязото, ако искаш. Трябва да не си пила 3 седмици преди да го изследваш.
Помисли да си вдигнеш б12 и д3. Б12 се наваксва най-лесно с подезични на N.F@ctors 1000 или 5000 единици. Той също ще ти даде енергия, но смъква желязото. Аз бих си изследвала желязото /може й ллекар да ти го пусне/ и бих изпила една опаковка хубав б-комплекс, б12 подезични една опаковка и при нужда желязо. Д3 не знам, какво да предложа. Моето все е ниско. Ползвам капки или спрей, редувам ги. Излагането на слънце лятото помага, яденето на яйца също може да е в плюс. Взех тази година инфрачервена лампа. Ще видим дали повлиява вит.Д3.
Ако, не си пила магнезий и не ти е ниско желязото магнезий цитират до 150-200мг на ден за дълъг период дава енергия. Но, цитрата сваля желязото. Оксид не си вземай, почти не се усвоява. Бисглицината е добът, но май сваляше кортизола /не съм сигурна/, а ти не си го изследвала.  Малат и хелат също са добри. Щом ти се спи толкова много или имаш проблем с жлезата или с желязото, може и кортозолът ти да не е оптимален. На мен ми се спи също, ако на обяд ям "лоши" въглехидрати или ако изпия един фреш портокал.
Пробвай напълно да махнеш глутен, сладко, сушени плодове, подсладители, газираното, фрешове, сладки плодове, бял ориз, картофи, банан, олио. Напр. си кажи, че имаш право веднъж на две седмици да изядеш някаква по-боклукчава храна. Яж повече месо, яйца и зелени зеленчуци. Млечни всеки решава как се чувства с тях. Сама ще усетиш по-голям прилив на енергия. Тялото ти няма да отделя толкова енергия да смила въглехидратите. Не казваш дали те мъчи луд глад за въглехидрати.
ТСХ ти е малко високо, фт4 малко ниско. Ако си ги изследвала преди години свери си резултатите да видиш винаги ли са ти били такива стойностите на хормоните.
С електронна рецепта са задължително антибиотици, диабетни лекарства. Синтетичния хормон мисля, че може още  с обикновена рецепта. Честно казано може и без рецепта в по-малките градове. Само в Сф не го дават. Тук и желязото не го дават без рецепта. Милгама-та също. Ако, нямаш рецепта /по-добре вземи от ендокринолог, за да ти определи дозата към момента/ или пробваш без, вземаш рецептата на приятелка, купуваш си от гръцкия. Аз си купих течния сега с книжна рецепта от 2022г.
Имай предвид, че е добре да си оптимизираш желязото, ако е ниско и ще пиеш хормон.
За стриктен хранителен режим и рецепти по-старите в темата дават много подробна информация.
Депресията при някои хора е от хормоните и незапълнени дефицити.

# 1 054
Е да де ама казваш че си го започнала тоя хормон и с него ти е било по-добре докато си го вземала. Поне аз бих отишла по възможност при същия лекар даже, да уточните наново от какво и колко имаш нужда. Щитовидната като не работи добре, това далеч не е само проблем че на теб ти липсват енергия и мотивация, нито пък въпрос на външен вид. Още сума неща страдат. Минало е доста време от предния път когато са ти го предписвали, не се знае в момента дали си за същата доза или не.
Не казвам че ако го почнеш пак и веднага ще станеш чисто нова. Но това е по-лесната стъпка от всичките дето трябва да предприемеш. А като поне едно стане по-лесно, останалите също не тежат толкова.
Витамин Д и сега ти е нисък, а той е важен и при автоимунните процеси, не разбрах в момента дали вземаш.

# 1 055
Хм, всичко може 😒.
Онзи ден ЛЛ ми изписа антибиотик. Каза: “ако го вземеш от аптеката на поликлиниката може и с хартиена рецепта”. Дадоха ми го.
Да не казвам, че има аптеки, които и без никаква рецепта дават антибиотици.
А бланките за рецепти разбира се не са отпаднали.
Абе всичко може тук - преди месец аз и сестра ми изпълнихме една и съща електронна рецепта за антибиотик в две различни аптеки с разлика може би 30 мин една от друга (и без да знаем, че другата ще купува лекарствата). Тааа, малко това с рецептите електронни или не не върви тук - пак му намират цаката!

# 1 056
dironi, благодаря за споделения опит и съветите! Да, миналата година втората ендокриноложка каза, че съм на прага на Хашимото. И същото - мозъчната мъгла. Побърква ме. Особено сега, както работя с чувствителни данни, е изключително важно да съм в кондиция. А и да не беше така, пак, аз съм от онези припряни хора, които искат сега веднага и изобщо дай да си го свърша това, щото съм много оправна 😅, та това направо все едно ми е отрязало половината мозък и ми е оставило само bacic функциите. Говорят ми хората някакви неща и аз в един момент просто зациклям. А едно време помнех много.
Нямам глад за въглехидрати, вкусни са ми просто 😅. Но от миналата година доста ги ограничих. И се старая да в пълнозърнест вариант поне. От скоро се замислих за глутена също.
От млечните не съм сигурна дали от прясното мляко не се влияя, но не го консумирам достатъчно често, че да направя сравнение. Но пак, от година насам също го ограничих, кашкавалът също. Консумирам моцарела, сирене и кисело мляко, като и тях започнах да намалявам.
Ще си запиша всички препоръки за витамини и доп. изследвания, желязото миналата година го пусках май, беше в норма. Но сега ми подсказаха феритин да пусна и го има в резултатите.
Натка, обмислям след празниците да мина пак през нея, че сега ми е лудница, а и съм тръгнала по очни лекари. Вит Д пия, ама последния месец не съм редовна много. Той беше миналата година доста надолу, шегуваха се, че на вампирите е повече 😅
Пропуснах да кажа - 32/33 г., нераждала (един спонтанен аборт), още какво питахте? 58 кг последно, на 163 височина. Като цяло винаги съм била здрав човек, болничен в живота си не съм ползвала.

Последна редакция: пт, 29 ное 2024, 15:55 от Pipylotta

# 1 057
Не е за шега хич работата, аз преди да почна да вземам баш като вампир не смеех да се покажа на слънце... Вземай си го и то не в някакви ниски дози, та ти си на долната граница и с него а не бива да си там.
Тия неща с умора, мозъчна мъгла и какво ли не, като нищо може и от щитовидната да са ти най-вече, донякъде и затова с нея почнах. Ти че трябва да вземеш мерки там, трябва. Ами може и да се окаже че по-малко за справяне ти остава след тях.

# 1 058
Здравейте!
Днес деня започна с ходене на зъболекар и  късен обяд към 2 час пилешка пържола с таратор.
После фитнес, басейн и сауна.
Как да разбера дали съм за глюкофаж или метфогама? 
Ходих на ендокринолог да ми го изпише тк не искам да изтървам положението, но тя каза да спра с яденето след вечеря  или до посред нощите.
Гликирания ми хемоглобин ми е 4.9 и тя каза просто да огранича яденето, но дали е права ?  Нямало да отслабна от метфогамата ами от диетата и така ...
Мисля да пускам нови изследвания и да ходя при друга лекарка за второ мнение.

# 1 059
Ами те са едно и също, в какъв смисъл как да разбереш за кое си? Евентуално ако едното не ти понесе, да пробвате друго и трето и пето, докато някое ти понесе добре, но все са метформин по принцип. Ти освен боб да хвърлиш, няма как да познаеш кое ще е "твоето"...
А това с да ядеш по-малко не ми идват прилични думи с които да го изкоментирам Grinning За метформина е права че по принцип не е точно хапче за отслабване. Ако нямаш висока КЗ или други проблемни показатели, не знам за какво ти е, че и на строг режим.

# 1 060
Не друго имах в предвид, лекарката каза, все още изследванията ми показват, че не съм за метформин, а само диета и спорт. Това каза тя. А не кой от двата препарата да избера, един вид аз се натискам за хапче а тя казва хапчето няма да те оправи.

# 1 061
Извинявай, съвсем по друг начин го прочетох...
Права е според мен, ти не си от вчера тук и ти е ясно че това хапче не "лекува" нищо. Замазва положението зорлем, докато се закрепиш да удържаш със собствени сили, сваля КЗ ако имаш нужда... ако нямаш може и пак да ти я свали и не е приятно, питай Елора как набързо реши да го спре преди време Grinning
Доколкото знам, нито си с висока КЗ, нито с ПКЯ или да драпаш да правиш бебета, което евентуално може да е пак повод да натиснат и с метформин.

# 1 062
Моля, дайте ми изпитана рецепта за цяло парче ребра!😃 Най-вече как се пекат, аз съм ги овкусила вече. Почти 1 кг тежат.

# 1 063
Бебета няма да правя ясно е, но качих кг за кратко време от ядене разбира се. И двете ми баби са с Диабет тип 2 и според ендокриноложката си съм с ген предразположеност.
Ребрата ги правя във фурната.

# 1 064
Пипилота,
Твоите оплаквания все едно аз съм ги писала преди 9 месеца. Направо си спомних какво беше все да съм ненаспана, уморена и с мозъчна мъгла. Аз съм с Хашимото, ИР и нисък феритин. Същата работа, хормони в норма, но не оптимални и едното не ми изписа хормон, а аз не си само предписах. Това беше грешка.
Подобрение получих от НВВМ хранене, елиминация на глутен до трошичка, пиене на желязо, следвам съветите на Уенц от книгата "Протоколът", а сега и от книгата й за надбъбречните. И работа продължава. 9 месеца, по-добре съм, но все още с не оптимален Т3 и още не се чувствам съвсем ок.

Общи условия

Активация на акаунт